Optimen kyselylomakkeeseen vastaaminen

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt.

OptimePortalissa (jatkossa Optime) voidaan luoda opettajille heidän esteellisiä opetusaikojaan ja -tilojaan sekä mieluisimpia opetusaikojaan koskeva kyselylomake. Mikäli sinulle luodaan kysely, saat siitä sähköposti-ilmoituksen, joka sisältää linkin kyselyyn. Lisäksi näet ilmoituksen kyselystä Optimen etusivulla.

Kysely on osa lukuvuosittaisen opetusohjelman suunnittelua, josta voit lukea lisää sivulta Opetusohjelma.

Lomakkeen vastaanotto ja avaaminen

Pääset vastaamaan esteellisiä opetusaikoja ja -tiloja ja mieluisia opetusaikoja koskevaan kyselylomakkeeseen, mikäli lukujärjestyssuunnittelusta vastaava koulutussuunnittelija tai vastaava (jatkossa lukujärjestyssuunnittelija) on luonut sinulle Optimessa lomakkeen. Saat luodusta lomakkeesta sähköpostin sillä kielellä, jonka lukujärjestyssuunnittelija on valinnut, mutta voit vaihtaa lomakkeen kieleksi suomen, ruotsin tai englannin Optimen etusivun oikeasta alakulmasta.

Mikäli et ole vastannut lomakkeeseen annettuun määräaikaan mennessä, saattaa lukujärjestyssuunnittelija lähettää sinulle Optimen kautta muistutusviestin.

Jos tiedät, ettei sinulla ole tulevana lukuvuonna lainkaan opetusta, voit jättää vastaamatta kyselyyn.

Mikäli saat useamman Optimesta lähetetyn estekyselyn, ei sinun tarvitse vastata kuin yhteen.

Mikäli et saa kyselyä, mutta haluat ilmoittaa esteellisiä opetusaikoja tai -tiloja tai mieluisia opetusaikoja, laitathan viestiä lukujärjestyssuunnittelijoiden palveluosoitteeseen. Löydät osoitteet sivulta Opetusohjelma.

Aloita vastaaminen klikkaamalla saamasi sähköpostin linkkiä, joka vie suoraan lomakkeelle.

Kuvassa näkyy sähköpostiviesti, joka sisältää linkin kyselylomakkeeseen.

Vaihtoehtoisesti voit kirjautua Optimen etusivulle, jossa on ilmoitus luodusta lomakkeesta.

Kuvassa näkyy ilmoitus, joka näkyy Optimen etusivulla kirjautumisen jälkeen ja josta pääset vastaamaan lomakkeeseen.

Kirjautuessa käytetään molemmissa tapauksissa yliopiston käyttäjätunnusta ja salasanaa.

Optimen etusivulla ja kyselylomakkeella näet, kuka lomakkeen on luonut. Mikäli sinulla on lomakkeesta kysyttävää, voit olla yhteydessä ko. henkilöön tai koulutusohjelman lukujärjestyssuunnittelijoiden palveluosoitteeseen (löydät osoitteet sivulta Opetusohjelma),

Lomakkeen kysymyksiin vastaaminen

Lomakkeella kysytään mahdollisia esteitäsi opetusaikojen ja -tilojen suhteen sekä mieluisimpia opetusaikojasi. Lomakkeella saatetaan kysyä myös lukujärjestyssuunnittelijan luomia vapaamuotoisia kysymyksiä.

Kuvassa näkyy kyselylomakkeen etusivu.

Huomioithan, että lomakkeella ilmoittamasi esteet ja toiveet koskevat kaikkea yliopistolla antamaasi opetusta, myös tohtoriohjelmien opetusta ja avointa yliopisto-opetusta. Mikäli sinulla on yksittäisen kurssin aikaan ja/tai tilaan liittyviä tarpeita tai toiveita, kerrothan niistä opetusohjelmakyselyssä, josta löydät lisää tietoa sivulta Opetusohjelma, tai ottamalla yhteyttä koulutusohjelman lukujärjestyssuunnittelijoiden palveluosoitteeseen (löydät osoitteet sivulta Opetusohjelma).

