Granskning och bedömning av avhandling inom högre högskoleexamen

Instruktionen hör till följande teman

Genom att välja utbildningsprogram ser du förutom de allmänna anvisningarna också utbildningsprogrammets eventuella egna innehåll.

Avhandlingen inom magister- eller licentiatprogram är ett skriftligt arbete med en omfattning på 30 studiepoäng, med undantag för medicin, odontologi och veterinärmedicin, där omfattningen är 20 studiepoäng. Förfaranden och anvisningar för granskning och bedömning av en avhandling som ingår i högre högskoleexamen varierar efter utbildningsprogram. 

Utbildningsprogrammens egna instruktioner syns när du väljer utbildningsprogrammet i menyn ovan.

Avhandling som ingår i magister- och licentiatprogram

Till den högre högskoleexamen hör inom magisterprogram en skriftlig avhandling som omfattar 30 studiepoäng, dvs. en magistersavhandling. De nya avhandlingen på 30 sp är mer begränsad än den tidigare avhandlingen pro gradu på 40 sp enligt de gamla examensfordringarna. Inom licentiatprogram är omfattningen på licentiatavhandlingar i veterinärmedicin samt avhandlingar i fördjupade studier inom odontologi och medicin 20 sp.

Avhandlingen bedöms enligt skalan 0–5 (studerande inom nya utbildningsprogram) eller approbatur–laudatur (studerande enligt gamla examensfordringar). Vitsordet för avhandlingen inom högre högskoleexamen beaktas då man räknar vitsordet för helheten för fördjupande studier. Bedömningen är på finska, svenska eller engelska.

En pro gradu-avhandling, magistersavhandling, licentiatavhandling eller avhandling i fördjupade studier granskas av två granskare enligt fakultetsrådets närmare föreskrifter. Utnämningspraxis samt behörighetsvillkor som ställs på granskarna varierar efter fakultet och utbildningsprogram. Kom ihåg att kontrollera detta i utbildningsprogrammens anvisningar.

I avhandlingen ska studeranden visa sin förmåga till vetenskapligt tänkande, kännedom om avhandlingens ämne, behärskande av forskningsmetoder och vetenskapligt språkbruk. I utbildningsprogrammets undervisningsplan finns mer detaljerade bestämmelser och anvisningar om utarbetande av avhandlingar. En sammanfattning görs alltid upp om avhandlingen. Inom många utbildningsprogram granskas sammanfattningen som ett mognadsprov för studerandens skolbildningsspråk. Granskningen och bedömningen av avhandlingen ska fokusera på studerandens självständiga andel även om avhandlingen är en del av ett större forskningsprojekt eller grupparbete.

Anvisningar för bedömning av avhandling

Fakultetsrådet ger närmare föreskrifter om bedömningsförfarandet för avhandlingar. När du bedömer en högre högskoleavhandling, ska du ta hjälp av den utbildningsprogramvisa bedömningsmatrisen och också vid behov läsa anvisningarna för arbetets struktur och innehåll. Avhandlingar inom högre högskoleexamen bedöms numeriskt och vid behov verbalt per delområde. Inom många utbildningsprogram godkänns mognadsprovet från en sammanfattning av den högre högskoleavhandlingen. Den numeriska utvärderingen av områdena för de nya avhandlingarna är granskarespecifik. Varje granskare måste redigera bedömningsblanketten i E-thesis.

Helsingfors universitet använder plagiatidentifieringssystemet Ouriginal i samband med granskningen av studier och lärdomsprov för att stöda den studerandes vetenskapliga skrivande. Granskarna kan läsa Ouriginal-rapporten om avhandlingen som bedöms i E-thesis.

Kontrollera i utbildningsprogrammets anvisningar före bedömning:

  • återlämning och tidsplan för granskning
  • arbetets struktur och innehåll (instruktioner till studeranden)
  • bedömningskriterier/bedömningsmatris

När du utför bedömningen:

  • kontrollera och bedöm arbetet med hjälp av bedömningsmatrisen
  • läs Ouriginal-rapporten i E-thesis
  • godkänn eventuellt mognadsprov

Det kan finnas meningsskiljaktigheter gällande bedömningen mellan granskare, liksom även mellan studeranden och granskarna. För dessa fall har fakulteterna och utbildningsprogrammen egna handlingsinstruktioner.

Godkännande av avhandling och registrering av prestationsanteckning

Fakultetsrådet godkänner avhandlingen och bedömer den, om det inte har delegerat beslutanderätten till en bedömningsnämnd som dekanus utnämnt eller till utbildningsprogrammets ledningsgrupp. Fakultetsrådet ger närmare föreskrifter om bedömningsförfarandet för avhandlingar. När avhandlingen har godkänts och bedömts, registreras prestationsanteckningen i studentservicen i studieregistret senast inom en månad. Det är inte möjligt för studeranden att byta studieinriktning efter att avhandlingen som hör till examen har godkänts och bedömts.

Det är inte möjligt att ta om studieprestationen för en avhandling som hör till högre högskoleexamen. Om studeranden inte är nöjd med bedömningen, kan han eller hon framföra ett rättelseyrkande om bedömningen av avhandlingen. Instruktioner för att göra upp ett rättelseyrkande återfinns i Instruktioner för studerande.

Läs även instruktionerna som gäller avhandlingens offentlighet, publikation och förvaring.

