Arvosanojen vienti Moodlesta Sisuun

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt.

Helsingin yliopistossa arvosanat kirjataan opintotietojärjestelmä Sisuun. Kun käytät opetuksessasi verkko-oppimisympäristö Moodlea, voit tallentaa arvosanoja Sisuun kolmella eri tavalla:

Kun Moodle-alue on 1. Lähetä arvosanat Moodlesta Sisuun 2. Hyödynnä SIMUa 3. Kirjaa arvosanat Sisussa
luotu kurssisivulla toimii toimii toimii
tilattu lomakkeella ei toimi toimii toimii

Taulukko: Arvosanojen vienti Moodlesta Sisuun. Se, millä tavalla olet luonut Moodle-alueen, vaikuttaa arvosanojen vientitapaan Sisuun. Kun Moodle-alue on luotu kurssisivulla, lähetä arvosanat Moodlesta Sisuun, hyödynnä SIMUa tai kirjaa arvosanat Sisussa. Kun Moodle-alue on tilattu lomakkeella, hyödynnä SIMUa tai kirjaa arvosanat Sisussa.

1. Lähetä arvosanat Moodlesta Sisuun

Käytä silloin kun Moodle-alueen opiskelijat on synkronoitu Sisuun (Moodle-alue on luotu kurssisivulla) ja arvosanat ovat Moodlen arviointikirjassa Kurssiyhteenveto-sarakkeessa.

2. Hyödynnä SIMUa

Käytä kun arvosanat ovat Moodlen arviointikirjassa missä tahansa sarakkeessa.

3. Kirjaa arvosanat Sisussa

Käytä silloin kun arvosanat eivät ole Moodlen arviointikirjassa, kun kirjattavia arvosanoja on vähän, tai MOOCeilla ja Moodle-kursseilla, jotka ovat DigiCampuksella ja mooc.helsinki.fi-sivustolla.

1. Lähetä arvosanat Moodlesta Sisuun

Voit käyttää tätä toimintoa kun:

• Moodle-alue on Sisu-synkronoitu eli opiskelijat ovat Moodlessa synced-roolissa. Tarkista tämä Moodle-alueeltasi kohdasta Osallistujat. Sisu-synkronoidut Moodle-alueet on luotu kurssisivuilla (ks. Kurssisivu - käyttöohje).

ja

• Arvosana on Moodlen arviointikirjassa (kohta Arvioinnit) Kurssiyhteenveto-sarakkeessa.

Jos arvosana EI ole Kurssiyhteenveto-sarakkeessa, käytä tapaa 2 tai 3, tai säädä Moodlen arviointikirjaa niin, että arvosana lasketaan automaattisesti Kurssiyhteenveto-sarakkeeseen. Apua arviointikirjan asetuksiin saat Opettajan Moodle-oppaasta: Arvioinnit, Moodle-koulutuksista ja osoitteesta moodle@helsinki.fi.

Arvosanoja voi viedä samalta Moodle-alueelta Sisuun useammankin kerran. Uusi vienti ei vaikuta jo aiemmin vahvistettuihin hyväksyttyihin arvosanoihin. Sen sijaan hylätty arvosana korvaantuu hyväksytyllä, vaikka arvosana olisi jo vahvistettu Sisussa.

Arvosanatietoja voi lähettää Moodlesta myös ryhmä kerrallaan. Laita tällöin Moodlessa kurssin asetuksista ryhmämoodiksi näkyvät tai erilliset ryhmät.

Lähetä arvosanat Moodlesta Sisuun

Ohje videona: Arvosanojen lähettäminen Moodlesta Sisuun (1:17 min)

Tarkemmin:

1. Mene Moodle-alueellesi.
  2. Klikkaa Arvioinnit navigaatiolohkosta ja saat näkyviin Moodlen arviointikirjan.

Näkymä Moodlen navigointivalikosta kohdasta Arvioinnit, joka on sinisenä kohdan Osallistujat alla.

