Artificiell intelligens styr vår planering av inlärningsuppgifter i en mer tillämpande riktning och mot en högre kompetensnivå (se Blooms taxonomi). När det blir enklare och snabbare att söka information, skiftas tyngdpunkten för inlärningen i stället till att analysera och utvärdera det innehåll som framtagits, motivera de egna tolkningarna och skapa ny kunskap. Då måste vi som lärare noggrant tänka över de inlärningsuppgifter vi ger till studenterna och vilken typ av instruering och instruktion de behöver. AI kan enkelt besvara en allmän essäuppgift eller öppen fråga eller åtminstone ge en bra grund att utgå ifrån. Därför blir det också viktigare att studenterna övar på korrekt hänvisningsteknik.
Artificiell intelligens kan också hjälpa studenterna att författa övertygande svar när de får i uppgift att reflektera över studiematerialet. Det räcker inte att be studenterna att föra inlärningsdagbok där de ska begrunda sina inlärningsutmaningar eller komma med kritiska resonemang. Denna texttyp är så väletablerad att till exempel ChatGPT kan till stor del göra uppgiften åt studenten om hen bifogar sina föreläsningsanteckningar till prompten och ber om en reflekterande sammanfattning.
Därför rekommenderas du som lärare att själv testa hur AI svarar på dina tilltänkta inlärningsuppgifter. Fundera sedan på hur du skulle kunna utveckla uppgifterna med anvisningar för att göra inlärningen mer meningsfull. Även många av exempeluppgifterna nedan går snabbare att besvara med AI:s hjälp. Därför gör du klokt i att planera uppgiften så att studenterna lär sig saker som ingår i kunskapsmålen för studieavsnittet, oavsett vilka metoder de använder.
Exempel på inlärningsuppgifter:
- AI-genererad text får användas som grund för svaret, men studentens egna kommentarer och tankar måste tydligt skiljas åt från AI:s text.
- Be studenterna att tillämpa informationen vid casebaserat lärande eller problembaserat lärande.
- Som en del av uppgiften ska studenterna dokumentera sina frågor och följdfrågor till AI-applikationen. Samtidigt tränar studenterna på att använda artificiell intelligens som en del av informationssökningen och bedöma svaren kritiskt.
- I uppgiften kan du inkludera källmaterial som studenterna ska använda sig av. De ska sedan rapportera sina lösningar och motiveringar på ett sätt som synliggör lärprocessen.
- Det vetenskapliga skrivsättet gäller fortfarande: studenterna ska ange sina källor, tydligt markera direkta citat och uppge vilka som är deras egna kommentarer.
- När studenterna ska sätta sig in i ett nytt tema och söker bakgrundsinformation, ställ följdfrågor som stöd för bearbetning av informationen. Du kan bland annat be studenterna att ange tillämpande exempel eller reflektera över frågeställningar som känns oklara. Här kan artificiell intelligens vara till hjälp, men uppgiften ska bara utgöra en liten del av kursen och/eller inte påverka bedömningen.
- Processkrivande och respons under kursens gång
- Begreppskartor och annan visualisering som en del av informationssökningsuppgifter. AI-applikationer kan också användas för att producera bilder (se t.ex. DALL·E 2), så testa gärna själv först för att se vad de kan göra.
Anvisning för användningen av artificiell intelligens
Grundprincipen utgår från att AI-genererad text, bildkonst eller annat material inte får läggas fram som ens egen. Man kan referera till AI-modellens eller den utnyttjade tjänstens namn och datumet då texten genererats. Studenten ansvarar själv för sin inlärningsuppgift och plagiering är förbjudet.
Läraren bör instruera studenterna till vilken grad det är tillåtet att använda artificiell intelligens i kursarbetena och hur användningen bör rapporteras:
- Ta i instruktionerna upp ifall något särskilt användningssätt är rekommenderat eller förbjudet och resonera varför det är så till studenterna.
- Tjänster som utnyttjar artificiell intelligens kan användas för flera olika ändamål, som t.ex. översättning, formulering av text eller till att komma upp med idéer. Studenterna kan även ha svårt att veta ifall någon tjänst använder AI i bakgrunden. Därför är det bra att instruera studenterna att inte bara referera till textkällorna utan även till de verktyg som användts för inlärningsuppgiften och att klargöra på vilka sätt verktygen har utnyttjats.
- På motsvarande sätt kan du instruera hurudan användning av artificiell intelligens inte behöver rapporteras ifall det inte spelar någon roll för inlärningsmålen i uppgiften.
Gällande användningen av artificiell intelligens kan studenter instrueras t.ex. på följande sätt:
- Separera den text som producerats av AI från din egen och lägg i referenserna till namnet på tjänsten som utnyttjats samt datumet då materialet genererades.
- Dokumentera de program och användningssätt som du utnyttjat i uppgiften och på vilket sätt, t.ex. för att komma på idéer, granska språket eller modifiera texten.