Tästä löydät ohjeistuksen tentin laatimiseen Examinariumissa ja Moodlessa tentittäviin sali- ja etätentteihin. Katso myös tiedot koulutuksista kohdasta Yhteystiedot ja tuki.
Examinarium
Examinarium on sähköinen tenttijärjestelmä, jossa opiskelija voi tenttiä opettajan etukäteen tekemän tentin joustavana ajankohtana. Tenttiminen tapahtuu erillisissä tenttitiloissa, joissa on tietokone ja tallentava tenttivalvonta. Lisäksi tiloissa tehdään pistotarkastuksia. Examinarium-tentti sopii etenkin kirjallisuuskuulusteluihin, kypsyysnäytteisiin, henkilökohtaisiin tentteihin, mutta myös perinteisen salitentin korvaamiseen. Examinarium lisää opiskelun joustavuutta, ja vapauttaa opettajan erillisten kuulustelutilaisuuksien järjestämisestä pitkin lukuvuotta.
Helsingin yliopiston Examinarium-tenttitilat:
Keskustassa
Aleksandria 4. kerros, 16 paikkaa
Aleksandria kellarikerros K133, 16 paikkaa
kaikkien tiedekuntien käytössä: Porthanian esteetön tenttitila (1 paikka), käytössä yksilöllisiä järjestelyitä saaville opiskelijoille
Viikissä
Biokeskus 1, 4. kerros, 8 paikkaa
Infokeskus Korona, K1-kerros, 6 paikkaa
Kumpulassa
Chemicum 1. kerros A122, 12 paikkaa
Meilahdessa
Biomedicum 2B sh15, 16 paikkaa
Mikkeli
Yliopistokeskus, 1 paikka
Lahti
Niemen kampus, 1 paikka
Tenttitilojen kapasiteetti käyttöön nähden on hyvä. Parhaimmillaan tavallisena arkipäivänä tenttitiloissa pystyisi tenttimään noin 220 kolmen tunnin tenttiä ja lyhyempiä tenttejä paljon enemmän. Tenttitilat ovat auki korkeintaan kiinteistöjen aukioloaikojen mukaan (osa myös iltaisin ja lauantaisin).
Tenttiprosessi Examinariumissa
- Opettaja luo tentin järjestelmään ja julkaisee sen (huomioithan että toteutus tulee olla ensin luotuna Sisussa).
- Opiskelija ilmoittautuu tenttiin tai kurssiin Sisussa tiedekunnan normaalin käytännön mukaan ja varaa sen jälkeen paikan tenttijärjestelmästä. Onnistuneesta paikan varauksesta tulee sähköpostikuittaus opiskelijalle.
- Opiskelija käy tenttimässä tentin tenttitilassa.
- Opettaja arvioi tentin tenttijärjestelmässä (järjestelmä lähettää viikottain viestin tenttiin ilmoittautuneista opiskelijoista ja arvioimattomista tenteistä).
- Palaute ja arvosana tulevat sähköpostitse opiskelijalle.
Lisätiedot ja tukea Exam-tenttien järjestämiseen:
Examinariumin käyttöohjeet
Tenttipalvelut:
Tentit Moodle-oppimisympäristössä
Moodle sähköisessä salitentissä
Tenttiminen tapahtuu Moodle-oppimisympäristössä kahdella tavalla. Opiskelijan pääsyä muille verkkosivuille tai laitteeseen tallennetuille dokumenteille voidaan joko rajoittaa tai olla rajoittamatta. Jos pääsy rajoitetaan, opiskelija pääsee vain Moodle-alueen tentti-aktiviteettiin ja sinne mahdollisesti linkitetyille verkkosivuille (esim. sanakirja). Tämä tapahtuu niin, että Moodlen tentti-aktiviteettiin lisätään Safe Exam Browser (SEB) -ohjelman vaatimat asetukset ja opiskelijat lataavat laitteelleen ennen tenttiä Safe Exam Browser (SEB) -ohjelman. Tentin alussa opiskelija käynnistää SEB-ohjelman Moodlen tenttialueelta, jolloin hänen laitteensa (kannettava tietokone tai tabletti) siirtyy käyttämään SEB-ohjelman selainta. SEB-ohjelma rajoittaa laitteen vain Moodlen tentti-aktiviteettiin ja sinne mahdollisesti lisättyihin verkko-osoitteisiin ja näistä tenteistä puhutaan SEB-tentteinä. Jos opiskelijan pääsyä muille verkkosivuille ja laitteeseen tallennetuille dokumenteille ei rajoiteta, opiskelija tekee tentin normaalisti Moodlessa.
