Zoom, suoratoisto ja opetusvideot

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt.

Tässä ohjeessa esitellään eri välineitä opetusvideoiden tekemiseen ja luentojen suoratoistamiseen.

Videoviestintä ja videot etäopetuksessa

Vuorovaikutteisen etäopetuksen järjestämiseen yliopistolla on käytössä Zoom, jolla voidaan järjestää opetusta suoratoistona isommallekin joukolle (max. 300 osallistujaa). Tapaaminen voidaan myös tallentaa Zoomissa ja jakaa tilaisuuden jälkeen kurssilaisille. Jotta yhteys olisi mahdollisimman luotettava ja laadukas, suoratoisto (striimi) kannattaa toteuttaa kiinteään verkkoon liitetyllä tietokoneella, johon on mielellään kytketty ulkoinen mikrofoni tai headset. Erillisellä webbikameralla voidaan parantaa lisäksi videokuvan laatua. 

Etäopetuksessa voidaan myös hyödyntää videoviestintää kahdella tavalla. Video voidaan tallentaa valitsemallaan välineellä etukäteen ja jakaa sen sitten opetuksessa käytettävällä alustalla opiskelijoille. Toinen vaihtoehto on toteuttaa opetus reaaliaikaisesti suoratoistona, johon on välineestä riippuen mahdollista tuoda mukaan erilaisia interaktiivisia ominaisuuksia. 
 
Etäopetuksen tarpeisiin voidaan tehdä ennakkoon tallenteita esimerkiksi Screencast-O-Maticillä tai Zoomilla. Videoiden tekemiseen riittää useammassa tapauksessa esim. oma kannettava tietokone. Unitube-saleissa ja -studioissa voi tallentaa teknisesti laadukkaita videoita tilojen omalla tekniikalla. Matalan kynnyksen ratkaisuna myös omat mobiililaitteet soveltuvat lyhyiden opetusvideoiden tuottamiseen. 

Huom. VPN-yhteys voi aiheuttaa hidastelua Zoomin kanssa! Katkaise VPN-yhteys Zoomin käytön ajaksi, sitä ei tarvita Zoom-kirjautumiseen.

Yksisuuntaisia striimejä voidaan toteuttaa helposti Unitube-saleissa ja –studioissa. Niiden rinnalle suositellaan vuorovaikutuksen mahdollistavaa taustakanavaa, jonka voi toteuttaa esim. Flingalla tai Presemolla.
 
Tallennetut videot on helpointa jakaa yliopistolla Unitube Lataamon kautta, jossa voidaan luoda kurssille oma Moodle-linkitetty sarja.

Tältä sivulta löytyy tarkempaa ohjeistusta yliopistolla tarjolla oleviin välineisiin.  

Tukiosoitteet

Zoom

Zoomilla voit etäopettaa tai välittää (striimata) ja tallentaa opetustasi materiaaleineen. Zoom tarjoaa osallistujakohtaisesti muokkautuvia näkymiä ja monipuolisen aktivointivälineistön, kuten chatin, kyselyt (polls), valkotaulun, merkinnät jaettuihin tiedostoihin ja tiedostojen jakamisen.    

Zoomin käyttö vaatii mikrofonin (ja web-kameran videokuvaa varten). Suosittelemme Zoom-sovelluksen ja kiinteän verkkoyhteyden käyttöä. Selainkäyttö vaikeuttaa tuntuvasti opetuksen suunnittelua ja järjestämistä, sillä ominaisuuksien toimivuus vaihtelee selainkohtaisesti ja Zoom ei kerro, että nyt käytetään ominaisuutta, jota sinun selaimesi ei tue.

Helsingin yliopiston henkilökunta ja opiskelijat voivat luoda ja hallinnoida Zoom-kokouksia. 

Turvallisuussyistä kaikki uudet Zoom-kokoukset luodaan nyt salasanasuojattuina (ks. Flamma-uutinen)

Ohjemateriaaleja

Zoom-ohjevideoita HY:n aloituswebinaarista 9.1.2020 (Unitubessa):

Zoomin käytössä huomioitavaa - kuinka estän turhat takkuilut? 

