Uuden opettajan muistilista

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt.

Tervetuloa opettamaan Helsingin yliopistoon!

Täältä löydät tietoa uuden opettajan tai esimerkiksi vierailevan luennoitsijan perehdytyksestä. Lisäksi ohjeeseen on koottu linkkejä omatoimisen perehtymisen tueksi ja opetustyön aloittamisessa tarvittavan neuvonnan saamiseksi. 

Mistä saat perehdytystä opetustyöhön?

Uuden työntekijän perehdytysvastuu kuuluu lähimmälle esihenkilölle. Esihenkilösi voi kuitenkin jakaa käytännön perehdytystöitä useammalle henkilölle, ja eri yliopiston yksiköissä on erilaisia käytäntöjä perehdyttämisen hoitamiseksi. Jos sinulla on perehdyttämiseen liittyviä kysymyksiä, voit kuitenkin aina esittää niitä esihenkilöllesi. Perehdyttäminen on yhteistyötä, jossa merkityksensä on myös itsenäisellä tutustumisella ohjeisiin ja dokumentteihin sekä aktiivisella kysymisellä. Opetustehtäviä hoitaessa voi olla hyödyllistä selvittää, kuka on koulutusohjelman johtaja ja millaisia asioita voidaan käsitellä koulutusohjelman johtoryhmässä - osallistuminen opetuksen suunnitteluun ja kehittämiseen tehdään koulutusohjelmien johdolla. Lisätietoa perehdytyksestä yliopistolla löydät Flammasta. 

Tietoa yliopiston opetustoiminnasta löydät Helsingin yliopiston sivuiltaTietoa opetuksen strategisista tavoitteista löydät puolestaan yliopiston strategiasta. Opetusteknologiapalvelut auttaa verkko-opetukseen liittyvissä kysymyksissä opetusteknologia@helsinki.fi

 

Muistilista uudelle työntekijälle

Lisää tietoa perehdyttämisestä HY:ssä saat Flammasta sekä Suffeli-henkilöstökalenterissa olevasta Yleisestä perehdytysohjelmasta, jonka avulla pääset perehtymään keskeisimpiin henkilöstöasioihin, kuten työsuhdeasioihin, sekä työsuhteen alussa hoidettaviin käytännön asioihin.

Itsenäinen perehtyminen opetusasioihin

Opetustyön ohjeista löydät tarvitsemaasi tietoa opettaessasi Helsingin yliopistolla. Päästäksesi alkuun tutustu itsenäisesti seuraaviin teemoihin ja ohjeisiin:

Kun toteutat kurssia ensimmäistä kertaa, tutustu ainakin seuraaviin teemoihin:

Koulutusohjelman opetussuunnitelmaan perehtyminen ja koulutusohjelman osaamistavoitteisiin tutustuminen ovat tarpeen, jotta voit suunnitella kurssisi toimivaksi osaksi koulutusohjelman kokonaisuutta. Löydät kunkin koulutusohjelman opetussuunnitelmat Opiskelijan ohjeista, kandi- ja maisteriohjelmien osalta sivulta Opetussuunnitelma ja opintojen vastaavuudet ja tohtoriohjelmien osalta sivulta Tohtoritutkinnon laajuus ja rakenne.

Mikäli toimit uudessa tehtävässäsi ohjaavana opettajana (esimerkiksi Hops-ohjaaja / opettajatuutori / oma opettaja), tutustu myös seuraaviin ohjeisiin

Opiskelun ohjaus - teemasta löydät paljon hyvää materiaalia opiskelijoiden ohjaukseen liittyen.

Jos et löydä ohjeista etsimääsi asiaa, Yliopistopalveluiden henkilökunta auttaa sinua mielellään:

Käyttäjätunnuksen hakeminen opetustarkoitukseen

Yliopiston käyttäjätunnusta tarvitaan useimpien opetuksen työvälineiden käyttämiseen. Jos sinulla ei vielä ole käyttäjätunnusta, noudata näitä ohjeita.

Kaikki käyttäjätunnuksen hakijat ilmoittavat hakemuksessa yhteyshenkilön, joka opetusasioissa on esihenkilö tai vastaava. Jos et ole työsuhteessa yliopistoon, hankitaan ilmoittamaltasi yhteyshenkilöltä puolto käyttäjätunnuksen myöntämiseksi. Kurssin vastuuopettaja voi antaa puollon.

Onko kurssillesi tulossa vieraileva luennoitsija?

Kurssin vastuuopettaja yliopistolla vastaa opintojakson opetuksen toteuttamisesta opetussuunnitelman mukaisesti. Varmistathan vastuuopettajana, että vierailevalla opettajalla on riittävät tiedot kurssin opetussuunnitelmasta sekä arviointitavoista ja -kriteereistä sekä yliopiston opetusta koskevista päätöksistä.

Jos vierailevalla opettajalla ei ole yliopiston käyttäjätunnusta, voit hakea hänelle kevyttunnusta, jolla opettaja pääsee käyttämään esimerkiksi Moodlea, Wikiä ja Flammaa. Ohjeet kevyttunnuksen hakemiseen löydät täältä.

Yliopiston ulkopuolisen henkilön antama tuntiopetus

Yliopiston ulkopuolisen henkilön antama opetus korvataan yliopiston tuntiopetuksen palkkioperusteissa määritellyn tuntipalkan ja tuntimäärän mukaisesti. Alla on esitelty palkkioperusteiden pääkohdat. Ks. myös koko ohje FlammastaNämä palkkioperusteet tulevat voimaan syyslukukaudesta 2023 alkaen (1.8.2023 alkaen).

