Opetusvideot ja luentojen suoratoistaminen

Tässä ohjeessa esitellään eri välineitä opetusvideoiden tekemiseen ja luentojen suoratoistamiseen.

Videot etäopetuksessa

Etäopetuksessa videoita voidaan hyödyntää parilla eri tapaa. Materiaalin voi tallentaa valitsemallaan välineellä etukäteen ja jakaa sen sitten opetuksessa käytettävällä alustalla opiskelijoille. Toinen vaihtoehto on toteuttaa opetus reaaliaikaisesti suoratoistona, johon on välineestä riippuen mahdollista tuoda mukaan erilaisia interaktiivisia ominaisuuksia. 
 
Etäopetuksen tarpeisiin voidaan tehdä ennakkoon tallenteita esimerkiksi Screencast-O-Maticillä tai Zoomilla. Videoiden tekemiseen riittää useammassa tapauksessa esim. oma kannettava tietokone. Unitube-saleissa ja -studioissa voi tallentaa teknisesti laadukkaita videoita tilojen omalla tekniikalla. Matalan kynnyksen ratkaisuna myös omat mobiililaitteet soveltuvat lyhyiden opetusvideoiden tuottamiseen. 

Vuorovaikutteisen etäopetuksen järjestämiseen yliopistolle on hankittu Zoom, jolla voidaan järjestää opetusta suoratoistona isommallekin joukolle (max. 300 osallistujaa). Sessio voidaan myös tallentaa Zoomissa ja jakaa tilaisuuden jälkeen kurssilaisille. Jotta yhteys olisi mahdollisimman luotettava ja laadukas, suoratoisto (striimi) kannattaa toteuttaa kiinteään verkkoon liitetyllä tietokoneella, johon on mielellään kytketty ulkoinen mikrofoni tai headset. Erillisellä webbikameralla voidaan parantaa lisäksi videokuvan laatua. 

Huom. Pulse Secure -VPN-ohjelma aiheuttaa hidastelua Zoomin kanssa! Katkaise Pulse-VPN.yhteys Zoomin käytön ajaksi.

Yksisuuntaisia striimejä voidaan toteuttaa helposti Unitube-saleissa ja –studioissa. Niiden rinnalle suositellaan vuorovaikutuksen mahdollistavaa taustakanavaa, jonka voi toteuttaa esim. Flingalla tai Presemolla.
 
Tallennetut videot on helpointa jakaa yliopistolla Unitube Lataamon kautta, jossa voidaan luoda kurssille oma Moodle-linkitetty sarja.

Tältä sivulta löytyy tarkempaa ohjeistusta yliopistolla tarjolla oleviin välineisiin.  

Tukiosoitteet

Zoom

Zoomilla voit etäopettaa tai välittää (striimata) ja tallentaa opetustasi materiaaleineen. Zoom tarjoaa osallistujakohtaisesti muokkautuvia näkymiä ja monipuolisen aktivointivälineistön, kuten chatin, kyselyt (polls), valkotaulun, merkinnät jaettuihin tiedostoihin ja tiedostojen jakamisen.    

Zoomin käyttö vaatii mikrofonin (ja web-kameran videokuvaa varten). Suosittelemme Zoom-sovelluksen ja kiinteän verkkoyhteyden käyttöä. Selainkäyttö vaikeuttaa tuntuvasti opetuksen suunnittelua ja järjestämistä, sillä ominaisuuksien toimivuus vaihtelee selainkohtaisesti ja Zoom ei kerro, että nyt käytetään ominaisuutta, jota sinun selaimesi ei tue.

Helsingin yliopiston henkilökunta ja opiskelijat voivat luoda ja hallinnoida Zoom-kokouksia. 

Turvallisuussyistä kaikki uudet Zoom-kokoukset luodaan nyt salasanasuojattuina (ks. Flamma-uutinen)

Ohjemateriaaleja

Zoom-ohjevideoita HY:n aloituswebinaarista 9.1.2020 (Unitubessa):

Zoomin käytössä huomioitavaa - kuinka estän turhat takkuilut? 

