Undervisningsprogram

Instruktionen hör till följande teman

Genom att välja utbildningsprogram ser du förutom de allmänna anvisningarna också utbildningsprogrammets eventuella egna innehåll.

Denna anvisning berättar bland annat vad ett undervisningsprogram är och hur du kan delta i beredningen av det. I anvisningen beskrivs huvuddragen i planeringsprocessen. Observera att till vissa delar förekommer det skillnader i processen beroende på utbildningsprogrammet eller enheten. Planeringen av undervisningsprogrammet börjar ofta i november under föregående läsår. Lärarna bestäms i januari och undervisningsprogrammen publiceras i juni. Du kan se utbildningsprogrammens möjliga egna instruktioner när du väljer utbildningsprogrammet i menyn ovan. Årsklockan för planeringen av undervisningen visar hur tidsschemat för planeringen av undervisningsprogrammet förhåller sig till det övriga planeringsarbetet vid utbildningsprogrammet.  

På Flamma kan du läsa om undervisningsprogrammet ur utbildningsprogrammets lednings perspektiv (kräver inloggning med ditt användarnamn vid universitetet). 

Vad är ett undervisningsprogram?

Undervisningsprogrammet är en plan för hur studierna ska erbjudas till studenterna så att deras studier framskrider enligt undervisningsplanen. Undervisningsprogrammet är därtill en plan över de studier som erbjuds som öppna universitetsstudier. 

Undervisningsprogrammet innehåller information om hur undervisningsplanen genomförs i praktiken under läsåret. Det innehåller också undervisningsschemat med tider och platser. Undervisningsprogrammen läggs upp för kandidat-, magister- och doktorandprogrammen samt för forskarskolan och Språkcentrum, och i programmet ingår utbudet av öppen universitetsundervisning.

Undervisningen planeras och anordnas för olika målgrupper enligt följande:

  • kurser som riktar sig till examensstuderande (inkl. utbytesstudenter och studenter som bedriver fristående studier o.d.)
  • kurser med kvoter för examensstuderande och studenter som bedriver öppna universitetsstudier (avgiftsfria för examensstuderande)
  • kurser som erbjuds som öppna universitetsstudier och som är avgiftsbelagda för examensstuderande (sommarundervisningen är avgiftsfri för närvaroanmälda kandidat- och magisterstudenter med undantag för kurser som ordnas vid samarbetsläroanstalter)

Mer information om kurserna som ordnas som öppen universitetsundervisning finns på sidan Kontinuerligt lärande och öppen universitetsundervisning.  

Undervisningsprogrammen planeras i samarbete mellan undervisningspersonalen och planerarna. I planeringen av utbildningsprogrammens undervisning medverkar programmens ledningsgrupper och i fråga om Språkcentrums undervisning medverkar språkenheterna.  

Utbildningsprogrammets ledare ansvarar för beredningen av undervisningsprogrammet. Vid Språkcentrum ansvarar språkenheternas chefer för beredningen.  

Undervisningsprogrammet fastställs i utbildningsprogrammets ledningsgrupp. Språkcentrums direktör beslutar om Språkcentrums undervisningsprogram. 

Avtal om undervisningsuppdrag

Som lärare deltar du i beredningen av undervisningsprogrammen vid de utbildningsprogram eller fristående institutioner där du undervisar.  Vid oklara situationer ska du kontakta din chef. Din kompetens kanske lämpar sig för utbudet i många utbildningsprogram vid olika fakulteter.  Du kan erbjuda undervisning till exempel genom att kontakta ledaren för ett utbildningsprogram (kontaktuppgifterna finns på Flamma under Min enhet > Alla Flammas enhetssidor > [utbildningsprogrammets ansvariga fakultet] > Ledning och beslutsfattande).

I början av beredningsarbetet planeras hur undervisningen ska genomföras följande läsår och hur undervisnings- och handledningsuppdragen ska fördelas. Kurserna för examensstuderande och kurserna för studenter inom den öppna universitetsundervisningen planeras samtidigt. Fördelningen av undervisnings- och handledningsuppdragen avtalas gemensamt med dig, de övriga lärarna, ledaren för utbildningsprogrammet, den eventuella ansvariga för avdelningen eller studieinriktningen samt din närmaste chef. Avtalet om undervisnings- och handledningsuppdragen ingår också i den årliga arbetsplaneringen (anvisningar finns på Flamma, kräver inloggning med ditt användarnamn vid universitetet).

