Flinga
Hae koulutusohjelmaa
Kandiohjelmat
Maisteri- ja lisensiaattiohjelmat
Tohtoriohjelmat
Ammatilliset jatkokoulutukset
Täältä löydät Flingan käyttöohjeet.
Täältä löydät Flingan käyttöohjeet.
Flingan käytöstä on valitettavasti jouduttu luopumaan yliopistolla. Aiheesta voi lukea lisää Flamma-uutisesta.
Täysin Flingaa vastaavaa tuotetta yliopiston valikoimasta ei tällä hetkellä löydy. Korvaavaa välinettä valittaessa pitääkin miettiä omaa käyttötarvetta ja valita sen perusteella siihen parhaiten soveltuva vaihtoehto. Alle on kerätty muutamia vaihtoehtoja ja avattu sitä, millaiseen käyttöön ne voisivat soveltua parhaiten.
Jos halutaan järjestää yksinkertainen viestiseinä, äänestys tai kysely suurellekin joukolle, yliopistolla pitkään käytössä ollut Presemo voisi olla varteenotettava vaihtoehto. Presemo-sessioihin osallistuminen onnistuu hyvin myös kännyköillä eikä kirjautumista vaadita. Siksipä Presemo soveltuu hyvin esim. tapahtumiin, joissa on yliopiston ulkopuolisiakin osallistujia. Varsinaista valkotaulunäkymää Presemosta ei löydy.
Presemossa työskentely tapahtuu kolmen näkymän avulla (control, web ja screen), mikä voi tuntua ensi alkuun vieraalta. Työnkulkua kannattaakin harjoitella ennakkoon omalla koneella. Selaimen kolmella välilehdellä kannattaa avata kyseiset näkymät ja testata käytännössä niiden käyttöä. Presemon käyttöä voi helpottaa entisestään, jos käytössä on kaksi laitetta. Hallinnointinäkymän (Control) voi avata esimerkiksi omalle läppärille ja jakaa vastausnäkymän (Screen) valkokankaalle esimerkiksi luokan tietokoneen avulla.
Microsoftin Whiteboardissa osallistujien pitää olla kirjautuneena yliopiston tilille, mikä mutkistaa käyttöä hieman ja rajaa yliopiston ulkopuoliset osallistujat pois. Tämä vaihtoehto soveltuu parhaiten yliopiston sisäiseen käyttöön esimerkiksi osana jonkin Teams-kanavan toimintaa. Tässä vaihtoehdossa näyttäisi voivan rakentaa ainakin etäisesti Flinga Wallia ja Whiteboardia muistuttavia sessioita.
Zoomin oma Whiteboard soveltuu parhaiten osaksi Zoomilla toteutettavaa etäopetusta. Valkotauluja voi tehdä ennakkoon Zoomin sovelluksessa ja avata ne sitten tapaamisen aikana osallistujien käyttöön ruudunjaon (Share) kautta. Valkotaulusta löytyvät ominaisuudet ovat varsin kattavat ja ne muistuttavat paljon Mirossa tarjolla olevia ominaisuuksia. Zoomilla tehtyjä valkotauluja voi käyttää myös ilman etäyhteyttä jakamalla ne osallistujille linkillä.
Mirosta löytyy todella kattavat ominaisuudet valkotaulutyöskentelyyn ja sillä voi toteuttaa hyvinkin monipuolisia sessioita. Miro on suunniteltu kuitenkin ennemminkin fasilitointityökaluksi, joten siinä on melkoisesti opetuksen näkökulmasta turhia ominaisuuksia ja sen käyttöönottokynnys on varsin korkea. Miron sujuva käyttö vaatii myös osallistujalta pientä harjaantumista ja/tai jatkuvaa käytön aikaista opastusta Miron toiminnoista esim. työskentelyn vetäjältä.
Sovellus on suunniteltu selkeästikin käytettäväksi lähinnä tietokoneilla ja tableteilla. Tämä voi olla jossain opetustilanteissa ongelmallista. Esimerkiksi äänestystoiminto ja viestilappuihin kirjoittaminen eivät toimi tällä hetkellä (joulukuu 2024) älypuhelimien selaimissa kunnolla. Asentamalla Miro-sovelluksen puhelimelle ominaisuudet saa paremmin käyttöön.
