Opettajien usein kysytyt kysymykset Sisusta

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt.

Tältä sivulta löydät vastauksia opettajien yleisimpiin Sisusta esitettyihin kysymyksiin. Jos et löydä tältä sivulta vastausta etsimääsi kysymykseen, laita viestiä osoitteeseen sisu-info@helsinki.fi tai lähetä kehitysehdotuksesi palautenapista sivun oikeasta alakulmasta.

Löydät linkin Sisuun aina sivuston ylävalikosta. Tärkeimmät tiedot Sisun käyttöönotosta opettajille sekä järjestelmän käyttöohjeet löydät sivulta Sisu-ohjeet opettajalle.

Käyttöoikeudet

Missä voin perehtyä tarkemmin opettajan näkymän käyttöön?

Tarkemmat tiedot ohjaajan käyttöoikeuksista löydät Sisu-ohjeesta HOPS-ohjaus.

Voit tutustua opettajan Sisu-näkymään ohjeessa Opetuksen ja ilmoittautuneiden hallinta.

Voit myös perehtyä koulutusten ja ohjevideoiden avulla.

Miten saan opettajan käyttöoikeudet Sisuun?

Opettajana saat automaattisesti Sisuun käyttöoikeuksia sen mukaan, mihin opintojaksoille ja kursseille sinut on merkitty opettajaksi, tai mihin ohjausryhmään sinut on merkitty ohjaajaksi. Näillä automaattisesti tulevilla käyttöoikeuksilla pääset näkemään kurssien osallistujalistat, viestimään osallistujille, ja arvioimaan opiskelijoiden suorituksia. Opettajan käyttöoikeudet ovat voimassa 4 kuukautta toteutuksen päättymispäivän jälkeen.

Mihin minun tulee ottaa yhteyttä, jos minulla ei ole opettajan käyttöoikeuksia?

Jos sinulla on opetusta, mutta sinulla ei ole Sisussa opettajan käyttöoikeuksia, voit ottaa yhteyttä koulutusohjelmasi koulutussuunnittelijaan, joka tarvittaessa lisää sinut toteutukselle opettajaksi.

Voiko opettajan käyttöoikeuksilla hyväksyä ilmoittautuneita opiskelijoita toteutukselle?

Opiskelijoiden lisäämiseen ja poistamiseen toteutukselta vaaditaan hallinnon käyttöoikeudet. Ole siis yhteydessä koulutussuunnittelijaan, jos opiskelija on tarpeen siirtää suoraan ehdokkaasta hyväksytyksi tai jos ilmoittautumisia täytyy muokata ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen. Voit kuitenkin ilmoittautumisaikana valita opiskelijoita muiden ohi, jos käytössä on normaali ilmoittautuminen (ks. ohjeet ilmoittautumisten hallintaan). Kun ilmoittautumisaika päättyy, nämä esivalitut opiskelijat tulevat ensimmäisenä hyväksytyiksi kurssille.

Voinko Sisussa etsiä ketä tahansa opiskelijoita vai näkyykö minulla vain omien ohjattavieni tiedot? 

Sisussa ohjaavilla opettajilla on lähtökohtaisesti mahdollisuus nähdä vain ohjausryhmiensä opiskelijoiden tiedot. Sisussa on kuitenkin monipuolisia mahdollisuuksia asettaa kurssi-ilmoittautumisen yhteyteen automaattisia tarkistuksia esimerkiksi, että opiskelija on suorittanut pakolliset edeltävät opintoja, jotta voi tulla valituksi. Näin tietoja ei tarvitse opiskelijakohtaisesti käydä katsomassa.

Mikäli ilmoittautuneista opiskelijoista tarvitsee nähdä laajempia tietoja, esimerkiksi edeltävistä suoritetuista opinnoista, joita vaaditaan kurssille osallistumiseksi, voit vaihtaa käyttäjärooliksesi oikean yläkulman pudotusvalikosta hallinto-käyttäjän, ja sen jälkeen Opiskelijat-haulla hakea opetukseesi ilmoittautuneen opiskelijan tiedot.

