Kurssisivut

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt.

Mikä on kurssisivu?

Jokaisella Sisun toteutuksella on oma kurssisivu, jota opettaja voi muokata. Kurssisivulle tuodaan automaattisesti toteutuksen aikataulu ja kuvaustiedot Sisusta sekä linkki kurssipalautteeseen. Opettajan tehtävä on lisätä kurssisivulleen kaikki muut olennaiset tiedot, joita opiskelija tarvitsee kurssin suorittamiseen tai tehdäkseen vertailua eri kurssien ja suoritustapojen välillä. 

Kurssisivut on tehty opiskelijoita varten. Myös yliopiston ulkopuolinen yleisö voi niiden avulla tutustua Helsingin yliopistossa tarjottavaan opetukseen. Kurssisivu antaa opettajalle mahdollisuuden esitellä omaa opetustaan sekä jakaa tarvittaessa ohjeita ja materiaaleja kurssin osallistujille.

Jokaiselta kurssisivulta on linkitys niiden opintojaksojen sivuille, joiden suoritukseksi kyseinen kurssi käy. Kaikki opintojaksosivulla olevat tiedot tulevat suoraan Sisusta.

Voit tutustua kurssisivuun tarkemmin tämän demokurssin avulla.

Tukipyynnöt ja palautetta kurssisivusta voi lähettää osoitteeseen: opa-palvelukehitys@helsinki.fi

Mitä opettaja voi kurssisivulle lisätä?

Kurssisivulle voi lisätä:

  • kurssiesittelyn
  • linkin kurssin Moodle-alueelle ja kirjautumisavaimen
  • Zoom-linkin, kokoustunnuksen ja salasanan
  • erityisen huomioviestin
  • tärkeitä linkkejä
  • ohjeita kurssin suorittamiseksi
  • materiaaleja
  • kaksi omavalintaista lisäosiota
  • kuvan

 Tärkeimmät lisättävät sisällöt ovat kurssiesittely (erityisesti ingressi) ja linkki kurssin Moodle-alueelle.

Kurssiesittelyssä voit vapaasti esitellä kurssisi sisältöä ja toteutustapaa sekä markkinoida kurssiasi opiskelijoille. Kurssisivu on julkinen verkkosivu, joka näkyy opiskelijoiden lisäksi myös laajemmin kurssisi aihepiiristä kiinnostuneelle yleisölle. Kurssiesittelyn ingressiä hyödynnetään myös kurssihaun hakutuloksissa. 

Opiskelijoilla tulee olla pääsy kaikkeen kurssin suorittamiseksi tarvitsemaansa tietoon ja materiaaleihin kurssisivun kautta. Jos käytät kurssillasi Moodlea tai jotain muuta oppimisympäristöä, muista jakaa sen linkki kurssisivulla. Opiskelijat löytävättällöin  linkityksen  Moodle-alueelle myös suoraan omasta kalenteristaan Opiskelu-palvelussa. Jos käytät Moodlessa kirjautumisavainta, lisää myös se kurssisivulle. Voit myös luoda kurssillesi Moodle-alueen kurssisivulta.

Mikäli jaat kurssimateriaalisi Moodlessa, ei materiaalia kannata lisätä enää toistamiseen kurssisivulle. Jos jaat materiaalin kurssisivulla, voit rajata linkkien ja materiaalien näkyvyyden vain kurssin osallistujille.

Sisuun rekisteröidyt arvosanat, annettu sanallinen palaute ja arvosanajakauma näytetään opiskelijoille kurssisivulla, kun tiedot on kirjattu Sisuun.

Kun muokkaat kurssisivua ensimmäistä kertaa, sinua pyydetään valitsemaan kurssisivun oletuskieli. Oletuskieli on useimmiten sama kuin kurssin opetuskieli. Lisää sisältö kurssisivulle ensin tällä oletuskielellä. Voit myöhemmin tehdä kurssisivustasi myös muita kieliversioita.

Mitä muuta kurssisivulla voi tehdä?

Kurssisivulla voit myös: 

Miten pääsen muokkaamaan kurssisivuani?

Näet "Muokkaa kurssisivua"-painikkeen kurssisivullasi, kun olet kirjautuneena sisään palveluun yliopiston käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Löydät linkit omille kurssisivuillesi helposti Opettajan roolisivulta Flammasta. Kurssisivun muokkausoikeus on kaikilla kurssin opettajilla ja hallintohenkilöillä. Jos muokkauspainiketta ei näy, varmista, että olet kirjautunut sisään kurssisivulle ja että sinut on merkitty kurssin opettajaksi Sisussa.