 

Mognadsprovet i lägre högskoleexamen och granskning av provet

Mognadsprovet är en vetenskaplig text som anknyter till området för studentens avhandling, till exempel en del av avhandlingen, avhandlingens sammanfattning eller någon annan skriftlig uppgift som anges i utbildningsprogrammets undervisningsplan. Före mognadsprovet ska studenten ha genomfört modersmålsstudierna som ingår i de gemensamma studierna i examen.

Med mognadsprovet visar studenten sina kunskaper inom området för avhandlingen och sina kunskaper i svenska eller finska.

Studenten skriver mognadsprovet på sitt skolutbildningsspråk, svenska eller finska. På examensbeviset anges studentens skolutbildningsspråk och på vilket språk hen skrivit mognadsprovet. Skolutbildningen och mognadsprovet ger tillsammans utmärkta kunskaper i språket i fråga (6 §, språkkunskapslagen).

Om studentens skolutbildningsspråk inte är finska eller svenska kan hen skriva sitt mognadsprov på finska, svenska, engelska eller avhandlingens språk. Då kan studenten emellertid inte visa utmärkta kunskaper i svenska eller finska med sitt examensbevis.

Mognadsprovet bedöms enligt skalan godkänd/underkänd. I de flesta fall bedöms och godkänns mognadsprovet av en lärare vid utbildningsprogrammet, till exempel avhandlingshandledaren. Den som godkänner mognadsprovet ska behärska det språk som studenten har skrivit provet på.

Om ditt utbildningsprogram använder systemet E-thesis vid bedömning av avhandlingar ska du i granskningsstadiet anteckna på bedömningsblanketten att mognadsprovet har godkänts. Uppgiften om att mognadsprovet har godkänts förs vidare och studieprestationen registreras i studieförvaltningssystemet.

Mognadsprovet är en separat studieprestation, men i studieförvaltningssystemet får prestationen omfattningen 0 sp.

 

Mognadsprovet i högre högskoleexamen och granskning av provet

Mognadsprovet är en vetenskaplig text som anknyter till området för studentens avhandling, till exempel en del av avhandlingen, avhandlingens sammanfattning eller någon annan skriftlig uppgift som anges i utbildningsprogrammets undervisningsplan.

Med mognadsprovet visar studenten alltid förtrogenhet med området för avhandlingen.

Mognadsprovet bedöms enligt skalan godkänd/underkänd. I de flesta fall bedöms och godkänns mognadsprovet av en lärare vid utbildningsprogrammet, till exempel avhandlingshandledaren. Den som godkänner mognadsprovet ska behärska det språk som studenten har skrivit provet på.

Om ditt utbildningsprogram använder systemet E-thesis vid bedömning av avhandlingar ska du i granskningsstadiet anteckna på bedömningsblanketten att mognadsprovet har godkänts. Uppgiften om att mognadsprovet har godkänts förs vidare och studieprestationen registreras i studieförvaltningssystemet.

Mognadsprovet är en separat studieprestation, men i studieförvaltningssystemet får prestationen omfattningen 0 sp.

 

På vilket språk skriver studenten mognadsprovet och när ska mognadsprovet godkännas även i fråga om språket?

Språket för mognadsprovet beror på om studenten har avlagt mognadsprovet i sin lägre högskoleexamen och på studentens skolutbildningsspråk.

  • Om studentens skolutbildningsspråk är finska eller svenska och hen har skrivit ett mognadsprov för lägre högskoleexamen på sitt skolutbildningsspråk, kan hen skriva mognadsprovet på finska, svenska, engelska eller avhandlingens språk. Studenten behöver inte längre visa sina språkkunskaper med ett mognadsprov, utan hen visar med provet att hen är förtrogen med området för avhandlingen. Mognadsprovet ska alltså granskas och godkännas för innehållets del.
     
  • Om studentens skolutbildningsspråk är finska eller svenska men hen inte har skrivit ett mognadsprov för lägre högskoleexamen på sitt skolutbildningsspråk (hen har till exempel avlagt examen utomlands), ska hen skriva mognadsprovet på sitt skolutbildningsspråk. Med mognadsprovet visar studenten både sina språkkunskaper och sina kunskaper inom området för avhandlingen. Mognadsprovet ska alltså granskas och godkännas för både språkets och innehållets del.

    Detta gäller också dem som studerar vid ett engelskspråkigt magisterprogram eller avlägger examen på engelska vid ett flerspråkigt magisterprogram.
     

  •  Om studentens skolutbildningsspråk inte är finska eller svenska eller hen har fått sin skolutbildning utomlands, och hen studerar i ett magisterprogram på ett inhemskt språk eller studerar på ett inhemskt språk i ett flerspråkigt magisterprogram, kan hen skriva sitt mognadsprov på finska, svenska, engelska eller avhandlingens språk. Med mognadsprovet visar studenten förtrogenhet med området för avhandlingen. Mognadsprovet ska alltså granskas och godkännas för innehållets del.
     
  • Om studentens skolutbildningsspråk inte är finska eller svenska eller hen har fått sin skolutbildning utomlands, och hen studerar i ett engelskspråkigt magisterprogram eller studerar på engelska i ett flerspråkigt magisterprogram, ska hen skriva sitt mognadsprov på engelska. Med mognadsprovet visar studenten förtrogenhet med området för avhandlingen. Mognadsprovet ska alltså granskas och godkännas för innehållets del.

 

Se även Instruktioner för studerande

Du hittar relaterat innehåll för studerande i Studietjänsten.