Opintosuunnitelma

Mitä opiskelijan opintosuunnitelmassa tulee olla?

Suunnitelman ei tarvitse olla kerralla täydellinen, eli sitä ei tarvitse olla tehtynä heti koko opintojen ajalle. Riittää, että suunnitelmasta löytyvät vähintään ne opinnot joihin opiskelija on ilmoittautumassa.

Täytyykö Sisun opintosuunnitelma hyväksyttää ohjaajalla kuten WebOodin HOPS?

Ei tarvitse, sillä Sisu huolehtii siitä, että opiskelija valitsee opintosuunnitelmaan tutkintoonsa kuuluvat pakolliset opintojaksot sekä riittävän määrän vapaasti valittavia opintoja koulutusohjelman tutkintorakenteen mukaisesti. Ainoastaan tutkintorakenteesta poikkeaville valinnoille ja sellaisille osioille opintosuunnitelmassa, joihin on asetettu vaatii erillistä hyväksyntää -ehto, täytyy hakea erillistä hyväksyntää. Hyväksyntää haetaan Sisun vapaan muokkauksen tilassa. Opiskelijapalvelut käsittelevät hakemukset ja konsultoivat tarvittaessa opettajia.

Mitä opiskelijan tulisi tehdä, jos Sisusta puuttuu suorituksia tai opintosuunnitelmassa on virheilmoituksia?

Opiskelijan voi ohjata lukemaan ohjeet puuttuvien suoritusten lisäämiseen Opiskelijan ohjeiden sivulta Sisu-ohje: opintosuunnitelma.

Voiko opiskelija tehdä opintosuunnitelmaa, jos hän ei ole valinnut vielä opintosuuntaansa?

Kyllä voi, ensimmäisenä opiskeluvuonna opiskelijan ei tarvitse vielä vahvistaa opintosuuntaansa Sisussa, ellei opintosuunta ole jo vahvistettu opiskelijavalintavaiheessa. Opintosuunnan valinnassa on hyvä huomioida, että opiskelija voi suunnitella opintoja eri opintosuunnille ja käyttää suunnitelmaa apuna oman opintosuuntansa valinnassa. Sähköisiä hakemuksia (esim. hyväksiluku) ei kuitenkaan kannata tehdä ennen kuin opintosuunta on vahvistettu, sillä hakemukset eivät siirry opintosuunnitelmasta toiseen. Opintosuunnan vahvistus tehdään erikseen.

Miksi opintosuunnitelma täytyy tehdä myös sellaisissa koulutusohjelmissa, joissa opinnot etenevät valmiin lukujärjestyksen mukaisesti?

Kaikki opiskelijat tarvitsevat opintosuunnitelman, jotta voivat ilmoittautua opetukseen, tehdä hakemuksia ja valmistua. Tällaisten koulutusohjelmien tutkintorakenteet on kuvattu Sisussa niin, että opiskelijan opintosuunnitelman rakenteessa näkyy automaattisesti kaikki pakolliset opinnot. Pakollisiin opintoihin täytyy valita vain suoritustapa. Opiskelijan tarvitsee yleensä lisätä suunnitelmiinsa vain muut vapaavalintaiset tai vaihtoehtoiset opintojaksot.

Voivatko vaihto-opiskelijat tehdä opintosuunnitelman Sisussa jo ennen saapumistaan Suomeen?

Vaihto-opiskelijat pääsevät kirjautumaan Sisuun, kun ovat saaneet yliopiston käyttäjätunnuksen. Myös vaihto-opiskelijoiden täytyy ilmoittautumista varten tehdä opintosuunnitelma. Opiskelija voi kuitenkin aloittaa opintojen suunnittelun ilman käyttäjätunnuksia tutustumalla opintotarjontaan.

