Työelämä- ja asiantuntijuusopinnot ja urasuunnittelu

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt.

Rehtorin päätöksen (22/2016) mukaan kaikkiin Helsingin yliopiston tutkintoihin sisältyy työelämäorientaatiota ja urasuunnittelua. Päätöksen mukaan alempiin korkeakoulututkintoihin kuuluu työelämäjakso ja asiantuntijatehtäviin valmentavia osuuksia, joiden laajuus on yhteensä vähintään 10 op ja näiden lisäksi tutkintoihin sisältyy työelämäorientaatiota ja urasuunnittelua. Kaikkiin ylempiin korkeakoulututkintoihin sisältyy työelämäorientaatiota ja urasuunnittelua. Kaikkiin tohtorin tutkintoihin kuuluu urasuunnittelua ja säännöllisesti päivitettävä henkilökohtainen opintosuunnitelma.

Urapalvelut tukee koulutusohjelmia asiantuntijuus-, urasuunnittelu- ja työelämäopintojen suunnittelussa ja toteutuksessa.

Työelämä- ja asiantuntijuusopinnot

Urapalvelut suunnittelee työelämä- ja asiantuntijuusopintoja yhdessä koulutusohjelmien/vastuuopettajien kanssa ja osallistuu opetukseen. Urapalveluissa on myös nimetty yhteyshenkilö kaikille koulutusohjelmille (katso lista alempaa tästä osiosta). Voit ottaa yhteyttä omaan yhteyshenkilöösi ja sopia tarkemmin yhteistyöstä. 

Urapalveluilla on alla olevista teemoista valmiita sisältöjä ja tehtäviä, joita voidaan räätälöidä koulutusohjelmaan sopiviksi. Uraohjaajien kokoamasta Urasuunnittelun ja asiantuntijaksi kasvun tuen materiaalipankista löydät kattavan valikoiman vapaasti käytettävissäsi olevia tehtäviä sekä hyödyllistä taustatietoa urasuunnittelusta ja asiantuntijuudesta. Tutustu myös suoraan opiskelijoille suunnattuihin urasuunnittelun ja työnhaun itseopiskelumateriaaleihin Opiskelijan ohjeissa!

  • Urasuunnittelu ja erilaiset teoreettiset lähestymistavat urasuunnitteluun
  • Itsetuntemus: osaamisen tunnistaminen ja sanoittaminen, omien arvojen, motivaation ja vahvuuksien tunnistaminen
  • Valinnat ja päätöksenteko
  • Kestävät urat ja urapäätökset
  • Työllistyvyys ja asiantuntijuus: akateemisten työllistyvyyteen vaikuttavat tekijät
  • Muuttuva työelämä
  • Verkostoituminen
  • Vaihtoehtojen tuntemus
  • Uraseurannat ja sijoittumistieto sekä osaamistutka
  • Tulevaisuuden osaamistarpeet
  • Työnhaku: työnhakustrategiat, työnhakudokumentit, työhaastattelu
     

Urapalveluiden yhteyshenkilöt tiedekunnittain 1.1.2024 alkaen (yhteyshenkilö vastaa tiedekunnan kaikkien koulutusohjelmien tuesta):

  • Bio- ja ympäristötieteellinen tiedekunta: uraohjaaja Salla Wilén 
  • Eläinlääketieteellinen tiedekunta: uraohjaaja Sanna Grannas
  • Farmasian tiedekunta: uraohjaaja Sanna Grannas
  • Humanistinen tiedekunta: uraohjaaja Jarkko Immonen (jarkko.immonen(at)helsinki.fi)
  • Kasvatustieteellinen tiedekunta: uraohjaaja Leena Itkonen
  • Lääketieteellinen tiedekunta: uraohjaaja Sanna Grannas 
  • Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta: uraohjaaja Salla Wilén  
  • Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta: uraohjaaja Sanna Grannas
  • Oikeustieteellinen tiedekunta: uraohjaaja Jarkko Immonen (jarkko.immonen(at)helsinki.fi)
  • Svenska social- och kommunalhögskolan: uraohjaaja Heini Hult-Miekkavaara 
  • Teologinen tiedekunta: uraohjaaja Leena Itkonen
  • Valtiotieteellinen tiedekunta: uraohjaaja Heini Hult-Miekkavaara

