Sisu-bruksanvisning: bedömning av studieprestationer

Genom att välja utbildningsprogram ser du förutom de allmänna anvisningarna också utbildningsprogrammets eventuella egna innehåll.

Läs också de allmänna anvisningarna angående bedömningsprocessen på sidan Bedömning av studieprestationer.

Processen i korthet

Du måste godkänna de funktionella kakorna för att se videon.
Du måste godkänna de funktionella kakorna för att se videon.

Om du angetts som lärare för ett studiemoment (t.ex. en föreläsningskurs eller litteraturtentamen), kan du registrera bedömningar av prestationer för det studiemomentet. Om du antecknats som ansvarig lärare, kan du också bekräfta de registrerade bedömningarna. 

Snabbguide:

  1. Gå i till sidan Min undervisning i Sisu och välj studiemomentet.
  2. Välj fliken Bedömning.
  3. För in vitsorden och eventuella ytterligare uppgifter. Kontrollera prestationens språk och datum och ändra vid behov. 
  4. Kontrollera och bekräfta bedömningarna.
  5. Prestationsanteckningarna syns för studenterna tidigast dagen efter att bedömningen har bekräftats.

Du kan också se anvisningar i Unitube: Bedömning av prestationer i Sisu, snabbguide eller den mer omfattande version Bedömning av prestationer i Sisu

Registrera bedömningar en student i taget

På fliken Bedömning ser du en lista på de studenter vars anmälan till studiemomentet har godkänts och bekräftats. Du kan föra in vitsordet och de övriga uppgifterna genom att klicka på fältet i fråga. Du kan också klicka på den första bedömningsraden och därefter röra dig i datafälten och på deltagarlistans rader med hjälp av tabulatortangenten eller tangentkombinationen shift+piltangent.

Uppgifterna du för in på fliken Bedömning sparas kontinuerligt, så du kan göra bedömningen i den ordningsföljd du vill. Uppgifterna visas för studenterna först dagen efter att bedömningen bekräftats.

Skärmbild evalueringlista

Om du upptäcker ett fel i exempelvis studiemomentets bedömningsskala eller antalet studiepoäng, eller om det saknas ett nödvändigt språk i menyn för prestationsspråk, ska du kontakta Stödtjänsten för bedömning (bedomning@helsinki.fi) innan du bekräftar bedömningarna.

  1. Kontrollera prestationens omfattning. I regel är informationen om omfattningen fastslagen och går inte att ändra.
  2. Välj vitsord. Vitsordsskalan är också fastslagen och bestäms enligt vad som fastställts för studieavsnittet i undervisningsplanen.
  3. Välj prestationsdatum. Prestationsdatum är det datum då studenten har genomfört prestationen, exempelvis deltagit i tentamen eller lämnat in en essä.
  4. Kontrollera prestationens språk och ändra vid behov.
  5. Kontrollera prestationens ansvariga bedömare och ändra vid behov. Det kan finnas flera bedömare.
  6. Via trepunktsmenyn under rubriken Tilläggsinformation kan du vid behov föra in verbal respons till studenten och tilläggsinformation som sparas på studieprestationsutdraget.
  7. Den verbala responsen syns för studenten i hens egna uppgifter men inte på studieutdraget.
  8. Tilläggsinformationen är en uppgift som sparas på studieutdraget. Fältet ska endast innehålla väsentliga tilläggsuppgifter om prestationen, t.ex. studiemomentets namn om det skiljer sig från studieavsnittets namn. Det rekommenderas att uppgifterna registreras på finska, svenska och engelska.
  9. Bekräfta till slut bedömningarna under Granska och bekräfta, som beskrivs noggrannare under paragraf Bekräftelse av bedömningar.

Fliken Bedömning

Du hittar studiemomentets (t.ex. en föreläsningskurs eller litteraturtentamen) bedömningsvy på sidan Min undervisning i Sisu. På sidan ser du alla de studiemoment som du är lärare för. Genom att klicka på studiemomentets rubrik kommer du till momentets uppgifter och fliken Bedömning, där bedömningen registreras.

