Unitube-studion käyttöohje

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt.

Täältä löydät Unitube-studioiden käyttöohjeet.

Unitube-studiot yliopistolla

Helsingin yliopistossa on kolme Unitube-studiota: Aleksandriassa keskustakampuksella, Exactumissa Kumpulan kampuksella ja Infokeskuksessa Viikin kampuksella. Studiot on varustettu ensisijaisesti Unitubessa julkaistavien videoiden tallentamista ja Unitube-suoratoistoa varten. Studion laitteista saa kuvan ja äänen USB-johdolla myös tietokoneelle vaikkapa Zoomissa tai erilaisissa tallennusohjelmissa käytettäväksi. Studioiden käyttö on yliopistolaisille maksutonta aivan kuten muidenkin Unitube-palvelukokonaisuuden osien. Kuten muissakin Unitube-tiloissa, tallenteet siirtyvät automaattisesti Unitube-lataamoon ja suoratoisto on mahdollista tilan suoratoistosivun kautta. Studiot on suunniteltu toimimaan itsepalveluperiaatteella. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että studioita on mahdollista käyttää itsenäisesti minimaalisella vaivalla. Opettajat voivat varata kuvausaikoja itselleen ja opiskelijoilleen Office 365:n kalenterista Outlook-ohjelman kautta. Opiskelijoiden studiotyöskentelyn tulee liittyä läheisesti opintoihin, tutkimukseen tai yliopiston viestinnällisiin tarpeisiin.

Studioiden hallinnoinnista ja ylläpidosta vastaa yliopiston Opetusteknologiapalvelut, josta myös saa tukea ja perehdytystä studioiden käyttöön. Koulutuksen, ohjauksen ja muun tuen ajankohdat sovitaan kunkin käyttäjän kanssa erikseen, koska studioissa ei ole päivystystä.

Alta löydät studioiden tarkemmat sijainnit, suoratoistosivujen linkit ja yhteyshenkilöiden tiedot. Studioiden yhteyshenkilöt tavoittaa joko sähköpostilla opetusteknologia@helsinki.fi tai puhelimitse:

Keskustakampus, Aleksandria huone 233, Tilan suoratoistosivu - Kalenteri - Mikael Kivelä
Kumpulan, kampus Exactum sali DK118, Tilan suoratoistosivu - Kalenteri - Esko Kuittinen
Viikin kampus, Infokeskus, 2026, Tilan suoratoistosivu - Kalenteri - Kristian Lindqvist

Kunkin rakennuksen vahtimestari avaa studion oven kalenterivarausten perusteella.

Studion varaaminen

Studioiden varausoikeus on Helsingin yliopiston henkilökuntaan kuuluvilla. Opiskelijat voivat käyttää studiota opettajansa tai muun HY:n henkilökuntaan kuuluvan jäsenen varauksella.

Studion voi varata vain, kun rakennus on avoinna. Rakennuksen vahtimestarit päästävät studioon vain tilan asianmukaisesti varanneet aukioloaikojen rajoissa.

Studioiden varaus tapahtuu Office365 -kalenterin kautta.

Alla voit kunkin studion kalenterilinkistä katsoa vapaita studioaikoja noin kolme kuukautta eteenpäin. Muista kuitenkin vielä varata studioaika erikseen Office365-kalenterista tekemällä kalenterikutsu johon lisäät studion tilaksi/osallistujaksi, tai jos teet useita varauksia niin lisää studion kalenteri suoraan omiin Outlook-kalentereihisi varausten tekemiseksi - katso ohjeet: (OWA-ohje, Outlook-ohje).

 • Aleksandria, 233, Unitube-studio keskustassa (A-studio): kalenteri 
 • Exactum, DK118, Unitube studio Kumpulassa (K-studio): kalenteri
 • Infokeskus, 2026, Unitube studio Viikissä (V-studio): kalenteri

HUOM! Jos olet kirjautuneena Office 365:een selaimella jolla avaat kalenterilinkin saattaa kalenteri yrittää avautua omaan OWA-näkymääsi ja välkkyä sekä sulkeutua hetken kuluttua. Avaa silloin linkki kopioimalla se toiseen selaimeen jolla et ole kirjautunut Office 365:een.

