Kurssisivut - käyttöohje

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt.

MIKÄ ON KURSSISIVU?

Jokaisella Sisun toteutuksella on oma kurssisivu, jota opettaja voi muokata. Kurssisivulle tuodaan automaattisesti toteutuksen aikataulu ja kuvaustiedot Sisusta sekä kurssipalautelinkki. Opettajan tehtävä on lisätä kurssisivulleen kaikki muut olennaiset tiedot, joita opiskelija tarvitsee kurssin suorittamiseen sekä tehdäkseen vertailua eri kurssien ja suoritustapojen välillä. 

Kurssisivut on tehty opiskelijoita varten. Myös yliopiston ulkopuolinen yleisö voi niiden avulla tutustua Helsingin yliopistossa tarjottavaan opetukseen. Kurssisivu antaa opettajalle mahdollisuuden esitellä omaa opetustaan sekä jakaa ohjeita ja materiaaleja kurssin osallistujille.

Jokaiselta kurssisivulta on linkitys niiden opintojaksojen sivuille, joiden suoritukseksi kyseinen kurssi käy. Kaikki opintojaksosivulla olevat tiedot tulevat suoraan Sisusta.

Voit tutustua kurssisivuun tarkemmin tämän esittelykurssin avulla.

Tukipyynnöt ja palautetta kurssisivusta voi lähettää osoitteeseen: opa-palvelukehitys@helsinki.fi

Mitä opettajan pitäisi kurssisivulle lisätä?

Kurssisivulle voi lisätä:

 • kurssiesittelyn
 • linkin kurssin Moodle-alueelle ja kirjautumisavaimen
 • erityisen huomioviestin
 • tärkeitä linkkejä
 • ohjeita kurssin suorittamiseksi
 • materiaaleja
 • kaksi omavalintaista lisäosiota
 • kuvan

 Tärkeimmät lisättävät sisällöt ovat kurssiesittelyn ingressi ja linkki kurssin Moodle-alueelle.

Kurssiesittelyssä voit vapaasti esitellä kurssisi sisältöä ja toteutustapaa sekä markkinoida kurssia opiskelijoille. Kurssisivu on julkinen verkkosivu, joka näkyy opiskelijoiden lisäksi myös laajemmin kurssisi aihepiiristä kiinnostuneelle yleisölle. Kurssiesittelyn ingressiä hyödynnetään opintotarjonnan hakutuloksissa. 

Jos käytät kurssillasi Moodlea tai jotain muuta oppimisympäristöä, muista jakaa sen linkki kurssisivulla. Moodle-linkistä muodostetaan selkeä painike kurssisivulle ja opiskelijat löytävät linkityksen myötä Moodle-alueelle myös suoraan omalta Opintoni-sivultaan. Jos käytät Moodlessa kirjautumisavainta, lisää myös se kurssisivulle.

Mikäli jaat kurssimateriaalisi Moodlessa, ei materiaalia kannata lisätä enää toistamiseen kurssisivulle. Jos jaat materiaalin kurssisivulla, voit rajata linkkien ja materiaalien näkyvyyden vain kurssin osallistujille.

Sisuun rekisteröidyt arvosanat, annettu sanallinen palaute ja arvosanajakauma esitetään opiskelijoille kurssisivulla automaattisesti.

Kun muokkaat kurssisivua ensimmäistä kertaa, sinua pyydetään valitsemaan kurssisivun oletuskieli. Oletuskieli on useimmiten sama kuin kurssin opetuskieli. Lisää sisältö kurssisivulle ensin tällä oletuskielellä. Voit myöhemmin tehdä kurssisivustasi muita kieliversioita.

Mitä muuta kurssisivulla voi tehdä?

Kurssisivulla voit myös: 

Miten pääsen muokkaamaan kurssisivuani?

