Ylempään korkeakoulututkintoon sisältyy maisteriohjelmissa 30 op:n laajuinen kirjallinen tutkielma eli maisteritutkielma. Uusi 30 op:n tutkielma on aiempaa, vanhojen tutkintovaatimusten mukaista 40 op:n pro gradu -tutkielmaa suppeampi. Lisensiaattiohjelmissa eläinlääketieteen lisensiaatintutkielman sekä lääketieteen ja hammaslääketieteen syventävien opintojen tutkielman laajuus on 20 op.
Tutkielma arvioidaan asteikolla 0-5 (uusissa koulutusohjelmissa opiskelevat) tai approbatur-laudatur (vanhojen tutkintovaatimusten mukaisesti opiskelevat). Ylempään korkeakoulututkintoon kuuluvan tutkielman arvosanaa ei oteta huomioon laskettaessa syventävien opintojen kokonaisarvosanaa.
Pro gradun, maisteritutkielman, lisensiaattitutkielman tai syventävien opintojen tutkielman tarkastaa kaksi tarkastajaa siten kun tiedekuntaneuvosto tarkemmin määrä. Nimeämiskäytännöt sekä tarkastajille asetetut kelpoisuusvaatimukset vaihtelevat tiedekuntien ja koulutusohjelmien välillä, tarkastathan tiedot koulutusohjelmakohtaisista ohjeista.
Tutkielmassa opiskelijan tulee osoittaa kykyä tieteelliseen ajatteluun, tutkielman aihepiirin tuntemukseen, tutkimusmenetelmien hallintaan ja tieteelliseen kielenkäyttöön. Koulutusohjelman opetussuunnitelmaan sisältyy tutkielman laadintaan liittyviä yksityiskohtaisempia määräyksiä ja ohjeita. Tutkielmasta laaditaan aina tiivistelmä, joka monissa koulutusohjelmissa tarkastetaan opiskelijan koulusivistyskielen kypsyysnäytteenä. Tutkielman tarkastuksen ja arvioinnin tulee keskittyä opiskelijan itsenäiseen osuuteen myös siinä tapauksessa, että tutkielma on osa laajempaa tutkimusprojektia tai ryhmätyötä.