Alle on kerätty yleisiä syitä Zoomin käytössä ilmeneville ongelmille. Ne ovat pitkälti sovellettavissa myös muihin etäyhteysohjelmiin.  (päivitetty 28.9.2020. Listaa täydennetään tarvittaessa)

  • Tarkista Host-esiintyjänä, että varmasti olet kirjautunut HY-tunnuksillasi Zoom-sovellukseen tai helsinki.fi/zoom -sivulle ennen kuin yrität mennä kokoukseen ID-koodin, kalenterikutsun tai linkin kautta
  • VPN-yhteys voi hidastaa Zoom-yhteyttä. OpenVPN-ohjelmassa "hy"-asetukset voi hidastaa Zoomin toimintaa mutta "hy-tun"-asetusten ei pitäisi vaikuttaa Zoomin toimivuuteen. Varminta on pitää VPN pois päältä jos yhteys pätkii.
  • Varmista internet-yhteytesi nopeus ja laatu. Full HD -tasoisen videon lähettäminen Zoomin Screen Share -toiminnolla vaatii vähintään 2 Mbit/s lähtevän nopeuden, eikä nopeammasta ole haittaa. Verkkopiuhayhteys koneelta reitittimeen on myös suositeltavaa; langaton verkko on herkempi häiriöille mikä heijastuu heti Zoomiin vaikkei normaalissa verkkoselailussa asiaa huomaisikaan.
  • Zoom-sovellus toimii opetuskäytössä parhaiten. Selainversiota voi käyttää, jos sovellusta ei saa asennettua. Chrome-selain toimii parhaiten selainkäytössä. Internet Exploreria ei suositella.
  • Jos yhteyden kanssa ongelmia, webbikameroiden kuvat kannattaa sulkea. Tällä voidaan teoriassa säästää kaistaa, mikä ongelmatilanteessa saattaa vakauttaa yhteyttä. 
  • Zoom-kokouksen asetuksissa kannattaa olla valittuna ”Enable join before host”, jolloin mahdollisissa hostia koskevissa ongelmatilanteissa osallistujat eivät joudu etäkokouksesta ulos.   
  • Äänen hyvä kuuluvuus on hyvin tärkeää. Ongelmat tässä liittyvät yleensä käytössä olevaan mikkiin ja sen oikeanlaiseen käyttötapaan. Varmista Zoom-kokouksen mikrofoniasetuksista, että haluamasi mikrofoni on valittuna. Pysyttele käytettävän mikin läheisyydessä ja pyri puhumaan sen suuntaan.  
  • Jos äänen kuuluvuusongelma vaivaa vain osaa osallistujista, silloin ongelma on todennäköisesti heidän välineissään. Heidän on tällöin tarkistettava ääniasetukset omasta Zoom-näkymästään ja mahdollisesti myös tietokoneen ääniasetuksista sekä varmistettava että käyttävät tuettua selainta jos ovat osallistuneet selaimella. 

Screencast-O-Matic

Ohjelma sopii mm. ruudunkaappausvideoiden ja videomuotoisten tehtävien tekoon sekä kevyeen videoiden editointiin, äänitykseen ja tekstitykseen. Näin se vastaa myös saavutettavuuden vaatimuksiin esimerkiksi videoiden tekstitysten osalta.

Screencast-O-Maticillä voidaan tallentaa ruudun lisäksi myös web-kameran näkymää. Tallenteen äänenlaatua voidaan parantaa käyttämällä erillistä mikrofonia tietokoneen sisäänrakennetun mikrofonin asemasta ja valitsemalla mahdollisimman hiljainen tila varsinaista tallentamista varten.

Lisätiedot

Videoiden tekstittäminen:

Thinglink

Thinglinkillä voidaan luoda interaktiivista kuva- ja videomateriaalia tuomalla niihin esimerkiksi havainnointia ja oppimista tukevaa lisäinformaatiota (esim. kuvia, videota, tekstiä, ääntä tai verkkolinkkejä). Thinglink tukee myös 360-kuvien ja -videoiden käyttöä, jolloin voidaan hyödyntää ohjelman sisäänrakennettua VR-ominaisuutta. Useammasta kuvasta voidaan koostaa ns. tour-ominaisuudella linkitettyjä kuvasarjoja, mikä mahdollistaa esimerkiksi esittelykierroksien ja erilaisten interaktiivisten tarinoiden rakentamisen. Ohjelman koululisenssi on hankittu sekä yliopiston henkilökunnalle että opiskelijoille.

