Hur söker jag till lärar- och forskarutbyte?

Instruktionen hör till följande teman

Genom att välja utbildningsprogram ser du förutom de allmänna anvisningarna också utbildningsprogrammets eventuella egna innehåll.

Börja förberedelserna för lärar- och forskarutbytet senast 3 månader före utbytet. Ansökan för lärar- och forskarutbyte är fortgående. Observera att det inte är möjligt att söka om resestöd under 16.6.-15.8.2024. Ansökningar för utbytesperioder i augusti och september ska lämnas in i maj/juni.

Ansökningsanvisningar till Erasmus+ -lärarutbyte till Europa

Vart kan jag åka på Erasmus+ lärarutbyte i Europa?

  • En ny programperiod har påbörjat från och med läsåret 2022-2023. Helsingfors universitet träffar Erasmus+ läraravtal med universitet från Erasmus+ medlemsländer vid behov. Erasmus+ programländer är EU-länder, Island, Lichtenstein, Norge, Nordmakedonien, Turkiet och Serbien. Läraravtal träffas när det finns den första utresande eller inkommande lärare som har preliminär godkännande av en akademisk kontaktperson vid det mottagande universitet för lärarutbyte.
     
  • Enheten för internationellt utbildningssamarbete vid Helsingfors universitet, staffexchange@helsinki.fi, träffar vid behov ett nytt Erasmus+ läraravtal för ditt utbyte. Destinationen för lärarutbyte väljs inte längre från en färdig lista utan alla universitet i EU-länder, Island, Lichtenstein, Norge, Nordmakedonien, Turkiet och Serbien är möjliga destinationer.

Före utbytet

  • Börja planeringen av lärarutbyte genom att kontakta en kollega som undervisar vid ett universitet som intresserar dig.
  • Den som åker på lärarutbyte ska under utbytet ge minst 4 timmar undervisning per vecka om utbytet också innefattar utveckling av pedagogisk kompetens. Om lärarutbytet innefattar bara undervisning, ska man undervisa minst 8 timmar per vecka.
  • Allmänna villkor för Erasmus+ lärarutbyte
  • Undervisningen kan bestå till exempel av föreläsningar, undervisning i smågrupp eller handledning av studerandes avhandlingar. Lärarutbytet kan även innefatta utbildning av annan personal. Utveckling av pedagogisk kompetens kan innefatta till exempel diskussion om undervisningsmetod och peer feedback.
  • När du har preliminärt avtalat om undervisning, kontakta Enheten för internationellt utbildningssamarbete vid Helsingfors universitet, staffexchange@helsinki.fi, circa 3 månader före det planerade lärarutbyte eller tidigare för att det nya lärarutbytesavtal skulle vara i kraft under utbyte.
  • Diskutera utbytet med din chef innan du lämnar in din ansökan. Utbytet kan ingå i din årliga arbetsplan, om du börjar förbereda utbytet i god tid.
  • Ta kontakt med det mottagande universitetet och sök en kontaktperson för utbytet (till exempel en akademisk kollega). Kom överens om undervisningens innehållet och detaljer om ditt besök.
  • När du har din chefs och värduniversitetets tillstånd för ditt utbyte, gör en ansökan i Mobility Online minst 2 månader innan utbytet. Läs detaljerade instruktioner om ansökan i pdf-filen, som som du kan få från staffexchange@helsinki.fi på begäran.
  • Dina svar i Mobility Online- ansökan kommer att användas i Mobility Agreement for Teaching- bilagan. Mobility Agreement for Teaching är en obligatorisk bilaga, som krävs av Europeiska kommissionen. Underteckna Mobility Agreement själv och skicka det till värduniversitetet för underskrifter. När du får tillbaka blanketten med underskrifter kommer enheten för internationellt utbildningssamarbete att underteckna den för Helsingfors universitets del.
  • När du har skickat in den godkända arbetsplanen (Mobility Agreement for Teaching), kommer enheten för internationellt utbildningssamarbete att besluta om ditt Erasmus+ resestöd. Du kommer att få en begäran om att godkänna villkoren för ditt utbyte och resebidragets storlek.
  • När du har godkännt villkorna, gör en reseansökan och rikta den till enheten för internationellt utbildningssamarbete med det wbs-nummer du fick i beslutet om resestöd. Gör i reseansökan en uppskattning av resans totala kostnader (inklusive kostnader för resor, hotell, andra kostnader, dagtraktamente). Om den beräknade kostnaden för din resa överstiger den maximala ersättningen i resestödbeslutet, gör din reseansökan normalt och inkludera alla obligatoriska kostnader i samma reseansökan med samma wbs-nummer. Beslutet om kostnaderna som överstiger Erasmus+ resestöd kommer att fattas baserat på din reseansökan.
  • När din reseansökan har godkänts, kan du göra bindande resebokningar. Följ reseansökan, universitetets reseanvisningar och Erasmus+ regler då du gör dina researrangemang.

