Sisu-ohjeet opettajalle

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt.

Sisu (sisu.helsinki.fi) on opiskelun, opintohallinnon ja opetuksen ydinjärjestelmä. Tältä sivulta löydät tietoa järjestelmästä, linkit ohjeisiin sekä tietoa tukipalveluista. 

Sisun käyttöohjeet

Tukea Sisun käyttöön

Kysymyksiä Sisusta?

Tutustu ensin opettajien usein kysytyt kysymykset -sivuun.

Yleisissä Sisuun liittyvissä kysymyksissä opettajat voivat olla yhteydessä sisu-info@helsinki.fi osoitteeseen. 

Jos tarvitset tukea ilmoittautumisten hallinnointiin (esim. opiskelijoiden lisääminen tai poistaminen toteutukselta), otathan ensisijaisesti yhteyttä koulutussuunnittelijaan. Koulutussuunnittelijoiden yhteystiedot löydät esimerkiksi tältä Flamma-työryhmäalueelta.

Opintosuoritusten arvioinnin tukipalvelut

Arvioinnin tukipalvelu on tavoitettavissa osoitteessa arviointi@helsinki.fiArvioinnin tukipalvelu huolehtii myös opintosuoritusten erilliskirjauksista, jotka ovat tarpeen opinnoissa, joihin opiskelijat eivät ilmoittaudu (esim. harjoittelut).

Opettajien Sisu-tuutorit päivystävät Zoomissa tiistaisin klo 13-14 ja keskiviikkoisin klo 12-13. Ennen joulua Zoom-neuvonta on auki viimeisen kerran keskiviikkona 20.12.2023 ja palaamme ruudun ääreen taas tiistaina 9.1.2024.

Pedagogista tukea arvioinnin suunnitteluun saat yliopistopedagogiikan (HYPE) tuesta: info-hype@helsinki.fi.

Sisun toiminnoista

Opintojen suunnittelu ja HOPS-ohjaus

Kaikilla opiskelijoilla tulee olla opintosuunnitelma Sisussa. Suunnitelmaa ei tarvitse tehdä kerralla koko tutkinnon ajalle, vaan suunnitelma elää ja täydentyy koko opintopolun ajan. 

Sisun opintosuunnitelma on opiskelijan keskeinen näkymä omiin opintoihin ja opintohallinnon asiointiin. Sisu näyttää, mitä opintoja koulutusohjelman opetussuunnitelma sallii tutkintoon sijoittaa ja missä vaiheessa opinnot ovat. Se tukee myös opintosuunnan valintaa näyttäen eri koulutuspolut ja auttaen opiskelijaa hahmottamaan oman tutkintonsa rakenteen. Ohjaajat ja opiskelijat voivat viestiä ja kommentoida opintosuunnitelmaa suoraan Sisussa.

Opintosuunnitelman kautta opiskelija myös ilmoittautuu opetukseen, jättää hyväksilukuhakemukset ja hakee hyväksyntää opintokokonaisuuksien sisällölle. Kun opiskelija on saanut koulutuspolkunsa valmiiksi ja suunnitellut opinnot suoritettua, opintosuunnitelma kertoo opiskelijalle tutkinnon olevan valmis. Tämän jälkeen opiskelija voi Sisussa jättää valmistumispyynnön. 

Lisätietoa Sisun ohjaustoiminnallisuuksista löydät sivulta Opiskelun ohjaus ja HOPS-ohjaus.

Sähköinen asiointi

Osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen (hyväksiluku), lisäajan, kokonaisuuksien sisältöön ja valmistumiseen liittyvät hakemukset ovat siirtyneet Sisuun. Opiskelija löytää hakemukset opintosuunnitelmansa yhteydestä. Opettajat eivät arvioi hakemuksia suoraan Sisussa, vaan hakemukset välitetään tarvittaessa Opiskelijapalveluista sähköpostitse arvioitavaksi. Opettajan arvioita tarvitaan yleisimmin korvaavuushakemuksissa (hyväksiluku) ja kokonaisuuden poikkeavan sisällön hyväksymisessä. Sisun sähköisen asioinnin toimintojen kehittyessä opettajat pääsevät arvioimaan hakemukset suoraan Sisussa.

Opintokokonaisuuden koostamista ei tarvitse Sisussa hakea enää erikseen, ellei opiskelija jostain syystä halua kokonaisuusmerkintää ennen tutkintonsa valmistumista. Muutoin opintokokonaisuuden koostaminen hoidetaan valmistumisen yhteydessä opintohallinnossa. 

Erityisjärjestelyt Sisun käytön tueksi

Sisun saavutettavuudessa on vielä haasteita erityisesti ruudunlukuohjelmia käyttävillä henkilöillä. Tarkempaa tietoa löydät Sisun saavutettavuusselosteesta. Sisun toimittaja Funidata Oy kehittää järjestelmän saavutettavuutta jatkuvasti ja parannuksia tulee vaiheittain käyttöön. Jos opiskelija ei pysty käyttämään Sisua saavutettavuuteen liittyvien puutteiden vuoksi, ohjaa opiskelija olemaan yhteydessä yliopiston esteettömyysyhdyshenkilöihin. Lisätietoa erityisjärjestelyiden ohjesivulla.

Mikä Sisu?

Sisu on yliopiston opintotietojärjestelmä, joka kulkee opiskelijan mukana opintojen alusta loppuun saakka. Sisussa opiskelijat suunnittelevat opintojaan, ilmoittautuvat kursseille ja kun aika koittaa, hakevat tutkintotodistusta. Opettajille Sisu tarjoaa tapoja ohjata opiskelijoita ja antaa henkilökohtaista palautetta. 

Sisun kautta tehdään:

  • opintojen suunnittelu, ajoitus ja HOPS-ohjaus
  • ilmoittautuminen opetukseen
  • opintosuoritusten arviointi
  • muualla suoritettujen opintojen hyväksiluvun haku
  • opintokokonaisuuksien hyväksyminen
  • valmistumispyyntö
  • lisäajan hakeminen

Voit siirtyä suoraan Sisuun tämän sivun ylävalikosta. Sisäänkirjautumisen jälkeen voit kokeilla myös opiskelijan näkymässä esimerkiksi opintosuunnitelman laatimista omassa koulutusohjelmassasi.

Sisu korvasi Helsingin yliopiston vanhan WebOodi -järjestelmän 31.5.2021.

Kysymyksiä ja palautetta?

Katso opettajien usein kysytyt kysymykset Sisusta

Jos et löytänyt vastausta kysymykseesi, voit lähettää kysymyksiä ja palautetta Sisusta palveluosoitteeseen sisu-info@helsinki.fi

Katso myös opiskelijan ohjeet

Aiheeseen liittyvät opiskelijoille suunnatut ohjeet löydät Opiskelu-palvelusta.