HOPS-ohjaus

Saako opettaja Sisuun tulleista viesteistä ilmoituksen sähköpostiin? 

Ainakaan alkuvaiheessa Sisu ei tarjoa valitettavasti sähköposti-ilmoituksia. Tätä usein toivottua toiminnallisuuden toteuttamista selvitetään.

Pystynkö lähettämään omien ohjausryhmien opiskelijoille yhteisviestiä Sisun kautta, vai täytyykö osoitteet kopioida sähköpostiin tällaisen viestin lähettämiseksi? 

Sisu ei tällä hetkellä tue viestien lähettämistä koko ohjausryhmälle, vaan edelleen on siis hyvä hyödyntää sähköpostia. 

Ryhmässäni monien opiskelijoiden kohdalla on jo olemassa opintosuunnitelma, mutta joidenkin kohdalla se puuttuu kokonaan. Miten minun kannattaa Sisussa aloittaa kyseisten opiskelijoiden kanssa? 

Opiskelijan voi ohjata aloittamaan opintosuunnitelman tekemisen lukemalla Opiskelijan ohjeista yleiset ja koulutusohjelmakohtaiset ohjeet opintojen suunnitteluun. Tämän jälkeen opiskelija voi edetä Sisun opintosuunnitelman käyttöohjeiden mukaisesti.

Saanko ohjaajana jotenkin näkyviin opiskelijan vanhenemassa olevat opintosuoritukset (10v. tulossa täyteen esim. 6 kk kuluessa)? 

Sisu ei vielä ilmoita opintosuunnitelmassa, jos opintosuoritus on vanhentunut tai vanhentumassa. Vanheneminen pitää tarkistaa suorituspäivän perusteella, joka näkyy opiskelijan tiedoissa suoritukset-välilehdellä. Sisussa merkintä "ei vanhene" ei kerro todenmukaisesti opintojen vanhenemisesta.

Mistä löydän koulutusohjelman tutkintorakenteen, jotta voisin verrata opiskelijan suunnitelmaa siihen?

Voit helpoiten tarkastella tutkintorakennetta, kun vaihdat Sisussa rooliksesi opiskelijan, ja luot itsellesi suunnitelman haluamaasi koulutusohjelmaan. Suunnitelman luominen ei edellytä opiskeluoikeutta, vaan kaikilla käyttäjätunnuksilla pääsee opiskelijan näkymään. Löydät tutkintorakenteen myös opettajan Sisu-näkymästä, Opetussuunnittelu-sivulta. Katso HOPS-ohjauksen sivulta tarkemmat ohjeet tutkintorakenteen tarkasteluun.

Ilmoittautuminen ja opetuksen hallinta

Mistä opintotarjonta löytyy? Onko Sisussa opinto-oppaita?

Sisussa ei ole WebOodia vastaavia opinto-oppaita. Sisusta on mahdollista tarkastella eri koulutusohjelmien tutkintorakenteita ja hakea yksittäisiä kursseja. Opintotarjonta kokoaa niin ikään HY:ssä tarjolla olevan opetuksen.

Mitä opettajan täytyy tehdä ilmoittautumisissa? Täytyykö opettajan tarkistaa kurssille valittavat opiskelijat?

Käytännöt vaihtelevat koulutusohjelmittain, mutta lähtökohtaisesti koulutusohjelman koulutussuunnittelija asettaa kurssille ilmoittautumiskriteerit ja -ajat. Opiskelijoilta tarkastetaan aina automaattisesti ilmoittautumisen yhteydessä voimassaoleva opiskeluoikeus ja läsnäolo, sekä muiden mahdollisten valintakriteerien täyttyminen. Kriteerinä voi olla esimerkiksi kuuluminen tiettyyn koulutusohjelmaan, jos kurssin kohderyhmänä on tietyn koulutusohjelman opiskelijat. Ilmoittautumiskriteerit on päätettävissä koulutusohjelmittain ja kurssikohtaisesti. Edelleen on mahdollista käyttää myös manuaalista harkintaa kurssille pääsevien valinnoissa. Tarkemmat ohjeet ilmoittautumisista antaa koulutusohjelman koulutussuunnittelija. Voit myös tutustua opetuksen ja ilmoittautuneiden hallinnan ohjeeseen.

