Unitube-videoiden linkitys Moodleen

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt.

Moodleen voi ladata enintään 50 Mt kokoisia tiedostoja. Näin ollen videot pitää useimmiten ladata Unitube-lataamoon ja linkittää sieltä Moodleen.

Unitube-katsomo on Helsingin yliopiston videojulkaisukanava, jonka kautta voit julkaista videotallenteita tutkimuksesta, opetuksesta ja yliopiston toiminnasta.

Unitube-lataamossa voit julkaista ja jakaa videoitasi muiden katsottavaksi sekä määritellä julkisuuden: 1) julkinen, 2) jaettu linkillä tai 3) jaettu Moodlessa.

1. Julkinen: videot näkyvät Unitube-katsomossa ja hakukoneiden tuloksissa. Tallenne jaetaan Moodlessa linkillä.

1. Varmista, että tallenne on kokoelmassa Unitube-lataamossa. Tarvittaessa
    1. luo kokoelma ja
    2. lisää tallenne kokoelmaan.
  2. Määrittele lataamossa kokoelman julkisuus: Valitse "Kokoelma on julkinen, ja sen tallenteet voivat näkyä yliopiston verkkosivujen julkisessa listauksessa ja hakukoneiden tuloksissa."
  3. Kopioi tallenteen linkki.
  4. Vie linkki Moodleen haluaamasi kohtaan Moodlen editorin linkki-painikkeella. Moodle-alueen etusivulle linkin voi lisätä myös Verkko-osoite-aineistolla (ks. tarkemmin Opettajan Moodle-opas).

2. "Jaettu linkillä": vain linkin saaneet näkevät videon (tämä on yksinkertaisin tapa rajata videoiden julkisuutta).

1. Varmista, että tallenne on kokoelmassa Unitube-lataamossa. Tarvittaessa
    1. luo kokoelma ja
    2. lisää tallenne kokoelmaan.
  2. Määrittele lataamossa kokoelman julkisuus: Valitse "Kokoelman tallenteita voi jakaa ja upottaa muualle linkkien avulla. Kuka tahansa tällaisen linkin saava voi katsoa tai jakaa tallenteen. Kokoelman tallenteet tai linkit niihin eivät näy hakukoneiden tai HY:n verkkosivujen listauksissa."
  3. Kopioi tallenteen linkki Unitube-lataamosta.
  4. Vie linkki Moodleen haluaamasi kohtaan Moodlen editorin linkki-painikkeella. Moodle-alueen etusivulle linkin voi lisätä myös Verkko-osoite-aineistolla (ks. tarkemmin Opettajan Moodle-opas).

3. "Jaettu Moodlessa"(ei julkaistu): video näkyy vain määrittelemilläsi Moodle-kursseilla. Lisää tallenne Moodlen aktiviteetilla

1. Varmista, että tallenne on kokoelmassa Unitube-lataamossa. Tarvittaessa
    1. luo kokoelma ja
    2. lisää tallenne kokoelmaan.
  2. Määrittele lataamossa kokoelman julkisuus: Valitse "Ei julkaistu."
  3. Lisää lataamossa "Kokoelman Moodle-kurssit"-kenttään Moodlen kurssitunnistenumero. Löydät Moodlen kurssitunnisteen Moodle-alueesi etusivun osoiteriviltä, esimerkiksi kun Moodle-alueen osoite on https://moodle.helsinki.fi/course/view.php?id=12345, kurssitunniste on 12345.

https://moodle.helsinki.fi/course/view.php?id=12345
  4. Kopioi lataamossa tallenteen/kokoelman tunniste. Tarvitset sitä Moodle-kytköksen muodostamisessa.
  5. Mene Moodle-kurssillesi ja laita muokkaustila päälle.
  6. Lisää aineisto tai aktiviteetti > valitse "Unitube (all videos from a series)" tai "Unitube (single video from a series)" sen mukaan, haluatko lisätä koko kokoelman vai yksittäisen tallenteen.
  7. Anna aktiviteetin nimi esim. "Katso tallenne x 1.1.2025 mennessä".
  8. Klikkaa "Näytä lisää" > määrittele "Räätälöidyt parametrit": Lisää kenttään
    * id= liitä perään Unitube-lataamosta kopioimasi yksittäisen tallenteen tunniste TAI
    * series= liitä perään Unitube-lataamosta kopioimasi kokoelman tunniste.
    Esimerkki: series=12d23db5-ba6b-49f9-aadf-1423f9cb0b8a
Räätälöidyt parametrit kenttä Moodlessa, alussa korostettuna teksti series=

9. Tallenna.

Upota Unitube-video Moodleen

• Kopioi lataamossa tallenteen upotuskoodi (<iframe src=...).
Upotuskoodi-näkymä Unitube-lataamossa
  • Lisää upotettu tallenne Moodlessa haluamaasi paikkaan, esim. Sivu-aineistoon. Lisää upotuskoodi Moodleen editorin html-näkymässä: Klikkaa ensin kaikki painikkeet editorissa näkyviin (ensimmäinen painike vasemmalla, jossa symbolina nuoli alaspäin). Sen jälkeen html-koodin näyttävä painike löytyy viimeisenä (</>). Katso kuva alla.
Moodlen editori, jossa ensimmäinen ja viimeinen painike korostettu. Sisältökentässä Lataamosta kopioitu upotuskoodi.