Mirossa osallistujien muokkausoikeuksia ei pysty rajaamaan vaan kaikilla on tasa-arvoiset muokkausoikeudet kaikkiin ei-lukittuihin objekteihin. Tämä on hyvä tiedostaa käyttöä suunnitellessa.
Jos Miroon kirjautumisessa ilmenee ongelmia, ole yhteydessä yliopiston Helpdeskiin. He voivat tarvittaessa lähettää kutsun, jolla pääsee liittymään yliopiston Miro-tiliin.
Linkit:
Yrityksenä helpottaa Miron käyttöönottoa teimme yliopiston Miro-lisenssin alle kaksi valmista templatea (MIRO WALL ja MIRO WHITEBOARD), joiden avulla pääsee kokeilemaan vähän helpommin ohjelman soveltuvuutta omaan opetukseen. Kun olet päässyt kirjautumaan Helpdeskin ohjeiden mukaisesti yliopiston Miro-tiliin, nämä pohjat löytyvät Explore Templates-napin takaa. Yliopiston omat pohjat on kerätty CUSTOM TEMPLATES-osion alle. Alta löytyy linkit pohjien käyttöön liittyviin ohjevideoihin:
MIRO WALL-templaten ohjevideo:
https://www.helsinki.fi/fi/unitube/video/be539166-ce14-4038-bdc6-fe8e42b4c486
MIRO WHITEBOARD-templaten ohjevideo:
https://www.helsinki.fi/fi/unitube/video/44962095-e4d1-481f-9bac-f8222d59d6ae
Flinga on eräänlainen verkkopohjainen valkotaulu, joka soveltuu erityisen hyvin esimerkiksi yhteisölliseen tiedonrakentamiseen ja opiskelijoiden aktivointiin opetustapahtuman aikana. Flinga toimii verkkoselaimen kautta, joten sitä voi käyttää niin tietokoneella, tabletilla kuin kännykälläkin, kunhan saatavilla on verkkoyhteys.
Yliopistolaisilla on käytössään Flingan Campus-versio, joka sisältää kolme erilaista työkalua.
Flinga on kaikkien Helsingin yliopiston työntekijöiden ja opiskelijoiden käytössä. Flinga-sessioiden luominen ja hallinnointi onnistuu yliopistotunnuksilla osoitteessa hy.flinga.fi.
Sessioon osallistujat ohjataan osoitteeseen edu.flinga.fi ja annetaan heille sessiokohtainen access code, jonka Flinga luo automaattisesti. Osassa mobiililaitteista pitää painaa ensin SEND-nappia, jotta viestin kirjoituskenttä ja muut työkalut tulevat näkyviin. Tämä koskee lähinnä kännyköitä. Katso video.
Flingassa on saavutettavuuden osalta puutteita, joihin ei ole toistaiseksi löydetty ratkaisua. Isoimpana ongelmana on, etteivät ruudunlukuohjelmat toimi sen kanssa. Tämä on huomioitava opetusta suunniteltaessa.
Flingan videomuotoiset käyttöohjeet:
Kirjautuminen ja valikot
Flinga Wall
Flinga Whiteboardin kattava ohjeistus (session hallintatyökalut ja viestien lähettäminen)
Flinga Whiteboardin viestien lähettäminen ja hallinnointi
Flinga-viestien lähettäminen mobiililaitteella
Muita ohjeita:
Skriptejä ja vinkkejä Flingan käyttöön.
Lisätietoa: opetusteknologia@helsinki.fi
Digipalvelun saavutettavuuden tila ja ei saavutettava sisältö (WCAG-kriteerien mukaan) Flinga-järjestelmä ei täytä saavutettavuusvaatimuksia tällä hetkellä. Siinä on saavutettavuuden osalta puutteita, joihin palvelun tuottaja ei ole toistaiseksi löytänyt ratkaisua. Isoimpana ongelmana on, etteivät ruudunlukuohjelmat toimi sen kanssa. Tämä on huomioitava opetusta suunniteltaessa.
Huomasitko saavutettavuuspuutteen digipalvelussamme? Kerro saavutettavuuspuutteesta meille sähköpostitse osoitteeseen opetusteknologia@helsinki.fi.
Valvontaviranomainen
Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille eli sivuston ylläpitäjälle. Vastauksessa voi mennä 14 päivää. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.
Valvontaviranomaisen yhteystiedot:
Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus(at)avi.fi
puhelinnumero vaihde 0295 016 000
Saavutettavuusseloste päivitettiin 10.11.2022.