Ohjaavan opettajan antama HOPS-ohjaus

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt.

Tältä sivulta löydät ohjeet ohjaavan opettajan tehtäviin ja tavoitteisiin sekä materiaalia ohjauksen tueksi. Opiskelijoiden ohjauksen toimintatavat vaihtelevat eri tiedekunnissa ja koulutusohjelmissa. Ohjaavasta opettajasta voidaan käyttää esimerkiksi nimikettä HOPS-ohjaaja, opettajatuutori, mentori tai omaopettaja. Tutustu myös oman koulutusohjelmasi tai yksikkösi käytäntöihin valitsemalla valikosta koulutusohjelma tai opetuksen järjestäjä.

Ohjaavan opettajan tehtävät ja ohjauksen tavoitteet

Ohjaavana opettajana tehtävänäsi on antaa opintojen ja tieteenalojen sisältöihin liittyvää ohjausta opintojen eri vaiheissa oman tiedekuntasi ja koulutusohjelmasi toimintatapojen mukaisesti. Tähän kuuluu muun muassa henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaan (HOPS) liittyvä ohjaus.

Ohjauksen tavoitteena on tukea opiskelijoiden opintojen etenemistä, opiskeluprosessin sujuvuutta ja edistää opiskelijakeskeistä oppimista. Ohjauksen avulla varmistetaan, että opiskelijat saavat opintoihinsa tukea riittävästi ja oikea-aikaisesti. Parhaimmillaan se tukee opiskelijan identiteetin kehittymistä alansa asiantuntijaksi. Ohjauksella edistetään myös opiskelijoiden yliopistoyhteisöön integroitumista ja hyvinvointia.

Ohjaavana opettajana toimit opiskelijan yhteyshenkilönä koulutusohjelmassa ja tarvittaessa autat oikean tukipalvelun löytämisessä. HOPS-ohjauksessa on hyvä muistaa, että opiskelija on vastuussa omasta opiskelustaan, tekee valinnat ja laatii suunnitelmansa itse.

Lisätietoa ohjauksen määrittelystä sekä ohjaajan roolista löydät ohjeesta Mitä on opiskelijan ohjaus?

Koulutusohjelma vastaa ohjauksen organisoinnista 

HOPS-ohjaus perustuu rehtorin linjauksiin opintojen ohjauksesta ja opintojen etenemisen seurannasta Helsingin yliopistossa (pdf) (Rehtorin päätös HY/201/00.00.06.00/2017).  

Vastuu opiskelijoiden opiskelun ohjauksen kokonaisuudesta ja sujuvuudesta on koulutusohjelman johtoryhmällä. Johtoryhmä vastaa siitä, että jokaiselle opiskelijalle nimetään ohjaava opettaja, joka antaa henkilökohtaisen opintosuunnitelman ohjausta. Jos ohjauksesta vastaa opettajaryhmä, ryhmän sisäiset ohjausvastuut määritellään ja niistä tiedotetaan opiskelijoille. Ohjausvastuut tulee sisällyttää selkeästi ja konkreettisesti osaksi opetus- ja tutkimushenkilökunnan työsuunnitelmaa. 

Koulutusohjelmissa on erilaisia tavoitteita ja toimintatapoja ohjauksen toteuttamiseen. Ohjaus voidaan järjestää ohjaajan johdolla ryhmissä, seminaareissa tai erikseen sovittavina yksilötapaamisina. Monissa koulutusohjelmissa ohjaustapaamiset ovat osa opintojaksoa, esimerkiksi orientaatiokurssia tai akateemisten asiantuntijataitojen kurssia.

Näet oman koulutusohjelmasi ja tiedekuntasi ohjauskäytännöt sivun alalaidasta. Ohjauksen toteutustavat -ohjeesta löydät tietoa ohjauksen eri järjestämistavoista sekä tukea yhteisöllisyyden ja turvallisen ilmapiirin luomiseen ryhmäohjauksessa.

Henkilökohtainen opintosuunnitelma ja HOPS-ohjaus

Henkilökohtainen opintosuunnitelma (HOPS) on koko opiskeluajan kattava prosessi, joka tukee opintojen etenemistä ja asiantuntijuuden kehittymistä. Opintosuunnitelman tekeminen kuuluu kaikkiin tutkintoihin ja sen laatimisessa hyödynnetään Sisu-järjestelmää.  Kapeasti ajateltuna HOPS-ohjauksella voidaan tarkoittaa käytännön neuvontaa opintosuunnitelman laatimiseksi. Parhaimmillaan kyse on prosessista, jossa opiskelija saa oikea-aikaisesti ohjausta opintojen ja asiantuntijaksi kasvamisen tueksi.