Sisältöjen lisääminen kurssisivulle on yksinkertaista: muokkaustilassa kerrotaan tarkemmin, miten sisältöjen lisääminen käytännössä tapahtuu. Voit myös helposti kopioida aiemmalle kurssisivulle lisäämäsi sisällön uuden kurssin sivulle. Muista aina tallentaa kaikki kurssisivulle tekemäsi lisäykset ja muutokset.

Kaikki yliopiston kurssisivut löytyvät Opiskelu-palvelun kurssihausta, jonka avulla voi tarkastella eri koulutusohjelmien, avoimen yliopiston ja kielikeskuksen kurssitarjontaa. Myös Sisussa on linkit toteutusten kurssisivuille.

PS. Oodi-järjestelmään kytkeytyneet vanhat kurssisivut vuosilta 2016-2021 on arkistoitu. Selailtavaa arkistoversiota voi käyttää yliopiston verkossa tai VPN-yhteyden kautta. Arkistoituja kurssisivuja ei voi enää muokata.

Lähetä sähköpostia opiskelijoille kurssisivulla

Kurssisivun muokkausnäkymässä voit lähettää sähköpostia niille opiskelijoille, joiden ilmoittautuminen kurssille on vahvistettu. Pääset kirjoittamaan viestisi painamalla "Uusi viesti" -painiketta. 

Näyttökuva: Sähköpostin lähettäminen opiskelijoille

Mikäli et haluakaan lähettää viestiä, voit poistaa luonnoksesi "Poista luonnos" -painikkeesta.

Sähköposti lähetetään kaikille kurssin opiskelijoille, kun tallennat kurssisivun. Saat lähettämäsi viestin myös omaan sähköpostiisi.  Lisää Vastausosoite-kohtaan oma sähköpostiosoitteesi, jos haluat, että opiskelijat voivat vastata viestiisi.

Kurssin opiskelijoille lähetetyt sähköpostit näytetään kurssisivulla, jotta myös viestin lähettämisen jälkeen kurssille tulevat opiskelijat saisivat kaikki tarvittavat tiedot. Voit halutessasi poistaa viestin näkyvistä kurssisivulta. Kaikki lähetetyt viestit näkyvät kuitenkin edelleen kurssisivun muokkausnäkymässä niille, joilla on muokkausoikeus kurssisivulle.

Huom! Sähköpostin lähettäminen onnistuu vain kurssisivun oletuskieliversiossa. Muissa kieliversioissa ei ole "Uusi viesti" -painiketta.

Luo kurssillesi Moodle-alue kurssisivulla

Voit luoda kurssillesi Moodle-alueen helposti kurssisivulla. Moodle-alueelle yhdistetään tällöin automaattisesti kurssille hyväksytyt osallistujat Sisusta ja arvosanojen vienti suoraan Moodlesta Sisuun on mahdollista.

Kurssisivulla luotu Moodle-alue on aluksi suljettu. Muista avata se Moodlessa, kun olet valmis päästämään opiskelijat Moodle-alueellesi. Kurssisivulla voit myös ajastaa luomasi Moodle-alueen aukeamaan opiskelijoille Moodlessa haluamanasi päivänä.

Luo uusi Moodle-alue

Painamalla "Luo uusi Moodle-alue" -painiketta kurssisivun muokkaustilassa saat luotua kurssillesi Moodle-alueen ja yhdistettyä osallistujat sille Sisusta.

Kuva kurssisivun muokkausnäkymästä miten luodaan uusi Moodle-alue

 

Moodle-alueen luominen voi kestää hetken, mikäli Moodleen tuotavia opiskelijoita on paljon tai luontipalvelussa on hetkellisesti ruuhkaa. Jos luonti on kesken, päivitä sen tilanne käyttöliittymässä.

Linkki luodulle Moodle-alueelle näkyy kurssisivulla automaattisesti kun tallennat sivun. Linkki näkyy kurssisivun lisäksi myös opiskelijan kalenterissa Opiskelu-palvelussa ja Opettajan flammassa. Voit halutessasi poistaa linkin  kaikista näistä paikoista poistamalla valinnan "Näytä Moodle-linkki kurssisivulla".

Huomaathan, että linkin poistaminen ei kuitenkaan poista luotua Moodle-aluetta Moodlesta. Jos haluat Moodle-alueen poistettavaksi, ota yhteyttä Moodle-tukeen (moodle@helsinki.fi)

Tarkempaa tietoa Moodle-alueen luomisesta löydät Opetustyön ohjeista.

