Maisterintutkielman tarkastaminen

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt.

Maisteri- tai lisensiaattiohjelman tutkielma on uusissa koulutusohjelmissa 30 op:n laajuinen kirjallinen työ, lukuunottamatta lääketieteen, hammaslääketieteen ja eläinlääketieteen aloja, joilla tutkielman laajuus on 20 op. Ylempään korkeakoulututkintoon sisältyvän tutkielman tarkastukseen ja arviointiin liittyvät menettelyt ja ohjeet vaihtelevat koulutusohjelmittain. 

Koulutusohjelmakohtaiset ohjeet saa näkyviin valitsemalla koulutusohjelman yllä olevasta valikosta.

Maisteri- ja lisensiaattiohjelmiin sisältyvä tutkielma

Ylempään korkeakoulututkintoon sisältyy maisteriohjelmissa 30 op:n laajuinen kirjallinen tutkielma eli maisteritutkielma. Uusi 30 op:n tutkielma on aiempaa, vanhojen tutkintovaatimusten mukaista 40 op:n pro gradu -tutkielmaa suppeampi. Lisensiaattiohjelmissa eläinlääketieteen lisensiaatintutkielman sekä lääketieteen ja hammaslääketieteen syventävien opintojen tutkielman laajuus on 20 op.

Tutkielma arvioidaan asteikolla 0-5 (uusissa koulutusohjelmissa opiskelevat) tai approbatur-laudatur (vanhojen tutkintovaatimusten mukaisesti opiskelevat). Ylempään korkeakoulututkintoon kuuluvan tutkielman arvosana huomioidaan laskettaessa syventävien opintojen kokonaisarvosanaa. Arviointilausunto on suomen-, ruotsin tai englanninkielinen.

Pro gradun, maisteritutkielman, lisensiaattitutkielman tai syventävien opintojen tutkielman tarkastaa kaksi tarkastajaa siten kun tiedekuntaneuvosto tarkemmin määrä. Nimeämiskäytännöt sekä tarkastajille asetetut kelpoisuusvaatimukset vaihtelevat tiedekuntien ja koulutusohjelmien välillä, tarkastathan tiedot koulutusohjelmakohtaisista ohjeista.

Tutkielmassa opiskelijan tulee osoittaa kykyä tieteelliseen ajatteluun, tutkielman aihepiirin tuntemukseen, tutkimusmenetelmien hallintaan ja tieteelliseen kielenkäyttöön. Koulutusohjelman opetussuunnitelmaan sisältyy tutkielman laadintaan liittyviä yksityiskohtaisempia määräyksiä ja ohjeita. Tutkielmasta laaditaan aina tiivistelmä, joka monissa koulutusohjelmissa tarkastetaan opiskelijan koulusivistyskielen kypsyysnäytteenä. Tutkielman tarkastuksen ja arvioinnin tulee keskittyä opiskelijan itsenäiseen osuuteen myös siinä tapauksessa, että tutkielma on osa laajempaa tutkimusprojektia tai ryhmätyötä.  

Tutkielman arviointiohjeet

Tiedekuntaneuvosto määrää tarkemmin tutkielman arvostelumenettelystä. Arvioidessasi ylemmän korkeakoulututkinnon tutkielmaa käytä apuna koulutusohjelmakohtaista arviointimatriisia ja tutustu tarvittaessa myös työn rakenteen ja sisällön ohjeisiin. Ylemmän korkeakoulututkinnon tutkielmat arvioidaan osa-alueittain numeerisesti ja tarvittaessa sanallisesti. Monissa koulutusohjelmissa kypsyysnäyte hyväksytään ylemmän korkeakoulututkielman tiivistelmästä. Uusien tutkielmien osa-alueiden numeerinen arviointi on tarkastajakohtaista. Jokaisen tarkastajan tulee muokata E-thesiksessä olevaa arviointilomaketta.

Helsingin yliopistossa on käytössä plagiaatintunnistusjärjestelmä Ouriginal, jota käytetään opintojen ja opinnäytetöiden tarkastamisen yhteydessä tukemaan opiskelijan tieteellistä kirjoittamista. Arvioitavan tutkielman analyysi-raportti on tarkastajien luettavissa E-thesiksessä.

Ennen arviointia katso koulutusohjelmakohtaisista ohjeista:

  • palauttaminen ja tarkastusaikataulu
  • työn rakenne ja sisältö (opiskelijalle annetut ohjeet)
  • arvioinnin kriteerit/arviointimatriisi

Arviointia tehdessäsi:

  • tarkasta ja arvioi työ arviointimatriisia apuna käyttäen
  • tutustu Ouriginalin raporttiin E-thesiksessä
  • hyväksy mahdollinen kypsyysnäyte

Arviointiin voi liittyä erimielisyyksiä niin tarkastajien kesken, kuten myös opiskelijan ja tarkastajien välillä. Näihin tapauksiin tiedekunnilla ja koulutusohjelmilla on omat toimintaohjeensa.

Tutkielman hyväksyntä ja suoritusmerkinnän kirjaaminen

Tiedekuntaneuvosto hyväksyy tutkielman ja arvostelee sen, ellei se ole siirtänyt päätösvaltaa dekaanin nimeämälle arvostelulautakunnalle tai koulutusohjelman johtoryhmälle. Tiedekuntaneuvosto määrää tarkemmin tutkielman arvostelumenettelystä. Kun tutkielma on arvoitu ja hyväksytty, suoritusmerkintä kirjataan opiskelijapalveluissa opintotietojärjestelmään viimeistään kuukauden kuluessa. Opiskelijan ei ole mahdollista vaihtaa opintosuuntaa sen jälkeen, kun tutkintoon kuuluva tutkielma on hyväksytty ja arvioitu.