Mitä tietoja näen ilmoittautuneista opiskelijoista?

Kun klikkaat opiskelijaa kurssin osallistujalistassa, näet opiskelijan opiskeluoikeuteen liittyviä tietoja (esimerkiksi koulutusohjelman), opiskelijan tekemät opetusryhmävalinnat sekä vastaukset mahdollisiin ilmoittautumisen yhteydessä kysyttyihin lisätietokysymyksiin.

Mikäli ilmoittautuneista opiskelijoista tarvitsee nähdä laajempia tietoja, esimerkiksi edeltävistä suoritetuista opinnoista, joita vaaditaan kurssille osallistumiseksi, voit vaihtaa käyttäjärooliksesi oikean yläkulman pudotusvalikosta hallinto-käyttäjän, ja sen jälkeen Opiskelijat-haulla hakea opetukseesi ilmoittautuneen opiskelijan tiedot.

Kuka luo ja avaa ilmoittautumiset?

Koulutussuunnittelija luo opintojakson toteutuksen ja avaa ilmoittautumisen.

Voiko opettaja lisätä opiskelijoita kurssille tai muuttaa hylätyn ilmoittautumisen hyväksytyksi?

Lähtökohtaisesti opettajan käyttöoikeuksilla ei voi lisätä opiskelijoita kurssille tai siirtää hylättyä ilmoittautumista hyväksytyksi. Tarvittaessa opettaja voi pyytää hallintohenkilöä lisäämään opiskelijoita kurssille.

Voiko opiskelijoita lisätä manuaalisesti kursseille ilmoittautumisajan jälkeen?

Kurssille voi ottaa käyttöön jälki-ilmoittautumisen, jonka aikana opiskelija voi ensisijaisesti itse tehdä ilmoittautumisen, jos on myöhästynyt varsinaisesta ilmoittautumisesta. Jos jälki-ilmoittautuminen on päättynyt, hallintohenkilö voi lisätä opiskelijan kurssille. Jos kurssin maksimipaikkamäärä on jo täynnä, lisäys kannattaa tehdä hallintohenkilön toimesta, koska silloin myös kurssin kokonaispaikkamäärää pitää kasvattaa. Avoimen yliopiston opetuksessa opiskelijoiden lisäys tehdään aina hallinnon kautta, sillä kurssit ovat maksullisia.

Miten toimin, jos ilmoittautumisia ei ole vielä vahvistettu, mutta opiskelijoiden pitäisi päästä kurssin Moodle-sivulle ennen kurssin alkua?

Voi harkita, kannattaisiko toteutuksen varsinainen ilmoittautumisaika päättää jo hyvissä ajoin ennen opetuksen alkua, jolloin ilmoittautumiset saadaan vahvistettua aikaisemmin. Tämän jälkeen voidaan avata vielä jälki-ilmoittautuminen, jos kurssilla on edelleen tilaa. Joillain kursseilla taas suora ilmoittautuminen saattaa toimia paremmin, tällöin kurssille ilmoittautuneet vahvistetaan automaattisesti heti. Vaihtoehdoista kannattaa keskustella esimerkiksi koulutussuunnittelijan kanssa.

Miten toimin, jos haluan viestiä opiskelijoille jo ilmoittautumisaikana ennen kuin kurssille pääsijät on vahvistettu?

