Yksilölliset järjestelyt tenttitilaisuuksissa

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt.

Tältä sivulta saat tietoa yksilöllisistä järjestelyistä erilaisissa tenteissä sekä niiden järjestämisestä. Tentistä riippuen vastuutahona on joko opettaja tai tenttipalvelut. Järjestelyille on oltava riittävät ja todennetut perusteet ja todellinen tarve.

Pääset takaisin muihin opetuksen yksilöllisiin järjestelyihin tämän linkin kautta.

Mitä tenttien yksilölliset järjestelyt voivat olla?

Asiantuntijalausunnon ja todetun tarpeen perusteella myönnettävät tenttien yksilölliset järjestelyt voivat olla esimerkiksi:

  • Lisäaika tentissä
    • Yksilöllisten järjestelyiden asiantuntijaryhmä suosittelee alle 3 tunnin tentteihin 30 minuutin lisäaikaa ja vähintään 3 tunnin pituisiin tentteihin 1 tunnin lisäaikaa. Suosituksesta voidaan poiketa perustellusta syystä. 
    • Lyhyissä, alle puoli tuntia kestävissä tenteissä, vaihtoehtoinen suoritustapa, kuten essee, voi olla toimivampi yksilöllinen järjestely kuin lyhyt lisäaika tenttiin.
    • Kuulustelutilaisuuden järjestäjä päättää, ajoitetaanko lisäaika yleisen kuulustelutilaisuuden jälkeen vai sitä ennen. 
    • Lukivaikeuden perusteella lisäaikaa myönnetään vain lukemista ja kirjoittamista vaativiin tentteihin, ei suullisiin tentteihin.
  • Tietokoneen tai muun apuvälineen käyttö tentissä  
  • Pienempi tai erillinen tenttitila
  • Vaihtoehtoiset suoritustavat 

Monet yksilöllisistä järjestelyistä on mahdollista toteuttaa yleisissä tenttisaleissa, kuten lisäaika tai esteetön tenttipaikka. Yleisessä tenttisalissa saa myös käyttää omia korvatulppia tai kuulosuojaimia.

Helsingin yliopistossa on yksilöllisten järjestelyiden tenttitiloja, jotka on tarkoitettu mm. erillistä tenttitilaa tarvitseville opiskelijoille ja opiskelijoille, jotka tarvitsevat muita yksilöllisiä järjestelyitä, joita ei voida toteuttaa tenttisalissa. Tiloissa voi tehdä monenlaisia tenttejä. Opiskelijan ottaa vastaan joko tenttipalveluiden henkilökunta tai tentinvalvoja. Tiloissa on tallentava kameravalvonta sekä kutsunapit, jolla opiskelija saa yhteyden valvojaan. Keskustakampuksen yksilöllisten järjestelyjen tenttitilat sijaitsevat Kaisa-talon 4. kerroksessa. Vastaavia tiloja on myös muilla kampuksilla. Tiloissa on keskustakampuksella ja Viikissä myös Examinarium-tenttikoneita. Tarpeita tilojen käyttöön Examinarium-tentissä ovat esimerkiksi lääkkeiden, eväiden tms. käyttö, tarve päästä WC:hen, oman tenttitilan tarve tai apuvälineiden käyttö vastaamisen apuna.

Yksilöllisten järjestelyiden järjestäminen tentteihin

Kurssisivulle tai opintojakson Moodle-alueelle kannattaa kirjoittaa opiskelijoille ohjeet yksilöllisten järjestelyiden pyytämistä varten, kuten keneltä ja mihin mennessä yksilöllisiä järjestelyitä tulee pyytää. Tarkemmat ohjeet sekä tiedon yksilöllisten järjestelyiden vastuutahosta tenttityypin mukaan näet tämän sivun alaotsikoiden alta. 

Opiskelijalla ei ole oikeutta yksilöllisiin järjestelyihin tenteissä, ennen kuin hän on todentanut tarpeensa yksilöllisiin järjestelyihin. Opettajana voit pyytää opiskelijalta nähtäväksi selvitystä yksilöllisten järjestelyjen tarpeesta. Selvityksen tulee olla terveydenhuollon ammattilaisen, kuten lääkärin, psykologin tai puhe- tai fysioterapeutin (lukivaikeudessa riittää erityisopettajan) lausunto tai Helsingin yliopiston suositus, joita voivat antaa lähipalvelupisteiden esteettömyysyhdyshenkilöt, opintopsykologit tai yliopiston yksilöllisten järjestelyjen asiantuntijaryhmä. Myös ylioppilastutkintolautakunnan vastaava päätös riittää selvitykseksi. Opiskelijan näyttämästä selvityksestä tai suosituksesta ei saa ottaa kopiota. Älä säilytä myöskään opiskelijan sähköisesti toimittamia selvityksiä. Asioidessasi opiskelijan kanssa, käytä suojattua sähköpostia, jos viesteissä on yksilöityä terveyteen liittyvää tietoa.