Ennen kuin voit lähettää vastauksesi, tulee sinun vastata kaikkiin lomakkeelle valittuihin kysymyksiin. Kysymyksissä on vaihtoehto ”Minulla ei ole tältä osin toiveita”, jota voit käyttää niissä kysymyksissä, joihin sinulla ei ole tarvetta vastata.

1. Esteelliset opetusajat

Kuvassa näkyy kyselylomakkeen Esteelliset opetusajat -osio.

Tässä pääset kertomaan, mitkä päivämäärät, kellonajat ja/tai viikonpäivät eivät lainkaan sovi sinulle opetukseen. Vain arkipäivinä klo 8–20 olevat esteet tulee ilmoittaa. Syitä opetusajan esteeseen voivat olla:

• tietty säännöllinen aika tutkimustyöhön
  • säännönmukaiset hallinto- ja luottamustehtäviin liittyvät kokoukset (esim. tiedekuntaneuvosto tai koulutusohjelman johtoryhmä)
  • osa-aikatyö tai muu normaalista poikkeava työaikajärjestely
  • perhesyyt (esimerkiksi lasten hoitojärjestelyt tai poikkeuksellisen pitkät työmatkat)
  • konferenssimatka, kenttämatka ja muu työhön liittyvä kertaluonteinen este
  • lomaa vastaava vapaa.

Huomioithan, että opetus sijoitellaan ensisijaisesti klo 8/9 (kampuksesta riippuen) ja 16 välille, mutta klo 16 ja 20 välille sijoitellaan opetusta tarvittaessa (esim. mikäli pakollinen opetus menisi opiskelijoiden kannalta päällekkäin tai mikäli tiloja ei ole saatavilla) tai sitä erikseen toivottaessa (esim. mikäli halutaan tarjota opiskelijoille opintoja myös ilta-aikaan tai mikäli opettaja on erikseen toivonut tietylle kurssille ilta-aikaa).

Mikäli sinulla ei ole esteellisiä opetusaikoja, klikkaa painiketta ”Minulla ei ole tältä osin toiveita”.

Mikäli sinulla on esteellisiä opetusaikoja, toimi seuraavasti:

1. Klikkaa sinistä Lisää-painiketta. Aikojen valintaikkuna aukeaa.

Kuvassa näkyy aikojen valinta-avustin.

2. Lisää esteelliset ajat.

Näkymässä voit syöttää yksittäisiä päivämääriä, päivämäärävälejä, viikonpäiviä tai kellonaikoja. Lisäksi näiden yhdistelmät ovat mahdollisia, kunhan ne ovat loogisia. Esimerkiksi samaan yhdistelmään ei voi syöttää päivämääräväliksi ma 17.2. – to 20.2. ja lisäksi valita viikonpäivää pe, sillä kyseisellä aikavälillä ei ole perjantaita. Tällöin ohjelma ilmoittaa, että valitsemasi yhdistelmä ei ole mahdollinen. Samaan yhdistelmään voit kuitenkin syöttää päivämääräväliksi esimerkiksi 17.2. – 20.2. ja kellonajat 8.00–12.00, jolloin kertoisit, ettet pysty opettamaan valittuina päivinä aamupäivisin. Huomioithan, että vain arkipäivinä klo 8–20 olevat esteet tulee ilmoittaa.

Kuvassa näkyy aikojen valinta-avustin, jossa on valittuna edellä mainittu aikayhdistelmä.

Esteellisten opetusaikojen kysymykseen voit syöttää monta erillistä valintaa palaamalla näkymään uudelleen. Voit syöttää esim. ensin esteellisen päivämäärävälin  (esim. 12.11.–15.11.), klikata ikkunan Lisää-painiketta, avata ikkunan uudelleen klikkaamalla perussivun Lisää-painiketta ja syöttää sitten esteellisen opetusajan (esim. klo 18.00–20.00).

Voit muokata tekemiäsi valintoja klikkaamalla haluamasi rivin oikeassa reunassa olevaa kynä-kuvaketta. Voit poistaa valintoja viereisestä x-kuvakkeesta.