Thinglink on integroitu osaksi yliopiston Office365-pakettia ja sen käyttöönottoon löytyy alta ohjeistus, jossa käydään läpi ensimmäinen kirjautuminen ja ohjelman lisääminen Office365-valikkoon.

Kirjautuminen onnistuu jatkossakin https://www.thinglink.com/login -osoitteen kautta valitsemalla Login with Microsoft-vaihtoehdon ja käyttämällä yliopiston tunnuksia (käyttäjätunnnus @ad.helsinki.fi ja salasana).

Tällä Thinglink-kuvasarjalla pääset kokeilemaan 360-sisällön katselemista. Ensimmäisessä kuvassa on esillä erilaisia upotetun lisäsisällön muotoja. Kuvien välillä pystyy kulkemaan vihreiden nuolten avulla. 

Thinglinkin käytön opiskelu kannattaa aloittaa tällä ohjevideolla. Lisäohjeistusta 2021 alkuvuodesta käyttöön otettuun Thinglinkin Saimaa-versioon löytyy heidän Support Hubista.

Webinaaritallenteet:
Videotallenne Helsingin yliopiston Thinglink-pilotin aloituswebinaarista.

Videotallenne syksyn 2020 Thinglink-webinaarista, jossa Aleksi Komu kertoo ohjelman ominaisuuksista ja demoaa käytännössä sen käyttöä. 
 

Thinglinkin käyttäjille on tarjolla vertaistukiryhmä yliopiston Yammerissa.

Unitube - yliopiston oma videoiden palvelukokonaisuus

Unitube -palvelut pitävät sisällään luentojen tallennustilat, itsepalvelustudiot sekä videoiden julkaisu- ja katsomoalustan.

Unitube-salit

Valikoituihin HY:n opetustiloihin on asennettu UniTube-luentotallennuslaitteistot, jotka mahdollistavat tallenteiden ja suoratoistojen teon. Laitteita ei etäajasteta, vaan tallenninlaitteen käynnistää ja pysäyttää aina ko. tilaisuuden järjestäjä itse. Unitube-luentotallennuksen ohjeet löydät tästä.

Lista saleista ja niiden striimausosoitteista.

Unitube-studiot

UniTube-studioissa voit tehdä opetusvideoita: esityksiä ja/tai ryhmäkeskusteluja. 

Studioiden varaus tapahtuu Office365 -kalenterin kautta. Studiota voivat varata Helsingin yliopiston henkilökuntaan kuuluvat. Varaus on maksutonta. Huomioi muut käyttäjät varatessasi tilaa; älä tee tarpeettomia varauksia / peru varauksesi jos et pääse paikalle.

Keskustan Aleksandrian studio (A-studio): kalenteri
Kumpulan Exactumin studio (K-studio): kalenteri
Viikin A-rakennuksen K116 väliaikainen studio (V-studio): hae Outlook-huonekalenteri "A-rakennus, K116, Unitube-studio Viikki (4)"

Unitube-studioiden käyttöohje.

Videon julkaiseminen 

UniTube-lataamon kautta saat videosi/äänitallenteesi jaettua julkisesti tai tietyn Moodle-kurssin opiskelijoille. Unitube-lataamo löytyy osoitteesta https://lataamo.helsinki.fi/. Tallenne voi olla esimerkiksi tabletilla, kännykkäkameralla tai videokameralla kuvattu video. Lisäksi Unitube-saleissa ja -studioissa tehdyt tallenteet latautuvat Lataamon inbox-kansioon, josta voit jakaa ne eteenpäin haluamallasi tavalla.

UniTube-katsomo on video- ja äänitiedostojen katselunäkymä, joka löytyy osoitteesta https://www.helsinki.fi/fi/unitube.