Yleisissä kuulustelutilaisuuksissa olevissa SEB-tenteissä tenttipalvelut ohjeistavat opiskelijoita ennen sähköisiä salitenttejä SEB-ohjelman lataamisesta sekä sen toimivuuden testaamisesta. Ohjeet SEB:in lataamiseen löytyvät Opiskelijan ohjeista. Tenttipalvelut myös vastaavat SEB-ohjelman asetustietojen lisäämisestä tentti-aktiviteettiin.
Opiskelijalla tulee olla käytössään laite, jolla kuulustelu on mahdollista suorittaa. Opiskelijan vastuulla on ladata laitteelleen hyvissä ajoin ennen kuulustelutilaisuutta mahdolliset ohjelmistot, joita tarvitaan kuulustelun suorittamiseen. Opiskelijan tulee lisäksi testata ohjelmistojen toiminta ennen kuulustelun alkamista.
Kuulustelutilaisuuteen tulee varata tarvittava määrä varalaitteita. Mikäli opiskelijan oma laite ei toimi, hänelle tulee antaa varalaite.
Opettajana luot tentin Moodleen tentti-aktiviteetilla tai tehtävä-aktiviteetilla
Jos kyseessä on itsesi järjestämä sähköinen salitentti, voit valita, teetkö tentin tehtävä-aktiviteetilla tai tentti-aktiviteetillä. Jos haluat käyttää tentissä SEB-ohjelmaa, tentti tulee tehdä tentti-aktiviteetilla. Saat apua Moodle-tiimistä tai kampuksesi tenttipalveluista Safe Exam Browserin (SEB) -ohjelman käytöstä.
Tentti-aktiviteetissa sinulla on käytettävissäsi valikoima erilaisia kysymystyyppejä, joista suurin osa on automaattisesti arvioitavia kysymyksiä. Lisäksi tentti-aktiviteetilla voi luoda esseetehtäviä, jotka arvioit itse. Jos tentti sisältää ainoastaan esseekysymyksiä eikä siinä käytetä SEB-ohjelmaa, voi tentti-aktiviteetin sijasta käyttää myös tehtävä-aktiviteettia.
Yleisissä kuulustelutilaisuuksissa tentti-aktiviteetti on suositeltava ja se on ehdoton, jos tentissä käytetään SEB-ohjelmaa. Yleisissä kuulustelutilaisuuksissa tenttipalvelut huolehtivat tentin Moodle-alueen aika-asetuksista, lisäävät salasanan sekä SEB-lataustiedoston, jos kyseessä on SEB-tentti. Tenttipalvelut huolehtivat, että tenttitilaisuudessa on tarvittava määrä varalaitteita. Tenttipalvelut vastaavat myös yksilöllisistä järjestelyistä.
Moodle etätentissä
Moodlessa pidettävä etätentti on tyypillisesti niin sanottu koti-/aineistotentti, jossa opiskelija tekee tentin vapaasti valitsemassaan paikassa oman laitteen ja verkkoyhteyden avulla.
Voit valita, teetkö tentin tehtävä-aktiviteetilla tai tentti-aktiviteetilla.
Tentti voi olla muun muassa:
- esseetentti/kirjoitelma
- automaattisesti tarkistettavat tehtävät, kuten monivalinnat
- erilaisia kysymystyyppejä sisältävä tentti
Moodle mahdollistaa erilaisten tiedostojen palauttamisen, joten opiskelijan tehtävänä voi myös olla vaikkapa tallentaa lyhyt itse tehty video.