Uraohjaajien yhteinen palveluosoite: careerguidance@helsinki.fi

Työharjoittelu

Yliopiston urapalveluissa hallinnoidaan tuetun harjoittelun prosessia. Urapalvelut myöntää yliopiston harjoittelutuet, tekee harjoittelusopimukset ja neuvoo opiskelijoita, henkilökuntaa ja työnantajia harjoitteluun liittyvissä kysymyksissä.

HUOM. Tämä ohje ei koske ammatillisten alojen kliinisiä harjoitteluja, opetusharjoitteluja, kirkollista harjoittelua, apteekkiharjoitteluja eikä eläinlääketieteen opiskelijoiden pakollista harjoittelua. Näiden alojen harjoittelut eivät myöskään ole yliopiston keskitetyn harjoittelutukijärjestelmän piirissä. Kaikki koulutusohjelmat voivat kuitenkin päivittää koulutusohjelman harjoitteluohjeet opiskelijan ohjeisiin.

Työharjoitteluohjeet opiskelijoille löydät Opiskelijan ohjeiden teemasta Harjoittelu.

Urapalveluiden vastuut harjoittelussa

  • Opiskelijoiden, henkilökunnan ja työnantajien yleisneuvonta työharjoitteluun liittyvissä kysymyksissä.
  • Yliopiston harjoittelutukijärjestelmän hallinnointi: harjoittelutukien myöntö, tuettujen harjoittelusopimusten tekeminen, harjoittelun rahoituksessa neuvominen. Ks. ohjeet harjoittelutuen hakemiseen opiskelijoille. Harjoittelutukea myönnettäessä urapalvelut varmistaa, että harjoittelupaikka täyttää yleiset kriteerit. Lisäksi opiskelijat varmistavat koulutusohjelman harjoitteluvastaavalta harjoittelupaikan sopivuuden tutkintoonsa. Yliopiston harjoittelutukea ei myönnetä Helsingin yliopiston sisällä (ml. erillislaitokset) tehtävään harjoitteluun.
  • Harjoittelusopimusten toimittaminen ilman yliopiston tukea tehtävään harjoitteluun. Mikäli opiskelija haluaa sisällyttää ilman yliopiston tukea tehtävän harjoittelun tutkintoon, tulee koulutusohjelman harjoitteluvastaavan allekirjoittaa sopimus ja näin hyväksyä se osaksi opiskelijan tutkintoa.
  • Yleisten työharjoitteluohjeiden ja -materiaalien laatiminen.
  • Yliopiston tukeman harjoittelun seuranta ja raportointi (määrät, harjoittelupaikat, työnantajasektorit). Tiedekunta- tai koulutusohjelmakohtaista tietoa yliopiston tukemista harjoitteluista voi pyytää urapalveluilta.
  • Opiskelijoiden tukeminen harjoittelupaikkojen haussa.
  • Harjoittelupaikkailmoitusten julkaiseminen JobTeaserissa.
  • Yleisten harjoitteluinfojen järjestäminen. Jos koulutusohjelmassa järjestetään omia harjoitteluinfoja, urapalvelut voi tarvittaessa pyytää mukaan kertomaan esim. harjoittelun rahoituksesta.