Ajasta luotu Moodle-alue avautumaan opiskelijoille Moodlessa

Voit ajastaa Moodle-alueen avautumaan Moodlessa opiskelijoille tiettynä päivänä lisäämällä halutun avauspäivän kurssisivulle. Moodle-alue avataan tällöin Moodlessa valitsemanasi päivänä klo 00.00.

Kuva kurssisivun muokkausnäkymästä miten ajastetaan luodun Moodle-alueen avaaminen

 

Kopioi sisältöjä aiemmalta kurssisivultasi

Voit kopioida sisältöjä aikaisemmalta kurssisivultasi uudelle kurssisivulle. Aloita kopiointi menemällä sen kurssisivun muokkaustilaan, johon haluat sisällöt kopioida. Kun painat kurssisivun muokkaustilassa olevaa "Kopioi tämän kieliversion sisältö toiselta kurssisivulta"- painiketta näkymään avautuu kenttä, johon voit lisätä aiemman kurssisivun osoitteen.

Sisällöt kopioidaan uudelle sivulle lukuun ottamatta Moodle-linkkiä, Huomio-viestiä ja Tulokset-osiota. Voit muokata kopioimiasi sisältöjä mielesi mukaan ennen uuden sivun tallentamista.

Näyttökuva: Kopioi kurssisivun sisältöjä toiselta kurssisivulta

Mikäli olet tehnyt kurssisivustasi kieliversioita, tulee jokaisen kieliversion sisällöt kopioida erikseen. Aloita kopiointi oletuskieliversiosta. 

Tee kurssisivustasi kieliversio

Kun muokkaat kurssisivua ensimmäistä kertaa, sinua pyydetään valitsemaan kurssisivun oletuskieli. Oletuskieli on useimmiten sama kuin kurssin opetuskieli. Tee ensimmäinen versio kurssisivustasi valitsemallasi oletuskielellä ja lisää sisältö kurssisivulle tällä kielellä.

Näyttökuva: oletuskieliversion valinta

Kun olet syöttänyt ja tallentanut sisällöt kurssisivun oletuskieliseen versioon, voit halutessasi tehdä kurssisivustasi muita kieliversioita. Valitse kieli (suomi, ruotsi tai englanti) kurssisivun muokkaustilassa ja lisää sisällöt valitsemallasi kielellä.

Näyttökuva: kieliversion vaihtaminen kurssisivun muokkaustilassa

Ensimmäisenä tekemääsi oletuskieliversioon lisätyt materiaalit ja linkit näkyvät oletuksena myös muissa kieliversioissa. Voit vaihtaa ne kyseisen kieliversion mukaisiin materiaaleihin, mikäli sellaisia on saatavilla. 

Sähköpostiviestin lähettäminen opiskelijoille on mahdollista ainoastaan oletuskieliversiosta.

Tilaa kurssin osallistujaluettelo kurssisivulta

Voit tilata kurssin osallistujaluettelon sähköpostiisi kurssisivulta. Löydät tilauspainikkeen heti muokkauspainikkeen alta, kun olet kirjautuneena sisään kurssisivulle.

Kuvituskuva: Osallistujaluettelon tilaaminen

Osallistujalista toimitetaan Sisun kanssa yhteensopivana Excel-tiedostona, joten voit täydentää siihen arviointitiedot ja palauttaa tiedoston arviointeineen siirrettäväksi automaattisesti Sisuun.  

Kurssisivulta tilatun osallistujaluettelon ensimmäiseltä välilehdeltä löytyvät osallistujien vastaukset ilmoittautumisen lisätietokysymyksiin, mikäli sellaisia on ilmoittautumisen yhteydessä heiltä kysytty.  

Uutta 02/2024: 

  • Kurssisivuilta tilattavaan osallistujalistaan poimitaan nyt myös tieto siitä, jos opiskelija suorittaa kaksikielistä kandidaatin tutkintoa (Tvåspråkig examen (Tvex)). Tämä mahdollinen tieto löytyy osallistujalistan viimeistä sarakkeesta opiskelijakohtaisesti. 
  • Kurssisivuilta tilattava osallistujalista sisältää uuden Opetusajat-välilehden, johon on poimittu kurssin opetusajat CSV-muodossa. 

Varaudu siihen, että tilattu osallistujaluettelo saapuu sähköpostiisi vasta jonkin ajan kuluttua sen tilaamisesta. Viive voi olla enimmillään useita tunteja.  

Katso ohjeet arviointien viemisestä Excelillä Sisuun Sisu-ohjeesta Opintosuorituksen arvosanan tallentaminen.