Näet "Muokkaa kurssisivua"-painikkeen kurssisivullasi, kun olet kirjautuneena sisään yliopiston käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Löydät linkit omille kurssisivuillesi helposti Opettajan roolisivulta Flammasta. Kurssisivun muokkausoikeus on kaikilla kurssin opettajilla ja hallintohenkilöillä. Jos muokkauspainiketta ei näy, varmista, että olet kirjautunut sisään kurssisivulle ja että sinut on merkitty kurssin opettajaksi Sisussa.

Sisältöjen lisääminen kurssisivulle on yksinkertaista: muokkaustilassa kerrotaan tarkemmin, miten sisältöjen lisääminen käytännössä tapahtuu. Muista aina tallentaa kaikki kurssisivulle tekemäsi lisäykset ja muutokset.

Kaikkien kurssien kurssisivut löytyvät Opiskelu-palvelun opintotarjonnasta, jossa voi tarkastella myös eri koulutusohjelmien, avoimen yliopiston ja kielikeskuksen kurssitarjontaa. Tämän lisäksi Sisussa on linkit toteutusten kurssisivuille.

 

Lähetä sähköpostia opiskelijoille kurssisivulla

Kurssisivun muokkausnäkymässä voit lähettää sähköpostiviestin kurssin opiskelijoille. Pääset kirjoittamaan viestisi painamalla "Uusi viesti" -painiketta. 

Näyttökuva: Sähköpostin lähettäminen opiskelijoille

Sähköposti lähetetään kaikille kurssin opiskelijoille, kun tallennat kurssisivun. Saat saman viestin myös omaan sähköpostiisi. Jos et haluakaan lähettää viestiä, voit poistaa luonnoksesi "Poista luonnos" -painikkeesta. Lisää Vastausosoite-kohtaan oma sähköpostiosoitteesi, mikäli haluat, että opiskelijat voivat vastata viestiisi.

Kurssin opiskelijoille lähetetyt sähköpostit näytetään kurssisivulla, jotta myös viestin lähettämisen jälkeen kurssille tulevat opiskelijat saisivat kaikki tarvittavat tiedot. Voit halutessasi poistaa viestin näkyvistä kurssisivulta. Kaikki lähetetyt viestit näkyvät kuitenkin edelleen kurssisivun muokkausnäkymässä niille, joilla on muokkausoikeus kurssisivulle.

Huom! Sähköpostin lähettäminen onnistuu vain kurssisivun oletuskieliversiossa. Muissa kieliversioissa ei ole "Uusi viesti" -painiketta.

Onko sähköpostin lähettäminen aina tarpeen? 

Kaikille opiskelijoille lähetettävän sähköpostin voi usein korvata lisäämällä viestittävät asiat suoraan kurssisivulle.

 • voit kertoa kurssista tarkemmin ja toivottaa opiskelijat tervetulleiksi kurssiesittelyssä
 • Zoom-linkin voi helposti jakaa vain osallistujille rajattuna linkkinä kurssisivulla
 • Moodle-osoitteelle ja kirjautumisavaimelle on kurssisivulla oma paikkansa
 • suoritusohjeita voi antaa Kurssin suorittaminen -osiossa
 • kurssisivulla on käytettävissä kaksi vapaasti nimettävää osiota erilaisten tietojen jakamiseen

Luo kurssillesi Moodle-alue kurssisivulla

Voit luoda kurssillesi Moodle-alueen helposti kurssisivulla. Moodle-alueelle yhdistetään tällöin automaattisesti kurssille hyväksytyt osallistujat Sisusta ja arvosanojen vienti suoraan Moodlesta Sisuun on mahdollista.

Kurssisivulla luotu Moodle-alue on aluksi suljettu. Muista avata se Moodlessa, kun olet valmis päästämään opiskelijat Moodle-alueellesi.

a) Luo uusi Moodle-alue

Painamalla "Luo uusi Moodle-alue" -painiketta kurssisivun muokkaustilassa saat luotua kurssillesi Moodle-alueen ja yhdistettyä osallistujat sille Sisusta.