Ennen studion käyttöä

 • Tutustu studioiden mahdollisuuksiin ja eroihin tutustumalla kohtaan Työskentely studioissa.
 • Suunnittele videosi pedagoginen toteutustapa. Tutustu esimerkkeihin eri tyyppisistä opetusvideoista
 • Varaa ensimmäisellä kerralla Outlookin kalenterista aika tutustumiskäynnille (hae "Aleksandria, 233, UniTube-studio" (keskusta), "Exactum, DK118, UniTube-studio" (Kumpula) tai "Infokeskus, 2026, Unitube-studio" (Viikki). Mikäli haluat tukihenkilön mukaan, sovi hänen kanssaan molemmille sopiva aika.
 • Käsikirjoita videosi (ja harjoittele). Käsikirjoittamiseen on erinäisiä vaihtoehtoja: esim. taulukko kuvasta ja äänestä videon eri vaiheissa, lyhyet muistiinpanot materiaalien sisällöstä, sanasta sanaan luettava teksti
 • Varaa O365-kalenterista tallennusaika tai useampia. Pyri arvioimaan realistisesti tarvitsemasi kokonaisaika: esim. 30-40 min kunkin 15-20 min mittaisen luentovideon tallentamiseen + usein 15-20 min alkuvalmisteluihin. Tee mieluummin useampia 1-2 tunnin varauksia kuin pidempiä, koska näin vältytään ylivarauksilta ja työskentely on intensiivisempää.
 • Varaa mukaan mielellään pullollinen juomista, melko yksivärinen vaatetus (tummaa taustasta tai viherseinästä erottuva), kannettava tietokoneesi (tai aineisto muistitikulla/verkossa), kenties tulostetut diat muistiinpanoilla varustettuna
 • Lue käyttösäännöt.
 • Muista ottaa tulostuskortti *) mukaan studioon kirjautumista varten!

*) tulostuskortti on se RFID-sirun omaava kortti, jolla olet tunnistutunut HY:n tulostimille niiden käyttöä varten, vaikket niillä tulostaisikaan mitään - se voi olla HSL-matkakortti, henkilökuntakortti tms.

Työskentely studiossa

Studioiden käyttö tapahtuu itsepalveluperiaatteella kuten muidenkin Unitube-palvelujen. Studioita voi siis käyttää yksin, mutta käyttäjästä ja käyttötavasta riippuen voi olla hyvinkin kätevää ottaa apuri mukaan. 

Studioissa työskentelyyn kannattaa varsinkin ensimmäisillä käyttökerroilla varata aikaa. Nopeimmillaan tallennus voi olla käynnissä noin minuutissa studioon saapumisesta, mutta käytännössä valmisteluihin menee helposti vartti. Tutustuminen tämän luvun sisältöihin nopeuttaa aloitusta, mutta kun kaikki vaikuttaa kaikkeen, suunnitelmissa on aina uusia toteutustapoja käyttäessä hyvä olla joustoa. Työskentelyn vaiheet ja useimmat käytettävissä olevat mahdollisuudet on kuvattu oheisissa videoissa ja pdf-käyttöohjeissa.

Studioiden varustus:

 • Kumpulan studio (kuvituskuva)Ohjauspaneeli studion laitteiden ohjaamiseen. Paneelin käyttö vaatii tunnistautumisen tulostuskortilla. Uuden kortin tulee olla rekisteröity viimeistään studion käyttöä edeltävän vuorokauden aikana, jotta se toimisi Unitube-palvelujen kanssa. Tallenteet ohjataan studiosta automaattisesti Unitube-lataamoon sen käyttäjän Inbox-sarjaan, joka on ollut tunnistautuneena tallennuksen päättyessä.
 • Kaksi paneelin kautta ohjattavaa kameraa. Kamera yksi on kiinteästi asennettu ja kamera kaksi on säädettävällä jalustalla. Jalustaa voi liikutella ja säätää, mutta itse kameroiden kääntely ja ohjaus tulee tehdä vain ohjauspaneelin kautta. 
 • Yksi liikuteltava mikrofoni jalustalla ja vähintään kaksi kiinteästi katosta roikkuvaa mikrofonia. Kumpulan studiossa mikrofonit kytkeytyvät päälle valitun kuvaustilan mukaan ja niitä on mahdollista valita ohjauspaneelista. Viikissä ja Keskustakampuksella mikrofonit automaattimiksataan. 
 • Keskitetyssä ylläpidossa oleva Windows-työasema langattomalla näppäimistöllä ja hiirellä varustettuna.
 • Esikatselunäyttö ja kuulokkeet tallentuvan tai suoratoistettavan materiaalin tarkkailua varten.
 • Kuvausvalaistus, joka säätyy automaattisesti valitun kuvaustilanteen mukaan.
 • Kumpulan studiossa on tarjolla myös kosketustaulu

Studioiden sisustus ja kalusteet:

 • Korkeussäädettävä puhujapöytä, johon ohjauspaneeli on asennettu.
 • Matalasta pöydästä ja neljästä tuolista koostuva keskusteluryhmä
 • Tummanharmaat verhot kaikilla neljällä seinällä
 • Viherseinä (maalattuna Kumpula & Keskusta, verhona Viikki) editointivaiheessa tehtäviä green screen -tehosteita varten
 • Laitekaappi, jossa myös Windows PC jota voi käyttää esityksiin
 • Kumpulan studiossa on myös liikuteltava valkotaulu 

Aleksandrian studion pdf-käyttöohje (FI / EN)

Kumpulan studion esittely ja käyttöohjeita (FI)

Viikin studion kuvaohjeet ja ohjevideot 360-esittelyn sisällä (FI)