Kandidaatintutkielman tarkastaminen

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt.

Alempaan korkeakoulututkintoon sisältyy 6 op:n laajuinen kirjallinen tutkielma. Tutkielma on osa oman tieteenalan aineopintoja. Lue myös ohjeet tutkielman ohjaukseen.

Kandidaatintutkielman arviointiohjeet

Kandidaatin tutkielmassa opiskelijan tulee osoittaa kykyä tieteelliseen ajatteluun, tieteenalan ongelmien käsittelyyn ja tieteelliseen viestintään. Opiskelija voi tehdä tutkielman itsenäisesti tai osallistumalla ryhmätyöhön tai laajempaan tutkimus­projektiin, jossa opiskelijalla on selvästi osoitettava ja arvioitava itsenäinen osuus.  Tutkielman kukin opiskelija kirjoittaa itsenäisesti, pääsääntöisesti äidinkielellään suomeksi tai ruotsiksi. Tutkielman tarkastuksen ja arvioinnin tuleekin keskittyä tähän opiskelijan itsenäiseen osuuteen.

Tutkielma arvioidaan asteikolla 0-5. Alempaan korkeakoulututkintoon kuuluvan tutkielman arvosana otetaan huomioon laskettaessa aineopintojen kokonaisarvosana. Opiskelija, joka on tyytymätön tutkielmansa arvosteluun, voi pyytää siihen oikaisua suullisesti tai kirjallisesti arvostelusta vastaavalta opettajalta. 

Koulutusohjelman opetussuunnitelmaan sisältyy tutkielman arviointiin liittyviä yksityiskohtaisempia määräyksiä ja ohjeita.

Tiivistelmä

Tutkielmasta laaditaan aina tiivistelmä suomeksi/ruotsiksi sekä joissain tapauksissa englanniksi. Mikäli tutkielman tiivistelmä tarkastetaan tutkinnon kypsyysnäytteenä, tutustu koulutusohjelmasi ohjeisiin. 

Lisätietoa kieliperiaatteista esimerkiksi kypsyysnäytettä koskien löydät täältä.

Lisätietoa alemman tutkielman ohjauksesta löydät täältä.

Tutkielman tarkastaminen Ouriginalilla

Myös alemman korkeakoulututkinnon ohjaamiseen ja tarkistamiseen voi käyttää Ouriginalia. Ouriginalin voi esimerkiksi ottaa käyttöön seminaarin Moodle-kurssialueen tehtävänpalautuksissa tai ohjaaja voi käyttää sitä sähköpostinsa kautta.

Lisätietoa ja käyttöohjeet.

Alempaan korkeakoulututkintoon sisältyvä kypsyysnäyte ja sen tarkastaminen

Kypsyysnäyte on opiskelijan tutkielman alaan liittyvä tieteellinen teksti, esimerkiksi tutkielman osa tai sen tiivistelmä tai jokin muu kirjallinen työ, joka on määritelty koulutusohjelman opetussuunnitelmassa. Opiskelijan tulee suorittaa tutkinnon yhteisiin opintoihin kuuluvat äidinkielen opinnot ennen kypsyysnäytettä.

Kypsyysnäytteellä opiskelija osoittaa perehtyneisyyttä tutkielmansa alaan sekä suomen tai ruotsin kielen taitoa.

Opiskelija kirjoittaa kypsyysnäytteen koulusivistyskielellään, suomeksi tai ruotsiksi. Tutkintotodistukseen merkitään opiskelijan koulusivistyskieli sekä se, millä kielellä hän on kirjoittanut kypsyysnäytteen. Koulusivistys ja kypsyysnäyte tuottavat yhdessä tämän kielen erinomaisen taidon (kielitaitolaki, 6 §).

Jos opiskelijan koulusivistyskieli on jokin muu kuin suomi tai ruotsi, hän voi kirjoittaa kypsyysnäytteensä suomeksi, ruotsiksi, englanniksi tai samalla kielellä kuin tutkielmansa. Hän ei voi tällöin kuitenkaan osoittaa tutkintotodistuksellaan erinomaista suomen tai ruotsin kielen taitoa.

Kypsyysnäyte arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty. Kypsyysnäytteen arvioija ja hyväksyjä on useimmissa tapauksissa koulutusohjelman opettaja, esimerkiksi tutkielman ohjaaja. Hyväksyjän tulee hallita kieli, jolla opiskelija on kirjoittanut kypsyysnäytteen.

Jos koulutusohjelmassasi käytetään E-thesis -järjestelmää tutkielmien arvioinnissa, merkitse tieto kypsyysnäytteen hyväksymisestä arviointilomakkeelle tarkastusvaiheessa. Tieto kypsyysnäytteen hyväksymisestä siirtyy eteenpäin ja opintosuoritus kirjataan opintotietojärjestelmään.

Kypsyysnäyte on erillinen opintosuoritus, mutta sen laajuudeksi kirjataan opintotietojärjestelmään 0 op.

Katso myös opiskelijan ohjeet

Aiheeseen liittyvät opiskelijoille suunnatut ohjeet löydät Opiskelu-palvelusta.