3. Tarkista, että arvosana on Kurssiyhteenveto-sarakkeessa ilman desimaaleja. Tarvittaessa poista desimaalit näin:
  • Klikkaa välilehti Asetukset.
  • Klikkaa Muokkaa sen sarakkeen kohdalta, jossa on kurssin nimi.
  • Valitse Desimaaleja näytetään -kohdassa 0.
  • Tallenna muutokset.

4. Klikkaa välilehdet Vie ja SISU Arviointien lähetys. Määrittele Suorituksen päivämäärä ja klikkaa Lähetä

Näkymä Moodlen arvioinnit-kohdasta välilehdet Vie ja SISU Arviointien lähetys.

5. Siirry Sisuun ja vahvista arvioinnit Sisussa, ks. ohje luvussa Arvosanojen vahvistaminen.

Missä vika, kun arvosanojen lähettäminen Moodlesta Sisuun ei onnistunut?

Tarkista Moodlessa:

• Onhan Moodle-alue tilattu kurssisivulta? Katso Moodle-alueen Osallistujat-kohdasta, että osallistujilla on synced-rooli.
  • Onhan arvosana Moodlen arviointikirjassa sarakkeessa Kurssiyhteenveto?
  • Onhan arvosanan asteikko Moodlessa sama kuin Sisussa?
  • Onhan Kurssiyhteenveto-sarakkeen asetuksissa valittu joko Arviointiasteikon arvosana tai Todellinen sen mukaan kumpaa käytät? Ei siis esim. Todellinen (prosenttia)
  • Onhan Kurssiyhteenveto-sarakkeen arvosanat ilman desimaaleja? Tarvittaessa poista desimaalit. Ks. ed. ohjeen kohta 3.

Jos siltikään ei onnistu, ota yhteyttä moodle@helsinki.fi

Tarkista Sisussa:

• Tarkista, että opiskelijat ovat saaneet oikeat arvosanat ja että kaikki kohdat (kieli, opintopisteet, mahdollinen palaute) on annettu.
  • Jos vahvistaminen ei onnistu, tarkista, ettei mukaan ole otettu tyhjiä suorituksia eli niiltä opiskelijoita, jotka eivät ole suorittaneet kurssia (valitse ensin kaikki ja poista tyhjät suoritukset).

Jos siltikään ei onnistu, ota yhteyttä arviointi@helsinki.fi.

2. Hyödynnä SIMUa

Voit käyttää tätä tapaa kun

• arvosanat ovat Moodlen arviointikirjassa eli kohdassa Arvioinnit missä tahansa sarakkeessa.

Saat Moodlesta Excel-tiedoston, jossa on valmiina Sisun vaatimia tietoja kuten opiskelijanumero ja kurssin arvosana. Kopioi Excelistä tarvittavat tiedot Sisu-muuntimeen eli SIMUun. Muokkaa SIMUn tiedot Sisu-sopiviksi ja vie tiedosto Sisuun. Lopuksi vahvista arvosanat Sisussa.

Vie arvosanat Moodlesta Exceliin, kopioi SIMUun ja vie Sisuun

Ohje videona: Arvosanojen vieminen Moodlen arviointikirjasta Exceliin ja Excelistä SiMuun (5:39 min)

Tarkemmin:

1. Lataa koneellesi Sisu-muunnin eli SiMu. Tarvitset sitä ohjeen kohdassa 11.

Moodlessa:

2. Mene Moodle-alueellesi.
  3. Avaa Moodle-alueesi navigaatiolohkosta kohta Arvioinnit. Tämä avaa arviointikirjan.

Näkymä Moodlen navigointivalikosta kohdasta Arvioinnit, joka on sinisenä kohdan Osallistujat alla.

4. Tarkista, missä sarakkeessa arvosana on ja että se on Sisun hyväksymässä muodossa eli 0 - 5 (ilman desimaaleja), ”HYV.”, ”HYL.”, ”HT” tai ”TT” (isoilla ja pienillä kirjaimilla ei ole väliä). Tarvittaessa poista desimaalit:
    • Klikkaa välilehti Asetukset.
    • Klikkaa Muokkaa > Muokkaa asetuksia sen sarakkeen kohdalta, jossa arvosana on.
    • Valitse Desimaaleja näytetään -kohdassa 0.
    • Tallenna muutokset.
  5. Valitse välilehdet Vie ja Excel-taulukko.
  6. Valitse Sisällytettävät arviointikohteet -kohdasta arvosana, jonka haluat viedä Sisuun.
  7. Tarkista kohta Vientitiedoston asetukset. Jos käytät Arviointiasteikon arvosanaa, valitse se Todellisen sijasta. Valitse Desimaalien määrä -kohdassa 0.
  8. Lataa.