Kuvassa näkyy Esteelliset opetusajat -osio, jossa on lisättynä kolme esteellistä aikaväliä tai ajankohtaa. Lisäksi muokkaamisen ja poistamisen painikkeet on korostettu.

3. Kirjoita halutessasi vapaaehtoisia lisätietoja sivun alareunassa olevaan kenttään. Aikaesteiden syitä ei tarvitse ilmoittaa.

4. Kun olet syöttänyt kaikki esteelliset opetusaikasi, klikkaa Tallenna-painiketta.

2. Opetusaikatoiveet

Tässä voit kertoa, mitä opetusaikoja toivoisit erityisesti suosittavan oman opetuksesi sijoittelussa. Huomioithan kuitenkin, että näiden opetusaikatoiveiden toteuttaminen ei ole aina mahdollista, koska myös mm. opiskelijoiden opintopolut ja opetustilojen saatavuus vaikuttavat aikatauluihin. Jos sinulla on aikoja, jolloin et missään tapauksessa pysty opettamaan, ilmoitathan ne kysymyksen ”Esteelliset opetusajat” kohdalla (katso ohje yllä).

Mikäli sinulla ei ole opetusaikatoiveita, klikkaa painiketta ”Minulla ei ole tältä osin toiveita”.

Mikäli sinulla on opetusaikatoiveita, toimi seuraavasti:

1. Valitse aika klikkaamalla sitä kalenterissa.

Kuvassa näkyy Opetusaikatoiveet -osio, jossa on valittuna arkipäiville toivotut opetusajat.

2. Voit laajentaa tai pienentää valitsemaasi aikaa vetämällä sitä alareunasta.
  3. Voit poistaa tekemäsi valinnan klikkaamalla sitä.
  4. Kirjoita halutessasi vapaaehtoisia lisätietoja sivun alareunassa olevaan kenttään.
  5. Kun olet syöttänyt kaikki mieluisimmat opetusaikasi, klikkaa Tallenna-painiketta.

3. Vältettävät opetustilat

Tämän kysymyksen kohdalla voit määrittää, missä tiloissa et pysty lainkaan opettamaan. Ilmoitathan esteelliset tilat vain sillä kampuksella/niillä kampuksilla, joille opetuksesi yleensä sijoittuu.

Mikäli sinulla ei ole syitä välttää mitään tiloja, klikkaa painiketta ”Minulla ei ole tältä osin toiveita”.

Mikäli sinulla on vältettäviä opetustiloja, toimi seuraavasti:

1. Etsi tila Opetustilat-kentässä.

Kuvassa näkyy Vältettävät opetustilat -osio, jossa on valittuna yksi opetustila.

2. Rajaa hakua tarvittaessa valitsemalla ensin alue eli kampus ja halutessasi myös rakennus.
  3. Klikkaa Lisää-painiketta lisätäksesi valitsemasi tilan esteellisten tilojen luetteloon.
  4. Sivun alareunan kenttään voit halutessasi kirjoittaa lisätietoja. Huomioithan, ettei tilaesteiden syitä tarvitse ilmoittaa.
  5. Klikkaa Tallenna-painiketta, kun olet lisännyt kaikki esteelliset tilat luetteloon.

Koska esihenkilösi tulee työturvallisuuden, -suojelun ja töiden järjestämisen takia tietää, jos et voi työskennellä tietyissä työtiloissa, laitathan Optimessa tehtävän ilmoituksen lisäksi tiedon esteellisistä tiloista myös hänelle.

Q. Vapaamuotoiset kysymykset

Sinulta saatetaan kysyä vapaamuotoisia kysymyksiä, joiden kysymisen lukujärjestyssuunnittelija on nähnyt tarpeelliseksi opetusta suunnitellessaan. Vastaamisen jälkeen muista klikata vasemmalta sinistä Tallenna-painiketta, jotta pääset etenemään.

Kuvassa näkyy esimerkki vapaamuotoisesta kysymyksestä.

