Opintopsykologit ohjauksen tukena

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt.

Tästä ohjeesta löydät tietoa erilaisista opintopsykologien ja henkilökunnan yhteistyömuodoista.

Mitä opintopsykologit tekevät?

Opintopsykologeille on kertynyt paljon tietoa opiskelun ongelmista, niiden kohtaamisesta ja niistä selviämisestä. Tavoitteemme on yhteistyössä yliopiston muun henkilökunnan kanssa vaikuttaa siihen, että yliopisto olisi opiskelijoille mahdollisimman hyvä paikka oppia ja opiskella. Olemme mukana pedagogisessa kehittämisessä ja teemme oppimiseen liittyvää tutkimusta.

Opintopsykologien ja henkilökunnan yhteistyömuotoja

  •  henkilökohtaiset konsultaatiot ja keskustelut
  •  henkilöstökoulutukset
  • yhteistyökurssit ja koulutustilaisuudet
  • tutkimusyhteistyö
  • materiaalit opetuksen ja ohjauksen tueksi

Opintopsykologit tapaavat opiskelijoita pienryhmissä ja yksilöllisesti silloin, kun nämä kaipaavat erityistä tukea opiskeluunsa. Syksystä 2021 alkaen ohjausta on tarjolla myös väitöskirjatutkijoille. Ohjeet opintopsykologien palveluihin hakeutumisesta löytyvät opiskelijan ohjeista. Voit myös tutustua opetustyön ohjeiden sivuihin yksilöllisistä järjestelyistä.

Konsultoi opintopsykologia

  • Oletko huolissasi jostain opiskelijasta?
  • Tuntuuko, että oman ohjauksesi rajat ovat tulleet vastaan?
  • Oletko kohdannut opiskelijoita, joilla on oppimisvaikeus?
  • Tarvitseeko opiskelija yksilöllisiä järjestelyjä?
  • Haluatko motivoida opiskelijoitasi tai auttaa heitä voimaan paremmin?
  • Etsitkö uusia keinoja ohjata ja kohdata opiskelijoita?
  • Etsitkö materiaaleja tai tehtäviä, joilla voisit tukea opiskelijoiden oppimista?
  • Haluaisitko tehdä tutkimusta opintopsykologisista aiheista?

Helsingin yliopiston työntekijänä voit soittaa tai lähettää sähköpostia opintopsykologille, mikäli haluat keskustella opiskelijoiden ongelmista. Olemme jakaneet tiedekunnat ja kampukset niin, että jokaisella opintopsykologilla on omia kummitiedekuntia, joissa teemme tiiviimpää yhteistyötä. Vastuunjako löytyy tämän sivun lopusta. Voit olla yhteydessä oman tiedekuntasi kummiopintopsykologiin tai opintopsykologiin, jonka kanssa olet tottunut asioimaan, tai kenet meistä parhaiten onnistut kulloinkin tavoittamaan.

Voit olla yhteydessä meihin myös silloin, kun kaipaat opetuksen tai ohjauksen kehittämistyössäsi keskustelu- tai yhteistyökumppania. Meille tuttuja teemoja ovat erityisesti opiskelun ongelmat liittyen motivaatioon, itsesäätelyyn, stressiin, jaksamiseen, jännittämiseen tai oppimisvaikeuksiin, mutta tuttuja meille ovat myös nuoren aikuisen kehitys ja mielenterveyden haasteet. Selvitämme kanssasi, miten voisit tukea opiskelijaa tai opiskelijaryhmää tai miten kehittää oppimisympäristöä. Teemme yhteistyötä yliopiston pedagogisten asiantuntijoiden kanssa, jolloin voimme myös tarpeen ohjata sinua ottamaan yhteyttä heihin.