Opiskelijapalveluissa on nimetyt esteettömyysyhdyshenkilöt, jotka ylläpitävät tietoja niistä opiskelijoista, joille on myönnetty yksilöllisiä järjestelyitä sekä säilyttävät kopioita toimitetuista todistuksista ja lausunnoista. Tiedot ovat salassa pidettäviä, mutta voit tarvittaessa saada tenttipalveluiden tai lähipalveluiden esteettömyysyhdyshenkilöltä tiedon mitä yksilöllisiä järjestelyjä opiskelijalle on suositeltu, mikäli opiskelija ei halua lähettää selvitystä suoraan sinulle. Esteettömyysyhdyshenkilöt tavoitat osoitteesta specialneeds@helsinki.fi. Opiskelija voi myös itse pyytää tenttipalveluiden esteettömyysyhdyshenkilöä välittämään sinulle tiedon hänelle suositelluista yksilöllisistä järjestelyistä. Diagnooseihin liittyviä tietoja ei välitetä opettajille. 

Opiskelijan kanssa kannattaa keskustella mitkä yksilölliset järjestelyt olisivat hänelle hyödyllisiä ja olla tarvittaessa yhteydessä esteettömyysyhdyshenkilöön osoitteessa specialneeds@helsinki.fi.

Yleisen kuulustelun yksilölliset järjestelyt (tiedekuntatentti)

Tenttipalveluiden esteettömyysyhdyshenkilö vastaa kaikkien yksilöllisten järjestelyiden toteuttamisesta tenttipalveluiden järjestämissä yleisissä kuulusteluissa. Opiskelijan tulee pyytää yksilöllisiä järjestelyitä hyvissä ajoin, mutta viimeistään 10 päivää ennen yleistä kuulustelua palveluosoitteesta specialneeds@helsinki.fi

Jos opiskelijalle suositellaan vaihtoehtoisia tapoja tenttien suorittamiselle, vastuu suoritustavoista ja niiden toteuttamisesta kuuluvat sinulle ja koulutusohjelmalle.

Kurssitenttien yksilölliset järjestelyt (opetuksen yhteydessä järjestettävät lähitentit)

Opetuksen yhteydessä järjestettävän kurssitentin yksilölliset järjestelyt kuuluvat opettajan ja koulutusohjelman järjestettäväksi, paitsi jos opiskelijalla on oikeus erilliseen tenttitilaan, jolloin tenttipalvelut erillisestä pyynnöstä järjestää ko. opiskelijalle oman tilan tenttiin. Tenttipalvelut ei välitä tentinvalvojia kurssitentteihin.

Opiskelijat saavat käyttää tenttitilaisuuksissa omia korvatulppia tai kuulosuojaimia, jotka opiskelijan tulee kuitenkin pyydettäessä näyttää valvojalle.

Lisäaika

Lisäaika voidaan järjestää joko jatkamalla tenttisalin tilavarausta ja valvontaa tenttitilaisuuden lopusta, tai koulutusohjelma voi varata lisäaikaan oikeutetuille opiskelijoille oman pienemmän tilan pidennetyllä tenttiajalla. Pelkkä lisäaika ei ole kuitenkaan peruste omalle tai pienemmälle tenttitilalle.

Esteetön paikka tenttisalista

Tiedot esteettömistä rakennuksista ja tenttisaleista löydät tilavarauksen sivuilta. Opiskelijalle voi varata tenttisalista esteettömän ja/tai rauhallisen tenttipaikan. 

Apuvälineet ja tarvikkeet

Opiskelijalla saa olla tenttisalissa mukana terveydellisistä syistä tarvitsemansa lääkkeet ja apuvälineet, jos ne eivät häiritse muiden opiskelijoiden tenttirauhaa. Jos kyseessä on paperitentti ja opiskelijalla on oikeus käyttää vastaamiseen tietokonetta, opiskelija tai sinä voitte olla yhteydessä tenttipalveluiden esteettömyysyhdyshenkilöön kirjoituskoneen lainaamiseksi palveluosoitteessa specialneeds@helsinki.fi viimeistään 10 päivää ennen tenttiä.

Erillinen tenttitila

Jos opiskelijalla on oikeus erilliseen tenttitilaan, tulee hänen tai sinun olla yhteydessä tenttipalveluiden esteettömyysyhdyshenkilöön palveluosoitteessa specialneeds@helsinki.fi hyvissä ajoin, mutta viimeistään 10 päivää ennen tenttiä. Voit myös keskustella ja sopia opiskelijan kanssa vaihtoehtoisista suoritustavoista osaamistavoitteet huomioiden.

Etätenttien yksilölliset järjestelyt (esim. Moodle tai MOOC)

Vastuu lisäajan merkitsemisestä etätenttiin kuuluu sinulle ja koulutusohjelmalle, kun opiskelijan oikeus lisäaikaan on todennettu. Opiskelija vastaa itse etätenteissä tarvittavista teknisistä välineistä, riittävästä verkkoyhteydestä sekä etätentin suorituspaikasta.