Under utbytet

  • I samband med beslutet om resestöd får du ett intyg över utbytet (Letter of Confirmation), som du kan skriva ut och ta med på resan. Be mottagande universitets kontaktperson underteckna intyget när utbytet avslutats.

Efter utbytet

  • Skicka intyg över utbytet (Letter of Confirmation) till enheten för internationellt utbildningssamarbete.
  • Lämna in en reseräkning till enheten för internationellt utbildningssamarbete inom två månader efter resans slut, men gärna så snabbt som möjligt. Reseräkningen riktas till enheten för internationellt utbildningssamarbetes wbs-kod. Din reseräkning jämförs med din reseansökan, som inkluderade en uppskattning av kostnaderna. Enheten för internationellt utbildningssamarbete täcker inte utgifter som överstiger resebidragets maximala summa.
  • Ge respons för personalutbytet genom att svara på en EU Survey-enkät som du får per e-post efter utbytet. Din feedback kommer att ses av Europeiska kommissionen, nationella Erasmuskontoret och enheten för internationellt utbildningssamarbete. Att besvara EU Survey - enkäten är en förutsättning för en godkänd reseräkning.
  • Kom ihåg att föra in din utbytesresa i Helsingfors universitets forskningsportal.
  • Vi hoppas att du kan få ut det mesta av din utbyteserfarenhet i olika sammanhang. Din egen enhet är intresserad av att höra om dina erfarenheter. Enheten för internationellt utbildningssamarbete är också intresserad av dina utbyteserfarenheter och bjuder gärna in utbytesdeltagare att dela med sig av sin erfarenheter vid olika evenemang.

 

Ansökningsanvisningar till Erasmus+ ICM-lärarutbyte utanför Europa

Helsingfors Universitet har blivit beviljat finansiering för Erasmus+ ICM-lärarutbyten till vissa universitet belägna utanför Europa.
Det finns finansiering för Erasmus+ ICM -lärarutbyten till följande destinationer. För Erasmus+ ICM utbyten ska du ansöka minst tre månader innan utbytets början, men helst så tidigt som möjligt.

-Egypten: American University of Cairo: 2 lärarubtyten som varar i 5 arbetsdagar, läsåret 2023-2024 eller 2024-2025
-Marocko: Université Sidi Mohammed Ben Abdellah: 3 lärarubtyten som varar i 5 arbetsdagar, läsåret 2023-2024 eller 2024-2025
-Jordanien: Hashemite University: 1 lärarutbyte som varar i 5 arbetsdagar, läsåret 2023-2024 eller 2024-2025
-Vietnam: Vietnam National University of Forestry: 2 lärarutbyte som varar i max. 12 dagar, läsåret 2023-2024, 2024-2025 eller 2025-2026. OBS! Bara lärare i forstvetenskap.
-Kenya: Strathmore University: 1 lärarutbyte som varar i max. 12 dagar, läsåret 2023-2024, 2024-2025 eller 2025-2026
-Kanada: Queen's University: 1 lärarutbyte som varar i max. 12 dagar, läsåret 2023-2024, 2024-2025 eller 2025-2026

Finansiering för Erasmus+ ICM-lärarutbyten beviljas i den ordning som ansökningarna mottags.

Om du vill ansöka om Erasmus+ ICM-lärarutbyte i ett av universiteten listade ovan, kontakta först staffexchange@helsinki.fi. Se ansökningsanvisningar i Ansökningsanvisningar till Erasmus+ lärarutbyte till Europa ovanför.

Se allmänna villkor för Erasmus+ ICM -lärarutbyte.

Ansökningsprocessen är till största del samma som för lärarutbyten inom Europa, men Erasmus+ ICM - lärarutbytesavtal kan inte ingås på basis av behov, utan grundar sig på Erasmus+ ICM -finansieringen beviljad till Helsingfors Universitet.

Bakgrundsfakta: Helsingfors Universitet ansöker om Erasmus+ ICM finansiering med på universitetsnivå en gång per år från utbildningsstyrelsen. Utbildningsprogrammen har möjlighet att föreslå nya partneruniversitet för denna ansökan. Instruktioner i intranet.