Opintopsykologien työnkuvaan kuuluvat oppimisen yksilölliset järjestelyt. Tavoitteenamme on olla kehittämässä yhdessä muiden toimijoiden kanssa kaikille saavutettavia oppimisympäristöjä ja sellaisia pedagogisia ratkaisuja, jotka ennalta ehkäisevät yksilöllisten järjestelyjen tarvetta. Mikäli järjestelyjä tarvitaan, voit konsultoida opintopsykologeja ja ohjata yksilöllisiä järjestelyjä tarvitsevia opiskelijoita vastaanotollemme.

Työpajat ja materiaalit

Opintopsykologit ovat mukana koko yliopiston henkilökunnalle suunnatuissa henkilöstökoulutuksissa, joiden teemoina ovat esimerkiksi haastavat ohjaus- ja opetustilanteet tai yksilölliset järjestelyt ja jotka toteutetaan vuosittain yhdessä muiden yliopiston asiantuntijoiden kanssa. Olemme myös mukana yliopistopedagogiikan kursseilla. Opintopsykologeja voi pyytää pitämään henkilöstökoulutuksia. Teemoina voivat olla esimerkiksi opiskelijoiden ohjaaminen ja kohtaaminen, aikaansaaminen, motivaatio, stressi, jännittäminen tai oppimisen vaikeudet ja niiden yhteys opetuksen järjestelyihin. Koulutustilaisuuksista on tärkeää sopia hyvissä ajoin, sillä suuri osa opintopsykologien työstä on suunnattu opiskelijoiden ohjaustyöhön ja opettajien konsultointiin. 

Opintopsykologien tuottamia videoita voi katsoa yhdessä opiskelijoiden kanssa erilaisissa tilaisuuksissa, joiden teemoina ovat opiskelijoiden hyvinvointi ja oppiminen tai opintopsykologipalveluiden esittely. Opintopsykologeilta voi tarpeen mukaan pyytää lisäohjeita videoiden käyttämisestä. 

SMART - Työkalu opiskelutehtävien pilkkomiseen 

Problems in studying for a doctorate? Opintopsykologipalvelut väitöskirjatutkijoille

Yhteydenotot

Voit ottaa yhteyttä opintopsykologeihin joko soittamalla, opintopsykologien henkilökohtaisiin sähköposteihin tai opintopsykologien yhteiseen palveluosoitteeseen opintopsykologi@helsinki.fi. Huom! Käytä salattua sähköpostia, mikäli viestisi sisältää jotakin arkaluonteista tai yksilöityä tietoa.

Keskustakampus

Humanistinen tiedekunta: Mónica Iriarte-Lüttjohann ja Janna Pöntinen

Kasvatustieteellinen tiedekunta: Mira Aaltonen ja Johanna Björklund

Oikeustieteellinen tiedekunta: Seppo Hiltunen

Teologinen tiedekunta: Janna Pöntinen

Valtiotieteellinen tiedekunta: Mónica Iriarte-Lüttjohann  ja Johanna Björklund

Svenska social- och kommunalhögskolan: Johanna Björklund

Kumpulan kampus

Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta: Emma Vilppo ja Anu Lehtinen

Viikin kampus

Bio- ja ympäristötieteellinen tiedekunta: Jasmin Kurkaa-Kivelä

Eläinlääketieteellinen tiedekunta: Jasmin Kurkaa-Kivelä

Farmasian tiedekunta: Seppo Hiltunen

Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta: Jasmin Kurkaa-Kivelä

Meilahden kampus

Lääketieteellinen tiedekunta: Mira Aaltonen 

Väitöskirjatutkijat

Johanna Mikkonen

Muita vastuita

Tiiminvetäjä: Anu Lehtinen

Yksilölliset järjestelyt: Anu Lehtinen ja Johanna Mikkonen, kampuksilla voit konsultoida myös tiedekunnan kummiopintopsykologia

 

 

 

Katso myös opiskelijan ohjeet

Aiheeseen liittyvät opiskelijoille suunnatut ohjeet löydät Opiskelu-palvelusta.