Du kan föra in bedömningarna för en student i taget, eller registrera samma bedömning för flera studenter på en gång genom att använda fliken Massanteckning av uppgifter. Alternativt kan du importera bedömningarna från en CSV-fil (Excel) eller från Moodle.

Deltagarlistan

På fliken Bedömning ser du en lista med högst 100 studenter på en sida. I rullgardinsmenyn till höger kan du ändra maxantalet som visas på sidan:

Skärmdump av Bedömning-fliken

 

Uppe på sidan finns funktionen ”Sök och begränsa deltagarna som visas”. Med den kan du filtrera vilka deltagare som visas på listan. Du kan filtrera enligt bl.a. bedömningsobjekt, undervisningsgrupp, studiepoäng, prestationsspråk, prestationsdatum och ansvariga bedömare. Filtreringen fortsätter gälla om du går till massanteckning eller bekräftelse av bedömningen.

Skärmdump av Bedömning-fliken

 

Du kan också söka fram enskilda studenter med namnet eller studentnumret som sökord. Genom att kryssa för rutan ”Visa endast obekräftade” kan du begränsa sökningen så att den inte visar de studenter vars bedömning redan har bekräftats.

Du kan också sortera deltagarlistan enligt namn, studentnummer, omfattning, vitsord, prestationsdatum, prestationsspråk och bedömningsstatus genom att klicka på respektive rubrik.

Bedömningskriterier och feedback

På fliken Bedömning ser du en trepunktsmeny bredvid underfliken Granska och bekräfta. Under den hittar du Bedömningskriterier och feedback.

Skärmdump av Bedömning-fliken

 

Fyll i bedömningsgrunderna i fältet som öppnas, om de inte framgår av studieavsnittets uppgifter. Om du vill kan du i fältet fylla i tidpunkt och plats för responstillfället. Fyll i bedömningsgrunderna om de inte framgår av studieavsnittets uppgifter. Du kan föra in uppgifterna om bedömningsgrunderna och responsen också efter att du har bekräftat bedömningarna. Studenten ser informationen i uppgifterna om sin studieprestation.

Skärmdump av Bedömning-fliken

Massregistrering av bedömningar

ed funktionen för massanteckning av uppgifter kan du registrera samma bedömning för flera studenter på en och samma gång. När du gör en massanteckning ser du endast de studenter för vilka ingen godkänd bedömning har bekräftats. Vid massredigeringen ser du också bekräftade underkända bedömningar som du kan ersätta med en ny, godkänd bedömning. Observera att de ändringar som gjorts genom massanteckning ersätter uppgifterna för de valda studenter vars bedömningar ännu inte har bekräftats.

Skärmbild massregistrering

  1. Välj det vitsord, prestationsdatum och prestationsspråk som ska massregistreras. Du kan också redigera uppgiften om den ansvariga bedömaren och föra in verbal respons samt prestationens tilläggsuppgifter via trepunktsmenyn.Skärmbild massregistrering information 
  2. Välj därefter de studenter för vilka du ska föra in uppgifterna. Du kan också använda funktionen ”Sök och begränsa deltagarna som visas” för att filtrera fram de studenter för vilka du vill registrera samma bedömningsinformation.Skärmbild filtra deltagarna 
  3. Spara sedan uppgifterna genom att trycka på Spara-knappen uppe på fliken. Om du före massregistreringen har lagt till bedömningsuppgifter för en enskild student, kommer massregistreringen att ersätta dessa uppgifter. En massredigering ändrar emellertid inte bedömningsuppgifter som redan bekräftats.                                                               Skärmbild spara ändringarna  
  4. Du kan fortsätta registrera följande bedömningar genom att återgå till vyn för massanteckning. För in bedömningsuppgifter för följande grupp studenter och spara uppgifterna.
  5. Bekräfta till slut bedömningarna under Granska och bekräfta, som beskrivs noggrannare under paragraf Bekräftelse av bedömningar.

