Kurssisivut - käyttöohje

Valitse koulutusohjelma

Hae koulutusohjelmaa

Kandiohjelmat

Maisteri- ja lisensiaattiohjelmat

Tohtoriohjelmat

Palauta oletusarvoihin

Valitse muu opetuksen järjestäjä

Mikä on kurssisivu?

Kurssisivu on julkinen näkymä Helsingin yliopistossa tarjottavaan opetukseen. Opiskelijoilla tulee olla pääsy kaikkiin kurssin suorittamiseksi tarvittaviin tietoihin, materiaaleihin ja välineisiin kurssisivun kautta. Myös tieto kuulustelujen tuloksista tai tulosten julkistuspaikka pitää ilmoittaa kurssisivulla.

Kerro opiskelijoille poikkeustilanteen opetusjärjestelyistä kurssisivulla

Opetustilat eivät ole käytössä koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan aikana 18.3.-31.5.2020. 

Informoi opiskelijoita muuttuneista opetusjärjestelyistä kurssisivullasi  tai kerro, missä ja miten tiedotat muutoksista. Voit esimerkiksi:

 • julkaista viestin opiskelijoille kurssisivulla tai
 • lisätä tiedon kurssiesittelyyn tai
 • luoda kurssisivullesi lisäosion, jossa kerrot muuttuneista opetusjärjestelyistä.

Muista myös lisätä Moodle-linkki kurssisivullesi, mikäli käytät Moodlea opetuksessasi.

Miten pääsen muokkaamaan kurssisivuani?
 

Löydät linkit omille kurssisivuillesi helposti Opetukseni-sivultasi (teacher.helsinki.fi). Kurssisivuja voi etsiä myös kurssihaulla (courses.helsinki.fi).

Kirjaudu sisään kurssisivulle yliopiston käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Pääset muokkaamaan kurssisivuasi jonkin verran jo katselunäkymässä, mutta kaikki muokkausmahdollisuudet saat käyttöösi klikkaamalla itsesi kurssisivun muokkaustilaan sivun oikeasta yläkulmasta, kirjautumislinkin alapuolelta.

Tee kurssiesittely ja vaihda kuva

Esimerkki kurssisivun esittelystä

Kurssiesittely ja kurssin kuva ovat keskeinen osa julkista kurssisivunäkymää. Kurssiesittelyssä voit markkinoida kurssia opiskelijoille ja kertoa tarkemmin opetuksesi sisällöistä, toteutuksesta ja tavoitteista. Samalla sinulla on oiva tilaisuus esitellä kurssiasi myös yliopiston ulkopuoliselle yleisölle. Kiinnostava esittely ja oivaltava kuva lisäävät mielenkiintoa kurssiasi kohtaan.

 1. Mene kurssisivusi muokkaustilaan ja siellä Esittely-osioon.
 2. Kirjoita kurssistasi napakka esittelyteksti ja lisää tarvittaessa sille lyhyt introteksti ja otsikko.
 3. Vaihda oletuskuva kurssisi aihepiiriin paremmin sopivaksi. Kuvaa voi tarvittaessa rajata ja sille kannattaa lisätä tekijätiedot.
 4. Tallenna ja sulje.

Käytä Otsikko-kenttää vain, jos esittelysi kaipaa erillistä otsikkoa. Pelkää kurssin nimeä ei kannata toistaa otsikossa, vaan kentän voi hyvin jättää myös tyhjäksi.

Varsinaisen esittelytekstin pituutta ei ole rajattu, mutta kannattaa pyrkiä tiiviiseen esitykseen. Hyvä nyrkkisääntö on, että lukijan pitäisi voida nähdä koko esittely perusnäytöltä yhdellä silmäyksellä joutumatta vierittämään tekstiä ruudulla. Esittelyn introtekstin pituus on rajoitettu 130 merkkiin.

HUOM! Lisääthän kurssisivuillesi vain sellaisia kuvia, joihin sinulla on tekijänoikeuslainsäädännön mukainen käyttöoikeus!

Ohjevideo: Kurssiesittelyn tekeminen (2:18)

Lisää Moodle-linkki ja kirjautumisavain

Kurssisivullasi tulee aina olla linkki kurssin Moodle-alueelle ja tarvittaessa myös kurssiavain, mikäli käytät Moodlea kurssillasi. Lisää Moodle-linkki kurssisivulle näin:

 1. Mene kurssisivusi muokkaustilaan ja valitse Moodle-osio.
 2. Lisää Moodle-alueesi linkki ja mahdollinen kurssiavain sivun alalaidassa oleviin kenttiin.
 3. Tallenna ja sulje.

Lisäämästäsi linkistä muodostuu havainnollinen painike kurssisivulle ja opiskelijat pääsevät sinne helposti Opintoni-sivultaan.

Ohjevideo: Moodle-linkin lisääminen kurssisivulle (0:57)

HUOM!

