Opetusvideot, Unitube-studiot ja suoratoisto

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt.

Tässä ohjeessa esitellään eri välineitä opetusvideoiden tekemiseen ja luentojen suoratoistamiseen.

Videot, suoratoisto ja podcastit opetuksessa

Tällä sivulla esitetään välineitä ja menetelmiä vuorovaikutteiseen ja monipuoliseen etä- ja/tai verkko-opetuksen järjestämiseen. Opetuksessa voidaan  hyödyntää videoviestintää seuraavilla tavoilla:

  1. Video voidaan tehdä valitsemallasi välineellä etukäteen ja se voidaan sitten jakaa opetuksessa käytettävällä alustalla opiskelijoille. Videoita voidaan tehdä ennakkoon esimerkiksi ScreenPalilla tai Zoomilla. Videoiden tekemiseen riittää useammassa tapauksessa esim. oma kannettava tietokone. Unitube-saleissa ja -studioissa voi tallentaa teknisesti laadukkaita videoita tilojen omalla tekniikalla. Matalan kynnyksen ratkaisuna myös omat mobiililaitteet soveltuvat lyhyiden opetusvideoiden tuottamiseen. 
  2. Opetus voidaan toteuttaa myös reaaliaikaisesti suoratoistona, johon on välineestä riippuen mahdollista tuoda mukaan erilaisia interaktiivisia ominaisuuksia. Yksisuuntaisia suoratoistoja voidaan toteuttaa helposti Unitube-saleissa ja –studioissa. Niiden rinnalle suositellaan vuorovaikutuksen mahdollistavaa taustakanavaa, jonka voi toteuttaa esim. Flingalla tai Presemolla.

 
Tallennetut videot on helpointa jakaa yliopistolla Unitube-lataamon kautta, jossa voidaan luoda kurssille oma Moodle-linkitetty sarja.

Tukiosoitteet

ScreenPal

ScreenPal ohjelman tallennusnäkymä

Ohjelma sopii mm. ruudunkaappausvideoiden ja videomuotoisten tehtävien tekoon sekä kevyeen videoiden editointiin, äänitykseen ja tekstitykseen. Näin se vastaa myös saavutettavuuden vaatimuksiin esimerkiksi videoiden tekstitysten osalta.

ScreenPalilla voidaan tallentaa ruudun lisäksi myös web-kameran näkymää. Tallenteen äänenlaatua voidaan parantaa käyttämällä erillistä mikrofonia tietokoneen sisäänrakennetun mikrofonin asemasta ja valitsemalla mahdollisimman hiljainen tila varsinaista tallentamista varten.

Huom.! ScreenPal vaatii asennuksenkin jälkeen usein - yleensä päivitysten jälkeen - kirjautumista Helsingin yliopiston tunnuksilla osoitteessa: https://screenpal.com/helsinki

Jos huomaat, ettei ohjelma toimi täysversiona / se pyytää hankkimaan maksullisen päivityksen, tee kirjautuminen yllä.

Lisätiedot

Videoiden tekstittäminen:

Yliopistolla on sopimus tekstityksestä Spokenin kanssa. Tilaava yksikkö maksaa tekstityspalvelut itse. 

Voit myös tehdä tekstityksen itse. Alla linkit tekstitysohjeisiin:

Unitube - yliopiston oma videoiden palvelukokonaisuus

Unitube -palvelut pitävät sisällään luentojen tallennustilat, itsepalvelustudiot sekä videoiden julkaisu- ja katsomoalustan.

Unitube-salit

Valikoituihin HY:n opetustiloihin on asennettu Unitube-luentotallennuslaitteistot, jotka mahdollistavat tallenteiden ja suoratoistojen teon. Laitteita ei etäajasteta, vaan tallenninlaitteen käynnistää ja pysäyttää aina ko. tilaisuuden järjestäjä itse. Katso Unitube-luentotallennuksen ohjeet Helpdeskin sivulta.

Katso lista saleista ja niiden striimausosoitteista Helpdeskin sivulta. 

Unitube-studiot

Unitube-studioissa voit tehdä opetusvideoita: esityksiä ja/tai ryhmäkeskusteluja. 