Excelissä:

9. Poista Moodlen Excelistä sarakkeet laitos, oppiaine ja sähköposti
  10. Valitse ja kopioi (Ctrl + C) Excelistä SIMUn edellyttämät arviointitiedot: etunimi, sukunimi, opiskelijanumero ja arvosana sekä mahdollinen sanallinen palaute.

SIMUssa:

11. Avaa SIMU ja klikkaa Ota sisältö käyttöön. Liitä (Ctrl + V) kopioidut arviointitiedot SIMUun.
  12. Syötä puuttuvat arviointitiedot SIMUun: suorituksen laajuus, suorituspäivä ja suorituskieli.
  13. Klikkaa SIMUssa Tarkista tiedot. Jos sarakkeissa on tietoja, joita Sisu ei hyväksy, näet ne punaisella. Muokkaa tietoja tarvittaessa.
  14. Klikkaa Tallenna Sisun arviointitiedot csv-tiedostona.

Sisussa:

15. Siirry Sisuun, etsi kurssi ja mene sen Arviointi-välilehdelle ja klikkaa Tuo arviointitiedot.
  16. Valitse koneeltasi SIMU-tiedosto ja lähetä.
  17. Tarkista ja täydennä tarvittaessa vielä arviointeja esim. Suoritusotteelle tulostuvat lisätiedot.
  18. Vahvista arvioinnit. Ks. ohje Arvosanojen vahvistaminen.

3. Kirjaa arvosanat Sisussa

Voit aina tallentaa arvosanoja suoraan Sisuun riippumatta muun muassa siitä, onko Moodle-alue luotu kurssisivuilla tai tilauslomakkeella.

Käytä tätä tapaa silloin kun

• kirjattavia arvosanoja on vähän tai
  • arvosanat eivät ole Moodlen arviointikirjassa tai
  • MOOCeilla ja Moodle-kursseilla, jotka ovat DigiCampuksella ja mooc.helsinki.fi-sivusto.

Katso ohje: Sisu-ohje: Opintosuorituksen arvosanan tallentaminen

Arvosanojen kirjaus MOOCeilla (DigiCampus ja mooc.helsinki.fi)

Suositus on, että opiskelijat ilmoittautuvat MOOCeille vasta sen jälkeen, kun kurssin tehtävät on tehty hyväksytysti. Tämä toteutetaan yleensä hyödyntämällä Moodlen suoritusten seuranta - ja rajoita pääsy -asetuksia niin, että ilmoittautumislinkki avautuu vain tehtävät tehneille. Tällöin Sisussa on vain ne opiskelijat, jotka ovat suorittaneet MOOCin hyväksytysti ja arvosanojen kirjaaminen nopeutuu.

Vinkki: Hyödynnä arvostelun kirjaamista massana. Sisussa voit suodattaa Arviointi-välilehdellä vain vahvistamattomat arvosanat - näin saat näkymääsi vain ne opiskelijat, joilla ei vielä ole merkintää MOOCista.

Jos opiskelijat voivat ilmoittautua MOOCille ennen kuin tehtävät on tehty hyväksytysti, opettajan pitää tarkistaa MOOC-alueelta, ketkä ovat suorittaneet kurssin ja kirjata arvosanat käsin, ks. Sisu-ohje: Opintosuorituksen arvosanan tallentaminen.

Tuki ja ohjevideot

Ohjeita videoina:

Opettajan Moodle-oppaasta löydät mm. seuraavat ohjeet

Moodle-koulutukset (Flamma, vaatii kirjautumisen)

Palveluosoite: moodle@helsinki.fi

Katso myös Yleisimmät ongelmatilanteet arvosanojen tallentamisessa