Handledningskompassen för lärare

Genom att välja utbildningsprogram ser du förutom de allmänna anvisningarna också utbildningsprogrammets eventuella egna innehåll.

På denna sida har vi samlat tips för handledande lärare om att svara på studerandenas vanligaste frågor och bemöta deras behov som kommer fram vid handledningen. Här hittar du även information om tjänster som du kan hänvisa studeranden vidare till i olika situationer. Alla aktörer inom handledning och rådgivning och deras tjänstebeskrivningar finns i Flamma (kräver inloggning).

 

Välbefinnande och studieförmåga

Som en studerandes närhandledare har du nyckelroll i att stödja studerandens studieförmåga. På sidan Vad är studiehandledning? har information samlats om handledarens olika roller och handledning som stöd för aktörskap och välbefinnande.

Mer information

  • Studiepsykologer erbjuder stöd för studerande till exempel när det gäller ork i studierna, studiefärdigheter och nervositet. Vid behov kan du även konsultera en studiepsykolog om du till exempel är orolig för en studerande eller en utmanande handledningssituation överskrider gränserna för ditt eget arbete.
  • I frågor som berör hälsan kan studenterna ta kontakt med SHVS. Olika sätt att ta kontakt hittas på SHVS webbplats.
  • Studentprästerna erbjuder samtalsstöd i olika livssituationer.
  • Nyyti ry arrangerar många olika slags interaktiva aktiviteter för studenterna för att stödja deras mentala hälsa samt främja balansen i livet och studieförmågan. Du hittar olika sätt att ta kontakt på Nyytis webbplats.​
  • I Handledningshörnan ordnas under hela läsåret välbefinnandeevenemang som studenterna kan delta i med låg tröskel.
  • Mer information om tjänster för studerandes välbefinnande finns i temat Hälsa och välmående på Studietjänsten.
  • På UniSport webbplats (FI, EN) hittar du material för att lägga till rörelse i vardagen och på föreläsningar.

Allmänna studierelaterade frågor

För allmänna frågor om studierna kan du hänvisa studenten till studentinformationen. Studentinformationen hjälper i allmänna studierelaterade ärenden och hänvisar studenten till de rätta tjänsterna. I studentinformationen kan man till exempel göra läsårsanmälan och avhämta läsårsdekalen, studieutdrag och studieintyg.

Mer information

Studieplanering

Studieplanen i Sisu

Varje studerande gör upp en egen studieplan och anmäler sig till undervisning i Sisu. Som handledare kan du se de kommentarer som studerandena i din handledningsgrupp har lämnat på studieplanerna och svara på dem. Du kan även själv kommentera studerandenas studieplaner. Handledare behöver inte godkänna ansökningar i Sisu.

Detaljerade instruktioner för studieplanering hittar du i Instruktioner för studerande. Mer detaljerad information om Sisu som handledningsverktyg hittar du i instruktioner för lärare: ISP-handledning.Du hittar även hjälp för lärare för användningen av Sisu på sidan med vanliga frågor om Sisu.

Mer information

Valfria studier

Studerande hittar information om valfria studier i sin examen och krav gällande dem i sin studieplan i Sisu eller i Instruktioner för studerande på sidan Examensstruktur och examens omfattning.

I Instruktioner för studerande kan man se valfria studiehelheter enligt fakultet. I Studieutbudet kan studerande söka enskilda kursgenomföranden och studieavsnitt.

Tips till situationer där en studerande behöver stöd för att välja valfria studier:

  • Du kan fråga om studerandens intressen och framtidsplaner och diskutera tillsammans vilka kurser eller studiehelheter bäst skulle stödja studerandens önskemål och mål. Kom ihåg att du själv är expert i din egen bransch.
  • Vid behov kan studeranden hänvisas att kontakta studentservicen för de studier som intresserar hen.
  • Vid behov kan du hänvisa studeranden att söka information om valfria studier vid Öppna universitetet och kontakta studierådgivningen vid Öppna universitetet.

Studier i språk och kommunikation vid Språkcentrum

Vid Språkcentrum får studenten rådgivning och handledning i de språk- och kommunikationsstudier som ingår i hens examen, om att studera främmande språk, tillgodoräknande av språk- och kommunikationsstudier samt om att anmäla sig till språkkurser. Om en student oroar sig för sina språkkunskaper eller språkstudier, kan hen hänvisas vidare till en lärartutor vid Språkcentrum. 