Koulutusohjelman vastuut harjoittelussa

  • Koulutusohjelman harjoitteluvastaavan nimeäminen ja harjoitteluvastaavan vaihdosten päivittäminen tuettujen harjoittelukurssien listaukseen.
  • Koulutusohjelmakohtainen harjoitteluneuvonta: esim. minkälaisia vaatimuksia koulutusohjelmassa on harjoittelupaikalle, harjoittelun opintojakson suoritustavoissa neuvominen. Koulutusohjelmakohtaisille harjoitteluohjeille on paikka Opiskelijan ohjeissa. Kyseiselle sivulle voi päivittää ohjeita esim. soveltuviin harjoittelupaikkoihin, harjoittelun kestoon ja harjoittelun raportointiin liittyen.
  • Harjoittelun opintojakson järjestäminen: osaamistavoitteiden määrittäminen, harjoittelupaikkojen hyväksyminen, harjoitteluraporttien tai muiden oppimistehtävien vastaanottaminen ja opintosuorituksen myöntäminen harjoittelusta.
  • Ilman yliopiston tukea tehtävän harjoittelun sopimusten allekirjoittaminen. Allekirjoituksellaan harjoitteluvastaava hyväksyy harjoittelun sopivaksi opiskelijan tutkintoon.
  • Halutessaan koulutusohjelmat voivat tehdä harjoitteluun liittyvää työnantajayhteistyötä, esim. jakaa ilmoituksia alalle soveltuvista harjoittelupaikoista suoraan opiskelijoille. Työnantajilta tulevat harjoittelupaikkatarjoukset voi myös ohjata JobTeaseriin, ilmoituksen voi jättää linkin kautta.

Lisätietoja urapalveluista: traineeships@helsinki.fi .

Työ- ja harjoittelupaikkojen sekä lopputyöaiheiden välitys yliopistolla

Harjoittelu- ja työpaikkojen välitys Helsingin yliopiston opiskelijoille on siirtynyt JobTeaser-työpaikkaportaaliin. JobTeaser on monipuolinen palvelu, jossa opiskelijat itse määrittelevät, minkälaisia työpaikkoja haluavat nähdä omalla työpöydällään tai vastaanottaa sähköpostitse. 

JobTeaser-työpaikkaportaalista löydät 

  • Euroopan laajuiset työmarkkinat
  • laajemman tapahtumavalikoiman
    Urapalvelujen omien tapahtumien lisäksi voit osallistua myös yritysten järjestämiin virtuaalisiin tapahtumiin.
  • työnantajien profiileja
    Toistaiseksi voit tutustua lähinnä kansainvälisten työnantajien profiileihin, mutta käytön edetessä palvelusta löytyy myös suomalaisten organisaatioiden esittelyjä. 
  • opastusta ja viestintää työnhaun ja urasuunnittelun tueksi.
    Urapalvelujen lisäksi materiaaleja opiskelijoiden tueksi tuottaa JobTeaser. 

Lisätietoja JobTeaserista ja kirjautumisohjeet löydät Opiskelijan ohjeista.

Työnantajat voi ohjata ilmoittamaan paikkatarjouksistaan yliopistojen yhteisen Aarresaari.net-sivuston kautta, jolloin ilmoituksen voi kohdentaa kaikkiin tai vain haluamiinsa yliopistoihin. Urapalvelujen kaikki palvelut työnantajille löydät Opiskelijayhteistyö-sivuilta.

Työnantajat voit ohjata kaikissa ilmoitteluun liittyvissä kysymyksissä ottamaan yhteyttä urapalveluihin, employerservices@helsinki.fi.

Uraseuranta ja sijoittumistieto

Tietoa siitä, miten opiskelijat ovat sijoittuneet työelämään löytyy useasta lähteestä.

Uraseurannat
Uraseurannoilla selvitetään vastaajien työllisyyttä, työuran kuvaa, työn ja koulutuksen vastaavuutta ja tyytyväisyyttä tutkintoon valmistumisen jälkeen. Uraseurannoilla pureudutaan myös työllistymiseen vaikuttaviin tekijöihin, työelämän osaamistarpeisiin ja siihen, miten yliopiston tutkinnot näihin vastaavat.

Ylemmän korkeakoulututkinnon, farmaseutin ja varhaiskasvatuksenopettajan tutkinnon suorittaneiden uraa seurataan viisi vuotta ja tohtoreiden uraa kolme vuotta valmistumisen jälkeen.

Töissä.fi
Töissä.fi on yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen opiskelijoille suunnattu valtakunnallinen sivusto, joka sisältää tietoa korkeakouluista valmistuneiden työhön sijoittumisesta sekä valmistuneiden itsensä kirjoittamia kuvauksia työstään. Sivustolta löydät tietoa siitä, millaisissa tehtävissä yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa opiskelleet työskentelevät.

