Zoom, suoratoisto ja opetusvideot

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt.

Tässä ohjeessa esitellään eri välineitä opetusvideoiden tekemiseen ja luentojen suoratoistamiseen.

Videoviestintä ja videot opetuksessa

Tällä sivulla esitetään välineitä ja menetelmiä vuorovaikutteiseen ja monipuoliseen etä- ja/tai verkko-opetuksen järjestämiseen. Opetuksessa voidaan  hyödyntää videoviestintää seuraavilla tavoilla:

  1. Helsingin yliopistossa on käytössä videoviestintäohjelma Zoom, jolla voidaan järjestää monipuolista opetusta isommallekin joukolle (max. 300 osallistujaa). Zoomissa voidaan luennoida, pitää luentoja, seminaareja, tehdä ryhmätöitä, laskuharjoituksia, aktivoida opiskelijoita opetuksen aikana. Tapaaminen voidaan myös tallentaa Zoomissa ja jakaa tilaisuuden jälkeen kurssilaisille.
  2. Video voidaan tehdä valitsemallasi välineellä etukäteen ja se voidaan sitten jakaa opetuksessa käytettävällä alustalla opiskelijoille. Videoita voidaan tehdä ennakkoon esimerkiksi Screencast-O-Maticillä tai Zoomilla. Videoiden tekemiseen riittää useammassa tapauksessa esim. oma kannettava tietokone. Unitube-saleissa ja -studioissa voi tallentaa teknisesti laadukkaita videoita tilojen omalla tekniikalla. Matalan kynnyksen ratkaisuna myös omat mobiililaitteet soveltuvat lyhyiden opetusvideoiden tuottamiseen. 
  3. Opetus voidaan toteuttaa myös reaaliaikaisesti suoratoistona, johon on välineestä riippuen mahdollista tuoda mukaan erilaisia interaktiivisia ominaisuuksia. Yksisuuntaisia suoratoistoja voidaan toteuttaa helposti Unitube-saleissa ja –studioissa. Niiden rinnalle suositellaan vuorovaikutuksen mahdollistavaa taustakanavaa, jonka voi toteuttaa esim. Flingalla tai Presemolla.

 
Tallennetut videot on helpointa jakaa yliopistolla Unitube-lataamon kautta, jossa voidaan luoda kurssille oma Moodle-linkitetty sarja.

Tukiosoitteet

Zoom

Zoom on monipuolinen videoviestintäohjelma, jolla voidaan toteuttaa moninaisia opetustilanteita sekä tallentaa opetustasi materiaaleineen. Zoom tarjoaa  monipuolisen aktivointivälineistön, kuten chatin, kyselyt (polls), valkotaulun, merkinnät jaettuihin tiedostoihin ja tiedostojen jakamisen.    

Zoomin käyttö vaatii mikrofonin (ja web-kameran videokuvaa varten). Suosittelemme Zoom-sovelluksen ja kiinteän verkkoyhteyden käyttöä. 

Helsingin yliopiston henkilökunta ja opiskelijat voivat luoda ja hallinnoida Zoom-kokouksia. 

Opettajien Zoom-opas

Opettajien Zoom-oppaassa tarkastellaan Zoomin käyttöä opetuksen näkökulmasta. Opas sisältää myös Zoomin teknisen ohjeistuksen ja se on linkitetty pedagogisiin ohjeisiin.

Zoomin erityislisenssit

Muita ohjemateriaaleja

Screencast-O-Matic

Screencast-o-matic

Ohjelma sopii mm. ruudunkaappausvideoiden ja videomuotoisten tehtävien tekoon sekä kevyeen videoiden editointiin, äänitykseen ja tekstitykseen. Näin se vastaa myös saavutettavuuden vaatimuksiin esimerkiksi videoiden tekstitysten osalta.

Screencast-O-Maticillä voidaan tallentaa ruudun lisäksi myös web-kameran näkymää. Tallenteen äänenlaatua voidaan parantaa käyttämällä erillistä mikrofonia tietokoneen sisäänrakennetun mikrofonin asemasta ja valitsemalla mahdollisimman hiljainen tila varsinaista tallentamista varten.

Lisätiedot

Videoiden tekstittäminen:

Thinglink

Thinglink 360 video (kuva)

Thinglinkillä voidaan luoda interaktiivista kuva- ja videomateriaalia tuomalla niihin esimerkiksi havainnointia ja oppimista tukevaa lisäinformaatiota (esim. kuvia, videota, tekstiä, ääntä tai verkkolinkkejä). Thinglink tukee myös 360-kuvien ja -videoiden käyttöä, jolloin voidaan hyödyntää ohjelman sisäänrakennettua VR-ominaisuutta. Useammasta kuvasta voidaan koostaa ns. tour-ominaisuudella linkitettyjä kuvasarjoja, mikä mahdollistaa esimerkiksi esittelykierroksien ja erilaisten interaktiivisten tarinoiden rakentamisen. Ohjelman koululisenssi on hankittu sekä yliopiston henkilökunnalle että opiskelijoille.

