Zoom, suoratoisto ja opetusvideot

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt.

Tässä ohjeessa esitellään eri välineitä opetusvideoiden tekemiseen ja luentojen suoratoistamiseen.

Videoviestintä ja videot opetuksessa

Tällä sivulla esitetään välineitä ja menetelmiä vuorovaikutteisen ja monipuoliseen etä- ja/tai verkko-opetuksen järjestämiseen.Opetuksessa voidaan  hyödyntää videoviestintää seuraavilla tavoilla:

  1. Helsingin yliopistossa on käytössä videoviestintäohjelma Zoom, jolla voidaan järjestää monipuolista opetusta isommallekin joukolle (max. 300 osallistujaa). Zoomissa voidaan luennoida, pitää luentoja, seminaareja, tehdä ryhmätöitä, laskuharjoituksia, aktivoida opiskelijoita opetuksen aikana. Tapaaminen voidaan myös tallentaa Zoomissa ja jakaa tilaisuuden jälkeen kurssilaisille.
  2. Video voidaan tehdä valitsemallasi välineellä etukäteen ja jakaa sen sitten opetuksessa käytettävällä alustalla opiskelijoille. Videoita voidaan tehdä ennakkoon esimerkiksi Screencast-O-Maticillä tai Zoomilla. Videoiden tekemiseen riittää useammassa tapauksessa esim. oma kannettava tietokone. Unitube-saleissa ja -studioissa voi tallentaa teknisesti laadukkaita videoita tilojen omalla tekniikalla. Matalan kynnyksen ratkaisuna myös omat mobiililaitteet soveltuvat lyhyiden opetusvideoiden tuottamiseen. 
  3. Opetus voidaan toteuttaa myös reaaliaikaisesti suoratoistona, johon on välineestä riippuen mahdollista tuoda mukaan erilaisia interaktiivisia ominaisuuksia. Yksisuuntaisia suoratoistoja voidaan toteuttaa helposti Unitube-saleissa ja –studioissa. Niiden rinnalle suositellaan vuorovaikutuksen mahdollistavaa taustakanavaa, jonka voi toteuttaa esim. Flingalla tai Presemolla.

 
Tallennetut videot on helpointa jakaa yliopistolla Unitube Lataamon kautta, jossa voidaan luoda kurssille oma Moodle-linkitetty sarja.

Tältä sivulta löytyy tarkempaa ohjeistusta yliopistolla tarjolla oleviin välineisiin.  

Tukiosoitteet

Zoom

Zoom on monipuolinen videoviestintäohjelma, jolla voidaan toteuttaa moninaisia opetustilanteita sekä tallentaa opetustasi materiaaleineen. Zoom tarjoaa  monipuolisen aktivointivälineistön, kuten chatin, kyselyt (polls), valkotaulun, merkinnät jaettuihin tiedostoihin ja tiedostojen jakamisen.    

Zoomin käyttö vaatii mikrofonin (ja web-kameran videokuvaa varten). Suosittelemme Zoom-sovelluksen ja kiinteän verkkoyhteyden käyttöä. 

Helsingin yliopiston henkilökunta ja opiskelijat voivat luoda ja hallinnoida Zoom-kokouksia. 

Opettajien Zoom-opas

  • Opettajien Zoom-oppaassa (suomenkielinen) tarkastellaan Zoomin käyttöä opetuksen näkökulmasta. Opas sisältää myös Zoomin teknisen ohjeistuksen ja se on linkitetty oppaan pedagogisiin ohjeisiin. 
  • Opettajan Zoom-tarkistuslista - Zoom-luentosarjan perustaminen ja tallentaminen vaihe vaiheelta (.pdf) päivitetty 23.10.2020

Muita ohjemateriaaleja

Screencast-O-Matic

Ohjelma sopii mm. ruudunkaappausvideoiden ja videomuotoisten tehtävien tekoon sekä kevyeen videoiden editointiin, äänitykseen ja tekstitykseen. Näin se vastaa myös saavutettavuuden vaatimuksiin esimerkiksi videoiden tekstitysten osalta.

Screencast-O-Maticillä voidaan tallentaa ruudun lisäksi myös web-kameran näkymää. Tallenteen äänenlaatua voidaan parantaa käyttämällä erillistä mikrofonia tietokoneen sisäänrakennetun mikrofonin asemasta ja valitsemalla mahdollisimman hiljainen tila varsinaista tallentamista varten.