Ohjauksessa voidaan yhdessä pohtia esimerkiksi alla olevia teemoja. Myös oheiseen visualisointiin (pdf) on koottu joitain opiskelijan opintopolulla tyypillisiä vaiheita sekä niihin liittyviä pohdintoja ja kysymyksiä. Ohjaajana sinulla ei tarvitse olla vastauksia kaikkiin opiskelijan kysymyksiin. Opettajan ohjauskompassista löydät vinkkejä eri teemojen käsittelyyn ja olennaiset tukipalvelut eteenpäin ohjaamiseen.

  • Koulutusohjelman opiskelu- ja tiedeyhteisöön integroituminen (erityisesti alkuvaiheessa)
  • Akateemiset asiantuntijataidot, esim. opiskelutaidot, viestintätaidot, tieteellinen ajattelu
  • Opiskelukyky ja sen muutokset opintojen eri vaiheissa
  • Oman koulutusohjelman opintojen sekä valinnaisten opintojen suunnittelu
  • Aiemman osaamisen tai opintojen hyväksilukeminen
  • Vaihto-opintojen ajoitus ja mahdolliset kohdeyliopistot
  • Maisterivaiheeseen jatkaminen ja siihen liittyvät valinnat
  • Harjoittelu, urasuunnittelu ja asiantuntijaksi kasvaminen
  • Opintoihin palaaminen tauon jälkeen tai alan vaihtaminen
  • Muut valintatilanteet ja opintojen solmukohdat

Opintosuunnitelmaa laatiessa on tärkeää huomioida opiskelijan voimavarat ja terveys, jotta hänellä on mahdollisuus rytmittää opiskeluaan suhteessa omiin resursseihinsa. Yksilölliset järjestelyt kannattaa ottaa esille ohjauksessa silloin, kun pohdit niistä olevan mahdollisesti hyötyä opiskelijalle. Voit toimia tarvittaessa järjestelyitä tarvitsevan opiskelijan yhteyshenkilönä ja tehdä yhteistyötä tiedekunnan esteettömyysyhdyshenkilön ja/tai koulutussuunnittelijan kanssa.  

Ohjauksen tukivälineet ja -materiaalit

Sisu ohjauksen välineenä

Opintojen etenemisen seurannan ja ohjauksen tukivälineenä toimii Sisu-järjestelmä. Tarkemmat tekniset ohjeet Sisun käytöstä HOPS-ohjauksessa löydät sivulta Sisu-ohje: HOPS-ohjaus.  

Koulutussuunnittelijat muodostavat Sisuun ohjausryhmät koulutusohjelman tarpeiden mukaisesti. Opiskelija näkee ohjaavan opettajansa nimen Sisusta. Ohjaajana pääset tarkastelemaan ohjattaviesi opintosuunnitelmia, kommentoimaan niitä ja vastaamaan opiskelijoiden jättämiin kommentteihin. Viestit ja ilmoitukset näkyvät vain Sisussa, joten yhteiset toimintatavat suunnitelmien ja viestien suhteen on hyvä sopia heti alussa yhdessä opiskelijoiden kanssa. Sisun avulla pystyt myös seuraamaan opiskelijan opintojen etenemistä. 

Opiskelijan ei tarvitse hyväksyttää Sisun opintosuunnitelmaa ohjaajalla, jos suunnitelma on Sisun sääntöjen mukainen. Suunnitelma joustaa ja päivittyy opintojen edetessä, eikä sitä tarvitse tehdä kerralla valmiiksi.

Hakemuksista ja pyynnöistä kertoviin ilmoituksiin, liittyen mm. tutkintorakenteeseen, sinun ei tarvitse reagoida. Ohjaajat eivät käsittele hakemuksia Sisussa, vaan sen hoitavat koulutussuunnittelijat ja opintoneuvojat, jotka konsultoivat opettajia tarvittaessa. Ohjaajana voit kuitenkin nähdä ohjausryhmäsi opiskelijoiden opintosuunnitelmaan liittämät hakemukset.  

