Yliopiston opettajalla on lähtökohtaisesti tekijänoikeus laatimaansa oppimateriaaliin. Tekijänoikeuden piirissä ovat yleensä esimerkiksi erilaiset kalvosarjat ja opetusvideot samoin kuin opetuskäyttöön laaditut tekstit. Myös erilaiset harjoitus- ja oppimistehtävät, jotka ovat luovan ilmaisun omaperäisiä tuloksia, voivat olla tekijänoikeuden piirissä. Tekijänoikeus suojaa kirjallisia ja kuvallisia esityksiä ja tuloksia, mutta ei sen sijaan ideoita esimerkiksi kurssin rakenteesta tai toteuttamistavoista tai opetussuunnitelmatekstiä (opinto-opaskuvaus) taikka kurssimateriaalin sisältämiä tietoja tai ideoita sellaisenaan. Lähtökohtaisesti opettajan laatimat tenttikysymykset eivät ole sellaisia teoksia, joita tekijänoikeussuoja koskisi.
Tekijänoikeussuojan saaminen opetusmateriaalille edellyttää siis, että se on tekijänsä luovan ilmaisun omaperäinen tulos. Tekijänoikeus on voimassa, kunnes 70 vuotta on kulunut tekijän kuolinvuodesta.
Koska tekijänoikeus on opettajalla eikä yliopistolla, kannattaa opettajan olla tietoinen niin omista oikeuksista kuin vastuistaan tekijänoikeuksien osalta: yliopisto ei voi tehdä asianomistajan puolesta ilmoitusta tekijänoikeusrikoksesta tai poistaa tekijänoikeuden haltijan sopimuksia, vaikka niissä olisi hänen tai hänen työnsä kannalta epätarkoituksenmukaisia tekijänoikeusehtoja.
Tekijänoikeus tarkoittaa, että opettajan laatimaasi tekijänoikeuden alaista teosta ei saa kopioida, levittää, käyttää tai liittää muuhun aineistoon ilman suostumustasi. Tekijällä on siis yksinomainen oikeus:
- päättää teoksen kappaleiden valmistamisesta;
- päättää teoksen saattamisesta yleisön saataviin ja sen julkisesta esittämisestä;
- päättää teoksen muuttamisesta ja
- myydä tai muuten luovuttaa tekijänoikeuksia tai osia siitä.
Tekijänoikeuden haltija voi varsin vapaasti luopua tekijänoikeudestaan tai osasta siitä sopimalla asiasta. Tekijänoikeus voidaan luovuttaa kokonaan tai osittain ja ilman korvausta tai korvausta vastaan. Se, jolle tekijänoikeus on luovutettu, ei saa muuttaa teosta tai luovuttaa oikeutta toiselle, ellei tästäkin ole oppimateriaalin laatijan kanssa sovittu.
Tilanteessa, jossa opettaja käyttää itse laatimiaan oppimateriaaleja työssään tai esimerkiksi asiantuntijakoulutuksessa, ei tekijänoikeuksista ole tarpeen sopia erikseen. Silloin, kun opetusmateriaalia laaditaan yhdessä, sitä laaditaan opetusyhteisyössä käytettäväksi muidenkin toimesta, tai kun laaditaan digitaalista ja laajemmin hyödynnettävää oppimateriaalia, on tekijänoikeuksista sopimisen tarvetta hyvä harkita. Erityisesti on tärkeää sopia tekijänoikeuksista tai oppimateriaalin käyttöoikeuden kohtuullisesta korvaamisesta tilanteessa, jossa määräaikaisessa työsuhteessa oleva opettaja laatii oppimateriaalia kurssille pitkäaikaiseen käyttöön. Jos opettaja käyttää opetusmateriaalissaan muiden teoksia, on hänen itse huolehdittava tarvittavien lupien hankkimisesta.