Centrala teman som ska beaktas i handledningen gällande språk- och kommunikationsstudier hittar du på sidan Hur beakta Språkcentrums språk- och kommunikationsstudier i handledningen?

Mer information

Kontaktuppgifterna till Språkcentrums studiebyrå, lärare samt lärartutorerna finns på sidan med Språkcentrums kontaktuppgifter.

Studier vid Öppna universitetet

Studier vid Öppna universitetet är studier för alla vid Helsingfors universitets utbildningsprogram. Studier ordnas året runt.   

Bland grundexamensstuderande är sommarstudier vid Öppna universitetet särskilt populära eftersom de (utöver eventuella materialavgifter) är kostnadsfria för närvarande grundexamensstuderande vid Helsingfors universitet. Även bland annat nätstudier vid Öppna universitetet kan ge flexibilitet för grundexamensstuderandes studier under läsåret.

Mer information ​ 

Tillgodoräknande av tidigare studier och kompetens

Det lönar sig att redan i början av studierna diskutera studerandes eventuella tidigare studier eller annan kompetens som skulle kunna tillgodoräknas som en del av examen på handledningsmöten. Hänvisa studeranden att bekanta sig noga med principerna för och anvisningarna om tillgodoräknande.

Det är bra att reda ut med studeranden om hen ska göra en ansökan om ersättande eller inkluderande. Ersättande innebär att studeranden ersätter ett visst studieavsnitt i utbildningsprogrammets studieplan, och inkludering innebär att studeranden inkluderar andra lämpliga studier som sådana i sin examen. Vanligtvis placeras studier som inkluderas i valfria studier.

Mer information

Enheten för internationellt samarbete hjälper vid behov i frågor som rör internationellt studentutbyte och praktik samt flexibel studierätt. ​

Utbytesstudier och flexibel studierätt (JOO)

Diskutera redan med förstaårsstudenterna möjligheterna att bygga en mångsidig examen genom att studera vid någon annan inhemsk eller en utländsk högskola. Det är bra att planera utbytesstudier eller studier med flexibel studierätt i god tid, eftersom JOO-studierna måste rymmas in i examens målomfattning (180 sp för kandidater och 120 sp för magistrar) och utbytesstudier in i examens  maximala omfattning (200 sp för kandidater och 135 sp för magistrar).

Berätta om dina erfarenheter av bra universitet för utbytesstudier. Uppmuntra till att studera eller praktisera utomlands. I mån av möjlighet kan du också berätta om i vilket skede av studierna som det är bäst att åka på utbytesstudier.

Mer information i Instruktioner för studerande

Att fortsätta till ett magisterprogram och magisteroptioner

Efter att studeranden utexaminerats från ett kandidatprogram kan hen fortsätta till ett sådant magisterprogram som hen har en option till. Vissa magisterprogram har ett separat anmälningsförfarande. Man kan anmäla sig till dessa magisterprogram medan man studerar till kandidat, vanligtvis i slutet av kandidatstudierna. Dessutom kan studeranden söka till internationella magisterprogram genom studentantagning.

I allmänhet hittar studeranden sitt kandidatprograms magisteroptioner i Sisu. Man kan skapa en studieplan för olika optioner för att se magisterexamens struktur. Magisteroptionerna och deras eventuella kriterier hittar man dessutom i Instruktioner för studerande via länken nedan.

Hänvisa studeranden att bekanta sig med sina magisteroptioner, deras eventuella kriterier och anmälningstider i god tid.

Mer information

Avhandlingar, informationssökning och vetenskapligt skrivande

Allmänna instruktioner för att skriva en avhandling samt stöd för vetenskapligt skrivande finns i Instruktioner för studerande under temat Avhandlingar.

Om en studerande har svårigheter med att skriva en avhandling kan hen hänvisas att boka en tid hos en studiepsykolog. Studiepsykologer erbjuder 30 minuters distanstider för studerande som skriver avhandlingar.

Handledningshörnan ordnar evenemang och smågrupper som rör informationssökning och skrivande av avhandlingar. Läs mer på Handledningshörnans webbplats.

Du kan även uppmana studeranden att delta i bibliotekets webbkurser eller distanshandledning gällande informationssökning för avhandlingar. Dessutom har biblioteket samlat tips för informationssökning och -hantering i Instruktioner för studerande. Man kan bekanta sig med alla tjänster och användningsmöjligheter som Helsingfors universitets bibliotek erbjuder på bibliotekets webbplats.