Voit lähettää Sisussa viestin kaikille ilmoittautuneille jo ennen kuin ilmoittautumiset on vahvistettu. Nämä viestit näkyvät vain Sisussa, eikä niistä tule sähköposti-ilmoituksia. Ohjeet viestin lähettämiseen löydät täältä. Voit halutessasi myös ladata opiskelijoiden sähköpostiosoitteet Sisusta csv-tiedostona. Jos et suodata osallistujalistaa, csv-tiedostossa on mukana myös esim. ne opiskelijat, jotka ovat lisänneet kurssin suunnitelmaansa, mutta eivät ole vielä ilmoittautuneet (ilmoittautumisen tila on 'suunniteltu').

Ilmoittautumisaikana tärkeimmät tiedot kurssista kannattaa lisätä myös kurssisivulle (katso kurssisivun käyttöohjeet). Voit kurssisivun avulla esimerkiksi esitellä opetuksesi sisältöä ja toteutusta, jakaa materiaaleja ja linkkejä sekä viestiä opiskelijoille. Kurssisivulla voi julkaista esimerkiksi Moodle-alueen linkin ja mahdollisen kurssiavaimen. Huomaathan, että kurssisivulta lähetettävä sähköposti lähtee vain vahvistetuille opiskelijoille, joten sitä ei kannata käyttää vielä ilmoittautumisaikana.

Joissain tapauksissa voi harkita, kannattaisiko toteutuksen varsinainen ilmoittautumisaika päättää jo hyvissä ajoin ennen opetuksen alkua, jolloin ilmoittautumiset saadaan vahvistettua aikaisemmin. Tämän jälkeen voidaan avata vielä jälki-ilmoittautuminen, jos kurssilla on edelleen tilaa. Joillain kursseilla taas suora ilmoittautuminen saattaa toimia paremmin, tällöin kurssille ilmoittautuneet vahvistetaan automaattisesti heti. Vaihtoehdoista kannattaa keskustella esimerkiksi koulutussuunnittelijan kanssa.

Onko mahdollista lähettää sähköpostia Sisusta kurssin osallistujille?

Jos opiskelijat ovat ilmoittautuneet johonkin saman opintojakson toteutukselle Sisussa, voit toteutuksen kautta lähettää näille opiskelijoille yhteisen viestin.  Myös kurssisivut ja Moodle mahdollistavat viestin lähettämisen opiskelijoille.  Jos haluat lähettää sähköpostia, voit myös ladata Sisusta listan osallistujista.

Haluaisin opintojakson tentin yleiseen tenttiin tai rästitenttiin. Mitä kautta se lisätään?

Ota yhteyttä koulutusohjelmasi koulutussuunnittelijaan.

Opiskelija ei voi ilmoittautua, jos jakso ei ole hopsissa. Kuinka nopeasti ja joustavasti hopsia voi muuttaa, jos löytää yllättäen kurssin, jolle haluaa? 

Opintosuunnitelmaa pystyy joustavasti muokkaamaan koska vain, eli opiskelija voi lisätä kurssin sunnitelmaan ja pääsee ilmoittautumaan heti, jos ilmoittautumisaika on käynnissä. Opintojakson ei ole myöskään pakko olla heti oikeassa kohdassa suunnitelmaa. Opintojakson voi siis tarvittaessa lisätä ensin vapaasti valittaviin muihin opintoihin, jotta pääsee ilmoittautumaan, ja siirtää sen sitten myöhemmin oikeaan kohtaan suunnitelmassa.

Miten opetuskalenterin saa vietyä Sisusta esimerkiksi Outlookiin?

Voit viedä Sisun opetuskalenterin merkinnät esimerkiksi Outlook-kalenteriisi, kun klikkaat Vie toiseen kalenteriin -painiketta ja kopioit siitä saatavan linkin selaimeesi. Valitse sen jälkeen, millä ohjelmalla haluat avata kalenteritiedoston.

Arviointi

Voiko osan arvioinnin tiedoista kirjata kaikille kurssin opiskelijoille ja voinko tehdä arviointia osissa?