Näyttökuva: Uuden Moodle-alueen luominen

Moodle-alueen luominen voi kestää hetken, mikäli Moodleen tuotavia opiskelijoita on paljon tai luontipalvelussa on hetkellisesti ruuhkaa. Jos luonti on kesken, päivitä sen tilanne käyttöliittymässä.

b) Linkitä luotu Moodle-alue kurssisivulle

Kun luonti on valmis, näet uuden Moodle-alueen osoitteen kurssisivun muokkausnäkymässä. Moodle-linkki ei kuitenkaan vielä näy osallistujille kurssisivun julkisella puolella, vaan sinun tulee vielä linkittää Moodle-alue kurssisivulle, jotta kurssin opiskelijat löytävät linkin sieltä.

Näyttökuva: Linkitä Moodle-alue kurssisivulle

c) Luotu Moodle-alue on käytössä kurssisivulla

Kun olet linkittänyt Moodlen kurssisivulle ja tallentanut sivun, on luomasi Moodle-alue käytössä kurssisivulla. Kurssin osallistujat näkevät tällöin Moodle-linkin sekä kurssisivulla että omalla Opintoni-sivullaan. 

Näyttökuva: Moodle-alue käytössä kurssisivulla

Voit halutessasi poistaa Moodle-linkin näkyvistä kurssisivulta. Huomaathan, että itse Moodle-alue on silti edelleen olemassa Moodlessa. Jos haluat kurssisivulta luomasi Moodle-alueen poistettavaksi Moodlesta, ota yhteyttä Moodle-tukeen (moodle@helsinki.fi).

Tarkempaa tietoa Moodle-alueen luomisesta löydät Moodle-ohjeista.

Kopioi sisältöjä aiemmalta kurssisivultasi

Voit kopioida sisältöjä aikaisemmalta kurssisivultasi uudelle kurssisivulle. Aloita kopiointi menemällä sen kurssisivun muokkaustilaan, johon haluat sisällöt kopioida. Kun painat kurssisivun muokkaustilassa olevaa "Kopioi tämän kieliversion sisältö toiselta kurssisivulta"- painiketta, avautuu kenttä, johon voit lisätä aiemman kurssisivun osoitteen.

Sisällöt kopioidaan uudelle sivulle lukuun ottamatta Moodle-linkkiä, Huomio-viestiä ja Tulokset-osiota. Voit muokata kopioimiasi sisältöjä mielesi mukaan ennen uuden sivun tallentamista.

Näyttökuva: Kopioi kurssisivun sisältöjä toiselta kurssisivulta

Mikäli olet tehnyt kurssisivustasi kieliversioita, tulee jokaisen kieliversion sisällöt kopioida erikseen. Aloita kopiointi oletuskieliversiosta. 

Tee kurssisivustasi kieliversio

Kun muokkaat kurssisivua ensimmäistä kertaa, sinua pyydetään valitsemaan kurssisivun oletuskieli. Oletuskieli on useimmiten sama kuin kurssin opetuskieli. Tee ensimmäinen versio kurssisivustasi valitsemallasi oletuskielellä ja lisää sisältö kurssisivulle tällä kielellä.

Näyttökuva: oletuskieliversion valinta

Kun olet syöttänyt ja tallentanut sisällöt kurssisivun oletuskieliseen versioon, voit halutessasi tehdä kurssisivustasi muita kieliversioita. Valitse kieli (suomi, ruotsi tai englanti) kurssisivun muokkaustilassa ja lisää sisällöt valitsemallasi kielellä.

Näyttökuva: kieliversion vaihtaminen kurssisivun muokkaustilassa

Ensimmäisenä tekemääsi oletuskieliversioon lisätyt materiaalit ja linkit näkyvät oletuksena myös muissa kieliversioissa. Voit vaihtaa ne kyseisen kieliversion mukaisiin materiaaleihin, mikäli sellaisia on saatavilla. 

Sähköpostiviestin lähettäminen opiskelijoille on mahdollista ainoastaan oletuskieliversiosta.