Alle on kerätty yleisiä syitä Zoomin käytössä ilmeneville ongelmille. Ne ovat pitkälti sovellettavissa myös muihin etäyhteysohjelmiin.  (päivitetty 28.9.2020. Listaa täydennetään tarvittaessa)

  • Tarkista Host-esiintyjänä, että varmasti olet kirjautunut HY-tunnuksillasi Zoom-sovellukseen tai helsinki.fi/zoom -sivulle ennen kuin yrität mennä kokoukseen ID-koodin, kalenterikutsun tai linkin kautta
  • Pulse Secure -ohjelmalla luotu VPN-yhteys hidastaa Zoom-yhteyttä. Kytke Pulse-yhteys pois päältä. 
  • Varmista internet-yhteytesi nopeus ja laatu. Full HD -tasoisen videon lähettäminen Zoomin Screen Share -toiminnolla vaatii vähintään 2 Mbit/s lähtevän nopeuden, eikä nopeammasta ole haittaa. Verkkopiuhayhteys koneelta reitittimeen on myös suositeltavaa; langaton verkko on herkempi häiriöille mikä heijastuu heti Zoomiin vaikkei normaalissa verkkoselailussa asiaa huomaisikaan.
  • Zoom-sovellus toimii opetuskäytössä parhaiten. Selainversiota voi käyttää, jos sovellusta ei saa asennettua. Chrome-selain toimii parhaiten selainkäytössä. Internet Exploreria ei suositella.
  • Jos yhteyden kanssa ongelmia, webbikameroiden kuvat kannattaa sulkea. Tällä voidaan teoriassa säästää kaistaa, mikä ongelmatilanteessa saattaa vakauttaa yhteyttä. 
  • Zoom-kokouksen asetuksissa kannattaa olla valittuna ”Enable join before host”, jolloin mahdollisissa hostia koskevissa ongelmatilanteissa osallistujat eivät joudu etäkokouksesta ulos.   
  • Äänen hyvä kuuluvuus on hyvin tärkeää. Ongelmat tässä liittyvät yleensä käytössä olevaan mikkiin ja sen oikeanlaiseen käyttötapaan. Varmista Zoom-kokouksen mikrofoniasetuksista, että haluamasi mikrofoni on valittuna. Pysyttele käytettävän mikin läheisyydessä ja pyri puhumaan sen suuntaan.  
  • Jos äänen kuuluvuusongelma vaivaa vain osaa osallistujista, silloin ongelma on todennäköisesti heidän välineissään. Heidän on tällöin tarkistettava ääniasetukset omasta Zoom-näkymästään ja mahdollisesti myös tietokoneen ääniasetuksista sekä varmistettava että käyttävät tuettua selainta jos ovat osallistuneet selaimella. 

Screencast-O-Matic

Ohjelma sopii mm. ruudunkaappausvideoiden ja videomuotoisten tehtävien tekoon sekä kevyeen videoiden editointiin, äänitykseen ja tekstitykseen. Näin se vastaa myös saavutettavuuden vaatimuksiin esimerkiksi videoiden tekstitysten osalta.

Screencast-O-Maticillä voidaan tallentaa ruudun lisäksi myös web-kameran näkymää. Tallenteen äänenlaatua voidaan parantaa käyttämällä erillistä mikrofonia tietokoneen sisäänrakennetun mikrofonin asemasta ja valitsemalla mahdollisimman hiljainen tila varsinaista tallentamista varten.