Voit syöttää tietoja toteutuksen arviointinäkymässä useammalle opiskelijalla kerrallaan tai yksitellen. Arviointia voi tehdä myös osissa, eli vahvistaa ensin osalle arvosanat ja palata loppuihin myöhemmin.

Miten hyväksytty-hylätty merkitään?

Sisussa toteutuksen arviointinäkymässä näkyy toteutukselle (esim. luentokurssi) opetusohjelmassa määritelty arviointiasteikko, josta voit valita annettavan arvosanan. Jos opintojakson arviointiasteikoksi on määritelty hyväksytty-hylätty, arviointinäkymässä on siis nämä vaihtoehdot valittavissa arvostelulle.

Saako opettaja vahvistuksen opintosuorituksen arvioinnista Sisuun?

Sisu ei lähetä erillistä ilmoitusta ulkoiseen järjestelmään (esim. sähköpostiin) arvostelun arvioinnin kirjaamisesta. Opettajan syöttämät ja vahvistamat arvosanat jäävät näkyviin toteutuksen arviointinäkymään.

Milloin opiskelija saa tiedon vahvistetusta arvioinnista? Kuinka pitkä viive Sisussa arvioinnin ja opiskelijan näkemän tiedon välillä on ja onko välissä joku henkilö tarkistamassa?

Pääsääntöisesti opintosuoritus tulee näkyviin opiskelijan suoritustietoihin seuraavana päivänä arvioinnin vahvistuksesta. Opiskelija näkee myös kurssin arvosanajakauman ja tiedot välittyvät myös kurssisivuille. Arviointitieto kulkee Sisussa automaattisesti ja väliin tarvitaan henkilöä vain siinä tapauksessa, että opintojakson suoritus koostuu osista, joiden suoritukset hallintohenkilö käy erikseen manuaalisesti Sisussa koostamassa.

Huom! Suoritus ei välttämättä ilmesty opiskelijalle heti seuraavana päivänä arvioinnin syöttämisestä, jos opiskelija ei ole lisännyt opintojaksoa suunnitelmaansa, toteutukselta puuttuu Opinnot-tiedoista vastuuopettaja, tai suoritustavassa on epäselvyyksiä. Tällöin suoritus näkyy Sisussa vain osasuorituksena (opiskelijan näkymässä Omat tiedot -> Suoritukset -> Osasuoritukset). Tällöin voit ohjeistaa opiskelijaa olemaan yhteydessä opiskelijapalveluihin, jossa tämä osasuoritus voidaan muokata oikeaksi opintojakson suoritukseksi.

Tarvitseeko opettajan kuitata jotain opiskelijalle?

Ei tarvitse. Vihreä seppele Sisun arviointinäkymän listassa tarkoittaa, että suoritus on lähtenyt opiskelijan suoritustietoihin. Seppele ei kuitenkaan ilmesty hylättyihin suorituksiin, vaan niihin jää punainen ruksi, mutta merkintä kirjautuu Sisuun.

Voinko jotenkin tarkistaa, että arvosanat ovat tallentuneet varmasti oikein?

Arvosanan kirjauksen ja sen tiedot näet Sisussa toteutuksen arviointinäkymässä. Kun arvostelu on vahvistettu, lähetetyt tiedot jäävät lukittuina näkyviin arviointinäkymään ja voit myöhemmin palata tarkastelemaan niitä Opetukseni-sivun kautta. 

Voinko lähettää suorituksia edelleen opintohallinnon kirjattavaksi?

Sisussa opettajat tallentavat suoritukset itse. Erillisistä tuloslistoista on luovuttu ja register-osoitteet ovat poistuneet käytöstä. Tähän on poikkeuksena erilliskirjaukset, joihin ei ole vaadittu ilmoittautumista sekä korjattavat, virheelliset arvosanat ja suoritukset, joita opettaja ei muusta teknisesti pysyvästä esteestä johtuen voi itse tallentaa suoraan Sisuun. Erilliskirjaukset voi lähettää osoitteeseen arviointi@helsinki.fi.