Kokonaiset opintojaksot/kurssit

Tuntiopetukseen käytettävä tuntimäärä muodostuu kolmesta tekijästä: 

  1. Opetustuntien lukumäärä (45 min opetustunti = 1 työtunti) 
  2. Valmisteluun käytettävä aika, joka perustuu kurssin laajuuteen (op) ja siihen onko kyseessä toistuva, uudistettu vai täysin uusi kurssi. Opetusohjelmassa voi olla määritettynä onko kurssi toistuva, uudistettu vai uusi, mutta tarvittaessa koulutusohjelman johtaja tekee tästä päätöksen.
  3. Ohjaukseen ja arviointiin käytettävä aika, joka perustuu opiskelijamäärään 

Tuntipalkka määräytyy opetuksen vaativuuden ja opettajalta vaaditun pätevyyden mukaisesti. 

Taso A. Vaativuustaso 8–11 (esim. professori) 

55 €/h

Taso B. Vaativuustaso 7 (esim. dosentti) 

40 €/h

Taso C. Vaativuustaso 5–6 (esim. tohtori)

30 €/h

Taso D. Vaativuustaso 4 (esim. lisensiaatti tai ylempi korkeakoulututkinto)

24 €/h

Taso E. Alempi korkeakoulututkinto (esim. opetusavustajana toimiva henkilö)

20 €/h

Taso F. Muut

19 €/h

Avustavista tai vähemmän vaativista tehtävistä on mahdollista maksaa alempi palkkio, jonka suuruus on 70 % taulukon mukaisesta palkkiosta. Sovittaessa tuntiopetuksesta on aina todettava, mikäli palkkio maksetaan alemman palkkion mukaisesti.  

Perustellusta syystä tiedekunnan tai yksikön päätöksellä voidaan määrätä toisin edellä mainituista palkkioista. Mahdolliset tiedekuntien omat palkkioperusteet päivitetään tämän sivun lopusta löytyviin yksikkökohtaisiin ohjeisiin. 

Yhdessä valmistellut jaetut kurssit 

Mikäli opetuksen antamiseen osallistuu useampia opettajia (jaetut kurssit), jotka yhdessä valmistelevat opetuskokonaisuutta, opettajien kanssa sovitaan miltä osin kukin osallistuu opetustuntien pitämiseen, opetuksen valmisteluun, ohjaukseen ja arviointiin sekä muihin tarvittaviin tehtäviin. Mikäli opettajien kanssa ei ole sovittu opetukseen liittyvien tehtävien jaosta, katsotaan, että kunkin opettajan opetukseen käyttämä työaika on yhtä suuri, jolloin edellä kuvattujen periaatteiden mukaan määräytyvä työaika jaetaan tasan opettajien kesken. 

Yksittäiset vierailuluennot 

Yksittäisen luennon tai muun opetustapahtuman työajaksi katsotaan opetustunti ja valmistelun ajankäytöksi kaksi tuntia per opetustunti. Esimerkiksi yhden 90 min luennon ajankäytöksi katsotaan yhteensä kuusi tuntia (2 h + 2 * 2 h). 

Useiden opettajien opetuksesta koostuvat kurssit 

Useiden opettajien yksittäisistä opetuskerroista koostuvien kurssien opettajien työaika määritellään kuten yksittäisten luentojen työaika (yllä). 

Opiskelijoiden ohjauksesta ja kurssisuoritusten tarkastamisesta ja arvioinnista vastaavan opettajan ohjaukseen ja kurssisuoritusten tarkastamiseen ja arviointiin käytettävä aika määräytyy suunnitellun opiskelijamäärän mukaisesti aikaisemmin kuvatulla tavalla. 

 

Yliopiston ulkopuoliselle henkilöstölle maksettavat korvaukset tentin laatimisesta, arvioinnista ja tutkielman ohjauksesta

Mikäli yliopiston ulkopuolinen opettaja laatii tai arvioi tentin, joka ei ole osa edellä mainittua tuntiopetusta, tentin laatimisesta ja arvioinnista maksetaan palkkioita seuraavasti: 

  • Tentin laatiminen: 50 euroa
  • Tentin korjaaminen ja arviointi: 50 euroa per alkava 10 opiskelijaa
  • Erillisen esseen tai oppimistehtävän korjaaminen ja arviointi: 10 euroa per opiskelija

Tutkielman ohjauksesta ja tarkistuksesta voidaan maksaa yliopiston ulkopuoliselle opettajalle palkkioita seuraavasti: 

  • Alemman korkeakoulututkielman tarkastus: 50 euroa 
  • Ylemmän korkeakoulututkielman tarkastus: 125 euroa 
  • Lisensiaatintutkielman tarkastus: 150 euroa 
  • Väitöskirjan esitarkastus: 400 euroa 
  • Vastaväittäjän palkkio: 500 euroa 

Syventävien opintojen (maisterin tutkielman) ohjauksesta maksetaan korvauksena 300 euroa, johon sisältyy ohjaustyötä vähintään 10 tuntia.  

Jatko-opintojen ohjauksesta maksetaan korvauksena 500 euroa vuodessa, johon sisältyy ohjaustyötä vähintään 10 tuntia vuodessa. Jatko-opintojen ohjauksesta maksettavaa korvausta maksetaan enimmillään neljän vuoden ajalta. Jatko-opintojen ohjauksesta maksettavan korvauksen määrästä ja ohjaukseen käytettävästä työajasta voidaan poiketa yksikkökohtaisesti. 

Katso myös opiskelijan ohjeet

Aiheeseen liittyvät opiskelijoille suunnatut ohjeet löydät Opiskelu-palvelusta.