Ylempään korkeakoulututkintoon kuuluvan tutkielman opintosuoritusta ei ole mahdollista uusia. Mikäli opiskelija ei ole tyytyväinen saamansa arviointiin, hän voi tehdä tutkielman arvostelusta oikaisuvaatimuksen. Ohjeet oikaisuvaatimuksen laatimiseksi löytyvät Opiskelijan ohjeista.

Tutustuthan myös tutkielman julkisuutta, julkaisua sekä säilyttämistä koskeviin ohjeisiin.

Ylempään korkeakoulututkintoon sisältyvä kypsyysnäyte ja sen tarkastaminen

Kypsyysnäyte on opiskelijan tutkielman alaan liittyvä tieteellinen teksti, esimerkiksi tutkielman osa tai sen tiivistelmä tai jokin muu kirjallinen työ, joka on määritelty koulutusohjelman opetussuunnitelmassa.

Kypsyysnäytteellä opiskelija osoittaa aina perehtyneisyyttä tutkielmansa alaan.

Kypsyysnäyte arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty. Kypsyysnäytteen arvioija ja hyväksyjä on useimmissa tapauksissa koulutusohjelman opettaja, esimerkiksi tutkielman ohjaaja. Hyväksyjän tulee hallita kieli, jolla opiskelija on kirjoittanut kypsyysnäytteen.

Jos koulutusohjelmassasi käytetään E-thesis -järjestelmää tutkielmien arvioinnissa, merkitse tieto kypsyysnäytteen hyväksymisestä arviointilomakkeelle tarkastusvaiheessa. Tieto kypsyysnäytteen hyväksymisestä siirtyy eteenpäin ja opintosuoritus kirjataan opintotietojärjestelmään.

Kypsyysnäyte on erillinen opintosuoritus, mutta sen laajuudeksi kirjataan opintotietojärjestelmään 0 op.

 

Millä kielellä opiskelija kirjoittaa kypsyysnäytteen ja milloin kypsyysnäyte tulee hyväksyä myös kielen osalta?

Kypsyysnäytteen kieli riippuu siitä, onko opiskelija suorittanut kypsyysnäytteen alemmassa korkeakoulututkinnossaan, ja siitä, mikä on opiskelijan koulusivistyskieli.

  • Jos opiskelijan koulusivistyskieli on suomi tai ruotsi ja hänen alempaan korkeakoulututkintoonsa on kuulunut koulusivistyskielellä kirjoitettu kypsyysnäyte, opiskelija voi kirjoittaa kypsyysnäytteen suomeksi, ruotsiksi, englanniksi tai tutkielman kielellä. Hänen ei enää tarvitse osoittaa kielitaitoaan kypsyysnäytteellä, vaan hän osoittaa sillä perehtyneisyyttä tutkielman alaan. Kypsyysnäyte tulee siis tarkastaa ja hyväksyä sisällön osalta.
     
  • Jos opiskelijan koulusivistyskieli on suomi tai ruotsi, mutta hänen alempaan korkeakoulututkintoonsa ei ole kuulunut koulusivistyskielellä kirjoitettua kypsyysnäytettä (opiskelija esimerkiksi suorittanut tutkinnon ulkomailla), opiskelijan tulee kirjoittaa kypsyysnäyte koulusivistyskielellään. Opiskelija osoittaa kypsyysnäytteellä sekä kielitaitoa että perehtyneisyyttä tutkielman alaan. Kypsyysnäyte tulee siis tarkastaa ja hyväksyä sekä kielen että sisällön osalta.
     
    Tämä koskee myös englanninkielisen maisteriohjelman opiskelijoita ja englanninkielistä tutkintoa monikielisessä maisteriohjelmassa suorittavia opiskelijoita.
     
  • Jos opiskelijan koulusivistyskieli on jokin muu kuin suomi tai ruotsi tai opiskelija on saanut koulusivistyksensä ulkomailla ja opiskelee kotimaiskielisessä maisteriohjelmassa tai monikielisessä maisteriohjelmassa kotimaisilla kielillä, opiskelija voi kirjoittaa kypsyysnäytteensä suomeksi, ruotsiksi, englanniksi tai tutkielman kielellä. Opiskelija osoittaa kypsyysnäytteellä perehtyneisyyttä tutkielman alaan. Kypsyysnäyte tulee siis tarkastaa ja hyväksyä sisällön osalta.
     
  • Jos opiskelijan koulusivistyskieli on jokin muu kuin suomi tai ruotsi tai opiskelija on saanut koulusivistyksensä ulkomailla ja opiskelee englanninkielisessä maisteriohjelmassa tai monikielisessä maisteriohjelmassa englanniksi, opiskelijan tulee kirjoittaa kypsyysnäytteensä englanniksi. Opiskelija osoittaa kypsyysnäytteellä perehtyneisyyttä tutkielman alaan. Kypsyysnäyte tulee siis tarkastaa ja hyväksyä sisällön osalta.

 

 

Katso myös opiskelijan ohjeet

Aiheeseen liittyvät opiskelijoille suunnatut ohjeet löydät Opiskelu-palvelusta.