När behovet av specialarrangemang har påvisats har studenten rätt att få rimliga specialarrangemang. Denna rättighet baserar sig på diskrimineringslagen (1325/2014, 15 §). Helsingfors universitets praxis baserar sig därtill på prorektorns beslut från år 2017.
Att bygga upp undervisningen så tillgänglig som möjligt tjänar både läraren och studenten. Tillgäglighet kan innebära mångfald i undervisningen och alternativa examinationssätt. Rimliga specialarrangemang, som baserar sig på den enskilda studentens individuella behov, bör erbjudas då de undervisningsarrangemang som byggts upp på förhand för alla studerande inte är tillräckliga med tanke på den sjukdom eller det handikapp som studenten har.
Specialarrangemangen är inte enbart på den enskilda lärarens ansvar, utan frågan är hurdana praktiska arrangemang ett utbildningsprogram eller universitetet kan erbjuda. Om arrangemangen tar mycket arbetstid i anspråk, diskutera om resurserna och alternativen till exempel med chefen för utbildningsprogrammet. Det är bra att fundera på frågan om rimliga speicialarrangemang då undervisningsplanerna görs upp samt även i relation till varje enskild kurs innan kursen startar. Att fundera på möjliga specialarrangemang på förhand kan i väsentlig grad minska på de enskilda läraranas arbetsbörda.
Expertgruppen för specialarrangemang har tagit fram vissa allmänna rekommendationer för hur man i undervisningen kan ta hänsyn till olika utmaningar som fördröjer studierna. Rekommendationerna hittas på sidan Rekommendationer för lärare om specialsituationer.
Utmaningar kan uppstå då varje studerandes situation är individuell och färdiga lösningar inte alltid finns tillgägliga. Därför är det tidvis svårt att avgöra hurdanan specialarrangemang som är ändamålsenliga, motiverade och rimliga. I dylika situationer kan du konsultera studiepsykologerna i expertgruppen för specialarrangemang via adressen erityisjarjestelyryhma@helsinki.fi.