Voiko opettaja halutessaan tehdä arvioinnit myös opintojaksoille, joille opiskelija ei ilmoittaudu?

Opintojaksoilla, joille ei luoda Sisuun toteutuksia ja avata opiskelijoille ilmoittautumista, käytetään Sisun erilliskirjausta. Erilliskirjaukset tehdään opintohallinnossa opettajan kirjauspyynnön tietojen perusteella, sillä erilliskirjaus vaatii manuaalisia tarkistuksia, jotta suoritustieto tulee opiskelijalle oikein. Erilliskirjattavia opintojaksoja voivat olla esimerkiksi tutkielmat ja harjoittelut. Erilliskirjaus on Sisussa eri toiminto kuin toteutuksen arviointinäkymässä tehtävä arviointi. Erilliskirjaukset lähetetään kirjattavaksi osoitteeseen arviointi@helsinki.fi. Erilliskirjauksia varten tarvitaan seuraavat tiedot:

  • opintojakson/muun suorituksen nimi ja koodi
  • suorituksen laajuus
  • opiskelijan nimi ja opiskelijanumero
  • arvosana
  • suorituskieli
  • suorituspäivä (=loppukuulustelun, tentin tai muun viimeisen suorituksen päivämäärä)
  • mahdollinen suorituksen lisätieto (suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi)
  • suorituksen arvioija (opettaja/opettajat)

Lähetin suorituksen erilliskirjattavaksi, mutta se ei näy arviointinäkymässäni. Onko suoritus silti kirjattu?

Erilliskirjatut suoritukset eivät näy opettajan arviointinäkymässä, vaikka opiskelija olisi ilmoittautunut toteutukselle, sillä erilliskirjaukset tapahtuvat teknisesti eri kautta. Arvioinnin tukipalvelut lähettävät opettajalle viestin, kun tämän lähettämä suoritus on erilliskirjattu.

Miten pääsen korjaamaan vahvistettua arvosanaa?

Jos huomaat virheen jo vahvistetussa arvostelussa, lähetä virheestä korjauspyyntö arvioinnin tukipalveluun arviointi@helsinki.fi.

Miten toimin, jos opiskelija haluaa korottaa jo vahvistettua arvosanaa?

Aiemmin kirjatun hylätyn arvosanan voit korvata arviointinäkymässä hyväksytyllä suorituksella, mutta numeraalisen arvioinnin korotus kirjataan aina erillisen toteutuksen kautta. Tällöin opiskelija ilmoittautuu Sisussa erikseen esimerkiksi yleiseen kuulustelutilaisuuteen, jonka toteutuksen ja arviointinäkymän löydät Sisussa Opetukseni-sivulta. Mikäli korotukselle ei ole tehty omaa toteutusta, otathan yhteyttä koulutussuunnittelijaan

Miten Sisussa merkitään tenttiin ei-saapuneet opiskelijat?

Sisuun ei merkitä ei-saapuneita opiskelijoita.

Jos arviointi Sisussa jotenkin epäonnistuu ja tulee virheitä, kenen vastuulla se on?

Opintojakson toteutuksen arvioiva opettaja on vastuussa arvioinnista samalla tavalla kuin aiemminkin, Sisu ja uusi toimintatapa eivät tuo tähän muutosta. Mikäli arvosanan kirjaamisessa tapahtuu näppäilyvirhe, opettajan tulee korjata virheellinen tieto ilmoittamalla tästä arvioinnin tukipalveluun (arviointi@helsinki.fi), jossa virhe voidaan korjata.

Voiko vahingossa hyväksytyn opintosuorituksen tietoihinsa saanut opiskelija vedota, että suoritus oli jo virallinen?

Ei voi. Arvioinnista päättää arvioinnin tekevä opettaja.

Onko jatkossa jokin opintosuoritusotteen kaltainen dokumentti, josta näkee kaikki opiskelijan rekisterissä olevat suoritukset?