Huom. Jos upotetun tallenteen julkisuus on "jaettu Moodlessa", täytyy katsojan ensin painaa aktivointilinkistä. Tee aktivointilinkki Moodleen:

1. Laita Moodle-kurssillasi muokkaustila päälle.
  2. Valitse Lisää aktiviteetti tai aineisto > UniTube activation. Jos aktiviteettia ei löydy, lisää se ensin valitsimeen:
    * Mene Moodle-kurssin etusivun välilehdelle Lisää > Ulkoiset työkalut (LTI) > klikkaa "UniTube activation" kohdalla "Näytä aktiviteettien valitsimessa".
  3. Anna aktiviteetin nimi esim. "Klikkaa tästä, jos tallenne ei näy".
  4. Tallenna.
  5. Tätä aktivointilinkkiä tarvitsee painaa kerran (ja siirtyä takaisin esim. kurssin etusivulle) ja kaikki kyseiselle kurssille upotetut videot alkavat näkymään sillä kirjautumiskerralla. Yhdelle Moodle-alueelle riittää yksi aktivointilinkki.

Usein kysytyt kysymykset

Mistä löydän tarkemmat ohjeet Unitube-lataamon käyttöön?

Ks. Unitube-lataamo (Helpdesk)

Miksi videoni ei näy?

Joskus odottaminen auttaa - näin järjestelmät ehtivät luomaan yhteyden päivittämiisi tietoihin Moodlen ja Unitube-lataamon välille.

Tarkista:

1. Julkisuus on määritelty oikein kokoelmassa Unitube-lataamossa:
    *Julkinen: valitse "Kokoelma on julkinen, ja sen tallenteet voivat näkyä yliopiston verkkosivujen julkisessa listauksessa ja hakukoneiden tuloksissa."
    *Jaettu linkillä: valitse "Kokoelman tallenteita voi jakaa ja upottaa muualle linkkien avulla. Kuka tahansa tällaisen linkin saava voi katsoa tai jakaa tallenteen. Kokoelman tallenteet tai linkit niihin eivät näy hakukoneiden tai HY:n verkkosivujen listauksissa."
    *Jaettu Moodlessa: valitse "Ei julkaistu".
  2. Unitube-lataamossa kokoelmassa on kyseisen Moodle-alueen kurssitunnistenumero. Lataamoon täytyy lisätä kaikkien niiden Moodlea-alueiden kurssitunnistenumerot, joilla videoiden halutaan näkyvän. Huom. Jos käytät videoita uudella Moodle-alueella ja olet kopioinut videot vanhalta alueelta Tuo-toiminnolla, Moodle-kurssitunnistenumeron lisääminen Lataamoon unohtuu helposti.
  3. Olet valinnut Moodlessa oikean aktiviteetin: "Unitube (all videos from a series)" tai "Unitube (single video from a series)" sen mukaan, haluatko lisätä koko kokoelman vai yksittäisen tallenteen.
  4. "Räätälöidyt parametrit" on määritelty oikein Moodlen aktiviteetissa:
    * yhden videon jakaessasi: id= liitä tämän perään Unitube-lataamosta kopioimasi tallenteen tunniste
    * kokoelman jakaessasi: series= liitä tämän perään Unitube-lataamosta kopioimasi kokoelman tunniste

Miksi Moodlessa näkyvät muutkin kuin oman kokoelmani videot?

Tarkista:

1. Olet valinnut Moodlen aktiviteetin "Unitube (all videos from a series)".
  2. Moodlen aktiviteetin asetukset: "Räätälöidyt parametrit" alkaa series=. Jos series= ei ole laitettu Kuvaus-kenttään, ilmaantuu Moodleen kaikki Unituben julkiset videot.

Voiko Unitube-videollani olla luottamuksellista tai arkaluonteista materiaalia?

Ei voi - vaikka se olisi vain Moodle-alueellasi jaettu tallenne. Unitube-palvelun käyttöehdoista löydät tietoa muun muassa tietoturvasta ja tekijänoikeuksista.

Miten voin poistaa videon automaattisen upotuksen?

Jos haluat linkin keskelle tekstiä ilman videon upotusta, linkin tulee olla muodossa: https://unitube.it.helsinki.fi/unitube/index.html?id=TALLENTEEN TUNNISTE TÄHÄN.

Miten voin säätää upottamani videon kokoa?

Jos haluat muuttaa upotetun videon kokoa Moodlessa, mene upottamasi tallenteen kohtaan Moodlen editorin html-näkymässä.

Moodlen editori, jossa ensimmäinen ja viimeinen painike korostettu. Sisältökentässä Lataamosta kopioitu upotuskoodi.

Upotetettavan tallenteen kokoa voit muokata koodin kohdissa "height" ja "width". Tyypillisimmät koot videoille ovat:

• 426 x 240 (240p)
  • 640 x 360 (360p)
  • 854 x 480 (480p)
  • 1280 x 720 (720p)
  • 1920 x 1080 (1080p)
  • 2560 x 1440 (1440p)
  • 3840 x 2160 (2160p)

Opetusvideot ovat toisen opettajan kokoelmassa Unitube-lataamossa. Miten saan ne Moodle-kurssilleni?

Jos videot ovat julkisia, etsi videot Unitubesta ja linkitä ne Moodle-alueellesi. Muussa tapauksessa pyydä toista opettajaa antamaan sinulle hallintaoikeudet Unitibe-lataamossa, ks. ohje Kokoelmat, niiden jakaminen ja hallintaokeudet (IT-Helpdesk).