Mikäli kurssillasi ei vielä ole Moodle-aluetta ja tarvitset sellaisen, voit luoda Moodle-alueen kätevästi suoraan kurssisivulta ja yhdistää osallistujat sinne automaattisesti WebOodista. Tällöin kurssisivulle syntyy Moodle-linkki automaattisesti, eikä sitä tarvitse erikseen lisätä. Tarkemmat ohjeet ja lisätietoa löydät kurssisivulta ja Moodle-ohjeista.

Ilmoita tulokset tai julkistuspaikka

Oma arvosana ja arvosanajakauma

Opettajan pitää ilmoittaa kuulustelun tuloksista hyvissä ajoin ennen seuraavaa saman kuulustelun suoritustilaisuutta ja viimeistään kuukauden kuluttua tenttitilaisuudesta. Mikäli kuulustelun tuloksia ei julkisteta kurssisivulla, siellä pitää ilmoittaa tulosten julkistuspaikka.

Tulostiedot automaattisesti kurssisivulle opetustapahtumalta

Oodiin opetustapahtumille rekisteröityjen suoritusten arvosanat ja arvosanajakauma näkyvät automaattisesti kurssisivulla Tulokset-osiossa. Tällöin opettajan ei tarvitse tehdä erikseen mitään tulosten julkistamiseksi.

Arvosanajakauman näkevät opiskelijoiden lisäksi vain opettajat ja virkailijat - muille käyttäjille se ei näy. Opiskelija näkee kurssisivulla arvosanajakauman yhteydessä myös oman arvosanansa.  Arvosanajakauma päivittyy tarvittaessa sitä mukaa kun suoritusten rekisteröiminen Oodiin etenee. Mikäli kirjattuja tuloksia on alle viisi kappaletta, arvosanajakaumaa ei näytetä.

Tulosten lisääminen kurssisivulle pdf-tiedostona

Jos tuloksia ei julkisteta automaattisesti Oodista, voit lisätä tulokset kurssisivulle pdf-tiedostona. Tuloksissa ilmoitetaan arvosanat opiskelijanumeroittain ja arvosanajakauma. Mikäli useampi opettaja on arvioinut vastauksia, ilmoitetaan kaikkien opettajien nimet sekä se, minkä kysymysten arvioinnista kukin opettaja vastaa. 

Kurssisivulle on mahdollista lisätä useampia tuloksia ja tiedostoja. Tiedostot poistetaan automaattisesti 6 kk kuluttua julkaisusta.

 1. Mene kurssisivusi muokkaustilaan ja valitse Tulokset -osio.
 2. Anna tuloksille otsikko, joka kertoo mistä tuloksista on kyse.
 3. Siirrä tulokset pdf-tiedostona kurssisivulle.
 4. Halutessasi voit antaa tulostiedostolle jonkun uuden nimen ”Tiedostonimi” - kohdassa. Antamasi nimi näytetään kurssisivulla alkuperäisen sijaan.
 5. Voit myös lisätä lyhyen kuvauksen tuloksista.
 6. Tallenna ja sulje.

Ohjevideo: Tulosten lisääminen kurssisivulle pdf-tiedostona (2:03)

Tulosten julkistuspaikan ilmoittaminen kurssisivulla

Mikäli tuloksia ei julkisteta kurssisivuilla automaattisesti tai lisättynä tiedostona, sivulla pitää kertoa, missä tulokset ovat nähtävissä.

 1. Mene kurssisivusi muokkaustilaan ja valitse Tulokset -osio.
 2. Kirjoita sivulla olevaan "Tulosten julkistuspaikka" -kentään, missä tulokset ovat nähtävissä.
 3. Tallenna ja sulje.

Ohjevideo: Tulosten julkistuspaikan ilmoittaminen kurssisivulla (0:57)

Julkaise ja lähetä viesti

Voit julkaista kurssisivulla viestejä ja halutessasi myös lähettää nämä viestit sähköpostina kurssisi opiskelijoille. Opetustapahtumaan Oodissa ilmoittautuneet opiskelijat saavat ilmoituksen kurssisivun päivityksistä - esimerkiksi uusista julkaistuista viesteistä ja materiaaleista -  myös omaan viestikelloonsa Opintoni-sivulla.

Kurssisivun Viestit-osiossa voit julkaista kurssisivullasi kaikille julkisia viestejä tai vain kurssille ilmoittautuneille opiskelijoille rajattuja viestejä.

Jos lähetät viestin sähköpostina, viesti lähtee niille opiskelijoille, jotka ovat kurssin opiskelijoita viestin lähettämisen hetkellä. Jos kurssille ilmoittautuu myöhemmin lisää opiskelijoita, he näkevät lähettämäsi viestin kurssisivulta.