Opiskelija näkee Sisussa opintosuunnitelmansa lisäksi oman opintosuoritusrekisterinsä ja voi tulostaa siitä opintosuoritusotteen. Ohjaava opettaja näkee ohjausryhmäänsä kuuluvien opiskelijoiden suoritustiedot.

Mikäli ilmoittautuneista opiskelijoista tarvitsee nähdä laajempia tietoja, esimerkiksi edeltävistä suoritetuista opinnoista, joita vaaditaan kurssille osallistumiseksi, voit vaihtaa käyttäjärooliksesi oikean yläkulman pudotusvalikosta hallinto-käyttäjän, ja sen jälkeen Opiskelijat-haulla hakea opetukseesi ilmoittautuneen opiskelijan tiedot.

Jatkuuko opinnäytetöiden arviointi E-thesiksessä?

Niissä tiedekunnissa tai koulutusohjelmissa, jossa E-thesistä käytetään opinnäytteiden arvioinnissa, järjestelmän käyttö jatkuu ennallaan. Sisu ei tuo tähän muutosta. 

Hakemukset ja ilmoitukset

SaanSisussa ilmoituksia opiskelijan tekemistä hakemuksista. Täytyykö minun käsitellä niitä Sisussa?

Ei täydy. Hallintohenkilö käsittelee teknisesti mm. hyväksilukuhakemukset ja poikkeavan sisällön hakemukset, mutta pyytää tarvittaessa päätöksen vastuuopettajalta. Opettaja käsittelee suoraan Sisussa vain ohjattaviensa viestejä ja kommentteja.

Miten hyväksyn jatkossa korvaavuushakemuksia?

Aiemmin hankitun osaamisen (AHOT) hakemukset tehdään Sisussa, jossa opiskelija jättää korvaavuus- ja sisällytyshakemukset liitteineen. Alkuvaiheessa et vielä pääse arvioimaan hakemuksia suoraan Sisussa, vaan korvaavuushakemukset välitetään Opiskelijapalveluista sähköpostitse sinulle arvioitavaksi. Mikäli koulutusohjelmassasi myös sisällytyshakemukset käyvät opettajalla arvioitavana, nämäkin välitetään sähköpostitse arvioitavaksi. Sisun kehittyessä opettajat pääsevät tarkastelemaan ja arvioimaan hakemuksia suoraan Sisussa.

Miten opintokokonaisuuksien koostaminen tapahtuu Sisussa?

Opiskelijan ei tarvitse hakea Sisussa enää opintokokonaisuuden rekisteröintiä erikseen, ellei hän jostain syystä halua kokonaisuusmerkintää ennen tutkintonsa valmistumista. Muutoin opintokokonaisuuden koostaminen hoidetaan opiskelijapalveluissa valmistumisen yhteydessä.

Opintokokonaisuuden sisältöön tarvitaan kokonaisuuden vastuuopettajan arvio vain siinä tapauksessa, että opiskelija haluaa poiketa koulutusohjelman opetussuunnitelmassa määritellystä rakenteesta. Opiskelija hakee hyväksyntää poikkeukselle Sisussa opintosuunnitelman kautta, jonka jälkeen hallintohenkilö pyytää opettajan arviota sähköpostitse. Opettajan ei siis tarvitse käsitellä kokonaisuushakemuksia Sisussa.

WebOodi

Poistuuko WebOodi käytöstä kokonaan vai pääseekö sinne vielä tarkastelemaan tietoja?

WebOodiin ei pääse enää kirjautumaan ja tarkastelemaan tietoja. Tietoja Oodista voi pyytää lähettämällä viestin osoitteeseen opiskelijarekisteri@helsinki.fi

Katso myös opiskelijan ohjeet

Aiheeseen liittyvät opiskelijoille suunnatut ohjeet löydät Opiskelu-palvelusta.