Lisätiedot

Videoiden tekstittäminen:

Thinglink

Thinglinkillä voidaan luoda interaktiivista kuva- ja videomateriaalia tuomalla niihin esimerkiksi havainnointia ja oppimista tukevaa lisäinformaatiota (esim. kuvia, videota, tekstiä, ääntä tai verkkolinkkejä). Thinglink tukee myös 360-kuvien ja -videoiden käyttöä, jolloin voidaan hyödyntää ohjelman sisäänrakennettua VR-ominaisuutta. Useammasta kuvasta voidaan koostaa ns. tour-ominaisuudella linkitettyjä kuvasarjoja, mikä mahdollistaa esimerkiksi esittelykierroksien ja erilaisten interaktiivisten tarinoiden rakentamisen. Ohjelman koululisenssi on hankittu sekä yliopiston henkilökunnalle että opiskelijoille.

Thinglink on integroitu osaksi yliopiston Office365-pakettia ja sen käyttöönottoon löytyy alta ohjeistus, jossa käydään läpi ensimmäinen kirjautuminen ja ohjelman lisääminen Office365-valikkoon.

Tällä Thinglink-kuvasarjalla pääset kokeilemaan 360-sisällön katselemista. Ensimmäisessä kuvassa on esillä erilaisia upotetun lisäsisällön muotoja. Kuvien välillä pystyy kulkemaan vihreiden nuolten avulla. 

Videotallenne Helsingin yliopiston Thinglink-pilotin aloituswebinaarista.

Videotallenne syksyn 2020 Thinglink-webinaarista, jossa Aleksi Komu kertoo ohjelman ominaisuuksista ja demoaa käytännössä sen käyttöä. UUSI!
 
Nostoja Thinglinkin omista ohjeista (englanniksi):

Thinglinkin käyttäjille on tarjolla vertaistukiryhmä yliopiston Yammerissa.

Unitube - yliopiston oma videoiden palvelukokonaisuus

Unitube -palvelut pitävät sisällään luentojen tallennustilat, itsepalvelustudiot sekä videoiden julkaisu- ja katsomoalustan.

HUOM! Tarkista poikkeustilanteessa käytettävissä olevat tilat täältä: Miten muutan kurssin tai tentin etäopetukseksi

Unitube-salit

Valikoituihin HY:n opetustiloihin on asennettu UniTube-luentotallennuslaitteistot, jotka mahdollistavat tallenteiden ja suoratoistojen teon. Laitteita ei etäajasteta, vaan tallenninlaitteen käynnistää ja pysäyttää aina ko. tilaisuuden järjestäjä itse. Unitube-luentotallennuksen ohjeet löydät tästä.

Lista saleista ja niiden striimausosoitteista.

Unitube-studiot

UniTube-studioissa voit tehdä opetusvideoita: esityksiä ja/tai ryhmäkeskusteluja. 

Studioiden varaus tapahtuu Office365 -kalenterin kautta. Studiota voivat varata Helsingin yliopiston henkilökuntaan kuuluvat. Varaus on maksutonta. Huomioi muut käyttäjät varatessasi tilaa; älä tee tarpeettomia varauksia / peru varauksesi jos et pääse paikalle.

Keskustan Aleksandrian studio (A-studio): kalenteri
Kumpulan Exactumin studio (K-studio): kalenteri
Viikin Infokeskus Koronan studio (V-studio): kalenteri

Unitube-studioiden käyttöohje.

Videon julkaiseminen 

UniTube-lataamon kautta saat videosi/äänitallenteesi jaettua julkisesti tai tietyn Moodle-kurssin opiskelijoille. Unitube-lataamo löytyy osoitteesta http://lataamo.helsinki.fi/. Tallenne voi olla esimerkiksi tabletilla, kännykkäkameralla tai videokameralla kuvattu video. Lisäksi Unitube-saleissa ja -studioissa tehdyt tallenteet latautuvat Lataamon inbox-kansioon, josta voit jakaa ne eteenpäin haluamallasi tavalla.

UniTube-katsomo on video- ja äänitiedostojen katselunäkymä, joka löytyy osoitteesta https://www.helsinki.fi/fi/unitube.