Helsingin yliopiston LinkedIn-sivu
LinkedIn tarjoaa paljon tietoa Helsingin yliopistosta valmistuneista ja opiskelijoista. Helsingin yliopiston LinkedIn-sivun Alumni-välilehdeltä löytyy yli 70 000 Helsingin yliopistosta valmistuneen profiilit. Alumnien profiileja voit tarkastella käyttämällä joko valmiita kategorioita kuten asuinpaikka, työnantaja, ala, opinnot, taidot tai kirjoittamalla hakukenttään vapaita hakusanoja.

Portfoliotyöskentely

Opiskelijoita voidaan tukea asiantuntijaksi kasvamisessa ja oman osaamisen tunnistamisessa ja sanoittamisessa myös portfoliotyöskentelyllä. Portfoliotyöskentelyn etuna on se, että tulevaisuuteen orientoivat teemat eivät ole pelkästään interventiomaisia opintojaksoja, vaan reflektio omasta oppimisesta kulkee opiskelijan mukana koko opintopolun ajan. Portfoliotyöskentely voi myös koota yhteen yksittäisiä osioita, kuten opintojen suunnittelua (hops), oman oppimisen reflektointia (HowULearn), urasuunnittelua, harjoittelun tai kansainvälisen vaihdon tavoitteiden asettamista ja raportointia sekä kertyvän osaamisen dokumentointia.

Ennen portfoliotyöskentelyyn ryhtymistä ohjelmassa tulisi miettiä, onko portfolio

  • reflektoiva, ehkä oppimispäiväkirjamainen dokumentti vai matka-, tavoite- ja kasvukertomus vai oman osaamisen kokoelma?
  • perusportfolio ja mahdollisesti elävä arkisto näytteitä vai näyteportfolio?
  • opiskelijan pääasiassa itselleen tekemä reflektoiva dokumenttikansio vai puolijulkinen myös vertaisille luettavaksi tehtävä kuvaus vai täysin julkinen myös esim. työnantajalukijalle tehty portfolio?
  • sisällöltään, muodoltaan ja laajuudeltaan ajoitettu ja tarkkaan ohjeistettu vai vapaasti tehtävissä?
  • palasteltu ja linkitetty tiettyihin opintojaksoihin ja -tapahtumiin vai irrallaan niistä? Kulkeeko portfolio mukana koko opintojen ajan vai onko se yhdessä periodissa tehtävä, esim. urasuunnitteluinterventiota tukeva tuotos?

Lisäksi tulee pohtia seuraavia näkökulmia:

  • Mikä on tekstin ja näytteiden sekä tekstin ja visuaalisuuden suhde? (sanotun kytkeminen näytteisiin, näytteiden tulkinta, yksittäisestä näytteestä/kokemuksesta laajempaan näkökulmaan omasta osaamiseen; mikä on tekstin ja liitteiden suhde)
  • Millä alustalla / välineellä portfolio tehdään?
  • Kuka portfolion lukee ja kommentoi? Kuka sitä ohjaa? Mikä on työnjako opettajien, tutoropettajien, hops-ohjaajien ja opinnäytteiden ohjaajien välillä sekä opettajakunnan ja vertaislukijoiden välillä?
  • Mihin palaute kohdistuu? Tuotokseen vai prosessiin? Ja mitkä ovat palautteen kriteerit?

Urapalvelujen tuki ja palvelut opiskelijoille

Lisäksi Urapalvelut tarjoaa opiskelijoille henkilökohtaista uraohjausta ja työnhaku- ja harjoitteluneuvontaa sekä järjestää työnhaku- ja ura-aiheisia tapahtumia. Lisätietoa urapalvelujen tuesta opiskelijoille löydät täältä.

Katso myös opiskelijan ohjeet

Aiheeseen liittyvät opiskelijoille suunnatut ohjeet löydät Opiskelu-palvelusta.