Ansvarsfull växelverkan vid universitetet

Instruktionen hör till följande teman

Genom att välja utbildningsprogram ser du förutom de allmänna anvisningarna också utbildningsprogrammets eventuella egna innehåll.

Studenterna vid Helsingfors universitet har rätt till en trygg och trivsam studiemiljö. Därför ska alla enheter vid universitetet se till att studenterna inte råkar ut för trakasserier eller osakligt bemötande i samband med studier eller handledning.

Det är viktigt för oss att det är möjligt för var och en att arbeta, studera och delta i våra arbets- och studiegemenskaper, oavsett bakgrund eller någon personlig egenskap.

Förebyggande av osakligt bemötande

Det är viktigt att alla vid universitetet har möjlighet att känna sig välkomna i gemenskapen som den de är. Varje person vid universitetet bär ett ansvar för att skapa en tryggare omgivning för andra. Därför har vi gemensamma principer som vi följer varje gång vi möter varandra och interagerar.

Studenterna ska bete sig sakligt vid universitetet och undvika att bemöta andra osakligt eller störa andra. Varje student ansvarar för egen del för att alla studenter ska ha en trygg och god studiemiljö. För att studierna ska framskrida smidigt måste studenterna följa de bestämmelser och anvisningar om studierna som ges av enskilda lärare och eller personalen. Studenterna är också skyldiga att följa ordningen vid universitetet. Om en enhet får kännedom om att en student trakasserar eller beter sig osakligt mot andra studenter eller personalen, är enheten skyldig att ta tag i saken.

Läs Ansvarsfull växelverkan vid universitetet anvisningarna och principerna i flamma.

Anvisningar för undervisnings - och handledningssituationer

Om du upptäcker eller får information om osakligt bemötande, följ anvisningarna nedan. Vid osakligt beteende är det viktigt att fråga hur den som har upplevt diskriminering eller trakasserier vill att utomstående ska ingripa. Det är viktigt att respektera den berörda personen och hens erfarenhet genom att först klargöra hens önskan.

Om en student kontaktar läraren, studiechefen eller utbildningsprogrammets ledare och berättar att hen blivit osakligt bemött, är hen skyldig att reda ut saken genom att fråga bägge parter om deras uppfattning om vad som hänt och anteckna det som parterna berättar. Hen ska opartiskt höra de inblandade och reda ut vad som hänt. Hen bjuder in parterna till möten där det mest väsentliga kan antecknas. I diskussionerna kommer parterna överens om åtgärder och uppföljning. Hen ska säkerställa att de avtalade åtgärderna genomförs och se till att de följs upp.

Om en student uppträder störande mot en lärare eller annan personal, ska den som det störande beteendet, t.ex. skällsord, riktar sig mot be studenten sluta. Om studenten beter sig osakligt t.ex. i e-postmeddelanden, kan den som tar emot meddelandena informera studenten om att osakliga meddelanden inte besvaras.

Om en student stör de andra studenterna eller undervisningen, kan läraren först påtala saken och uppmana studenten att sluta. Om studenten fortsätter sitt störande beteende kan läraren beordra studenten att lämna rummet. Om studenten vägrar avlägsna sig kan läraren kalla på vaktmästaren. Inte heller vaktmästaren har rätt att fysiskt tvinga studenten att avlägsna sig, men i regel lugnar eller avlägsnar sig studenten senast när vaktmästaren kallas till platsen. I extrema fall, t.ex. om studenten beter sig hotfullt eller våldsamt måste polisen tillkallas för att avlägsna studenten.

En student kan förvägras rätt att delta i undervisningen för högst tre arbetsdagar, om det föreligger en risk för att andra studenters eller personalens säkerhet äventyras av studentens beteende eller om undervisningen eller därtill hörande verksamhet försvåras orimligt mycket. Det fattas inget regelrätt beslut om att förvägra studenten rätt att delta i undervisningen, utan läraren eller handledaren meddelar studenten att hen inte får delta i undervisningen om det är motiverat. Alla situationer där studenter förvägras rätt att delta i undervisningen måste bokföras. Om studenten trots tillsägelse inte upphör med sitt störande beteende eller om man är tvungen att beordra studenten att lämna rummet, ska man diskutera situationen med studenten. Om det osakliga beteendet fortsätter efter att läraren har diskuterat med studenten, kan man vid behov vidta disciplinära åtgärder.

Om en student stör undervisningen på webben, t.ex. genom att skriva osakliga kommentarer i lärplattformen, ska man först ta tag i saken utgående från användarreglerna för universitetets datasystem. Störande beteende i webbundervisningen kan leda till disciplinära åtgärder. Studentens webbanvändning utanför universitetet, t.ex. i sociala medier, har universitetet ingen befogenhet över. Ryteskriser, kriskommunikation och trakasseri på sociala medier (Flamma).

Anvisningar för ordnande av en formell möte

Om situationen inte kan lösas med hjälp av en informell och omedelbar diskussion och anvisningar, eller om det är fråga om en så allvarlig situation att ett sådant förfarande inte kan anses vara tillräckligt, kan enheten ordna ett möte. Till mötet kallas studenten som har anmälts för osakligt bemötande. På plats finns också institutionens prefekt, dekanus eller prodekanus med ansvar för undervisningen. Studenten ska meddelas att hen kan ta med sig en stödperson, t.ex. från studentkåren, till mötet. Också den som har utsatts för osakligt bemötande och den som anmält fallet ges möjlighet att delta och ta med sig en stödperson. Syftet med mötet är att klargöra för studenten på vilket sätt studentens beteende är oacceptabelt, hur studenten ska ändra sitt beteende och vilka åtgärder som kommer att vidtas om studenten inte ändrar sitt beteende. En promemoria görs upp, i vilken man antecknar studentens och universitetets syn på situationen och universitetets instruktioner till studenten. Promemorian skickas till studenten efter mötet. Om studenten trots kallelse inte kommer till mötet, gör man upp en promemoria utgående från den information som finns tillgänglig och promemorian skickas till studenten.

Om studenten inte ändrar sitt beteende trots instruktionerna, eller om det är fråga om en så allvarlig situation att en diskussion inte kan anses vara en tillräcklig åtgärd, vidtas disciplinära åtgärder. I så fall ska enheten kontakta juristen som ansvarar för beredningen och föredragningen av ärendet. Studenten kan vid det disciplinära förfarandet få en skriftlig varning bl.a. om hen

  • stör undervisningen
  • beter sig våldsamt eller hotfullt
  • gör sig skyldig till fusk eller i övrigt bryter mot ordningen vid universitetet.

Om gärningen eller försummelsen är allvarlig eller studenten fortsätter sitt osakliga beteende efter att ha fått en skriftlig varning, kan studenten avstängas från universitetet för viss tid, högst ett år. Universitetets rektor fattar beslut om skriftlig varning och styrelsen fattar beslut om avstängning på viss tid.

Kontaktpersoner

Universitetets studiepsykologer och kontaktpersoner för trakasserier erbjuder personalen handledning vid konflikter. I frågor som gäller studenterna kan man vid behov kontakta juristen vid enheten för utbildningsärenden.

Kontaktpersoner i Flamma.

Se även Instruktioner för studerande

Du hittar relaterat innehåll för studerande i Studietjänsten.