Tieteellisen kirjoittamisen tukeminen

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt.

Opiskelijoilla ei aina ole riittävää tietoa ja taitoa tieteelliseen kirjoittamiseen. Opinnäytetöiden laatiminen sisältää tieteellisen kirjoittamisen harjoittelua ja siinä harjaantumista.

Tällä sivulla

Hyviä käytäntöjä

Helsingin yliopisto on sitoutunut hyvän tieteellisen käytännön toteuttamiseen. Osana ohjausta voit tukea opiskelijaa tieteellisen kirjoittamisen harjoittelemisessa ja hyvän tieteellisen käytännön toteuttamisessa seuraavin tavoin:

  • Ohjaa opiskelijaa tutustumaan oman tieteenalasi tieteellisen kirjoittamisen keskeisiin piirteisiin kuten tieteenalan tiedeyhteisön ja sen julkaisijoiden käyttämään viittaamistapaan, tutkimuksen tekijöiden esittämistapaan, tulosten tallentamisen ja esittämisen tapaan, tiedeviestinnän avoimuuteen jne.
  • Käytä opetuksessasi ja ohjauksessasi Ouriginalia ja käy läpi opiskelijoiden kanssa raporteissa esiin tulleita ongelmakohtia. Puutu vilppiin sitä havaitessasi, toimintaohjeita opettajalle löydät vilppi ja plagiointi -sivulta
  • Anna opiskelijoille tietoa tieteellisen kirjoittamisen kursseista. Osassa koulutusohjelmista opetussuunnitelmaan kuuluu erillistä opetusta tieteelliseen kirjoittamiseen. Kielikeskus tarjoaa myös valinnaisia kirjoituskursseja.
  • Ohjaa opiskelija tutustumaan Kopiraittilan korkeakoulun itseopiskelumateriaaleihin, jonka avulla hän saa tietoa tekijänoikeuksien asianmukaisesta huomioimisesta tieteellisessä tekstissä (esimerkiksi kuvien ja kaavioiden käyttö sekä asianmukainen siteeraaminen tekijänoikeuksien näkökulmasta).

Muita hyödyllisiä linkkejä

Katso myös opiskelijan ohjeet

Aiheeseen liittyvät opiskelijoille suunnatut ohjeet löydät Opiskelu-palvelusta.