Unitube-studion käyttöohje
Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin
Hae koulutusohjelmaa
Kandiohjelmat
Maisteri- ja lisensiaattiohjelmat
Tohtoriohjelmat
Ammatilliset jatkokoulutukset
Täältä löydät Unitube-studioiden käyttöohjeet.
Täältä löydät Unitube-studioiden käyttöohjeet.
Helsingin yliopistossa on kolme Unitube-studiota: Aleksandriassa keskustakampuksella, Exactumissa Kumpulan kampuksella ja Infokeskuksessa Viikin kampuksella. Studiot on varustettu ensisijaisesti Unitubessa julkaistavien videoiden tallentamista ja Unitube-suoratoistoa varten. Studion laitteista saa kuvan ja äänen USB-johdolla myös tietokoneelle vaikkapa Zoomissa tai erilaisissa tallennusohjelmissa käytettäväksi. Studioiden käyttö on yliopistolaisille maksutonta aivan kuten muidenkin Unitube-palvelukokonaisuuden osien. Kuten muissakin Unitube-tiloissa, tallenteet siirtyvät automaattisesti Unitube-lataamoon ja suoratoisto on mahdollista tilan suoratoistosivun kautta. Studiot on suunniteltu toimimaan itsepalveluperiaatteella. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että studioita on mahdollista käyttää itsenäisesti minimaalisella vaivalla. Opettajat voivat varata kuvausaikoja itselleen ja opiskelijoilleen Office 365:n kalenterista Outlook-ohjelman kautta. Opiskelijoiden studiotyöskentelyn tulee liittyä läheisesti opintoihin, tutkimukseen tai yliopiston viestinnällisiin tarpeisiin.
Studioiden hallinnoinnista ja ylläpidosta vastaa yliopiston Opetusteknologiapalvelut, josta myös saa tukea ja perehdytystä studioiden käyttöön. Koulutuksen, ohjauksen ja muun tuen ajankohdat sovitaan kunkin käyttäjän kanssa erikseen, koska studioissa ei ole päivystystä.
Alta löydät studioiden tarkemmat sijainnit, suoratoistosivujen linkit ja yhteyshenkilöiden tiedot. Studioiden yhteyshenkilöt tavoittaa joko sähköpostilla opetusteknologia@helsinki.fi tai puhelimitse:
Keskustakampus, Aleksandria huone 233, Tilan suoratoistosivu - Kalenteri - Mikael Kivelä
Kumpulan, kampus Exactum sali DK118, Tilan suoratoistosivu - Kalenteri - Esko Kuittinen
Viikin kampus, Infokeskus, 2026, Tilan suoratoistosivu - Kalenteri - Kristian Lindqvist
Kunkin rakennuksen vahtimestari avaa studion oven kalenterivarausten perusteella.
Studioiden varausoikeus on Helsingin yliopiston henkilökuntaan kuuluvilla. Opiskelijat voivat käyttää studiota opettajansa tai muun HY:n henkilökuntaan kuuluvan jäsenen varauksella.
Studion voi varata vain, kun rakennus on avoinna. Rakennuksen vahtimestarit päästävät studioon vain tilan asianmukaisesti varanneet aukioloaikojen rajoissa.
Studioiden varaus tapahtuu Office365 -kalenterin kautta.
Alla voit kunkin studion kalenterilinkistä katsoa vapaita studioaikoja noin kolme kuukautta eteenpäin. Muista kuitenkin vielä varata studioaika erikseen Office365-kalenterista tekemällä kalenterikutsu johon lisäät studion tilaksi/osallistujaksi, tai jos teet useita varauksia niin lisää studion kalenteri suoraan omiin Outlook-kalentereihisi varausten tekemiseksi - katso ohjeet: (OWA-ohje, Outlook-ohje).
HUOM! Jos olet kirjautuneena Office 365:een selaimella jolla avaat kalenterilinkin saattaa kalenteri yrittää avautua omaan OWA-näkymääsi ja välkkyä sekä sulkeutua hetken kuluttua. Avaa silloin linkki kopioimalla se toiseen selaimeen jolla et ole kirjautunut Office 365:een.
*) tulostuskortti on se RFID-sirun omaava kortti, jolla olet tunnistutunut HY:n tulostimille niiden käyttöä varten, vaikket niillä tulostaisikaan mitään - se voi olla HSL-matkakortti, henkilökuntakortti tms.
Studioiden käyttö tapahtuu itsepalveluperiaatteella kuten muidenkin Unitube-palvelujen. Studioita voi siis käyttää yksin, mutta käyttäjästä ja käyttötavasta riippuen voi olla hyvinkin kätevää ottaa apuri mukaan.
Studioissa työskentelyyn kannattaa varsinkin ensimmäisillä käyttökerroilla varata aikaa. Nopeimmillaan tallennus voi olla käynnissä noin minuutissa studioon saapumisesta, mutta käytännössä valmisteluihin menee helposti vartti. Tutustuminen tämän luvun sisältöihin nopeuttaa aloitusta, mutta kun kaikki vaikuttaa kaikkeen, suunnitelmissa on aina uusia toteutustapoja käyttäessä hyvä olla joustoa. Työskentelyn vaiheet ja useimmat käytettävissä olevat mahdollisuudet on kuvattu oheisissa videoissa ja pdf-käyttöohjeissa.
Aleksandrian studion pdf-käyttöohje (FI / EN)
Kumpulan studion esittely ja käyttöohjeita (FI)
Viikin studion kuvaohjeet ja ohjevideot 360-esittelyn sisällä (FI)