Lisätietoa:

Ajankohtaista UniTubesta: Yammerin UniTube-alue (vaatii HY:n O365-pilvikirjautumisen)
Unitube-ohjeet Helpdeskin sivuilla.
Tukipyynnöt unitube@helsinki.fi

Adobe Connect (AC) [Käyttöä rajattu 2020 alkaen]

Adobe Connectin käyttö on v. 2019 loppunut muilta kuin Avoimen yliopiston, Social och Kommunalhögskolanin, Kansalliskirjaston ja oikeustieteellisen tiedekunnan henkilökuntaan kuuluvilta.

Yllä mainittujen tahojen reaaliaikainen etäopetus järjestetään kokonaan tai osin Adobe Connectilla (AC). Ohjelman avulla voi välittää etäluentoja reaaliaikaisesti (striimata) ja tallentaa pitämänsä luennot materiaaleineen. AC sisältää monipuoliset aktivointivälineet, mm. chat, kyselyt, valkotaulu, notes ja tiedostojen jakaminen. Opettaja voi AC:lla  tehdä myös opetustallenteita omalla koneella.

Adobe Connectin kautta välitetään kuvaa ja ääntä. Minimissään kannettavan tietokoneen sisäänrakennettu mikki ja kamera riittävät, mutta laatua voidaan parantaa esimerkiksi kuulokemikrofonilla.  Opetuksessa suositellaan kiinteää verkkoyhteyttä.  

Lisätiedot

Avoin yliopisto järjestää opettajilleen perehdytystä 23.3.2020 alkaen maanantaisin klo. 13-14 ja 18-19 ja perjantaisin 13-14. Muutkin aiheesta kiinnostuneet yliopistolaiset ovat tervetulleita koulutuksiin. Käytettävä linkki: https://connect.funet.fi/hyayactestaus/

Lifesize

Lifesize -verkkokokousta voit käyttää selaimella, sovelluksella, puhelimella tai videoneuvottelulaitteella. Palvelu soveltuu videoneuvotteluun, luentoihin, tallennukseen ja suoratoistoon.

Lisätiedot:
Lifesize-ohjeet
atk-videoneuvottelu@helsinki.fi

Teams, Skype for Business

Teams-tuki: helpdesk@helsinki.fi

Helpdeskin Office365 -ohjeet

Microsoftin ohjemateriaalit

Etäopetukseen soveltuvat erityistilat

Unitube-saleissa ja muutamissa etäopetukseen soveltuvissa erityisvarustelluissa opetustiloissa (Metsätalo sali 12, Chemicum A128 ja Biomedicum kok. 2.) on tarjolla MediaPort-laitteisto, jonka avulla tilan kamerat ja mikit saadaan yhdistettyä salin omaan tai mukana tuotavaan tietokoneeseen.

Salin PC on kytketty valmiiksi Mediaportiin. Oman laitteen yhdistäminen tapahtuu tilasta löytyvällä laitteistoon valmiiksi liitetyllä USB-johdolla, joka on merkitty VIDEOVIESTINTÄ tai SKYPE (tms.). Näin toimittaessa voidaan kyseisellä tietokoneella hyödyntää tilan kameroita ja mikkejä esim. Zoomin tai Screencast-O-Maticin kanssa.

Kameran ohjaus, mikkien säätö ja käytettävän tietokoneen (salin PC/oma kannettava) valinta tapahtuu tilan ohjauspaneelin kautta. Lisäksi käytettävästä ohjelmasta (esim. Zoom) kuva- ja äänilähteiksi pitää muistaa valita Mediaport. Se löytyy yleensä nimellä Mediaport 200 tai Extron 200.

Kokoustiloissa tarjolla olevaa videoviestintätekniikkaa (esim. SoundBar) voidaan hyödyntää samalla tavoin striimien ja tallenteiden teossa liittämällä esityskone USB-johdolla laitteistoon.

Unitube-tiloissa tarvitaan myös tulostuskortti tunnistautumista varten, jotta esim. kameraohjaus saadaan käyttöön. 