Bekräftelse av bedömningar

  1. Bekräfta till slut bedömningarna under Granska och bekräfta.Skärmbild bekräftning 
  2. Kryssa för de studenter vars bedömningar du vill bekräfta. Kontrollera ännu att alla uppgifter stämmer. 
  3. Klicka sedan på knappen Bekräfta.                 Skärmbild bekräfta-knappen  
  4. På skärmen visas ett meddelande om hur många bedömningar som har bekräftats.Skärmbild meddelande om bekräftats bedömningar
  5. Om det uppstod ett fel och bekräftelsen misslyckades för någon av bedömningarna visas en röd meddelanderad. Via länken i meddelandet kommer du till uppgifterna om felet. Om du behöver hjälp med att utreda felet och bekräfta bedömningen ska du kontakta Stödtjänsten för bedömning (bedomning@helsinki.fi).

När bedömningarna har bekräftats, registreras de hos studenterna och visas som delprestationer omedelbart. Prestationerna syns som helhetsprestationer i studieplanen först dagen efter att bedömningarna har bekräftats, förutsatt att studenten har genomfört studieavsnittets alla delprestationer.

Studenten kan se vitsordsfördelning som automatiskt genereras för de registrerade bedömningarna i kurssidorna.

Om studentens bedömning har bekräftats visas en lagerkrans-ikon i kolumnen Status på studentlistan. För underkända prestationer visas en pil som pekar nedåt. Det går att registrera en ny, godkänd bedömning ovanpå en underkänd. Du kan läsa mer om omtagningar i anvisningarna för registrering av bedömning av studieprestationer.

Att höja eller korrigera bedömda prestationer

Att höja

En underkänd prestation på studiemoment kan höjas genom att välja studenten på nytt på fliken Bedömning och ändra vitsordet (och eventuellt andra uppgifter, såsom prestationsdatum). Du kan se vilka studenter som ska bedömas på nytt genom att kontrollera vilka som har en pil i slutet av raden i deltagarlistan. Det nya vitsordet bekräftas i vanlig ordning med Granska och bekräfta. 

Ett godkänt vitsord kan vanligtvis höjas genom att studenten deltar i ett separat studiemoment. I detta fall anmäler sig studenten exempelvis till en allmän tentamen eller omtentamen i Sisu, som bedöms som ett separat studiemoment. Om du inte kan hitta ett studiemoment för omtentamen, vänligen kontakta din utbildningsprogramsplanerare. Kontaktuppgifter till planerare finns på Instruktioner för undervisning sidan Undervisningsprogram.

Mer information om höjning av vitsord finns på Instruktioner för undervisning sidan i Anvisningar för bedömning i de olika systemen.

Att korrigera

Om du upptäcker ett fel i vitsord av en redan bekräftad bedömning eller om den måste korrigeras av någon annan orsak, kontakta Stödtjänsten för bedömning (bedomning@helsinki.fi).

Bedömning av studieprestationer utgående från delprestationer

Studenten kan få en prestationsanteckning utgående från delprestationer antingen automatiskt, eller så kan bedömningen kräva ett godkännande av den ansvariga läraren eller en administratör. Prestationsanteckningen kan ges när studenten har genomfört alla obligatoriska delar av det prestationssätt som hen valt. Ytterligare information om delprestationer hittar du på denna sida under rubriken Vad menas med studiemoment, prestationssätt och bedömningsobjekt

Du måste vara antecknad som studieavsnittets ansvariga lärare för att kunna ge en prestationsanteckning för ett studieavsnitt när studenten har genomfört samtliga delprestationer. Prestationsanteckningar ges i studieavsnittets administratörsvy.  

