Miten haen opettaja- ja tutkijavaihtoon?

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt.

Opettajavaihdon valmistelu kannattaa aloittaa viimeistään 3 kuukautta ennen vaihtoa. Opettaja- ja tutkijavaihdon hakuaika on jatkuva. Haussa on kesätauko 16.6.-15.8.2024. Jos vaihto ajoittuu elo-syyskuuhun, tee hakemus jo touko-kesäkuussa.

Hakuohje Erasmus+ -opettajavaihtoon Eurooppaan

Minne voin lähteä Erasmus+ -opettajavaihtoon Euroopassa?

  • Erasmus+ -ohjelmassa on alkanut uusi ohjelmakausi. Lukuvuonna 2022-2023 käynnistyneellä uudella ohjelmakaudella Helsingin yliopisto solmii Erasmus+ -opettajavaihtosopimuksia Erasmus+ -ohjelmamaiden yliopistojen kanssa tarpeen mukaan. Erasmus+ -ohjelmamaita ovat EU-maat ja Islanti, Liechtenstein, Norja, Pohjois-Makedonia, Turkki ja Serbia. Opettajavaihtosopimus solmitaan, kun on ensimmäinen lähtevä tai saapuva opettaja, jolla on vastaanottavan yliopiston akateemisen yhteyshenkilön alustava suostumus opettajavaihdolle.
     
  • Kansainvälisen koulutusyhteistyön palvelut, staffexchange@helsinki.fi, solmii tarvittaessa vaihtoasi varten uuden Erasmus+ -opettajavaihtosopimuksen. Opettajavaihdon kohdetta ei enää valita vaihtosopimusten listasta, vaan opettajavaihdon mahdollisia kohteita ovat kaikki yliopistot alueella EU-maat ja Islanti, Liechtenstein, Norja, Pohjois-Makedonia, Turkki ja Serbia.

Ennen vaihtoa:

  • Opettajavaihdon suunnittelu kannattaa aloittaa ottamalla yhteyttä oman alasi kollegaan, joka opettaa sinua kiinnostavassa yliopistossa.
  • Opettajavaihdossa on annettava opetusta vaihdon aikana vähintään 4 tuntia per viikko, jos vaihto sisältää myös pedagogista kehittymistä tai vähintään 8 tuntia per viikko, jos vaihto sisältää vain opetusta. Annettava opetus voi sisältää esimerkiksi luennointia, pienryhmäopetusta, opiskelijoiden opinnäytteiden ohjausta tai kohdeyliopiston henkilökunnan kouluttamista. Pedagoginen kehittäminen voi sisältää esimerkiksi keskustelua opetusmenetelmistä ja vertaispalautteen antamista.
  • Opettajavaihdon ehdot
  • Kun olet sopinut alustavasti opetuksesta, ota yhteyttä Helsingin yliopiston kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluihin, staffexchange@helsinki.fi, noin 3 kuukautta ennen suunniteltua opettajavaihtoa tai aikaisemmin, jotta uusi opettajavaihtosopimus on voimassa vaihdon aikana.
  • Keskustele vaihdosta esihenkilösi kanssa jo ennen hakemuksen jättämistä.  Vaihtojakso voidaan sisällyttää opetus- ja tutkimushenkilökunnan työsuunnitelmaan, jos se on hyvissä ajoin suunniteltu.
  • Kun sinulla on esihenkilösi ja kohdeyliopiston akateemisen yhteyshenkilön hyväksyntä vaihdolle, täytä hakulomake Mobility Online -hakujärjestelmässä staffexchange@helsinki.fi -osoitteesta saamasi teknisen ohjeen mukaisesti viimeistään 2 kuukautta ennen vaihdon alkua.
  • Hakulomakkeen vastauksesi tallentuvat Mobility Agreement for Teaching -liitteeseen. Se on Erasmus+ -vaihdot rahoittavan Euroopan komission edellyttämä pakollinen liite. Allekirjoita Mobility Agreement for Teaching -liite itse ja pyydä liitteeseen vaihtoyliopiston akateemisen yhteyshenkilön allekirjoitus. Kansainvälisen koulutusyhteistyön palvelut allekirjoittaa liitteen Helsingin yliopiston edustajana.
  • Kun olet palauttanut allekirjoitetun Mobility Agreement for Teaching -liitteen, kansainvälisen koulutusyhteistyön palvelut tekee päätöksen Erasmus+ -matkatuen myöntämisestä. Saat pyynnön hyväksyä vaihdon ehdot ja myönnetyn matkatuen määrä.
  • Tee tämän jälkeen Helsingin yliopiston matkustusohjeen kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluiden wbs-numerolle kohdistettu matkapyyntö. Ilmoita matkapyynnössä matkasi kokonaiskustannukset (ml. lennot, hotelli, muut matkakulut, päivärahat). Jos matkasi kustannusarvio ylittää Erasmus+ -matkatukipäätöksessä myönnetyn enimmäistuen, tee matkapyyntö normaalisti ja liitä siihen kaikki välttämättömät matkakulut samalle wbs-numerolle. Päätös Erasmus+ -tuen ylittävien kulujen korvaamisesta tehdään matkapyyntösi perusteella.
  • Kun matkapyyntösi on hyväksytty kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluissa, voit sen jälkeen tehdä sitovia matkavarauksia sinulle myönnetyn matkarahoituksen puitteissa Helsingin yliopiston matkustusohjetta ja Erasmus+ -ohjelman rahoitussääntöjä noudattaen.