Unitube-studioissa ei ole Mediaport-laitetta, joten niissä voi käyttää vain Unitube-striimaus- ja tallennuspalvelua.

Välineiden vertailu

Väline Käyttötarkoitus Ominaisuudet Laitteisto  Osallistujamäärä Lisätiedot
(Adobe Connect) *vain* Avoin yliopisto ja Soc. & kom. Etäopetus, Verkkokokous,
Tallennus 
Ryhmähuoneet
Vuorovaikutustoiminnot (chat, kyselyt yms.)
Viiveetön vuorovaikutus (ääni, kuva, teksti)
Tallennus
Suoratoisto*

Osallistuminen ilman kirjautumista

Kamera ja mikrofoni

Adobe Connect Add-In-sovellus (asentuu automaattisesti), selainsuositus Firefox

n. 100 Jos varaat Unitube- tai etäopetussalin, niin voit hyödyntää salin kiinteää kameraa ja äänijärjestelmää etäopetuksessa tai verkkokokouksessa.

Flash -liitännäinen tai Adobe Connect -app
Mobiilisti Adobe Connect -app

Pilvitallenteet eivät näy mobiilisti (Flash).

Zoom Etäopetus, Verkkokokous,
Tallennus
Ryhmähuoneet
Vuorovaikutustoiminnot (kyselyt yms.)
Viiveetön vuorovaikutus (ääni, kuva, teksti)
Tallennus

Osallistuminen ilman kirjautumista

Kamera ja mikrofoni

Zoom työpöytäsovellus suositeltava (latautuu kotikoneille automaattisesti), selainsuositus
Chrome

300
(Webinaari 500)
Jos varaat Unitube- tai etäopetussalin, niin voit hyödyntää salin kiinteää kameraa ja äänijärjestelmää etäopetuksessa tai verkkokokouksessa.

Tällä hetkellä paikallinen tallennus koneelle; pilvitallennus tulossa kevät 2020.

Zoom sovellus tietokoneelle suositeltava, mobiilisti Zoom App.

Unitube-sali Etäopetus,
Tallennus
Tallennus
Suoratoisto
Viive (noin 1 min) Suoratoisto = luennon tai kokouksen lähettämistä yleisölle reaaliajassa. 

Osallistuminen ilman kirjautumista
   

Yleensä ei vaadi ohjelmaan kirjautumista rajaton Vuorovaikutus vaatii erillisen ohjelman (esim. Flinga, Presemo)
Skype for business Verkkokokous,
Tallennus
Chat
Viiveetön vuorovaikutus (ääni, kuva, teksti)
Tallennus

Osallistuminen vaatii Microsoft- tai Office365-tilin.

Kamera ja mikrofoni
Työpöytäsovellus tai app
50  
LifeSize Verkkokokous,
(Tallennus)
Viiveetön vuorovaikutus (ääni, kuva, teksti)
Tallennus

Selainsuositus Chrome 

Osallistuminen ilman kirjautumista   

  25 Kamera ja mikrofoni
** (tai Unitube-sali, Etäopetussali)
Mobiilisti LifeSize -webapp
Teams Verkkokokous,
Pienryhmäetäopetus,
Tallennus
Chat
Viiveetön vuorovaikutus (ääni, kuva, teksti)
Tallennus

Osallistuminen vaatii Microsoft- tai Office365-tilin.

Kamera ja mikrofoni

Työpöytäsovellus tai app

250 Erinomaiset Office-dokumenttien ja ryhmätyöskentelyn välineet
Unitube-studio Tallennus,
(Etäopetus)

Opetusvideoiden tallentaminen omatoimistudiossa

Mahdollisuus Unitube-suoratoistoon (ks. Unitube sali)

   

Studiossa helppokäyttöinen  laitteisto (2 kameraa, mikrofonit, tietokone, valaistus) Rajaton Voit hyödyntää omaa läppäriä studiossa