  1. Gå till sidan Undervisningsplanering och fliken Studieavsnitt i Sisu. Välj det studieavsnitt som du vill ge en prestationsanteckning. Gå sedan till fliken Bedömning. 
    Skärmdump från Sisus användargränssnitt.
  2. Under Tillräckliga delprestationer (Riittävät osasuoritukset), välj i den översta rullgardinsmenyn det prestationssätt som studenterna du vill bedöma har valt. Utgångsläget är att listan visar endast de studenter som har valt prestationssättet i sin primära studieplan.  Du kan också välja studenterna manuellt genom att ta bort valet i kryssrutan ”Visa endast studerande som har valt prestationssättet i sin primära plan” (Näytä vain opiskelijat, joilla suoritustapa on valittuna ensisijaisessa suunnitelmassa).
    Skärmdump från Sisus finskspråkiga användargränssnitt.
  3. Välj de studenter som du vill bedöma och tryck på knappen ”Gå till bedömning” (Jatka arviointiin) ovanför listan över studenter.
  4. Du ser vitsorden för studenternas delprestationer i listan. Vitsordet har uträknats som ett medelvärde av delprestationerna. Du kan ändra vitsordet, men då måste du motivera ändringen. Prestationsspråket bestäms utgående från prestationssättets delprestationer. Prestationsdatumet är samma som den sista delprestationens datum. Du kan byta språk och datum vid behov. Tryck på Fortsätt.
    Skärmdump från Sisus finskspråkiga användargränssnitt.
  5. Under ”Tilläggsuppgifter” visar systemet som förval de tilläggsuppgifter som registrerats för studenternas delprestationer. Du kan lägga till uppgifter eller redigera dem vid behov. Se, att fältet kommer att innehålla endast läsbara skrivtecken. Tryck på Fortsätt.
    Skärmdump från Sisus finskspråkiga användargränssnitt.
  6. Kontrollera uppgifterna om den slutliga bedömningen och korrigera vid behov. Uppgifterna om bedömare och organisation hämtas från studieavsnittets uppgifter. Kontrollera uppgifterna och ändra vid behov. Tryck på Fortsätt.
    Skärmdump från Sisus finskspråkiga användargränssnitt.
  7. På fliken Bekräftelse (Vahvistus) ser du ett sammandrag över prestationsanteckningarna. Kontrollera uppgifterna och bekräfta. Du får ett meddelande i övre hörnet när bedömningarna har bekräftats.

Importera bedömningar till Sisu via Excel

Bedömningsuppgifter kan importeras till Sisu via en csv-fil (Excel), vilket underlättar bedömningen när du har ett stort antal studenter. Det finns en Excel-baserad Sisu-konverterare (SIMU) som hjälper dig att sammanställa uppgifterna, göra bedömningen och föra in uppgifterna om bedömningen i Sisu. Efter att du har fört in uppgifterna i systemet med hjälp av SIMU, behöver du endast bekräfta bedömningarna i Sisu. För SIMU behöver du en studentnummerlista för att bedömningsuppgifterna ska sparas korrekt för de rätta studenterna. Du kan ta ut en lista med namn och studentnummer exempelvis från Sisu, Moodle eller Examinarium. 

Om du har beställt deltagarlistan via Kurssidorna kan du använda det förifyllda SIMU-bladet på den andra fliken för att spara och importera betygen till Sisu.

Annars kan du ladda ner SIMU-fil nedan.

Ladda ner Sisu-konverteraren SIMU här (.xlsm)

Obs: Om du använder den senaste versionen av Excel måste du först tillåta användningen av makron från den mapp där du sparar SIMU-filen:

  1. Öppna Excel-filen.
  2. Gå till fliken "Arkiv" (File).
  3. Välj "Alternativ" (Options).
  4. Gå till "Säkerhetscenter" (Trust Center) -inställningar.
  5. Välj "Inställningar för säkerhetscenter" (Trust Center Settings).
  6. Gå till "Betrodda platser" (Trusted Locations) -inställningar.
  7. Lägg till en säker plats:
    • Klicka på "Lägg till ny plats..." (Add new location...)-knappen.
    • Skriv eller välj en säker plats på din dator, till exempel C:\Mapp, där du tillåter körning av makron.
    • Tryck på OK för att bekräfta tillägget.
  8. Bekräfta ändringarna och stäng inställningarna.
  9. Spara filen.

SIMU makrofunktioner kräver att du använder Windows och Microsoft Excel för att fungera. Om du inte har tillgång till dessa kan du ändå använda SIMU genom att logga in på universitetets virtuella Windows 10-distansarbetsstation på adressen https://vdi.helsinki.fi. Mer detaljerade instruktioner om hur du använder distansskrivbordet finns på Helpdesken.

Såhär gör du bedömningen med hjälp av en csv-fil från Sisu

Om du har beställt det förifyllda bladet från Kurssidorna kan du hoppa till avsnitt 4.