Lisätietoa:

Ajankohtaista UniTubesta: Yammerin UniTube-alue (vaatii HY:n O365-pilvikirjautumisen)
Unitube-ohjeet Helpdeskin sivuilla.
Tukipyynnöt unitube@helsinki.fi

Teams

Huom! Opetusteknologiapalvelut ei tue Teamsin opetuskäyttöä, vaan tuemme Zoomin ja Moodlen käyttöä opetuksessa. Teams-tuki: helpdesk@helsinki.fi

Helpdeskin Office365 -ohjeet

Microsoftin ohjemateriaalit

Etäopetukseen soveltuvat erityistilat

Unitube-saleissa ja muutamissa etäopetukseen soveltuvissa erityisvarustelluissa opetustiloissa (Metsätalo sali 12, Chemicum A128 ja Biomedicum kok. 2.) on tarjolla MediaPort-laitteisto, jonka avulla tilan kamerat ja mikit saadaan yhdistettyä salin omaan tai mukana tuotavaan tietokoneeseen.

Salin PC on kytketty valmiiksi Mediaportiin. Oman laitteen yhdistäminen tapahtuu tilasta löytyvällä laitteistoon valmiiksi liitetyllä USB-johdolla, joka on merkitty VIDEOVIESTINTÄ tai SKYPE (tms.). Näin toimittaessa voidaan kyseisellä tietokoneella hyödyntää tilan kameroita ja mikkejä esim. Zoomin tai Screencast-O-Maticin kanssa.

Kameran ohjaus, mikkien säätö ja käytettävän tietokoneen (salin PC/oma kannettava) valinta tapahtuu tilan ohjauspaneelin kautta. Lisäksi käytettävästä ohjelmasta (esim. Zoom) kuva- ja äänilähteiksi pitää muistaa valita Mediaport. Se löytyy yleensä nimellä Mediaport 200 tai Extron 200.

Kokoustiloissa tarjolla olevaa videoviestintätekniikkaa (esim. SoundBar) voidaan hyödyntää samalla tavoin striimien ja tallenteiden teossa liittämällä esityskone USB-johdolla laitteistoon.

Unitube-tiloissa tarvitaan myös tulostuskortti tunnistautumista varten, jotta esim. kameraohjaus saadaan käyttöön. 

Unitube-studioissa ei ole Mediaport-laitetta, joten niissä voi käyttää vain Unitube-striimaus- ja tallennuspalvelua.

 

Välineiden vertailu

Väline Käyttötarkoitus Ominaisuudet Laitteisto  Osallistujamäärä Lisätiedot
Zoom Etäopetus, Verkkokokous,
Tallennus
Ryhmähuoneet
Vuorovaikutustoiminnot (kyselyt yms.)
Viiveetön vuorovaikutus (ääni, kuva, teksti)
Tallennus

Osallistuminen ilman kirjautumista

Kamera ja mikrofoni

Zoom työpöytäsovellus suositeltava (latautuu kotikoneille automaattisesti), selainsuositus
Chrome

300
(Webinaari 500)
Jos varaat Unitube- tai etäopetussalin, niin voit hyödyntää salin kiinteää kameraa ja äänijärjestelmää etäopetuksessa tai verkkokokouksessa.

Tällä hetkellä paikallinen tallennus koneelle; pilvitallennus tulossa kevät 2020.

Zoom sovellus tietokoneelle suositeltava, mobiilisti Zoom App.

Unitube-sali Etäopetus,
Tallennus
Tallennus
Suoratoisto
Viive (noin 1 min) Suoratoisto = luennon tai kokouksen lähettämistä yleisölle reaaliajassa. 

Osallistuminen ilman kirjautumista
   

Yleensä ei vaadi ohjelmaan kirjautumista rajaton Vuorovaikutus vaatii erillisen ohjelman (esim. Flinga, Presemo)
Teams Verkkokokous,
Pienryhmäetäopetus,
Tallennus
Chat
Viiveetön vuorovaikutus (ääni, kuva, teksti)
Tallennus

Osallistuminen vaatii Microsoft- tai Office365-tilin.

Kamera ja mikrofoni

Työpöytäsovellus tai app

250 Erinomaiset Office-dokumenttien ja ryhmätyöskentelyn välineet
Unitube-studio Tallennus,
(Etäopetus)

Opetusvideoiden tallentaminen omatoimistudiossa

Mahdollisuus Unitube-suoratoistoon (ks. Unitube sali)

   

Studiossa helppokäyttöinen  laitteisto (2 kameraa, mikrofonit, tietokone, valaistus) Rajaton Voit hyödyntää omaa läppäriä studiossa