Ohjaussuunnitelma ja Thessa

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt.

Ohjaussuunnitelma (jota usein kutsutaan myös ohjaussopimukseksi) auttaa ohjaajaa ja väitöskirjatutkijaa sopimaan ohjauksen periaatteista ja käytännöistä niin, että kaikki osapuolet ovat selvillä tehtävistään. Ohjaussuunnitelma tehdään Thessa-työkalulla.

Ohjaussuunnitelma

Ohjaajat ja väitöskirjatutkijat laativat heti ohjaussuhteen alussa ohjaussuunnitelman (l. ohjaussopimus), jossa määritellään yhdessä ohjaajien ja ohjattavan velvollisuudet, vastuut ja oikeudet, sekä ohjaajien keskinäinen työnjako. Ohjaussuunnitelmaan on hyvä sisällyttää myös suuntaa antava sopimus käytännön asioista kuten siitä, miten usein väitöskirjatutkija ja ohjaajat tapaavat ja miten ohjaustapaamisiin valmistautuminen tapahtuu. Lisää tietoa ohjaajan ja ohjattavan vastuista löydät täältä.

Ohjaussuunnitelman tarkoitus on auttaa ohjaajaa ja tohtorikoulutettavaa keskustelemaan ja sopimaan ohjauksen periaatteista ja käytännöistä niin, että kaikki osapuolet ovat selvillä tehtävistään, rooleistaan ja toistensa odotuksista. Ohjaussuunnitelmat tehdään Helsingin yliopiston tohtoriopintojen suunnitteluun ja seurantaan tarkoitetulla sähköisellä Thessa-työkalulla. Sekä väitöskirjatutkijan että kaikkien ohjaajien tulee kirjautua Thessaan ennen ohjaussuunnitelman solmimista. Ensimmäisessä tapaamisessa ohjaajat ja väitöskirjatutkija tekevät ohjaussuunnitelman yhdessä ohjaajan Thessa-profiilia käyttäen.

Ohjaussuunnitelmaa päivitetään opintojen edetessä tarvittaessa.

Opintosuunnitelma

Ohjaussuunnitelman lisäksi väitöskirjatutkija laatii opintojen alussa Sisussa opintosuunnitelman, joka noudattaa väitöskirjatutkijan tohtoriohjelman tutkintorakennetta. Väitöskirjatutkija sopii ohjaajien kanssa mitä opintoja opintosuunnitelmaan sisällytetään. Erityisesti pääohjaajan odotetaan tukevan väitöskirjatutkijaa opintojen suunnittelussa. Opintosuunnitelma käydään läpi samassa tapaamisessa, jossa ohjaussuunnitelma solmitaan.

Sisussa laadittavan opintosuunnitelman lisäksi Thessan My Thesis Project -osiossa on mahdollista suunnitella tarkemmin väitöskirjaprojektin aikataulua. My Thesis Project -osioon suositellaan sisällytettäväksi esimerkiksi väitöskirjatutkimuksen alustava aikataulu, suunnitelmissa olevat konferenssit ja julkaisut sekä väitöskirjatutkimuksen rahoittamiseen saadut palkkakaudet, stipendit ja apurahat. Tiedot suoritetuista opinnoista siirtyvät Sisusta Thessaan automaattisesti, joten tehtyjä suorituksia on mahdollista tarkastella myös Thessan kautta.

Opintojen alussa tehtävät suunnitelmat ovat alustavia, ja niitä voi aina muuttaa, kun opintojen edetessä suunnitelmat tarkentuvat.

Kun uusi ohjattavasi aloittaa

Väitöskirjatyön alussa jokaiselle väitöskirjatutkijalle lisätään ohjaajatiedot sähköiseen Thessa-järjestelmään (thessa.helsinki.fi), jota käytetään tohtoriopintojen suunnitteluun ja seurantaan. Väitöskirjatutkija kutsuu itse seurantaryhmänsä jäsenet Thessaan. Lisää tietoa Thessasta alapuolelta. 

Tietoa ja ohjeita Thessaan

Seurantaryhmä ja vuosiraportointi

Thessa-järjestelmä auttaa väitöskirjatutkijaa, ohjaajia ja seurantaryhmän jäseniä pysymään ajan tasalla seurantaryhmän vuosittaisista kokouksista ja raporteista lähettämällä sähköpostimuistutuksia (osoitteesta thessa-admin@helsinki.fi).  

  1. Tohtoriohjelman henilökunta kutsuu ohjaajat Thessaan ja väitöskirjatutkija kutsuu seurantaryhmän jäsenet Thessaan. Huomaathan, että nämä viestit saattavat aluksi joutua roskapostikansioon.  

  2. Seurantaryhmä on koottuna, kun kaikki jäsenet ovat liittyneet Thessa-järjestelmään.  

  3. Ensimmäinen ja sitä seuraavat vuosiraportit tulee luoda ja palauttaa Thessa-järjestelmässä.  

  4. Seurantaryhmän jäsenet ja ohjaajat voivat tarkastella ja kommentoida raporttia ennen seurantaryhmän vuosikokousta.  

  5. Raportti hyväksytään kokouksessa ja väitöskirjatutkija liittää kokouksen jälkeen raportille kokouksessa tulleet johtopäätökset ja suunnitelmat.  

  6. Väitöskirjatutkija saa vuosittain sähköpostimuistutuksia vuosikokouksen lähestymisestä ja uuden raportin palauttamisesta.  

Seurantaryhmäkokoukset

Väitöskirjatutkijan seurantaryhmä kokoontuu vähintään kerran vuodessa. Kokouksen tavoitteena on: 

  • antaa väitöskirjatutkijalle palautetta hänen tutkimustyönsä ja opintojensa etenemisestä 

  • tukea valmistumista tavoiteajassa sekä valvoa etteivät muut toimet viivästytä liikaa väitöskirjan valmistumista 

  • antaa neuvoja väitöskirjatyön jatkosta tai keskeytyksistä, kuten myös ohjaajamuutoksista 

  • tukea väitöskirjatutkijan urasuunnitelmia 

  • tukea väitöskirjatutkijaa saavuttamaan korkealaatuiset opinnot tarjoamalla asiantuntemusta 

Kysyttävää Thessasta?

Thessaan liittyvissä teknisissä kysymyksissä voit aina ottaa yhteyttä Thessan ylläpitoon: thessa-admin@helsinki.fi 

Katso myös opiskelijan ohjeet

Aiheeseen liittyvät opiskelijoille suunnatut ohjeet löydät Opiskelu-palvelusta.