Undervisning kan också ordnas som timundervisning eller extra arbete enligt separat överenskommelse. Information om arvoden finns på sidan Minneslista för nya lärare för personal utanför universitetet och på Flamma-sidan Timundervisning och arvoden för universitets personal.

Förfrågningar till lärarna

Kursernas ansvariga lärare får en förfrågan om undervisningsarrangemang som behövs för planeringen och beslutsfattandet (bl.a. undervisningsfrekvens, undervisningsmetoder, undervisningssätt, behov som gäller undervisningslokalen). Detta görs på olika sätt i olika utbildningsprogram, så beakta instruktionerna om du undervisar vid flera utbildningsprogram. Vid vissa utbildningsprogram kallas förfrågan för ”opetusilmoitus”, anmälan om undervisning. När du planerar en kurs som du ansvarar för ska du se till att den följer undervisningsplanen. I förfrågan kan du föreslå att din kurs ska ha platser för studenter inom den öppna universitetsundervisningen. Du kan läsa mer om undervisningsplanering på sidorna:

I förfrågan kan du bli ombedd att meddela vilka undervisningstider och lokaler som genomgående är olämpliga för dig och vilka preferenser du har i fråga om undervisningstiderna. Anmäl endast absoluta förhinder, till exempel tidpunkter för konferenser och lokaler där du inte alls kan undervisa. Hinder som meddelats beaktas i schemaläggningen. Målet är att undervisningen i så hög grad som möjligt schemaläggs enligt lärarens preferenser, men alla gånger lyckas det inte eftersom studenternas studiegång och de tillgängliga undervisningslokalerna påverkar schemaläggningen. Mer om förfrågan och anvisningar för hur den besvaras finns på sidan Ifyllning av frågeformulär i Optime.

Beslut om undervisningsprogram

Utbildningsprogrammens ledningsgrupper beslutar om undervisningsprogrammet före mitten av mars på basis av planeringsarbetet och informationsförfrågningarna. Språkcentrums direktör beslutar om Språkcentrums undervisningsprogram. I detta skede innehåller undervisningsprogrammet ännu inga uppgifter om tid och plats. Eventuella kompletteringar och ändringar i programmet bestäms vid behov med ett separat beslut.

Tider och platser för undervisningen

Planerarna utarbetar schemana och gör lokalbokningarna för undervisningen med schema- och lokalbokningsprogrammet Optime. Vid planeringen beaktas 

  • undervisningsplanen 
  • beslutet om undervisningsprogrammet 
  • studenternas studiegång 
  • kursuppgifterna som kursens ansvariga lärare har meddelat i förfrågan 
  • de förhinder som lärarna har meddelat i fråga om tider och lokaler 
  • om möjligt de önskemål om undervisningstider som lärarna har framfört 
  • de lokaler som finns tillgängliga (information om undervisningslokalerna). 

Observera att den ledande principen vid planeringen är att studenternas studier ska framskrida enligt undervisningsplanen.

Undervisningen för examensstuderande planeras i regel enligt undervisningsperioder och intensivperioder och den förläggs i första hand mellan kl. 8 eller 9 (beroende på campus) och kl. 16, men vid behov, eller om det uttryckligen önskas, kan undervisning även ordnas till kl. 20 om läraren inte har meddelat något förhinder. Kurser som i första hand erbjuds dem som bedriver öppna universitetsstudier förläggs till efter kl. 16 så vitt möjligt. 

Granskning av undervisningen och publicering av informationen 

Planerarna meddelar dig när du kan se nästa läsårs undervisning i Optime och/eller Sisu, och de instruerar hur du kontrollerar uppgifterna. Du kan också se din egen undervisning på kurssidorna, som du kommer till från Flammas rollsida för lärare. Om du inte har tillgång till Optime, Sisu och Flamma får du informationen om din undervisning per e-post. Observera att undervisningen i olika utbildningsprogram blir färdig vid olika tidpunkter.  

När din undervisning har publicerats i Sisu kan du överföra din undervisning till din elektroniska kalender via sidan Kalender i Sisu eller via Optime. Anvisningar för hur du exporterar din kalender via Sisu finns på sidan Sisu-instruktion: Administration av undervisning och anmälda. Anvisningar för hur du exporterar kalendern via Optime finns på Flamma (kräver inloggning med ditt användarnamn vid universitetet). I Optime kan du också se undervisningen för bland annat ett visst studieavsnitt eller ett utbildningsprogram och undervisningslokalernas bokningsläge. Kalenderns bruksanvisning finns på Flamma (kräver inloggning med ditt användarnamn vid universitetet).  