  1. Gå till studiemomentet i Sisu och fliken Anmälda studerande för att ladda ner studenternas uppgifter.
  2. Tryck på Skapa en CSV-fil med studerandena och ladda ner filen på din dator.
    Skärmdump från Sisus användargränssnitt.
  3. Öppna SIMU och tryck på Hämta anmälningsuppgifter från Sisu som csv-fil (Tuo Sisun ilmoittautumistiedot csv-tiedosto). Funktionen importerar studentnumren till SIMU.
  4. Fyll i de uppgifter om bedömningen som saknas i SIMU (vitsord, prestationens omfattning, prestationsdatum, prestationsspråk och eventuell verbal respons).
  5. Tryck på Spara bedömningsuppgifter för Sisu som csv-fil (Tallenna Sisun arviointitiedot csv-tiedostona).
  6. Gå till fliken Bedömning i Sisu. Tryck på knappen Importera bedömningsuppgifter.
  7. Välj csv-filen med bedömningsuppgifterna från SIMU och skicka.
  8. Lägg till eventuella tilläggsuppgifter om bedömningen. Om du är ansvarig lärare för studiemomentet, bekräfta bedömningarna. Se instruktionen om hur du lägger till bedömningsinformation och hur du bekräftar bedömningen högre upp på den här sidan.

Så här gör du bedömningen med hjälp av en Excelfil från Examinarium

Du kan också överföra bedömningsuppgifterna från Examinarium till Sisu, för vilken finns anvisningar på sidan Examinarium - instruktioner. Det lönar sig att använda Excel-importen om vitsordet som kommit från Examinarium inte är studiemomentets slutvitsord.

  1. Ladda ner Excelfilen med vitsorden från tentamen i Examinarium på fliken Prestationer (Suoritukset). Tentamensprestationerna måste vara låsta.  
  2. Öppna SIMU och tryck på Importera vitsord från Examinarium som Excelfil (Tuo Examinariumin arvosanatiedot Excel-tiedosto). 
  3. Om vitsorden inte är studenternas slutvitsord, uppdatera dem och lägg till eventuell verbal respons. 
  4. Tryck på Spara bedömningsuppgifter för Sisu som csv-fil (Tallenna Sisun arviointitiedot csv-tiedostona). 
  5. Gå till fliken Bedömning i Sisu. Tryck på knappen Importera bedömningsuppgifter.
  6. Välj csv-filen från SIMU med bedömningsuppgifterna och skicka. 
  7. Lägg till eventuella tilläggsuppgifter om bedömningen. Om du är ansvarig lärare för studiemomentet, bekräfta bedömningarna. Se instruktionen om hur du lägger till bedömningsinformation och hur du bekräftar bedömningen högre upp på den här sidan.

Överföring av bedömningsuppgifter från Moodle till Sisu

De vanligaste problemsituationerna vid registrering av vitsord

Den prestation som ska bedömas finns inte på sidan Min undervisning

Du har förmodligen inte blivit registrerad som ansvarig lärare för studieavsnittet. Kontakta den ansvariga planeraren för utbildningsprogrammet, hen kan registrera dig. Du hittar kontaktuppgifterna på undervisningsprogrammets instruktionssida

Bedömningen har inte bekräftats

Klicka på knappen Granska och bekräfta i det övre hörnet av fliken Bedömning och bekräfta bedömningarna. Närmare anvisningar hittar du i Sisus bruksanvisningar.

Uppgiften om ansvarig bedömare saknas

Uppgiften om ansvarig bedömare saknas på raderna för de studenter vars prestation ska bedömas och därför kan bedömningen inte bekräftas. Uppgiften om bedömare kan ha fallit bort från fliken Bedömning. Kontrollera uppgiften och lägg till minst en ansvarig bedömare för deltagarna. Du kan lägga till uppgiften för flera deltagare samtidigt i vyn för massregistrering av uppgifter

Det fattas obligatoriska uppgifter om de studenter vars prestation ska bedömas

Studenterna kommer inte upp på listan över prestationer som ska bekräftas om obligatoriska uppgifter fattas. Kontrollera att alla deltagare som ska bedömas har uppgifter om omfattning i studiepoäng, vitsord, prestationsdag, prestationsspråk och ansvarig bedömare på sin rad.