Muut välineet ja materiaalit 

  • Ohjauskompassi opettajalle
    Sivulle on koottu ohjaaville opettajille teemoittain vinkkejä yleisimpiin ohjauksessa esiin tuleviin kysymyksiin ja tarpeisiin sekä tietoa eteenpäin ohjaamisen tueksi.
  • HowULearn-kysely 
    Ohjauskeskustelujen pohjana voit myös hyödyntää HowULearn-kyselyiden tuloksia. HowULearn tukee opiskelijan aktiivisuutta omissa opinnoissaan ja antaa henkilökohtaista palautetta opiskelijalle opiskelun tueksi. Kyselyn tuloksia voit kysyä ohjattavaltasi, koulutussuunnittelijalta tai koulutusohjelman johtajalta. 
  • Ohjauksen tukikortit (pdf)  
    Tukikortit sisältävät kysymyksiä, jotka on rytmitetty kronologisesti yliopisto-opiskelijan tavanomainen akateeminen kasvu huomioiden. Voit poimia korteilta sopivia kysymyksiä ohjauskeskusteluihin. Voit myös lähettää etukäteen opiskelijoille korteista kysymyksiä, joista tapaamisessa olisi hyvä keskustella. Jotkut tiedekunnat ovat räätälöineet korteista omat versionsa. 
  • Opiskelukykymalli (YTHS:n sivuilla)
    YTHS:n ja Työterveyslaitoksen kehittämä malli auttaa hahmottamaan opiskelijan opiskelukykyyn vaikuttavia tekijöitä. Ohjauksessa mallia voi käyttää esimerkiksi opiskelijan senhetkisten vahvuuksien, voimavarojen ja opiskelukyvyn haasteiden tunnistamisessa.
  • Urasuunnittelun ja asiantuntijaksi kasvun tuen materiaalipankki  
    Uraohjaajien luomasta materiaalipankista löydät tietoa urasuunnittelusta sekä konkreettisia työkaluja ohjauksen tueksi. 
  • Kudin.fi -itsearviointiväline sekä Kudin.fi -ohjauskortit (pdf)  
    Kudin.fi on itsearviointiväline, joka tukee opiskelijan urasuunnittelua opintopolun aikana. Voit pyytää ohjattaviasi tekemään haluamansa kyselyt sivustolla ennen ohjaustapaamista ja käyttää opiskelijan saamaa palautetta keskustelun pohjana. Kudin.fi -ohjauskortit on suunniteltu opiskelijoiden uravalmiuksien tukemiseksi, ja niitä voidaan käyttää itsearvioinnin jatkotyöstämisessä ohjaustilanteissa. 
  • Kieli-HOPS kielitaidon kehittymisen tueksi
    Erityisesti kansainvälisten opiskelijoiden ohjauksessa on tärkeää ottaa esille kysymys kotimaisten kielten osaamisesta ja sen vaikutuksesta työllistymiseen Suomessa. Kieli-HOPSin avulla opiskelijan voi ohjata pohtimaan kielten opiskelua itsenäisesti.
  • Opiskelu-palvelun ohjeet 
    Opiskelijan voi ohjata myös etsimään itsenäisesti tukea ja vastauksia opiskeluun liittyviin kysymyksiin Opiskelu-palvelusta. Esimerkiksi Neuvontakompassi-sivu kokoaa yhteen opiskelijoille suunnatut neuvonta- ja ohjauspalvelut ja auttaa löytämään oikean tuen. 

Ohjaavan opettajan perehdytys ja tukipalvelut

Perehdytys ja koulutus

Opettajan perehdytys ohjaukseen -Moodlen avulla voit itsenäisesti perehtyä ohjaavan opettajan tehtäviin tai kehittää omaa ohjaustasi. Itseopiskelukurssille on koottu teksti- ja videomateriaalia sekä lyhyitä tehtäviä. Koulutusohjelmat ja tiedekunnat voivat lisäksi järjestää omia perehdytystilaisuuksiaan ohjaaville opettajille. 

Moodle-kurssi löytyy osoittesta: https://moodle.helsinki.fi/course/view.php?id=51708. Kurssiavainta ei vaadita.

Yliopistopedagogiikan keskus (HYPE) järjestää myös koulutusta suoraan ohjaajille. Lisätietoa löydät sivulta Koulutus ja pätevöityminen. 

Omasta jaksamisesta huolehtiminen

Omien rajojesi hahmottaminen ohjaajana on tärkeää jaksamisesi kannalta. Sinun ei tarvitse tietää kaikkea. Muista hyödyntää sinua askarruttavissa kysymyksissä yliopiston neuvonta- ja ohjauspalveluja (Flammassa) tai ohjaa opiskelija suoraan niiden piiriin. Opettajan Ohjauskompassiin on koottu yleisimpiä ohjauksessa esiin tulevia aiheita sekä tukipalvelut ja ohjeet, joihin voit ohjata opiskelijan eteenpäin. 

Jos tarvitset apua jaksamisesi kanssa, ole yhteydessä esihenkilöösi tai työterveyteen. Työterveyshuollosta löydät lisätietoa Flammasta (vaatii kirjautumisen)

Haastavat ohjaustilanteet

Saatat kohdata ajoittain myös haastavia ohjaustilanteita. Toimintaohjeita ja tietoa haastavien ohjaustilanteiden käsittelyyn löydät ohjesivulta. Jos sinulla herää huoli opiskelijasta, voit konsultoida opintopsykologia esimerkiksi puhelimitse. Lisätietoa löydät sivulta Opintopsykologit ohjauksen tukena

Tietotekninen tuki

Katso myös opiskelijan ohjeet

Aiheeseen liittyvät opiskelijoille suunnatut ohjeet löydät Opiskelu-palvelusta.