Studioiden varaus tapahtuu Office365 -kalenterin kautta. Studiota voivat varata Helsingin yliopiston henkilökuntaan kuuluvat. Varaus on maksutonta. Huomioi muut käyttäjät varatessasi tilaa; älä tee tarpeettomia varauksia / peru varauksesi jos et pääse paikalle.

Keskustan Aleksandrian studion kalenteri (A-studio)
Kumpulan Exactumin studion kalenteri (K-studio)
Viikin Infokeskuksen studion kalenteri (V-studio)

Unitube-studioiden käyttöohje.

Videon julkaiseminen 

Unitube-lataamon kautta saat videosi/äänitallenteesi jaettua julkisesti tai tietyn Moodle-kurssin opiskelijoille. Unitube-lataamo löytyy osoitteesta https://lataamo.helsinki.fi/. Tallenne voi olla esimerkiksi tabletilla, kännykkäkameralla tai videokameralla kuvattu video. Lisäksi Unitube-saleissa ja -studioissa tehdyt tallenteet latautuvat Lataamon inbox-kansioon, josta voit jakaa ne eteenpäin haluamallasi tavalla.

Unitube-katsomo on video- ja äänitiedostojen katselunäkymä, joka löytyy osoitteesta https://www.helsinki.fi/fi/unitube.

Lisätietoa:

Ajankohtaista UniTubesta: Yammerin UniTube-alue (vaatii HY:n O365-pilvikirjautumisen)
Tukipyynnöt unitube@helsinki.fi

Podcast-tila

Huom. Podcast-tila on siirtynyt Viikin Unitube-studion yhteyteen Aleksandrian huoneesta 430. Tämä siksi, koska Aleksandria menee keväällä 2024 remonttiin. Keskustakampukselle mietitään uutta podcast-ratkaisua remontin yhteydessä

Viikin Unitube-studiosta löytyy 1.1.2024 alkaen myös erillinen podcast-laitteisto, joka koostuu RØDECaster Pro  -tallentimesta, neljästä RØDE PodMic-mikrofonista joiden mahdollistaman neljän erillisen puhujan ääniraidan kuunteluun on jokaiselle myös neljät kuulokkeet.

Laitteisto on noin vuoden testikäytön perusteella helposti lähestyttävä ja kykenee äänittämään neljän mikrofonin lisäksi myös Bluetoothin tai USB:n kautta tulevaa ääntä, joten osallistujia voi olla mukana vaikkapa puhelinsoiton tai Zoom-yhteyden kautta. Äänittäminen on mahdollista sekä tilassa olevan tallentimen muistikortille että USB-yhteyden kautta tietokoneelle, jos käyttäjällä on sellainen mukanaan. Muistikortille äänitettäessä jokainen äänilähde tallentuu omalle raidalleen, mikä helpottaa äänitteen käsittelyä jälkikäteen. Tietokoneelle äänitettäessä ominaisuudet riippuvat käytettävästä ohjelmasta ja tietokoneesta. Tutustu laitteiston käyttöohjeeseen.

Tilan varaaminen tapahtuu Viikin Unitube-studion Outlook-kalenterin kautta (ks. Unitube-studioiden varaaminen yllä). Tilan osoite Outlookissa on infokeskus.2026@helsinki.fi. Mikäli saat ilmoituksen, että sinulla ei ole oikeutta varata kyseistä tilaa, ota yhteyttä osoitteeseen opetusteknologia@helsinki.fi.

Koska Unitube-studiossa on Videoviestintä-toiminnallisuus ohjauspaneelissa, voit hyödyntää studion kuvausvaloja ja kameroita myös yhdessä podcast-laitteiston kanssa. Podcast-laitteisto ei kuitenkaan ole yhteydessä itse Unitube-tallennusjärjestelmään, joten käytä Zoomia, ScreenPal:ia tms. videon tallentamiseen tässä tapauksessa.

Lue myös viestinnän Podcast-ohjeet Flammassa.

Teams

Huom! Opetusteknologiapalvelut ei tue Teamsin opetuskäyttöä, vaan tuemme Zoomin ja Moodlen käyttöä opetuksessa. Teams-tuki: helpdesk@helsinki.fi

Helpdeskin Office365 -ohjeet

Microsoftin ohjemateriaalit