Studenten finns inte med på listan över dem vars prestation ska bedömas

Studenten har inte anmält sig för prestationen eller anmälan har inte bekräftats. Kontrollera om studenten finns på fliken Anmälda. Ovanför listan över anmälda finns menyer där du kan se anmälningar som har avslagits eller som inte har uppfyllt anmälningskriterierna. För en student kan det läggas till en anmälan i Studentservicen för utbildningsprogrammet i fråga eller också kan studenten anmäla sig själv, om anmälan fortfarande är öppen. Du kan kontrollera om anmälan är öppen på fliken Anmälan. Du kan läsa mer om administration av anmälningar på Sisu-instruktion för administration av undervisning och anmälda.

Överföring av vitsord från Moodle till Sisu fungerar inte

Se Överföring av vitsord från nätstudiemiljön Moodle till Sisu

Vad menas med studiemoment, prestationssätt och bedömningsobjekt

Studiemoment (fi. toteutus) kan vara en kurs, tentamen, praktik, essä eller vilket som helst lärtillfälle, som studenterna anmäler sig till och visar sina kunskaper med inom ett studieavsnitt. 

I Sisu har studieavsnitten (t.ex. HY110) flera olika prestationssätt. Studenten kan välja mellan dessa och bestämma i vilken form hen vill genomföra studieavsnittet. Ett studieavsnitt kan exempelvis genomföras med följande alternativa prestationssätt: 1) deltagande i undervisning, 2) tentamen och 3) essä. 

Ett prestationssätt kan bestå av olika delar av prestationssätt (samma sak som delprestation och bedömningsobjekt), och då måste studenten genomföra varje obligatorisk del före hen kan få en prestationsanteckning för studieavsnittet. Delprestationer är alltså ungefär samma sak som delar av ett studieavsnitt. Prestationssättet ”deltagande i undervisning” kan exempelvis bestå av delarna föreläsningar och övningar. 

Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Prestationssättens delar behövs om man vill skapa separata studiemoment för delprestationerna i Sisu (till exempel övningar och föreläsningar) och man vill att dessa bedöms separat i Sisu. I studieavsnittets kursbroschyr kan du kontrollera om studieavsnittet har olika prestationssätt som består av olika delar. På bilden nedan innehåller prestationssätt 1 flera olika delar, medan prestationssätt 2–4 består av endast en del.
Skärmdump från Sisus användargränssnitt.

Ett studiemoment kan vara kopplat till flera olika studieavsnitt eller delprestationer. Till exempel skulle ett studiemoment som heter Övningsgrupp kunna vara kopplat till prestationssättet för både studieavsnittet HU-110 Sanning, bildning och frihet och studieavsnittet HU-120 Det bästa stället att studera. Då kan de studenter som anmäler sig till studiemomentet Övningsgrupp välja om de vill genomföra studiemomentet som en del av studieavsnittet HY-110 eller HY-120. Du kan alltså bedöma studieprestationer och prestationerna sparas korrekt utgående från studenternas val.
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

 

Om ett studiemoment är kopplat till flera olika studieavsnitt, ser du det  

  • i kursbroschyren under undervisningens uppgifter (Alternativa studieavsnitt)
  • till höger på sidan i studiemomentets administratörsvy under studiemomentets översikt.  

Om ett studiemoment är kopplat till flera olika delprestationer inom ett och samma studieavsnitt, ser du det 

  • i kursbroschyren under studiemomentets uppgifter (Alternativa studieavsnitt)
  • i studiemomentets administratörsvy på fliken Bedömning under Uppgifter om bedömningen (Arvioinnin tiedot).  

Till exempel kan det vara möjligt att genomföra både en omtentamen för en föreläsningskurs (delprestation) och en litteraturtentamen (delprestation) vid ett visst tentamenstillfälle (studiemoment).

Stöd för bedömning

Tekniskt stöd för bedömningen och användningen av olika system för bedömning får du hos Stödtjänsten för bedömning: bedomning@helsinki.fi.  

Länkar till andra anvisningar om Sisu

Alla bruksanvisningar om Sisu sammanställda på sidan Sisu instruktioner för lärare.

Vanliga frågor om Sisu.

Studenternas bruksanvisningar finns i Instruktioner för studerande på sidan  Sisu instruktioner för studerande.