Vaihdon aikana:

  • Saat Erasmus+ -matkatukipäätöksen liitteenä vaihtotodistuksen (Letter of Confirmation). Tulosta se ja ota mukaan vaihtojaksolle. Pyydä kohdeyliopiston yhteyshenkilöä allekirjoittamaan todistus.

Vaihdon jälkeen:

  • Palauta kohdeyliopiston allekirjoittama vaihtotodistus (Letter of Confirmation) kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluihin.
  • Tee matkalasku kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluille Helsingin yliopiston matkustusohjeen mukaisesti viimeistään kahden kuukauden kuluessa matkan päättymisestä, mielellään jo heti kun se on mahdollista. Kohdista matkalasku kansainvälisen koulutusyhteistyön wbs:ille. Matkalaskua verrataan aiemmin tekemääsi matkapyyntöön, jossa olet eritellyt matkasi kokonaiskustannukset. Kansainvälisen koulutusyhteistyön palvelut ei korvaa myönnetyn matkarahoituksen ylitystä.
  • Vastaa Erasmus+ -vaihdon päättymisen jälkeen Euroopan komission sähköiseen EU Survey -palautekyselyyn. Palautekyselyyn vastaaminen on edellytys matkalaskun hyväksymiselle.
  • Muistathan kirjata vaihtomatkasi myös Helsingin yliopiston Tutkimusportaaliin.
  • Toivomme, että voit hyödyntää monipuolisesti vaihtokokemuksiasi eri yhteyksissä. Oma yksikkösi tai koulutusohjelmasi on kiinnostunut kuulemaan kokemuksistasi. Myös kansainvälisen koulutusyhteistyön palvelut on kiinnostunut vaihtokokemuksista ja mielellään pyytää vaihdossa olleita opettajia ja tutkijoita erilaisiin tilaisuuksiin kertomaan vaihtokokemuksistaan.

Hakuohjeet Erasmus+ ICM -opettajavaihtoon Euroopan ulkopuolelle

Helsingin yliopistolle on myönnetty Erasmus+ ICM -opettajavaihdon rahoitusta opettajavaihtoihin tiettyihin Euroopan ulkopuolella sijaitseviin partneriyliopistoihin.
Erasmus+ ICM -opettajavaihdon rahoitusta on jäljellä alla oleviin kohteisiin. Erasmus+ ICM-opettajavaihtoon haettava viimeistään kolme kuukautta ennen vaihtoa, mielellään kuitenkin mahdollisimman aikaisin.

-Egypti: American University of Cairo: 2 x 5 työpäivää per henkilö kestävää opettajavaihtoa lukuvuonna 2023-2024 tai 2024-2025
-Marokko: Université Sidi Mohammed Ben Abdellah: 3 x 5 työpäivää per henkilö kestävää opettajavaihtoa lukuvuonna 2023-2024 tai 2024-2025
-Jordania: Hashemite University: 1 x 5 työpäivää kestävä opettajavaihto lukuvuonna 2023-2024 tai 2024-2025
-Vietnam: Vietnam National University of Forestry: 2 max. 12 päivää kestävää opettajavaihtoa lukuvuonna 2023-2024, 2024-2025 tai 2025-2026. HUOM! Kohde vain metsätieteiden opettajille.
-Kenia: Strathmore University: 1 max. 12 päivää kestävä opettajavaihto lukuvuonna 2023-2024, 2024-2025 tai 2025-2026
-Kanada: Queen's University: 1 max. 12 päivää kestävä opettajavaihto lukuvuonna 2023-2024, 2024-2025 tai 2025-2026

Erasmus+ ICM -opettajavaihdon rahoitus myönnetään opettajavaihdon hakemusten saapumisjärjestyksessä.

Jos haluat hakea Erasmus+ ICM -opettajavaihtoon yllä listattuun yliopistoon, ota ensin yhteyttä staffexchange@helsinki.fi. Katso hakuohjeet yltä Euroopan sisäisten opettajavaihtojen ohjeista osioista Ennen vaihtoa, Vaihdon aikana ja Vaihdon jälkeen.
 

Erasmus+ ICM -opettajavaihdon ehdot

Hakuprosessi on muilta osin samanlainen kuin Euroopan sisäisissä opettajavaihdoissa, mutta Erasmus+ ICM -opettajavaihtosopimuksia ei voi solmia tarpeen mukaan, vaan ne perustuvat Helsingin yliopistolle myönnettyyn Erasmus+ ICM -rahoitukseen.

Taustatietoa: Helsingin yliopisto hakee Erasmus+ ICM -rahoitusta yliopistonlaajuisella hakemuksella kerran vuodessa Opetushallituksesta. Koulutusohjelmilla on mahdollisuus ehdottaa uusia partneriyliopistoja Helsingin yliopiston Erasmus+ ICM -rahoitushakemukseen. Ohjeet intranetissa.