Opetussuunnitelma

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt.

Tässä ohjeessa kerrotaan opetussuunnitelmasta, siihen liittyvästä päätöksenteosta ja miten se liittyy opetukseesi.

Flammasta löydät tietoa opetussuunnitelmasta koulutusohjelmien toiminnan näkökulmasta (vaatii kirjautumisen yliopiston käyttäjätunnuksilla).

Mikä on opetussuunnitelma

Koulutusohjelman opetussuunnitelmassa määritellään mm. tutkintorakenne sekä opintokokonaisuuksien ja opintojaksojen osaamistavoitteet, sisällöt ja osaamisen arviointimenetelmät. Opetussuunnitelmassa määritellään myös koko koulutusohjelman osaamistavoitteet, jotka kaikkien ohjelmasta valmistuvien odotetaan saavuttavan.

Löydät kunkin koulutusohjelman opetussuunnitelmat Opiskelijan ohjeista, kandi- ja maisteriohjelmien osalta sivulta Opetussuunnitelma ja opintojen vastaavuudet ja tohtoriohjelmien osalta sivulta Tohtoritutkinnon laajuus ja rakenne. Katso tarkemmat tiedot alta luvusta Opetussuunnitelman tarkastelu.

Miten opetussuunnitelma liittyy opetukseesi

Opetuksesi on toteutus opintojaksosta, joka on osa koulutusohjelman opetussuunnitelmaa. Suunnitellessasi opetustasi sinun on tunnettava sekä opettamasi opintojakson että koko koulutusohjelman opetussuunnitelma, jotta pystyt kytkemään opetuksesi osaksi laajempaa kokonaisuutta.

Opintojakson tiedoissa määritellään mm. sen osaamistavoitteet, pakollisuus, laajuus, suoritustapa, kirjallisuus, edeltävä osaaminen, arviointimenetelmät ja -asteikko. Sinun tulee noudattaa opetuksessasi sekä näitä että opetusohjelmassa määriteltyjä asioita. Opetusohjelmaan liittyvät ohjeet löydät täältä.

Opetussuunnitelman voimassaolo ja muutokset

Opetussuunnitelmat ovat voimassa 3 vuotta ja ne laaditaan kaikissa koulutusohjelmissa ja Kielikeskuksessa lukuvuosiksi 2023–2026, 2026-2029 jne.

Opetussuunnitelmista päätetään tiedekuntaneuvostoissa koulutusohjelmien johtoryhmien esitysten perusteella. Kielikeskuksen opetussuunnitelman laatimisen prosessista vastaa johtava asiantuntija, ja opetussuunnitelman hyväksyy Kielikeskuksen johtaja. Päätös tehdään kolmivuotiskautta edeltävän lukuvuoden aikana.

Opetussuunnitelmaan voidaan painavista syistä tehdä pieniä muutoksia kolmivuotisen voimassaolokauden aikana. Ehdotetut muutokset käsitellään koulutusohjelman johtoryhmässä, joka voi päättää esittää niitä tiedekuntaneuvostolle. Tiedekuntaneuvosto voi siirtää joidenkin muutosten päättämisen koulutusohjelman johtoryhmälle. Muutoksista päättämisestä löydät lisätietoa Flamman sivulta Opetussuunnitelma (vaatii kirjautumisen yliopiston tunnuksilla). Koulutusohjelmasi käytäntöjä voit tiedustella sen johtajalta tai koulutussuunnittelijalta.   

Lisätietoa löydät opetuksen suunnittelun vuosikellosta.

Opetussuunnitelman tarkastelu

Opetussuunnitelmia ja sen osia voi tarkastella seuraavin tavoin:

  • Useimpien koulutusohjelmien koko opetussuunnitelmat löytyvät Opiskelijan ohjeista pdf-tiedostoina, kandi- ja maisteriohjelmien osalta sivulta Opetussuunnitelma ja opintojen vastaavuudet ja tohtoriohjelmien osalta sivulta Tohtoritutkinnon laajuus ja rakenne. Joissain koulutusohjelmissa on julkaistu erikseen myös opintojaksojen vastaavuustaulukot, jotka löytyvät näiltä sivuilta. Koulutusohjelmakohtaiset tiedot saat esille valitsemalla sivun yläosassa olevasta valikosta ko. koulutusohjelman.
  • Tutkintorakenteet ja opintojaksojen tiedot näkyvät Opiskelijan ohjeissa kandi- ja maisteriohjelmien osalta sivulla Tutkinnon rakenne ja laajuus ja tohtoriohjelmien osalta sivulla Tohtoritutkinnon laajuus ja rakenne. Valitse sivun yläosassa olevasta valikosta koulutusohjelma ja tutkintorakennenäkymän valikosta lukuvuosi 2023-2024. Tavoitteena on syksyllä 2023 saada tätä kautta näkymään myös koulutusohjelmien ja opintokokonaisuuksien tiedot.
  • Sisussa seuraavasti:
    • Opettajat näkevät Opetussuunnittelu-välilehdellä vastuullaan olevat opintokokonaisuudet ja opintojaksot sekä voivat hakea mitä tahansa opintokokonaisuuksia ja opintojaksoja. Opetukseni-välilehdellä näkyvät opettajan omat toteutukset, opintojakson tietoja pääsee katsomaan klikkaamalla sen nimeä. 
    • Opiskelijoiden on mahdollista katsoa seuraavan opetussuunnitelmakauden mukaisia tietoja vaihtamalla opintosuunnitelmassaan opinnon versiota. He löytävät kaikkien, myös mahdollisten uusien opintojaksojen tiedot käyttämällä hakutoimintoa, joka toimii myös kirjautumatta.
  • Kurssisivujen kautta pääsee tarkastelemaan kulloinkin voimassa olevan opetussuunnitelmakauden mukaisia opintojaksojen tietoja. Kurssisivu muodostuu kaikille Sisussa oleville toteutuksille. 

Katso myös opiskelijan ohjeet

Aiheeseen liittyvät opiskelijoille suunnatut ohjeet löydät Opiskelu-palvelusta.