Mikäli haluat, että opiskelijat voivat vastata viestiisi, valitse myös kohta "Lisää vastausosoite" ja kirjoita oma sähköpostiosoitteesi osoitekenttään. Jos vastausosoitetta ei anneta, viestin lähettäjän osoitteeksi tulee sivuston tekninen osoite, johon ei voi lähettää vastausta.

Viesteihin ei voi liittää liitetiedostoja, mutta Materiaalit-osioon voit lisätä kurssille ilmoittautuneille opiskelijoille rajattuja materiaaleja.

Jaa materiaaleja ja linkkejä

Hallintavalikko

Kaiken kurssin suorittamiseksi tarvittavan tiedon ja materiaalien tulee olla opiskelijoiden löydettävissä kurssisivujen avulla. Voit lisätä sivulle materiaalitiedostoja, upottaa videoita ja lisätä linkkejä. Jos olet aiemmin käyttänyt Moodlea pelkästään materiaalin jakamiseen, voit jatkossa jakaa materiaalin Moodlen sijaan kurssisivulla. Kurssisivulla käytössäsi ovat mm. seuraavat osiot:

Moodle: On tärkeää lisätä kurssisivulle Moodle-linkki, mikäli käytät sitä kurssillasi. Muista lisätä myös mahdollinen kirjautumisavain, mikäli sellainen on asetettu. HUOM! Moodlessa jo olevia tietoja ja materiaaleja kannata kopioida toistamiseen kurssisivulle. Älä siis tallenna tietoja kahteen paikkaan! 

Wiki: Jos kurssillasi on wiki, lisää sen linkki Wiki-osioon. Linkistä muodostuu painike kurssisivulle ja opiskelijat pääsevät sinne helposti Opintoni-sivultaan.

Vuorovaikutus: Tässä osiossa voit jakaa linkin esimerkiksi sosiaalisen median palveluun tai keskusteluryhmään, mikäli käytät sellaista kurssilla.

Materiaalit: Lisää luentokalvot sekä kirjallisuus- ja linkkilistat yms. tähän osioon. Voit rajoittaa materiaalin näkymisen vain kurssille ilmoittautuneille opiskelijoille.

Video: Voit lisätä videolinkkejä tai upottaa videon kurssisivulle katsottavaksi.

Tehtävät: Voit tallentaa kurssin tehtävät opiskelijoiden saataville. Tehtävien palauttaminen kurssisivun kautta ei ole mahdollista. Jos haluat, että opiskelijat palauttavat tehtävät sähköisesti, käytä Moodlea.

Palaute: Lisää käyttämäsi palautelomakkeen verkko-osoite tähän osioon.

Rajaa tietojen näkymistä

Kurssisivu on julkinen, mutta voit halutessasi rajoittaa joidenkin sisältöjen näkymisen vain kurssin osallistujille.

Moodlen kurssiavain

Moodle-osoitteesta muodostetaan kurssisivulle julkinen painike, mutta Moodlen kurssiavain näkyy aina vain kyseisen kurssin osallistujille.

Viestit

Kun lisäät uuden viestin ja haluat, että viestisi näkyy vain kurssin opiskelijoille, klikkaa viestilaatikon alapuolella oleva kohta "Rajoitettu kurssin osallistujille" aktiiviseksi.

Materiaalit

Jos haluat rajata jonkin kurssisivulle tallentamasi materiaalin näkyvyyttä, lisää materiaali normaalisti ja klikkaa aktiiviseksi kohta "Näkyvyys rajoitettu kurssin osallistujille."

Materiaalien listauksesta näet, mitkä materiaaleistasi ovat kaikille julkisia ja mitkä olet rajoittanut vain kurssin osallistujille.

HUOM! Älä jaa luottamuksellista materiaalia, sillä tiedostoihin voi päästä käsiksi suoralla linkillä. Liitä vain materiaalia, johon sinulla on tekijänoikeuslainsäädännön mukaiset käyttöoikeudet.

Ketkä ovat kurssin osallistujia?

Kurssisivulla näytetään rajoitettu sisältö kaikille niille opiskelijoille, jotka ovat ilmoittautuneet WebOodissa ja ilmoittautuminen on tilassa:

 • varsinainen ilmoittautuminen tai
 • vahvistettu.

Jos kurssin WebOodi-ilmoittautumisessa on käytössä priorisointi, rajoitettu sisältö näkyy vain niille opiskelijoille, joiden ilmoittautumisen tila on vahvistettu.

Kurssisivun rajoitetun sisällön näkevät myös kaikki Oodissa kyseiselle opetustapahtumalle kirjatut muut opettajat ja virkailijat. Rajoitetun sisällön näkevät myös ne henkilöt, joilla on Oodissa opasmuokkaaja-roolin kautta oikeus muokata ao. opetustapahtuman tietoja.

Tukipyynnöt ja lisätietoa:

opetusteknologia@helsinki.fi