Thinglink on integroitu osaksi yliopiston Office365-pakettia ja sen käyttöönottoon löytyy alta ohjeistus, jossa käydään läpi ensimmäinen kirjautuminen ja ohjelman lisääminen Office365-valikkoon:

Kirjautuminen onnistuu jatkossakin https://www.thinglink.com/login -osoitteen kautta valitsemalla Log in with third party services-otsikon alta löytyvä Login with Microsoft -vaihtoehto ja käyttämällä yliopiston tunnuksia (käyttäjätunnnus@ad.helsinki.fi ja salasana).

Tällä Thinglink-kuvasarjalla pääset kokeilemaan 360-sisällön katselemista. Ensimmäisessä kuvassa on esillä erilaisia upotetun lisäsisällön muotoja. Kuvien välillä pystyy kulkemaan vihreiden nuolten avulla. 

Thinglinkin käytön opiskelu kannattaa aloittaa tällä ohjevideolla. Lisäohjeistusta Thinglinkin käyttöön löytyy heidän tukisivultaan.

Webinaaritallenteet:
Videotallenne Helsingin yliopiston Thinglink-pilotin aloituswebinaarista.

Videotallenne syksyn 2020 Thinglink-webinaarista, jossa Aleksi Komu kertoo ohjelman ominaisuuksista ja demoaa käytännössä sen käyttöä. 
 

Thinglinkin käyttäjille on tarjolla vertaistukiryhmä yliopiston Yammerissa.

Unitube - yliopiston oma videoiden palvelukokonaisuus

Unitube -palvelut pitävät sisällään luentojen tallennustilat, itsepalvelustudiot sekä videoiden julkaisu- ja katsomoalustan.

Unitube-salit

Valikoituihin HY:n opetustiloihin on asennettu Unitube-luentotallennuslaitteistot, jotka mahdollistavat tallenteiden ja suoratoistojen teon. Laitteita ei etäajasteta, vaan tallenninlaitteen käynnistää ja pysäyttää aina ko. tilaisuuden järjestäjä itse. Katso Unitube-luentotallennuksen ohjeet Helpdeskin sivulta.

Katso lista saleista ja niiden striimausosoitteista Helpdeskin sivulta. 

Unitube-studiot

Unitube-studioissa voit tehdä opetusvideoita: esityksiä ja/tai ryhmäkeskusteluja. 

Studioiden varaus tapahtuu Office365 -kalenterin kautta. Studiota voivat varata Helsingin yliopiston henkilökuntaan kuuluvat. Varaus on maksutonta. Huomioi muut käyttäjät varatessasi tilaa; älä tee tarpeettomia varauksia / peru varauksesi jos et pääse paikalle.

Keskustan Aleksandrian studion kalenteri (A-studio)
Kumpulan Exactumin studion kalenteri (K-studio)
Viikin Infokeskuksen studion kalenteri (V-studio)

Unitube-studioiden käyttöohje.

Videon julkaiseminen 

Unitube-lataamon kautta saat videosi/äänitallenteesi jaettua julkisesti tai tietyn Moodle-kurssin opiskelijoille. Unitube-lataamo löytyy osoitteesta https://lataamo.helsinki.fi/. Tallenne voi olla esimerkiksi tabletilla, kännykkäkameralla tai videokameralla kuvattu video. Lisäksi Unitube-saleissa ja -studioissa tehdyt tallenteet latautuvat Lataamon inbox-kansioon, josta voit jakaa ne eteenpäin haluamallasi tavalla.

Unitube-katsomo on video- ja äänitiedostojen katselunäkymä, joka löytyy osoitteesta https://www.helsinki.fi/fi/unitube.

Lisätietoa:

Ajankohtaista UniTubesta: Yammerin UniTube-alue (vaatii HY:n O365-pilvikirjautumisen)
Tukipyynnöt unitube@helsinki.fi

Aleksandrian Podcast-tila

Keskustassa Aleksandrian huoneessa 430 on toistaiseksi käytössä erityisesti podcastien ja muiden äänitteiden tekemiseen tarkoitettu laitteisto. Kurkkaa tilaan!

