Miten haen opettajavaihtoon?

Valitse koulutusohjelma

Hae koulutusohjelmaa

Kandiohjelmat

Maisteri- ja lisensiaattiohjelmat

Tohtoriohjelmat

Palauta oletusarvoihin

Valitse muu opetuksen järjestäjä

Vaihtoon haetaan aina Mobility Online -hakuportaalin kautta koskipa vaihtosi Erasmus-opettajavaihtoja tai yliopistonlaajuisia kahdenvälisiä opettaja- ja tutkijavaihdon vaihtosopimuksia. Matkatukea tulee hakea Mobility Online portaalissa viimeistään 2 kk ennen matkaa. Kesällä ei voi hakea matkatukea, joten jos vaihto ajoittuu elo-syyskuuhun, tulee matkatukea hakea jo toukokuussa.

First+-, Nordplus- ja Erasmus+ Global -opettajavaihdoista julkaistaan Flammassa erillinen hakukuulutus, jossa tavanomaisesta poikkeava hakuaika ilmoitetaan.

Hakuaika: 5.10.2020-3.6.2021
 

Huom! Hakijan on noudatettava Helsingin yliopiston antamia matkustamiseen liittyviä ohjeita koronavirustilanteeseen liittyen.

Yliopiston koronavirustiedotus löytyy Helsinki.fi –sivuilta. Lisäksi matkustaessa on huomioitava yleiset ulkoministeriön matkustussuositukset.

Lisätietoja matkatuen hausta ja koronatilanteen vaikutuksesta siihen, saat liikkuvuuspalveluista (staffexchange@helsinki.fi).

 

Mistä aloitan?

Lue ohje hakulomakkeen täyttämisestä ennen kuin teet hakemuksen Mobility Online –portaalissa, sillä hakulomake on täytettävä yhdellä kertaa, eikä hakulomaketta voi välillä tallentaa. Voit katsoa jo ennakkoon hakuohjeesta sen millaisia tietoja tulet tarvitsemaan hakulomakkeen täyttämisessä. 

Vaihtopäiviä ja matkustuspäivä koskevat muutokset sinun tulee ilmoittaa aina liikkuvuuspalveluihin (staffexchange@helsinki.fi).  

Erasmus-opettajavaihdossa voit tarvittaessa täydentää vaihdon työsuunnitelmaa (Mobility Agreement) myös hakemuksen jättämisen jälkeen. Muutokset vaihdon ohjelmaan tehdään word –dokumenttiin, jonka saat sen jälkeen, kun olet jättänyt hakemuksen ja rekisteröitynyt hakujärjestelmään. Täytä hakemuksesi huolellisesti, sillä hakemus lähetetään kohdeyliopistoosi hyväksyttäväksi.

Hakuohjeet

 • Opettajavaihto: Ohje hakemuksen täyttämiseen [Pdf-tiedosto} Huom! Päivitetyt hakuohjeet (pdf tiedosto) saat tältä sivulta 5.10.2020.
  - Linkki hakuportaaliin: opettajavaihto 
   
 • Erasmus+ henkilökuntavaihdosta saat ohjeet Flammasta.
   
 • Yliopistonlaajuiset kahdenväliset opettaja- ja tutkijavaihdot: Hakulomakkeen täyttöohje Euroopan (EU/ETA-alueen) ulkopuolisiin kohteisiin: Hakuohje ([Pdf -tiedosto] Huom! Päivitetyt hakuohjeet (pdf tiedosto) saat tältä sivulta 5.10.2020.
  - Yliopistonlaajuiset kahdenväliset vaihdot sekä yksiköiden/tiedekuntien väliset YKV vaihdot: Linkki hakuportaaliin: Euroopan (EU/ETA-alueen) ulkopuoliset kohteet 
   
 • Mobility Online hakujärjestelmän rekisteriseloste: Mobility Online rekisteriseloste (pdf)

Hakuohje Erasmus opettajavaihtoon

1. Hae vaihtoon Mobility Online –järjestelmässä viimeistään 3-2 kuukautta ennen vaihdon alkua. Täytä hakulomake Mobility Online –portaalissa hakuohjeen mukaisesti.

2. Saat liikkuvuuspalveluista alustavan hyväksynnän vaihtojaksolle sähköpostitse, kun hakemuksesi on vastaanotettu ja työsuhdetietosi on tarkistettu. Viimeistele yhteistyössä vastaanottavan korkeakoulun kanssa vaihdon työsuunnitelma eli Mobility Agreement -dokumentti. Kun se on valmis ja olet varmistanut, että opetustunnit ja opetus on merkitty siihen selkeästi, allekirjoita dokumentti itse ja sen jälkeen lähetä työsuunnitelma allekirjoitettavaksi ensin esimiehellesi ja sen jälkeen kohdeyliopiston yhdyshenkilölle (skannattu työsuunnitelma käy). Lopuksi lataa allekirjoitettu Mobility Agreement hakemuksesi liitteeksi Mobility Online -järjestelmään.

3. Kun matkatukipäätös liikkuvuuspalveluissa on tehty, saat sähköpostitse pyynnön hyväksyä matkatuen ehdot Mobility online –järjestelmässä.

4. Ehtojen hyväksymisen jälkeen saat varsinaisen päätöksen matkatuen myöntämisestä ja ohjeet siitä miten etenet matkapyynnön laatimiseen. Erasmus opettajavaihdossa saat matkatukipäätöksen liitteenä sähköpostitse myös vaihtotodistuksen (Letter of Confirmation). Tulosta se ja ota mukaan vaihtojaksolle.

5. Tee matkapyyntö sähköpostitse saamasi ohjeen mukaan ja ilmoita matkapyynnössä matkasi kokonaiskustannukset (ml. lennot, hotelli, muut matkakulut, päivärahat). Kun matkapyyntösi on hyväksytty liikkuvuuspalveluissa, saat ilmoituksen sähköpostiisi. Voit sen jälkeen tehdä sitovia matkavarauksia annetun Erasmus-matkabudjetin puitteissa ja Helsingin yliopiston matkustusohjetta noudattaen.

6. Erasmus-opettajavaihdossa pyydä vaihtotodistukseen (Letter of Confirmation) kohdeyliopiston yhdyshenkilön allekirjoitus vaihdon päättyessä. Skannaa allekirjoitettu todistus Mobility Online –järjestelmään hakijatilillesi matkalta palattuasi.

7.Tee matkalasku liikkuvuuspalveluille Helsingin yliopiston matkustusohjeen mukaisesti viimeistään kahden kuukauden kuluessa matkan päättymisestä, mutta mielellään jo heti kun se on mahdollista.

8. Vastaa Erasmus-vaihdon päättymisen jälkeen sähköiseen palautekyselyyn ja jos olet osallistunut pedagogiseen vaihtoon, myös siihen liittyvään palautekyselyyn.

9. Muistathan kirjata vaihtomatkasi myös Helsingin yliopiston Tutkimusportaaliin!