Uppgifterna om undervisningens tidpunkter, lokaler och lärare överförs från Optime till Sisu och kurssidorna och de kan exporteras till elektroniska kalendrar. Alla uppgifter som gäller undervisningens tidpunkter, lärare och lokaler sköts via schemaplanerarna, så lägg inte till sådana uppgifter till exempel i separata filer och ändra dem inte i Sisu. 

Publicering av undervisningsprogrammet och uppdatering av kurssidorna

De preliminära undervisningsprogrammen publiceras före slutet av mars så att både examensstuderande vid kandidat- och magisterprogrammen och sökande (inkl. utbytesstudenter) kan planera sina studier. Det preliminära undervisningsprogrammet anger bland annat kursernas undervisningsmetoder, undervisningssätt, tidpunkt enligt undervisningsperiod (eller motsvarande), undervisningsspråk och målgrupp. Utbildningsprogrammens preliminära undervisningsprogram publiceras i Studietjänsten under Var hittar jag studieutbudet? och på Språkcentrums webbsida Språkcentrums språk- och undervisningsutbud. De preliminära undervisningsprogrammen för öppna universitetsstuderande publiceras på universitetets webbplats. Höst- och vårterminens undervisning publiceras i mars och sommarundervisningen i januari.

De egentliga undervisningsprogrammen publiceras i Sisu och i Studietjänstens sektion Kurser. Höst- och vårterminens undervisning publiceras i regel före slutet av juni och sommarundervisningen publiceras i början av mars det året. Det egentliga undervisningsprogrammet innehåller följande uppgifter om kursutbudet: kursernas exakta tidpunkter, lokaler, lärare och deltagaranmälningar samt vid behov andra uppgifter som preciserar informationen i undervisningsplanen.   

Uppdatera dina kurssidor 

För varje kurs och tentamen skapas automatiskt en offentlig kurssida med uppgifter ur Sisu om kursens tidsschema och beskrivning samt en länk till kursresponsen. Din uppgift är att lägga till all annan kursinformation som är relevant för studenterna (t.ex. en mer ingående kurspresentation och en länk till Moodle-området). Innehållen som studenten behöver före kursanmälan ska ha uppdaterats på kurssidan innan undervisningsprogrammet publiceras eller senast innan anmälningstiden börjar.

Du hittar enkelt dina kurssidor på Flammas rollsida för lärare (kräver inloggning med ditt användarnamn vid universitetet). Anvisningar för hur du uppdaterar kurssidan finns här. Om du inte har ett användarnamn kan du be att kursens eventuella andra lärare eller utbildningsprogrammets planerare uppdaterar kurssidan.

Studenterna ser kurssidorna i Studietjänstens sektioner Kalender og Kurser.

Ändringar i undervisningen

Om du behöver göra ändringar i en kurs som du undervisar i är det möjligt av grundad anledning, om studenternas scheman tillåter det, om ändringen följer undervisningsplanen och om det finns lämpliga lokaler lediga.  Observera att en del ändringar förutsätter ett separat beslut av utbildningsprogrammets ledningsgrupp eller ledare (mer information om besluten finns på Flamma, kräver inloggning med ditt användarnamn vid universitetet). När du behöver göra en ändring: 

  1. Skicka ett meddelande till serviceadressen för det schemateam som hanterar utbildningsprogrammets undervisning.  
  2. I rubrikfältet ska du ange namnet på det utbildningsprogram vars undervisning behöver ändras. 
  3. Skriv tydligt i meddelandet studieavsnittets namn och/eller Sisu-kod samt ändringsbehovet och motiveringarna.  

Meddelandena behandlas i den ordning de inkommer. Vänligen kontakta oss i fråga om ändringsbehov i god tid innan undervisningen börjar. Särskilt på sommaren kan svarstiden vara lång. 

Ändringar i uppgifter om tid och plats uppdateras automatiskt på kurssidan. Uppdatera de övriga uppgifterna på kurssidan vid behov och informera studenterna om ändringarna.  

Schemaplanerarnas kontaktuppgifter

Se även Instruktioner för studerande

Du hittar relaterat innehåll för studerande i Studietjänsten.