Laitteisto on noin vuoden testikäytön perusteella helposti lähestyttävä ja kykenee äänittämään neljän mikrofonin lisäksi myös Bluetoothin tai USB:n kautta tulevaa ääntä, joten osallistujia voi olla mukana vaikkapa puhelinsoiton tai Zoom-yhteyden kautta. Äänittäminen on mahdollista sekä tilassa olevan tallentimen muistikortille että USB-yhteyden kautta tietokoneelle, jos käyttäjällä on sellainen mukanaan. Muistikortille äänitettäessä jokainen äänilähde tallentuu omalle raidalleen, mikä helpottaa äänitteen käsittelyä jälkikäteen. Tietokoneelle äänitettäessä ominaisuudet riippuvat käytettävästä ohjelmasta ja tietokoneesta. Tutustu laitteiston käyttöohjeeseen.

Tilan varaaminen tapahtuu Outlook-kalenterin kautta. Tilan osoite Outlookissa on aleksandria.430@helsinki.fi. Mikäli saat ilmoituksen, että sinulla ei ole oikeutta varata kyseistä tilaa, ota yhteyttä Mikael Kivelään.

Huom. Tilassa ei ole kuvausvaloja, Unitube-tallenninta tai muutakaan kuvan tallentamiseen tarkoitettua varustusta.

Lue myös viestinnän Podcast-ohjeet Flammassa.

Teams

Huom! Opetusteknologiapalvelut ei tue Teamsin opetuskäyttöä, vaan tuemme Zoomin ja Moodlen käyttöä opetuksessa. Teams-tuki: helpdesk@helsinki.fi

Helpdeskin Office365 -ohjeet

Microsoftin ohjemateriaalit

Opetuksessa käytettävät tilat

  • Opetuksessa käytettävät tilat -sivulla kerrotaan yliopiston tiloista erityisesti opetuksen näkökulmasta sekä niiden käytöstä, varaamisesta ja mm. varusteluista. Sieltä saat myös tietoa minkälainen tilan pitää olla, jotta siellä voidaan järjestää etä- ja/tai hybridiopetusta.

Välineiden vertailu

Väline Käyttötarkoitus Ominaisuudet Laitteisto  Osallistujamäärä Lisätiedot ja tukipalvelut
Zoom Etäopetus, Verkkokokous,
Tallennus
Ryhmähuoneet
Vuorovaikutustoiminnot (kyselyt yms.)
Viiveetön vuorovaikutus (ääni, kuva, teksti)
Tallennus

Osallistuminen ilman kirjautumista

Kamera ja mikrofoni

Zoom-työpöytäsovellus suositeltava (latautuu kotikoneille automaattisesti), selainsuositus
Chrome

Normaali 300,
Large meeting 500,
Webinaarit 1000 ja 3000
Tukipalvelut:

Opetuskäytön tuki Opetusteknologiapalvelut opetusteknologia@helsinki.fi

Kokouskäytön tuki Helpdesk helpdesk@helsinki.fi

Salin av-laitteiden käytöntuki av-tuki@helsinki.fi

Jos varaat Unitube- tai etäopetussalin, niin voit hyödyntää salin kiinteää kameraa ja äänijärjestelmää etäopetuksessa tai verkkokokouksessa.

Tapaaminen tallentuu paikallisesti tietokoneelle.

Zoom-sovellus tietokoneelle suositeltava, mobiilisti Zoom App.

Unitube-sali Etäopetus,
Tallennus
Tallennus
Suoratoisto
Viive (noin 1 min) Suoratoisto = luennon tai kokouksen lähettämistä yleisölle reaaliajassa. 

Osallistuminen ilman kirjautumista
   

Yleensä ei vaadi ohjelmaan kirjautumista rajaton Tukipalvelut:

Unitube-järjestelmän tuki unitube@helsinki.fi

Salin av-laitteiden käytön tuki av-tuki@helsinki.fi

Vuorovaikutus vaatii erillisen ohjelman (esim. Flinga, Presemo).

Tallenne tallentuu Unitube-Lataamoon.

Teams Verkkokokous,
Pienryhmäetäopetus,
Tallennus
Chat
Viiveetön vuorovaikutus (ääni, kuva, teksti)
Tallennus

Osallistuminen vaatii Microsoft- tai Office365-tilin.

Kamera ja mikrofoni

Työpöytäsovellus tai App

250 Tukipalvelut:

Tukipalvelut Helpdesk helpdesk@helsinki.fi

Salin av-laitteiden käytön tuki av-tuki@helsinki.fi

Erinomaiset Office-dokumenttien ja ryhmätyöskentelyn välineet.

Unitube-studio Tallennus,
(Etäopetus)

Opetusvideoiden tallentaminen omatoimistudiossa

Mahdollisuus Unitube-suoratoistoon (ks. Unitube-sali)

   

Studiossa helppokäyttöinen  laitteisto (2 kameraa, mikrofonit, tietokone, valaistus) Rajaton Video tallentuu Unitube-lataamoon

Voit hyödyntää omaa läppäriä studiossa