Praktik

I alla lägre högskoleexamina vid Helsingfors universitet ingår en arbetslivsperiod som omfattar minst fem studiepoäng, vilket innebär en praktik eller ett arbetslivsprojekt. Alla högre högskoleexamina inkluderar arbetslivsorientering och karriärplanering.

Karriärservicen erbjuder praktikrådgivning särskilt gällande praktikavtal och finansiering av praktik. Utbildningsprogrammet är ansvarigt för att ge information gällande praktikperiodens innehåll, genomförande och registrering.

Uppmuntra studeranden att fundera på sin egen karriärväg redan från början av studierna. Uppmana studeranden att bekanta sig med intressanta praktikorganisationer och dela information om bra praktikplatser som du känner till. Berätta om praktikinstruktionerna för studerande och vägleda dem att vid behov kontakta karriärservicen med låg tröskel.

Mer information

Obs! Instruktioner och kontaktpersoner för praktik som ger yrkeskompetens hittar du på sidan Praktikanvisningar för ditt utbildningsprogram. Instruktioner och kontaktuppgifter gällande undervisningspraktik finns på sidan Pedagogiska studier för lärare.

Karriärplanering och arbetssökning

Handledaren kan ha nytta av innehållet och uppgifterna i materialbanken för karriärplanering och expertutbildning  både i handledningen och i undervisningen.

Med hjälp av Kudin.fi:s verktyg för utvärdering av handledningsbehovet (på finska)  kan studenten få respons på sina egna karriärförutsättningar. Respons från enkäten kan användas som underlag för handledningssamtalet.​

 I Kudin.fi:s handledningskort (på finska)  (pdf) hittar handledaren information och uppgifter med anknytning till bedömning av handledningsbehovet. Korten kan utnyttjas under handledningen.

Tilläggsuppgifter

Specialarrangemang som stöd vid en funktionsnedsättning, sjukdom eller annan svårighet

Om studenten har en sjukdom, funktionsnedsättning eller svårighet som hindrar studierna, kan det under handledningen finnas behov av att diskutera specialarrangemang för undervisningen och/eller tentamina. Specialarrangemangen består av individuellt stöd för lärandet som studenten kan behöva till exempel vid en rörelsenedsättning, syn- eller hörselskada, en funktionsnedsättning som beror på en långtidssjukdom eller någon svårighet som har att göra med läs- eller skrivförmågan eller en kognitiv svårighet. Med specialarrangemang menas praktiska arrangemang som kan ha att göra med undervisningen, handledningen eller tentamenstillfällen.

När det gäller specialarrangemang för undervisning och tentamenstillfällen kan studenten ombes kontakta kontaktpersonen för tillgänglighet. Om studenten behöver rekommendationer för specialarrangemangen kan sådana ansökas om från expertgruppen för specialarrangemang. Expertgruppen för specialarrangemang har utarbetat allmänna rekommendationer för hur man kan beakta olika utmaningar som bromsar upp studierna.

Tilläggsuppgifter

Trakasserier och osakligt beteende vid universitetet

Universitetet har ansvaret för studerandenas undervisning, handledning och praktik. Enheterna måste se till att studerande inte utsätts för osakligt bemötande i dessa situationer.

Ifall en studerande blir utsatt för trakasserier, ofredande, mobbning, diskriminering eller annat osakligt beteende, vägleda hen att vända sig till universitetets trakasseriombud. Uppmuntra studeranden att ta kontakt med låg tröskel. Trakasseriombud erbjuder hjälp och råd att behandla situationen och stöder studeranden i processen.

Mer information

Att återuppta studier efter en paus

Om en studerande återupptar studier efter en längre paus kan hen behöva stöd med att börja studera igen. Om studeranden behöver extra stöd med att göra upp en studieplan kan hen hänvisas att boka tid vid studentservicens serviceställe.

Mer information

Att söka till ett annat utbildningsprogram

Ansökningsservicen hjälper med frågor kring studiemöjligheter, till exempel om en studerande funderar över att söka till ett annat utbildningsprogram genom studentantagningen.

Mer information

Informationstekniska problem

Helpdesk hjälper med informationstekniska frågor, till exempel gällande användarnamn, Office 365 och andra datasystem. När det gäller tekniska problem i Sisu kan du hänvisa studeranden att kontakta studentservicen.

Mer information

Se även Instruktioner för studerande

Du hittar relaterat innehåll för studerande i Studietjänsten.