Lisäaika merkitään Moodle-tenttiin tekemällä lisäaikaan oikeutetulle opiskelijalle poikkeuspääsy tenttiin pidennetyllä tenttiajalla: avaa opintojakson tenttialue ja valitse otsikon alta yläpalkista vaihtoehto Lisää ja sen alta vaihtoehto Poikkeukset. Klikkaa sinistä painiketta Lisää osallistujille poikkeuspääsy tenttiin/tehtävään. Valitse lisäaikaan oikeutettu opiskelija alasvetovalikosta ja pidennä tentin kestoa tenttiajan lopusta. Jos tentissä on käytössä ajastuksen lisäksi suoritusaika, muista pidentää myös sitä. Tallenna lopuksi poikkeuspääsy. Lisäaika kannattaa merkitä samalla kurssin kaikkiin tentteihin. Lisäajan voi merkitä näin sekä Tentti- että Tehtävä-aktiviteetteihin. 

Examinarium-tenttien yksilölliset järjestelyt

Lisäaika ja lisäajan merkitseminen Examinarium-tenttiin

Vastuu lisäajan merkitsemisestä Examinarium-tenttiin kuuluu sinulle ja koulutusohjelmalle, kun opiskelijan oikeus lisäaikaan on todennettu. Examinariumissa opiskelija saa lisäajan käyttöönsä henkilökohtaisen tentin kautta. Opiskelijalle ei voi määritellä Examinariumissa pidennettyä tenttiaikaa yleiseen tenttiin, toisin kuin Moodlessa.

Kuulustelijan tai koulutusohjelman tulee tehdä Examinariumissa lisäaikaan oikeutetuille opiskelijoille oma henkilökohtainen tentti. Jos tentin kesto on 30-145 minuuttia, opiskelijoille tehdään yksi henkilökohtainen tentti lisäajalla. Jos tentin kesto on pisin mahdollinen eli 175 minuuttia, opiskelijoille tehdään kaksi erillistä henkilökohtaista tenttiä, joissa lisäaika on huomioitu. Henkilökohtainen tentti tehdään kopioimalla työpöydältä yleinen tentti ja tallentamalla se yhtenä tai kahtena uutena henkilökohtaisena tenttinä. Tämän jälkeen tentin/tenttien kestoa pidennetään niin, että uusi tenttiaika sisältää myös lisäajan. Jos tenttitapahtumia on kaksi, välissä tulee olemaan vähintään 5 min tauko. Lisää lopuksi lisäaikaan oikeutetut opiskelijat henkilökohtaisen tentin osallistujiksi Julkaisuasetukset-välilehdellä kohdassa Lisää osallistujia. Tentti ei näy muille opiskelijoille. Henkilökohtaiseen tenttiin lisättyjen opiskelijoiden ei tarvitse ilmoittautua tenttiin Sisussa ennen Examinarium-ilmoittautumista. Henkilökohtainen tentti kannattaa kuitenkin liittää opintojakson Sisu-toteutukseen, jotta arvosanat siirtyvät automaattisesti Examinariumista Sisuun (katso lisää Examinarium-käyttöohjeesta).

Lisäaika on mahdollista toteuttaa yleisissä Examinarium-tiloissa; yksilöllisten järjestelyiden Examinarium-tilat eivät ole tarkoitettu pelkkää lisäaikaa tarvitseville opiskelijoille.

Esteetön tenttitila

Opiskelija löytää tiedot esteettömistä tenttipaikoista valitsemalla tenttiaikaa varatessa "Esteettömyysvaatimukset" ja "Pääsy pyörätuolilla".

Oma tila, eväiden tai lääkkeiden tms. käyttö, WC:ssä käynti: yksilöllisten järjestelyiden Examinarium-tenttitilat

Jos opiskelija tarvitsee Examinarium-tentissä muita yksilöllisiä järjestelyitä kuin lisäajan tai esteettömän tenttipaikan, opiskelijan tulee olla yhteydessä tenttipalveluiden esteettömyysyhdyshenkilöön osoitteessa specialneeds@helsinki.fi ennen varauksen tekemistä ja viimeistään 10 päivää ennen tenttiä varatakseen ajan yksilöllisten järjestelyiden tenttitiloihin. Ajanvaraus tapahtuu normaalisti Examinarium-järjestelmässä, mutta ajan varaamisesta tulee sopia tenttipalveluiden kanssa etukäteen, sillä tiloja käytetään muihinkin tentteihin.

Yksilöllisten järjestelyiden palveluosoite

Tenttipalveluiden ja opiskelijapalveluiden esteettömyysyhdyshenkilöt tavoitat palveluosoitteesta specialneeds@helsinki.fi.

Jos viestisi sisältää arkaluontoisia tietoja, suosittelemme käyttämään suojattua sähköpostiyhteyttä. Tarkemmat ohjeet sähköpostin salaamiseen löydät Helsingin yliopiston Helpdeskin internet-sivuilta.