Lisätiedot

Videoiden tekstittäminen:

Thinglink

Thinglinkillä voidaan luoda interaktiivista kuva- ja videomateriaalia tuomalla niihin esimerkiksi havainnointia ja oppimista tukevaa lisäinformaatiota (esim. kuvia, videota, tekstiä, ääntä tai verkkolinkkejä). Thinglink tukee myös 360-kuvien ja -videoiden käyttöä, jolloin voidaan hyödyntää ohjelman sisäänrakennettua VR-ominaisuutta. Useammasta kuvasta voidaan koostaa ns. tour-ominaisuudella linkitettyjä kuvasarjoja, mikä mahdollistaa esimerkiksi esittelykierroksien ja erilaisten interaktiivisten tarinoiden rakentamisen. Ohjelman koululisenssi on hankittu sekä yliopiston henkilökunnalle että opiskelijoille.

Thinglink on integroitu osaksi yliopiston Office365-pakettia ja sen käyttöönottoon löytyy alta ohjeistus, jossa käydään läpi ensimmäinen kirjautuminen ja ohjelman lisääminen Office365-valikkoon.

Kirjautuminen onnistuu jatkossakin https://www.thinglink.com/login -osoitteen kautta valitsemalla Login with Microsoft-vaihtoehdon ja käyttämällä yliopiston tunnuksia (käyttäjätunnnus @ad.helsinki.fi ja salasana).

Tällä Thinglink-kuvasarjalla pääset kokeilemaan 360-sisällön katselemista. Ensimmäisessä kuvassa on esillä erilaisia upotetun lisäsisällön muotoja. Kuvien välillä pystyy kulkemaan vihreiden nuolten avulla. 

Thinglinkin käytön opiskelu kannattaa aloittaa tällä ohjevideolla. Lisäohjeistusta 2021 alkuvuodesta käyttöön otettuun Thinglinkin Saimaa-versioon löytyy heidän Support Hubista.

Webinaaritallenteet:
Videotallenne Helsingin yliopiston Thinglink-pilotin aloituswebinaarista.

Videotallenne syksyn 2020 Thinglink-webinaarista, jossa Aleksi Komu kertoo ohjelman ominaisuuksista ja demoaa käytännössä sen käyttöä. 
 

Thinglinkin käyttäjille on tarjolla vertaistukiryhmä yliopiston Yammerissa.

Unitube - yliopiston oma videoiden palvelukokonaisuus

Unitube -palvelut pitävät sisällään luentojen tallennustilat, itsepalvelustudiot sekä videoiden julkaisu- ja katsomoalustan.

Unitube-salit

Valikoituihin HY:n opetustiloihin on asennettu UniTube-luentotallennuslaitteistot, jotka mahdollistavat tallenteiden ja suoratoistojen teon. Laitteita ei etäajasteta, vaan tallenninlaitteen käynnistää ja pysäyttää aina ko. tilaisuuden järjestäjä itse. Unitube-luentotallennuksen ohjeet löydät tästä.

Lista saleista ja niiden striimausosoitteista.

Unitube-studiot

UniTube-studioissa voit tehdä opetusvideoita: esityksiä ja/tai ryhmäkeskusteluja. 

Studioiden varaus tapahtuu Office365 -kalenterin kautta. Studiota voivat varata Helsingin yliopiston henkilökuntaan kuuluvat. Varaus on maksutonta. Huomioi muut käyttäjät varatessasi tilaa; älä tee tarpeettomia varauksia / peru varauksesi jos et pääse paikalle.

Keskustan Aleksandrian studio (A-studio): kalenteri
Kumpulan Exactumin studio (K-studio): kalenteri
Viikin A-rakennuksen K116 väliaikainen studio (V-studio): hae Outlook-huonekalenteri "A-rakennus, K116, Unitube-studio Viikki (4)"

Unitube-studioiden käyttöohje.

Videon julkaiseminen 

UniTube-lataamon kautta saat videosi/äänitallenteesi jaettua julkisesti tai tietyn Moodle-kurssin opiskelijoille. Unitube-lataamo löytyy osoitteesta https://lataamo.helsinki.fi/. Tallenne voi olla esimerkiksi tabletilla, kännykkäkameralla tai videokameralla kuvattu video. Lisäksi Unitube-saleissa ja -studioissa tehdyt tallenteet latautuvat Lataamon inbox-kansioon, josta voit jakaa ne eteenpäin haluamallasi tavalla.

