Verkko-oppimisympäristöt

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt.

Täältä löydät tietoa ja tukea MOOC- ja Moodle-oppimisympäristöjen käyttöön.

Moodle

Moodle on Helsingin yliopiston monipuolisin verkko-oppimisympäristö. Käytä sitä, kun haluat opintojaksollesi vuorovaikutteisen verkkotyöskentelyalueen.

Moodle toimii niin lähiopetuksen tukena kuin etäopiskelussakin. Moodle tarjoaa mahdollisuuden joustavaan opettamiseen ja opiskeluun, sillä opetuksen ei tarvitse olla sidottu tiettyyn kellon lyömään ja luentosaliin. Moodlen avulla toteutat myös monimuoto-opetusta - voit esimerkiksi joustavoittaa lähiopetusta verkkotehtävillä ja korvata niillä osittain kontaktiopetusta.

Moodlessa mm.

• keräät oppimistehtäviä ja annat niistä palautetta
  • järjestät aktivoivia verkkokeskusteluja
  • pidät esseetyyppisiä ja/tai monivalintatenttejä ja
  • ohjaat ja seuraat opiskelijoittesi oppimisprosessia.

Uuden Moodle-alueen saat luomalla alueen kurssisivulla (Sisuun synkroinitu Moodle-alue) tai tilaamalla sen lomakkeella. Avoimen yliopiston opetus: pyydä Moodle-alue ko. opintojen koulutusasiantuntijalta

Panosta Moodle-alueesi rakenteen selkeyteen

Moodle-alueen tulee olla rakenteeltaan selkeä, jotta opiskelija ei turhaudu materiaalien ja tehtävien etsimiseen. Yleisimmin Moodle rakentuu kurssin etenemiselle niin, että ensimmäisessä osiossa Aluksi-osio (sisältää mm. tietoa kurssin kulusta), toisessa osiossa kurssin ensimmäisen pääteemaan sisältö (esim. ensimmäinen osaamistavoite), osiossa kolme toisen teeman sisältö jne. Nimeä osiot selkeästi – parhaimmillaan vasemmalla oleva navigaatiolohko toimii kurssin sisällysluettelona. Nimeä linkit ja muut sisällöt selkeästi huomioiden myös saavutettavuusohjeet. Jotta Moodlen etusivusta ei tule liian pitkä, lisää pidemmät tekstit omille sivuille, tiedostot kansioihin ja tehtävänannot palautustilojen yhteyteen.

Moodle-alueella kannattaa olla:

• linkki kurssisivulle, jossa on kurssin kuvaus ja osaamistavoitteet
  • kurssin kulku mielellään yhdellä sivulla tiivistettynä: kurssiin sisältyvät tehtävät, materiaalit sekä miten tehtävät vaikuttavat kurssin arvosanaan
  • keskustelualue opettajan tiedotteille ja opiskelijoiden kysymyksille – usein verkkokursseilla on myös keskustelualue esittäytymistä varten
  • linkit oppimateriaaleihin (huomioi tekijänoikeudet)
  • tehtävien palautustilat, joiden yhteydessä on tehtävänanto sekä opettajan palaute tehtäviin
  • linkit mahdollisille verkkoluennoille (voit luoda Zoom-tapaamiset Moodlessa)
  • mahdolliset verkkotentit ja opettajan arviointi.

Lue myös

Tutustu Moodleen

Moodle-tuki ja koulutus

• Moodle.org tuottaa runsaasti ohjevideoita. Lisäksi löydät ohjevideoita Youtuben hakutoimintoa hyödyntämällä.

MOOC

MOOC (Massive Open Online Course) tarkoittaa koko maailmalle avointa verkkokurssia.

Helsingin yliopiston MOOCit ovat verkkokursseja, jotka löytyvät Helsingin yliopiston opetussuunnitelmasta. MOOCeilla opiskelijamäärälle ei ole ylärajaa. Opiskelun voi aloittaa rekisteröitymällä kurssille DigiCampukselle/mooc.helsinki.fi:hin. Opiskelija ilmoittautuu vasta MOOCin lopuksi, jos hän haluaa opintopisteet Helsingin yliopiston opintotietojärjestelmään Sisuun. Lue tarkemmin Opettajan MOOC-oppaasta, mitkä ovat Helsingin yliopiston MOOC-kriteerit.

MOOCit voivat olla:

• aikataulutettuja verkkokursseja
  • itseopiskelukursseja
  • näyteikkuna-, kurkistus- ja tutustumiskursseja, joiden tavoitteena on opintojen esittely.

MOOCien verkko-oppimisympäristönä toimii monipuolinen ja vuorovaikutteinen Moodle osoitteissa

Huom. Tietojenkäsittelytieteen MOOCit löytyvät osoitteesta: http://mooc.fi. Näiden kurssien tuesta, toteutuksesta ja ylläpidosta vastaa HY:n tietojenkäsittelytieteen osasto.

Kun haluat tehdä MOOCin tai tilata uuden MOOC-alueen

Ota yhteys lomakkeella Yhteydenottopyyntö opetuksen avaamisesta avointen yliopisto-opintojen koulutusasiantuntijaan, jotka koordinoivat mm. MOOCeja ja auttavat kurssin pedagogisessa suunnittelussa ja opintohallinnossa.

MOOC-ohjeet

MOOC-opas opettajalle

Tekninen tuki:

Moodle- ja MOOC-tuki ja koulutus

Koulutuksiin ja Digipedakahvilaan ovat tervetulleita myös tuntiopettajat.