Nätstudiemiljöer

Instruktionen hör till följande teman

Genom att välja utbildningsprogram ser du förutom de allmänna anvisningarna också utbildningsprogrammets eventuella egna innehåll.

Du kan implementera dina kurser i onlineinlärningsmiljöer i olika sätt:

  • blended learning – undervisning som kombinerar undervisning ansikte mot ansikte och distansundervisning.
  • onlinekurser som helt och hållet är distansutbildning
  • onlinekurser öppna för alla, d.v.s. MOOCs.

Helsingfors universitets Moodle används i examensundervisning och Open University-undervisning.

Om onlinekursen är öppen för hela världen och mooc-kurserna har ingen övre gräns för antalet studerande och du kan delta i kursen utan registrering, det är förmodligen en MOOC (Massive Open Online Course).

Läs mer:

Helsingfors Universitet Moodle

Moodle är Helsingfors universitets nätstudiemiljö. Använd den när du vill ha en interaktiv nätarbetsmiljö för examensstudenter eller för din kurs implementerad som öppna universitetsstudier.

Moodle fungerar både som stöd för närundervisning som för distansstudier.

Moodle erbjuder möjlighet till flexibel undervisning och flexibla studier, eftersom undervisningen inte behöver vara bunden till ett visst klockslag och föreläsningssal. Med Moodle kan du implementera multimodal undervisning – till exempel kan du flexibelt undvika öga mot öga undervisning med onlineuppgifter och delvis ersätta kontaktundervisning med dem.

I Moodle kan du bl.a.

  • samla in inlärningsuppgifter och ge feedback på dem
  • arrangera aktiverande nätdiskussioner
  • hålla tentamina av essätyp och/eller flervalstentamina
  • handleda och följa upp studerandenas inlärningsprocess
  • du skapar ett Zoom område för en onlineföreläsning.

Läs mer

DigiCampus

DigiCampus har Helsingfors universitets mooc-kurser (Massive Online Open Course). DigiCampus är en Moodle-baserad online-inlärningsmiljö som delas av finländska högskolor.

Bra exempel på Digicampus moocer är Ruoka 1.0 (2 op) och Ympäristö- ja elintarviketalouden tutkimus ja ajankohtaiset kysymykset (2 op).

Det är också möjligt att skapa kurser för samarbetsprojekt av nätverk och olika organisationer på DigiCampus, om Helsingfors universitets Moodle inte är lämplig för kursmiljön.

Läs mer:

MOOC-centrets onlineinlärningsmiljö

Helsingfors universitets MOOC-center skapar skräddarsydda onlinekurser tillsammans med lärare och utvecklar sin egen onlineinlärningsmiljö: MOOC.fi. Lärmiljön online utvecklas internt av universitetsanställda och studenter.

Inlärningsmiljön online är lämplig för en MOOC-kurs om du har något av följande mål för din kurs:

  1. Automation: Du vill använda automatiseringen av prestationsutvärdering och registrering i din kurs. Tack vare automatiseringen lämpar sig onlinelärmiljön även för kurser vars ämnesområde är av intresse för stora massor.
  2. Anpassade funktioner: Du vill ha en helt ny funktion (som en uppgiftstyp) för att möta behoven för din kurs. Som standard erbjuder miljön flera funktioner med vilka du kan skapa många typer av kurser. Dessutom kan vi utveckla nya funktioner om utbildningsprogrammet eller projektet har råd att betala för utvecklingsarbetet.

MOOC-centrets kursutbud finns listade både i Helsingfors universitets kurssökning och på MOOC.fi-portalen. Introduction to Sustainability och Uncover Finnish Education är bra exemplen på kurser implementerad på kursplattformen. 

Om du är intresserad av MOOC-centret plattformen, kontakta: mooc@cs.helsinki.fi.