Komplettering av studieprestationen med en personlig prestation

Instruktionen hör till följande teman

Genom att välja utbildningsprogram ser du förutom de allmänna anvisningarna också utbildningsprogrammets eventuella egna innehåll.

En personlig prestation kan behövas när den studerande saknar något från ett studieavsnitt eller en studiehelhet. Kompletteringen skräddarsys för varje studerande om den studerande inte kan komplettera sin prestation med ett studieavsnitt eller en del av ett studieavsnitt som beskrivs i undervisningsplanen eller erbjuds i undervisningsprogrammet. 

En personlig prestation kan ansökas av 

  • Överflyttande studerande som har luckor i kunskapsmålen för studieavsnitt eller studiehelheter som hör till deras examen och dessa luckor kan inte kompletteras med tillgängliga studier. 

  • Studerande som har övergått från gamla examensfordringar till nya och för vem uppfyllandet av kunskapsmålen för ett studieavsnitt eller en studiehelhet kräver att studierna kompletteras med en separat prestation. 

  • Studerande som har luckor i kunskapsmålen för studieavsnitt eller studiehelheter från ersättningar för utbytesstudier och har inte tillgång till kompletterande studier. 

Observera att personliga prestationer inte kan användas till att uppdatera föråldrade studier. Föråldrade studier ska genomföras på nytt på det sätt som definieras i undervisningsplanen. 

Bedömning av en personlig prestation

Det rekommenderas att den studerande först går igenom sin studieplan med sin ISP-handledare. När behovet av komplettering av studier har identifierats kommer den studerande överens om en personlig prestation med studieavsnittets eller studiehelhetens ansvariga lärare. Som studieavsnittets eller studiehelhetens ansvariga lärare definierar du hur den studerande kan komplettera sina studier. Du ska dock följa undervisningsplanens kunskapsmål.  

Processen för personliga prestationer: 

  1. Den studerande kommer överens om genomförande av en personlig prestation med läraren som är ansvarig för studieavsnittet eller studiehelheten som ska kompletteras. 

  2. Den ansvariga läraren definierar med en hurdan prestation den studerande kan komplettera avsnittet eller helheten. Sätt att genomföra prestationen kan vara till exempel en tentamen, en essä eller en portfölj. 

  3. Den studerande registrerar den personliga prestationen i sin studieplan i Sisu som ett studieutkast. 

  4. Den studerande genomför uppgifterna som krävs för den personliga prestationen. 

  5. Den ansvariga läraren bedömer prestationen och skickar information om den godkända prestationen till fakultetens studentservicen. Listan över nödvändig information hittar du i instruktioner till separat registrering

  6. Den studerande gör en ansökan om personlig prestation i Sisu. Anvisningar för studenter finns på Instruktioner för studerande sidan Komplettering av studieprestationer. Studentservicen ger instruktioner vid behov till den studerande om hur man gör en ansökan. 

  7. Studentservicen behandlar ansökan om personlig prestation och registrerar prestationen utifrån informationen som den ansvariga läraren anmäler.  

  8. Studentservicen skickar en kvittering av den registrerade personliga prestationen till läraren.