UniTube-katsomo on video- ja äänitiedostojen katselunäkymä, joka löytyy osoitteesta https://www.helsinki.fi/fi/unitube.

Lisätietoa:

Ajankohtaista UniTubesta: Yammerin UniTube-alue (vaatii HY:n O365-pilvikirjautumisen)
Unitube-ohjeet Helpdeskin sivuilla.
Tukipyynnöt unitube@helsinki.fi

Teams

Huom! Opetusteknologiapalvelut ei tue Teamsin opetuskäyttöä, vaan tuemme Zoomin ja Moodlen käyttöä opetuksessa. Teams-tuki: helpdesk@helsinki.fi

Helpdeskin Office365 -ohjeet

Microsoftin ohjemateriaalit

Opetuksessa käytettävät tilat

  • Opetuksessa käytettävät tilat -sivulla kerrotaan yliopiston tiloista erityisesti opetuksen näkökulmasta sekä niiden käytöstä, varaamisesta ja mm. varusteluista. Sieltä saat myös tietoa minkälaisen tilan pitää olla, jotta siellä voidaan järjestää etä- ja/tai hybridiopetusta.

Välineiden vertailu

Väline Käyttötarkoitus Ominaisuudet Laitteisto  Osallistujamäärä Lisätiedot ja tukipalvelut
Zoom Etäopetus, Verkkokokous,
Tallennus
Ryhmähuoneet
Vuorovaikutustoiminnot (kyselyt yms.)
Viiveetön vuorovaikutus (ääni, kuva, teksti)
Tallennus

Osallistuminen ilman kirjautumista

Kamera ja mikrofoni

Zoom työpöytäsovellus suositeltava (latautuu kotikoneille automaattisesti), selainsuositus
Chrome

300
(Webinaari 500)
Tukipalvelut:

Opetuskäytön tuki Opetusteknologiapalvelut opetusteknologia@helsinki.fi

Kokouskäytön tuki Helpdesk helpdesk@helsinki.fi

Salin av-laitteiden käytöntuki av-tuki av-tuki@helsinki.fi

Jos varaat Unitube- tai etäopetussalin, niin voit hyödyntää salin kiinteää kameraa ja äänijärjestelmää etäopetuksessa tai verkkokokouksessa.

Tapaaminen tallentuu paikallisesti tietokoneelle.

Zoom sovellus tietokoneelle suositeltava, mobiilisti Zoom App.

Unitube-sali Etäopetus,
Tallennus
Tallennus
Suoratoisto
Viive (noin 1 min) Suoratoisto = luennon tai kokouksen lähettämistä yleisölle reaaliajassa. 

Osallistuminen ilman kirjautumista
   

Yleensä ei vaadi ohjelmaan kirjautumista rajaton Tukipalvelut:

Unitube-järjestelmän tuki unitube@helsinki.fi

Salin av-laittieden käytön tuki av-tuki av-tuki@helsinki.fi

Vuorovaikutus vaatii erillisen ohjelman (esim. Flinga, Presemo).

Tallenne tallentuu Unitube-Lataamoon.

Teams Verkkokokous,
Pienryhmäetäopetus,
Tallennus
Chat
Viiveetön vuorovaikutus (ääni, kuva, teksti)
Tallennus

Osallistuminen vaatii Microsoft- tai Office365-tilin.

Kamera ja mikrofoni

Työpöytäsovellus tai app

250 Tukipalvelut:

Tukipalvelut Helpdesk helpdesk@helsinki.fi

Salin av-laitteiden käytön tuki av-tuki av-tuki@helsinki.fi

Erinomaiset Office-dokumenttien ja ryhmätyöskentelyn välineet.

Unitube-studio Tallennus,
(Etäopetus)

Opetusvideoiden tallentaminen omatoimistudiossa

Mahdollisuus Unitube-suoratoistoon (ks. Unitube sali)

   

Studiossa helppokäyttöinen  laitteisto (2 kameraa, mikrofonit, tietokone, valaistus) Rajaton Video tallentuu Unitube-Lataamoon

Voit hyödyntää omaa läppäriä studiossa