Lomakkeen tallentaminen ja lähettäminen

Kun olet vastannut kaikkiin kysymyksiin, klikkaa Tallenna-painiketta. Tämän jälkeen painike muuttuu Lähetä-painikkeeksi ja voit lähettää vastauksesi lukujärjestyssuunnittelijan tarkasteltavaksi.

Kuvassa näkyy kyselylomakkeen lähettämisen painike, kun kaikki osiot on täytetty.

Mikäli et halua vielä lähettää lomaketta, klikkaa Takaisin Portalin etusivulle -painiketta. Näin voit myöhemmin palata lomakkeelle täydentämään vastauksiasi ja lähettämään ne. Muistathan lähettää vastauksesi lukujärjestyssuunnittelijan asettamaan viimeiseen palautuspäivämäärään mennessä.

Lomakkeen hyväksyminen ja muokkaus

Kun olet täyttänyt ja lähettänyt lomakkeen, saat sähköpostiisi tästä viestin kielellä, jolla olit kirjautuneena Optimeen. Viestissä olevasta linkistä pääset muokkaamaan vastauksiasi niin kauan, kun niitä ei ole hyväksytty.

Kuvassa näkyy sähköpostiviesti, jonka saat lähetettyäsi kyselylomakkeen.

Lähetettyäsi lomakkeen sen sinulle lähettänyt lukujärjestyssuunnittelija tarkastelee vastauksiasi. Mikäli kaikkiin kenttiin on vastattu ohjeen mukaan, suunnittelija hyväksyy lomakkeesi sellaisenaan, jolloin esteistäsi ja toiveistasi syntyy Optimen tietokantaan ehtoja, jotka huomioidaan opetuksen suunnittelussa.

Tarvittaessa lukujärjestyssuunnittelija lähettää lomakkeen sinulle uudelleen muokattavaksi kommenttisaatteella varustettuna. Saat asiasta sähköpostin, jossa on suunnittelijan antamat kommentit sekä linkki, josta pääset takaisin lomakkeelle muokkaamaan vastauksiasi.

Kuvassa näkyy sähköpostiviesti, jonka saat, jos lähettämääsi kyselylomaketta ei hyväksytä.

Muokattuasi vastauksiasi voit lähettää lomakkeen takaisin lukujärjestyssuunnittelijalle.

Kun lukujärjestyssuunnittelija hyväksyy vastauksesi, saat siitä vahvistussähköpostin.

Kuvassa näkyy sähköpostiviesti, jonka saat, kun kyselylomakkeesi on hyväksytty.

Viestissä olevasta linkistä pääset tarkastelemaan vastauksiasi. Huomioithan, ettet voi enää tässä vaiheessa muokata vastauksiasi. Huomioithan myös, että kun vastauksesi on hyväksytty, pääset katsomaan niitä enää saamiesi sähköpostiviestien kautta. Säilytä siis Optimesta tulleet sähköpostit siltä varalta, että haluat tarkastella vastauksiasi myöhemmin.

Lomakkeelta näet, kuka lukujärjestyssuunnittelijoista on lähettänyt sen sinulle, joten voit olla häneen tai koulutusohjelman lukujärjestyssuunnittelijoiden palveluosoitteeseen (löydät osoitteet sivulta Opetusohjelma) tarvittaessa yhteydessä, mikäli esimerkiksi ilmoittamasi este poistuu tai sinulle tulee uusi este.

Lue lisää

Voit lukea lisää opetusohjelman suunnittelusta ja kyselylomakkeesta osana sitä artikkelista Opetusohjelma. Voit lukea lisää opetusohjelmien suunnittelusta koulutusohjelmien näkökulmasta Flammasta (vaatii kirjautumisen yliopiston käyttäjätunnuksella).

Voit lukea lisää oman opetuksen hallinnoinnin työkaluista artikkelista Oman opetuksen hallinnointi.

Flammasta löydät tietoa Optimen kalenterien käytöstä ja muuhun kuin opetukseen liittyvien tilavarauspyyntöjen tekemisestä (vaatii kirjautumisen yliopiston käyttäjätunnuksella).